Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip papuošti tortus, pyragus ir kitus skanėstus

Neapsakomai dekinga uz tokius grazius atsiliepimus notworthy.gif

QUOTE(RiMami @ 2009 04 03, 11:28)
O tavo ne tik vieną tortą noris pamatyti, o visuuuuus iki vieno blush2.gif Nes toooooookių grožių slėpti po 9 užraktais negalima mirksiukas.gif
<...>
O kas to lelijuoto torto viduje  g.gif nes po tuo grožiu, įtariu dar ir skanu yra  wub.gif blush2.gif

Pirmiausia, aciu blush2.gif

Del tortu, kad ir kaip butu geda, tai is tiesu labai mazai ju nuotrauku turiu -- dazniausiai iskeliauja nespejus nufotkinti doh.gif (o ir foto aparatas retokai po ranka buna). Pasitaiko, kad koki su telefonu nufotkinu ar kad atsiuncia "uzstales" nuotrauku, kuriose tas tortas yra dorojamas -- bet ten nieko iziuret paprastai neimanoma.

Galiausiai, net ir tokie tortai, kurie nufotkinti yra, ne visi verti atskiro demesio, cia merginos ne tokiu groziu pridemonstruoja... blush2.gif

A, o del to, kas ten viduje... Ten toks idomaus skonio egzotinis - riesutinis - varskinis tortas. As ji vadinu "pirslybu tortu" (nes jau du vyriskiai nesesi ji merginoms ketindami pirstis lotuliukas.gif ). Bet cia vienas is 5 mano receptu, kurie kruopsciai saugomi "autoriniu teisiu" blush2.gif Prasau nesupykti... kiekvienai virtuvei savos paslaptys ax.gif


QUOTE(aistuzele @ 2009 04 03, 13:44)
Kiek matau Meian drugelius darė su formele, ar klystu?

Štai Jums kaip pasidaryt spalvotus drugelius:

Spalvotas drugelis

O dar labai norėjau paklaust, visus tuos grožius, kaip ir dabar Meian įdėjo, dideles lelijas, valgot?


Nuoroda i sita drugelio gamybos metoda kazkada seniai, rodos Inocka buvo uzrodziusi. Kaip ir daugeli kitu sokolado darbu ant pergamentinio popieriaus. mirksiukas.gif Originalioje nuorodoje ten ir kitokiu graziu darbeliu buvo parodyta (kalbu apie rusiska svetaine, is kurios sitos nuotraukos ir paimtos) -- tik napamenu originalaus adreso niekaip g.gif

O as drugelius dariau is tos pacios mases, kaip ir geles, nes taip patogiausia juos dazyti, ir netirpsta jie taip greit ranka palietus (dazyta viskas teptuku).

Ant pergamentinio popieriaus drugelius darau tik sokoladinius ir paprastai -- be jokiu spalvu... Itin delikatiems tortams, kaip kad sis, su drugeliais zoleje:

user posted image

A, dar del migdolines mases raset -- cia juk marcipanas, tik namines gamybos rolleyes.gif Artimiausias marcipano receptas originalui yra su roziu vandeniu, be to, jame paprasti migdolai maisomi su karciaisiais; bet turiu pora labai paprastu ir vis tiek efektingu receptu, galesiu pasidalint veliau.
Atsakyti
QUOTE(Meian @ 2009 04 03, 13:52)


A, dar del migdolines mases raset -- cia juk marcipanas, tik namines gamybos  rolleyes.gif Artimiausias marcipano receptas originalui yra su roziu vandeniu, be to, jame paprasti migdolai maisomi su karciaisiais; bet turiu pora labai paprastu ir vis tiek efektingu receptu, galesiu pasidalint veliau.

na tikrai ne, jau kas marcipaninė masė žinau mirksiukas.gif ten migdolai susmulkinti iki miltų maišyti su mašmelou saldainiais mirksiukas.gif
Atsakyti
Pagaliau rasau savo zadetaja APDENGIMO MASE

Mase gaunasi svelni, lanksti, o isdziuvusi laiko forma, bet nesukieteja "i raga". Idealiai pjaustosi, todel labai tinka deti ant tortu, ir daryti ivairias dekoracijas, kurios tures buti pjaustomos (gelems ir pan. dalykams, kuriu norite kietu, as jos nesiulyciau).

