QUOTE(justina_r @ 2009 04 07, 15:08)
Atejau pasiklausi profesionaliu, ar marcipanine mase namu salygomis galima pasigaminti?
Aciu
Su dziaugsmu pasidalinsiu savo turimais keturiais budais pasigaminti namine marcipanine mase. Visus siuos receptus esu arba nusirasiusi nuo kazko, kas sia mase jau gamina, arba issivertusi is patikimu saltiniu (rimtu konditerijos knygu), isleistu anglu arba prancuzu kalbomis. Pro mano akis praslydo ir daugiau ivairiu receptu siai masei, taciau i savo uzrasus itraukiau tik siuos keturis jie atrode patikimiausiai. Kad ir kaip butu geda, kol kas ju nesu isbandziusi (kiek save pazistu, tai jei viena karta pagaminsiu, paskui nenurimsiu, kol neatidirbsiu idealaus varianto, kaip kad nutiko su cukrine apdengimo mase tad dar nesiryztu nerti ir vis nusiperku paruostos
). Siaip ar taip, jei nuspresite pasinaudoti siais receptais, jusu komentarai bus itin laukiami!
Svarbi pastabele pradziai! Marcipanams migdolai turi buti nulupti (migdolus sudeti i sieteli, panardinti minutelei i verdant vandeni, o po to is karto perlieti saltu vandeniu taip odele lengvai nusilups).
1 - Pats elementariausias is visu man zinomu receptu
2 stikl. cukraus pudros
2 stikl. smulkintu (sumaltu) migdolu
1 didelio kiausinio baltymas
1 v.s. citrinos sulciu
Keli migdolu esencijos laseliai
1) Cukraus pudra + migdolai: sumaisyti dubenelyje, supilti skystus ingredientus ir gerai ismaisyti (iki vientisumo). Minkyti iki vientisos konsistencijos ant cukraus pudra pabarstyto pavirsiaus.
2) Laikyti susukus i polietileno maiseli; sunaudoti savaites begyje.
2 Pats artimiausias originalui
Pirmiausia reikia pamineti, kad tikrojo marcipanu recepto niekas nezino (jis akylai saugomas isradeju), taciau tikima, kad sekantis receptas yra pats autentiskiausias.
200g migdolu (paprastu)
15 vienetu karciuju migdolu
3 v.s. medaus
3 v.s. roziu vandens
Nuvalytus migdolus sutrinti, tada sumaisyti su medumi ir roziu vandeniu. Gerai isminkyti. Gauta mase palikti stoveti per nakti.
3 Tarpinis variantas
200g migdolu
200g cukraus pudros
50ml brendzio
23 v.s. vandens (virinto)
Nuluptus migdolus truputi padziovinti nekarstoje orkaiteje (ziureti, kad nepradetu ruduoti!), kelis kartus permalti mesmale ar sutrinti elektriniu prietaisu. Tada sumaisyti su cukraus pudra ir brendziu. Sia mase dar kelis kartus permalti ir suminkyti rankomis.
4 Dar vienas tarpinis budas (ruosimas karstu budu)
Sakydama karstu budu, turiu omenyje prancuziska bain marie metoda (kas isvertus reikstu Marytes vonioje metodas
), taciau is bedos miltus galima plikyti ir paprastu budu. Teigiama, kad karstuoju metodu paruosta marcipanine mase yra ideali figurelems formuoti, nes yra lankstesne ir ne tokia trapi, kaip ruosta pagal saltuju gamybos budu recepturas.
100ml grietineles
½ stikl. miltu (butinai - auksciausios rusies!)
100g maltu migdolu
keli lasai migdolu esencijos (is bedos galima panaudoti laseli
naturalaus eterinio migdolu aliejaus)
250g cukraus pudros
Miltus sumaisom su grietinele (turi nelikt jokiu gumuliuku), tada mase istatom i verdancio vandens vonele (is bedos galima tiesiog supilt i puoda ir statyti tiesiogiai ant labai silpnos ugnies); kaitinti, kol mase sutirstes ir atsoks nuo dubens sieneliu. Viska gerai atausinti, sudet maltus migdolus, cukraus pudra, ivarvinti migdolu esencija ir minkyti iki vientisos masės.
* * *
Pabaigai pridursiu. Marcipanine mase naudojama tiek papuosimams formuoti, tiek apdengti tortui. Profesionaliose kepyklose ypac populiaru ja apdengti torta pries apdengiant cukrine mase -- pirmiausia todel, kad marcipanines mases pagalba tortas tampa idealiai lygus, o antra ji sulaiko bet kokia dregme torto viduje ir taip apsaugo net ir labai jautrius papuosimus ant torto virsaus nuo ismirkimo.
Na, o jei gaminsite mase ir ji nepasiseks taip, kaip tikejotes, nepamirskite ivairiu marcipanais idarytu pyrageliu receptu
Smagiu jums marcipaniniu patyrimu