QUOTE(smėlio smiltelė @ 2009 04 03, 08:52)
Aš čia esu užmačius derinimą melsvos (vienur žydri žiedai, kitur melsvi melsvių lapai) su raudona lapija:
Gal perdaug "nukeliavau" pereidama nuo meslvų žolių prie spyglių...
matai yra skirtumas, kur ziedeliai melsvi (jie prasiskiedzia su lapu zaluma) ir kur istisas melsvas blynas (tavo minimas spygliuotis). Nezinau kaip kitoms, bet man stambus lazdyno lapai ir smulkus spygliukai - ziauriai didelis kontrastas.
istrauka is protingos knygos
:
"noredami susvelninti purpurines ir zalios spalvos kontrasta, salia augalu purpuriniais lapais pasodinkite daugiameciu, zydinciu panasios spalvos ziedais. Ziedu purpuras daug sodresnis nei lapu, nes pastarasis paveiktas chlorofilo. Taigi derindami lapu ir ziedu spalva, galite sukurti grazius spalvu perejimus. Pvz. daugelio rusiu tozes, bijunai, miskines dedesvos "Bibor Felho", astilbes (ypac "Fanal" veisles, kuriu lapai beveik raudoni). Taip pat dera ir alyviniais ziedais zydintys augalai. Jei derinys per tamsus, pagyvinkite roziniais atspalviais (purpurine eziuole). Lapijos kontrasta galima susvelninti pilka spalva (zilakrumiai, baltieji kieciai). Kontrasta taip pat susvelnintu zalsvai geltonais ir sviesiai zaliais ziedais zydincios rasakilos, pelkines karpazoles (Euphorbia palustris), Euphorbia amygdaloides "Purpurea", tankialapes karpazoles.
Isbandykite savo sode purpurines ir auksines derini. Tikrai sunku atsispirti siam nuostabiam vaizdui. Paskendes zalumoje jis atrodo itin ispudingai. Tik nesodinkite labai daug tokiu spalvu augalu - visu pirma purpurines ir auksines derinys kelia itampa, antra - labai sunku suderinti su kitais augalais".
dar apie lanksvas:
"japoniniu lanksvu roziniai ziedai ne itin dera su vidurvasari itin ryskiai geltonais lapais. Jas galima sodinti kartu su rasakilomis - rasakilu lapu zaluma ir ziedai siek tiek isiterps ir susvelnins lanksvu spalvas. Su pastarosiomis dera melynai zydintis silinis salavijas (Salvia nemorosa) "Blaukönigin".