Kadangi gaminama pagrinde is cukraus, ji bus, be abejo, saldi, bet siuo klausimu irgi pora minciu pasiulysiu (zr. komentarus po recepto).

Is duotu normu pasigaminsite pakankamai mases apdengti 26 cm skersmens torta; vienok jei dirbate su tokia mase pirma karta, siulyciau ta kieki gamintis kokiam 24 (kad turetumete daugiau likuciu ir galetumet laisviau jaustis). Apskritai kuo mazesnis tortas, tuo lengvesnis darbas uzdengti sia mase.

Ingredientu sarasas
~1/4 st. cukraus (kristalinio, paprasto)
vandens (sirupui bei zelatinai brinkinti)
puse v.s. zelatinos (eilines. As specialiai naudojau pacia pigiausia ir rupiausia, kokia tik pavyko rast -- ir liuks! Tad pavyks su bet kokia). Ta puse sauksto tokia nepamazinta pakabinam, nepagailim.
~ 500g cukraus pudros (naudojau "Dan Sukker". Turekite 2 pakelius -- viena sukrausit visa, nuo kito dar kazkiek "nukabinsit", manau, ketvirti koki)
Taip pat reiketu apie puse sauksto riebalu. Teoriskai turetu tikti ir sviestas, bet po visu eksperimentu siulyciau salto spaudimo alyvu alieju -- idealiausia thumbup.gif Be to, jo deka mase tampa tokia tarsi zvilgi, na, kai ziema i sniegeli ziuri ir jis taip lyg ir blizga wub.gif


1 - Pasiruosim sirupa

Imam apie ketvirti puodelio cukraus, pilam ji i nediduka puoda (labai tiks tas maziukas, skirtas kavai virt) ir uzpilam ant virsaus vandens tiek, kad apsemtu cukru (nepadauginam). Kas nedrista rizikuoti pilti tiesiai i puoduka, pameginau reikiama vandens kieki pamatuot -- turetu gautis mazdaug 1/16 puodelio. Zodziu, tikrai ne per daugiausiai vandens mirksiukas.gif .

Kaitinam stropiai maisant cukru; kai sis ima tirpti, idedam citrinos rugsteles -- tik vos vos, ant peilio galiuko. Jei neturit jos, galima koki ketvirti a.s. citrinos sulciu ivarvint (teoriskai tiktu ir actas, bet jo naudoti mes nenorim del specifinio kvapo). Rugstis reikalinga tam, kad cukrus nesusikristalizuotu atveses.

Sirupui uzvirus, paverdam ji dar kokias 3 minutes ant letos ugnies (tai reikalinga del verdant vykstanciu cheminiu reakciju, kuriu deka sirupas bus tasesnis). Verdant sirupo geriau butu nemaisyt; ir neperverdam, nes jau po kokiu 5 min. sirupas prades karamelizuotis -- to mes nenorim schmoll.gif

Isvirus sirupa, inda nukeliam nuo ugnies ir leidziam kiek pravesti. Rezultate bus kiek gelsvas, klampus skystis be jokiu cukraus kristalu.

Taip atrodo jau issilydes sirupas, bet dar "nedavirtas" iki galo
user posted image


2 - ruosiam pacia mase.
1. Zelatina isbrinkinam nedideliame kiekyje vandens (na, mazdaug 1/8 puodelio). Isbrinkus pakaitinam mikrobangej ar karsto vandens vonelej, kol tampa lygi mase. SVARBU! Neturi likti JOKIU gumulu, neisbrinkusios zelatinos plaukiojanciu daliu ir t.t., nes jos visos taip ir atrodys atsidure jusu apdengimo masej

Taip atrodo paruosta zelatina.
user posted image

2. I zelatina supilam cukraus sirupa bei alieju, viska gerai ismaisom.
3. Nepilna pakuote cukraus pudros beriam i dideli dubeni, padarom "duobe" viduryje, i ja supilam skysciu misini. Pradedam maisyti, ir maisant vis po truputi pridedam cukraus pudros.

Mase maisymo eigoje. Dar per lipni, per skysta, bet klampi ir tasi:
user posted image

4. Kazkuriuo momentu maisyt taps jau laaabai sudetinga, tada pradesim mase minkyt rankomis vis pridedant cukraus pudros. Rankos visada turi buti gerai pudruotos, neleidziam joms sudrekti ir aplipti mases gumulais. Minkysim tol, kol mase taps lygi, elastinga ir jau puikiai laikys forma. Ji neturi tapti visai, visai nebelipni! Ji turi buti minksta, svelni, laikyti forma ir nenoreti lipti prie dubens krastu; taciau kartu neuzmirskite, kad ji rankose visada nores kazkiek patirpti ir del to ilgiau palaikius delne atrodys lipnoka (juk cukrus yra cukrus). Siaip ar taip, sioje stadijoje geriau vos vos pamazinti cukraus pudros, nei prikraut per daug.

Paruostas mases "gumulas". Kaip matote, jame galima iziureti net pirstu antspaudus ir delnu reljefa rolleyes.gif
user posted image

Sia nuotrauka norejau pademonstruoti mases elastinguma ir formos islaikymo sugebejimus. Kaip matote, emiau ir pastaciau kokia tik noriu "tvora", ir ji ne nebando suglebti.
user posted image

5. Jei reikia skubiai, mase jau galima kocioti ir dengti torta, taciau rekomenduociau leisti jai subresti (bus paklusnesne ir kiek elastingesne, be to, pastovejus ji dar kiek sutvirteja, tad rezultate sunaudosim maziau cukraus pudros). Siam tikslui ivyniojam mase i maistine plevele, kisam i maiseli, is kurio isleidziam ora, tvirtai susukam, idedam i uzdaroma indeli ir paliekam pastoveti. Geriausia -- bent kokioms 12 val. Pabreziu -- ne saldytuve, kambario t-roje!

Pasiruoses keliauti i maiseli. pioneer.gif
user posted image

Dar del stovejimo pasakysiu. Jei laikysit ilgiau (atsargai, tarkim), tai reiketu saldytuve laikyt -- taip ramiausiai dar koki menesi ji pratemps (tik pries kociojima isemus is saldytuvo mikrobangej reiks vos vos pasildyti, kad suminkstetu). Bet paprasciausia, kai nereikia nei saldytuvu, nei mikrobangiu. Be to, taip supakuota ji ir kambario t-roj gerai jauciasi (pameginau viena karta tris paras pralaikyt iki kociojimo, ir ka -- ideali buvo).

3 - kociojam mase ir dengiam torta.

1. Pirmiausia pasiruosiam svaru, lygu pavirsiu, pabarstom cukraus pudra (jos kociojimo metu sunaudosim gera sauja, o jei mazokai idejom is pradziu, tai ir dar daugiau.). Rankas bei kocela galima istepti aliejumi, taciau galima ir cukraus pudra patrinti. Pameginkit abu variantus, mat geriausia juos naudot pakaitom mastau.gif .
2. Isimta is pakuotes mase minkom, kol ji susyla nuo ranku silumos, ir is vesios ir gana trapios tampa siltute, minkstute, elastinga ir paklusni.
--> Jei dazysite mase, ta darykite dabar, tik nepamirskite, kad dazu reikia labai mazai. Ji daug greiciau nusidazo, nei cukriniu geliu mase!
3. Rankomis isminkom blyno forma, dedam ant GERAI cukraus pudra pabarstyto kociojimo pavirsiaus ir darbuojames kocelu. "Blyna" vis apsukam, kad isitikintume, jog neprilipo prie stalo (jei taip nutiks, teks kociot is naujo). Iskociojam iki keliu mm plonumo. Siaip, kuo ploniau, tuo geriau, taciau tuo ir sunkiau neidreksti. Pradziai siulyciau sustoti ties kokiais 5 mm, pasipraktikuoti, o veliau, kai geriau pajausite mases "charakteri", galesit pereit prie kokiu 3-4 mm.

Iskociotas mases "blynas". Jau pasiruoses keliaut ant torto!
user posted image

Papildyta:
4. Blyna perkeliam ant torto. Paprasciausia ta padaryt susukus mase ant kocelo (nepamirskit cukraus pudros, kitaip atskiri sluoksniai sulipt gali), ir vel atsukt jau isvyniojant ant torto (as ta darau tiesiog rankomis, man taip ir greiciau, ir paprasciau). Nepamirskit vieno: kai jau mase palies torta, prie jos prilips trupiniu ir t.t., taigi jos jau nebenuimsit ir nebeperkociosit! Taigi svarbu tos "paklodes" neidreksti ir kuo tiksliau uzmesti ant torto centro.
5. Glaudziam mase prie torto delnais, stengiames sulyginti forma kiek galima graziau. Darbuojames kuo galima greiciau, nes mase kontaktuoja su oru ir jau po truputi ima dziuti (kartu -- ir darytis trapesne). Nesijaudinkite, laiko jus turite, ir nemazai (cia ne cukraus geliu mase, ji daug, DAUG pakantesne ir atlaidesne), bet vis delto kavutes siuo momentu geriau negurksnoti mirksiukas.gif

Mase ant torto, jau sulyginta. Visi laisvi galai dar kabo.
user posted image

--> Mazytis triukas mirksiukas.gif Butu idealu, jei siuo momentu galite torta pastatyti ant kokios pakylos (tarkim, skardines konservu). Tuo atveju pati zemes traukos jega jums pades greitai ir lygiai pridengti mase torto sonus.

6. Apipjaustom mases likucius. Nepjaunam prie pat torto apacios, paliekam 1-2mm, kuriuos veliau "sukamsysim" atgal (tarsi po tortu) ir taip suformuosim idealia apacia. Likuciai keliauja i maiseli, kitaip isdzius ir teks juos mest lauk.

Paruostas tortas.
user posted image

7. Is likuciu galima paruost ivairiausiu dekoraciju. Siuo atveju, padariau drapiruote. Duokite laisve fantazijai.

user posted image
user posted image

8. Torta uzbaigiame kitomis dekoracijomis ir turime tvarkingos isvaizdos skanumyna essen.gif

user posted image
user posted image

---------------------------------------------------------------------------------------
KOMENTARAI IR PASTABOS

1. Zadejau, kad receptas bus itin zemiskas ir kiekvienam lengvai pagaminamas, taciau viena sudetingesni "pagerinima" vis del to pasiulysiu. Jei norite kiek geresnio mases elastingumo (o kas jo nenori?), papildomai ipilkite ~ 1 v.s. glicerino (tuo metu, kai i zelatina desite alieju). Jo gauti gali bet kuris mirtingasis -- dumkite i bet kuria vaistine, kuri uzsiima vaistu gamyba (vadinamosios ekstemporarios vaistines), ir uz mazdaug 5 litus gausite buteliuka su uzrasu "glicerinas. Vidiniai"
2. Del skonio. Rezgiau minti, ar nebutu galima ilasinti kokio lasiuko naturalaus (jokiu budu ne sintetinio) eterinio aliejaus (masciau apie pipirmetes, apelsinus ir pan.). Ten juk vien naturalus ekstraktai ir alkoholis ieina. Taciau nors ir naturalus, jis labai stiprios koncentracijos, tad dvejojau, ar butu galima ji vartoti maistui. Apklausiau 4 skirtingus gydytojus Vilniuje siuo klausimu, ir suzinojau, kad nors ir itin naturalus, jis del stiprios koncentracijos gali itin alergizuoti, todel saugiau butu maistui jo nevartoti.
Tuo tarpu gero skonio paieskose atradau kita buda issisukti -- isbandziau Monin kokosu sirupa vietoj cukraus sirupo (100 ml pyliau). Ir ka, mase puiki, elastingumas nenukentejo, kadangi sirupas baltas, ir jokiu spalvu priemaisu neatsirado. Kokosu skonis isliko nepaisant mases cukraus pudros -- ta mase gavosi toks visai skanus saldainis (valgytojai laizesi ir gyre, kad prie torto tas "saldainis" labai tinka -- tortas irgi egzotinis toks buvo).

Zodziu, eksperimentuokit, o sekmingais atradimais pasidalinkit su manim. tongue.gif

Atsakyti
nuostabus papuošimas thumbup.gif norejau paklausti pjaunant torta ji nėra po to kieta
Atsakyti
QUOTE(ruta88 @ 2009 04 03, 15:18)
nuostabus papuošimas thumbup.gif norejau paklausti pjaunant torta ji nėra po to kieta


Tikrai nesukieteja ji. Islieka visa laika tokia minksta, o dziudama vietoj to, kad kietetu, ji labiau darosi trapi.
Atsakyti
dėkui butinai pabandysiu thumbup.gif
Atsakyti
O Dieve!! koki groziai wub.gif blink.gif wub.gif thumbup.gif
Atsakyti
Meian, nerealus grozis blink.gif bigsmile.gif netekau amo!!!!!!!!dar noriu prie to pacio padeoti,tau uz torto receptuka ,kur idejai su sampano suliniu,nu skonis jo,nerealus!!!!!!!!!as tik sulini dariau su zele :)bet pats tortas,ach,ne karta bus daromas smile.gif dekui dar karteli ;)stai ir lauktoji,tavo dengimo mase,kaip tik sen reiks ismegint 4u.gif
Atsakyti
Šiandien nusprenžiau, kad reiktų pasidaryt gėlyčių iš cukrinės masės, prieš porą dienų dariau tai gavosi visiškas fiasko doh.gif dariau su dr. oetker želatina, viską pagal receptūrą ir š gavosi, masė kaip guminė, pabandžiau datėt pudros tada išvis nei kočiot nei minkyt, nu žodžiu visiškas fiasko, susinervinus ištrenkiau į šiukšliadėžę doh.gif nors kai pirmą kartą dariau su paprasta geltona želatina, ir dar neaišku kiek prastovėjusia stalčiuje, tai gavosi super, dabar sakiau irgi reiks bandyt su paprasčiausia optimos želatina...
va tik turiu porą klausimukų: kažkurioj senoj temoj skaičiau, kad kočiojimui, vietoj cukraus pudros kažkuri forumietė siūlė naudot krakmolą? g.gif
ir dar klausimukas, kiek cukraus pudros telpa į 250ml stiklinę?
.............
mergaitės, o Jūsų tortukai tai super thumbup.gif matos kad turit menininko gyslelę drinks_cheers.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rembiene: 03 balandžio 2009 - 15:46
QUOTE(Meian @ 2009 04 03, 14:00)
Pagaliau rasau savo zadetaja APDENGIMO MASE


Širdingai dėkoju tau už šį receptą ir fotosesiją thumbup.gif taip detaliai, aiškiai ir suprantamai aprašei thumbup.gif Super thumbup.gif Būtinai darysiu šitą masę ax.gif Imk gėlyčių už tokį didelį darbą, kurį čia dėl mūsų visų padarei

user posted image
Atsakyti
QUOTE(kersiene @ 2009 04 03, 15:49)
Meian, nerealus grozis  blink.gif  bigsmile.gif netekau amo!!!!!!!!dar noriu prie to pacio padeoti,tau uz torto receptuka ,kur idejai su sampano suliniu,nu skonis jo,nerealus!!!!!!!!!as tik sulini dariau su zele :)bet pats tortas,ach,ne karta bus daromas smile.gif dekui dar karteli ;)stai ir lauktoji,tavo dengimo mase,kaip tik sen reiks ismegint  4u.gif


Kaip smagu tai girdeti ax.gif Dziaugiuosi, kad patiko! 4u.gif

QUOTE(rembiene @ 2009 04 03, 16:44)
Šiandien nusprenžiau, kad reiktų pasidaryt gėlyčių iš cukrinės masės, prieš porą dienų dariau tai gavosi visiškas fiasko  doh.gif  dariau su dr. oetker želatina, viską pagal receptūrą ir š gavosi, masė kaip guminė, pabandžiau datėt pudros tada išvis nei kočiot nei minkyt, nu žodžiu visiškas fiasko, susinervinus ištrenkiau į šiukšliadėžę  doh.gif nors kai pirmą kartą dariau su paprasta geltona želatina, ir dar neaišku kiek prastovėjusia stalčiuje, tai gavosi super, dabar sakiau irgi reiks bandyt su paprasčiausia optimos želatina...
va tik turiu porą klausimukų: kažkurioj senoj temoj skaičiau, kad kočiojimui, vietoj cukraus pudros kažkuri forumietė siūlė naudot krakmolą?  g.gif


Viskas cia normalu, tai ne toks dalykas, kuris is pirmo karto bet kuriam pavyksta. Svarbiausia bandyti mirksiukas.gif

Siulau ismeginti tokia "Kilingai" zelatina blush2.gif Geltonam tokiam pakutyje didesniame ji buna, rupi tokia... Ir pigi labai -- tas didelis pakelis apie 3 LT kainuoja ax.gif Jos dekit daugiau, nei praso receptas (siaip jau, kai kuriais atvejais net ir dviguba tongue.gif ) -- bet uztat tikrai viskas pavykt turetu. Man bent jau patinka ta zelatina, ja daugiausia ir naudoju...

Krakmola galima naudot drasiai, tik nepamirskit, kad jis paskatina kietejima.
Atsakyti
QUOTE(Meian @ 2009 04 03, 16:55)
Kaip smagu tai girdeti  ax.gif Dziaugiuosi, kad patiko!  4u.gif
Viskas cia normalu, tai ne toks dalykas, kuris is pirmo karto bet kuriam pavyksta. Svarbiausia bandyti  mirksiukas.gif

Siulau ismeginti tokia "Kilingai" zelatina  blush2.gif Geltonam tokiam pakutyje didesniame ji buna, rupi tokia... Ir pigi labai -- tas didelis pakelis apie 3 LT kainuoja ax.gif Jos dekit daugiau, nei praso receptas (siaip jau, kai kuriais atvejais net ir dviguba tongue.gif ) -- bet uztat tikrai viskas pavykt turetu. Man bent jau patinka ta zelatina, ja daugiausia ir naudoju...

Krakmola galima naudot drasiai, tik nepamirskit, kad jis paskatina kietejima.


O as kaip megeja palipdyt baibokus visokius, tai ar si mase kazi butu tinkama? g.gif

O siaip tai sirdingas aciu uz issamu aprasyma... 4u.gif nu tu tikra saunuole!!!
Papildyta:
QUOTE(rembiene @ 2009 04 03, 16:44)
Šiandien nusprenžiau, kad reiktų pasidaryt gėlyčių iš cukrinės masės, prieš porą dienų dariau tai gavosi visiškas fiasko  doh.gif  dariau su dr. oetker želatina, viską pagal receptūrą ir š gavosi, masė kaip guminė, pabandžiau datėt pudros tada išvis nei kočiot nei minkyt, nu žodžiu visiškas fiasko, susinervinus ištrenkiau į šiukšliadėžę  doh.gif nors kai pirmą kartą dariau su paprasta geltona želatina, ir dar neaišku kiek prastovėjusia stalčiuje, tai gavosi super, dabar sakiau irgi reiks bandyt su paprasčiausia optimos želatina...
va tik turiu porą klausimukų: kažkurioj senoj temoj skaičiau, kad kočiojimui, vietoj cukraus pudros kažkuri forumietė siūlė naudot krakmolą?  g.gif
ir dar klausimukas, kiek cukraus pudros telpa į 250ml stiklinę?
.............
mergaitės, o Jūsų tortukai tai super  thumbup.gif  matos kad turit menininko gyslelę  drinks_cheers.gif


Per daug zelatinos idejai, uztai ir gavosi gumine... as jau viduriuka atradau, kiek reikia jos deti. Siandien pasidare ideali mase torto dengimui, nors as lipdziau baibokus. Tas pats su mase gelytems, irgi jau zinau kiek mazdaug deti zelatinos, kad mase butu minkstute. Bet sunku pasakyt dabar, nes pas visas saukstai nevienodi biggrin.gif va ant torto dengimo puses normos dejau nubraukta sauksta zelatinos.
Atsakyti