Pagaliau rasau savo zadetaja
APDENGIMO MASE Mase gaunasi svelni, lanksti, o isdziuvusi laiko forma, bet nesukieteja "i raga". Idealiai pjaustosi, todel labai tinka deti ant tortu, ir daryti ivairias dekoracijas, kurios tures buti pjaustomos (gelems ir pan. dalykams, kuriu norite kietu, as jos nesiulyciau).
Kadangi gaminama pagrinde is cukraus, ji bus, be abejo, saldi, bet siuo klausimu irgi pora minciu pasiulysiu (zr. komentarus po recepto).
Is duotu normu pasigaminsite pakankamai mases apdengti 26 cm skersmens torta; vienok jei dirbate su tokia mase pirma karta, siulyciau ta kieki gamintis kokiam 24 (kad turetumete daugiau likuciu ir galetumet laisviau jaustis). Apskritai kuo mazesnis tortas, tuo lengvesnis darbas uzdengti sia mase.
Ingredientu sarasas ~1/4 st. cukraus (kristalinio, paprasto)
vandens (sirupui bei zelatinai brinkinti)
puse v.s. zelatinos (eilines. As specialiai naudojau pacia pigiausia ir rupiausia, kokia tik pavyko rast -- ir liuks! Tad pavyks su bet kokia). Ta puse sauksto tokia nepamazinta pakabinam, nepagailim.
~ 500g cukraus pudros (naudojau "Dan Sukker". Turekite 2 pakelius -- viena sukrausit visa, nuo kito dar kazkiek "nukabinsit", manau, ketvirti koki)
Taip pat reiketu apie puse sauksto riebalu. Teoriskai turetu tikti ir sviestas, bet po visu eksperimentu siulyciau salto spaudimo alyvu alieju -- idealiausia
Be to, jo deka mase tampa tokia tarsi zvilgi, na, kai ziema i sniegeli ziuri ir jis taip lyg ir blizga
1 - Pasiruosim sirupa Imam apie ketvirti puodelio cukraus, pilam ji i nediduka puoda (labai tiks tas maziukas, skirtas kavai virt) ir uzpilam ant virsaus vandens tiek, kad apsemtu cukru (nepadauginam). Kas nedrista rizikuoti pilti tiesiai i puoduka, pameginau reikiama vandens kieki pamatuot -- turetu gautis mazdaug 1/16 puodelio. Zodziu, tikrai ne per daugiausiai vandens
.
Kaitinam stropiai maisant cukru; kai sis ima tirpti, idedam citrinos rugsteles -- tik vos vos, ant peilio galiuko. Jei neturit jos, galima koki ketvirti a.s. citrinos sulciu ivarvint (teoriskai tiktu ir actas, bet jo naudoti mes nenorim del specifinio kvapo). Rugstis reikalinga tam, kad cukrus nesusikristalizuotu atveses.
Sirupui uzvirus, paverdam ji dar kokias 3 minutes ant letos ugnies (tai reikalinga del verdant vykstanciu cheminiu reakciju, kuriu deka sirupas bus tasesnis). Verdant sirupo geriau butu nemaisyt; ir neperverdam, nes jau po kokiu 5 min. sirupas prades karamelizuotis -- to mes nenorim
Isvirus sirupa, inda nukeliam nuo ugnies ir leidziam kiek pravesti. Rezultate bus kiek gelsvas, klampus skystis be jokiu cukraus kristalu.
Taip atrodo jau issilydes sirupas, bet dar "nedavirtas" iki galo 2 - ruosiam pacia mase. 1. Zelatina isbrinkinam nedideliame kiekyje vandens (na, mazdaug 1/8 puodelio). Isbrinkus pakaitinam mikrobangej ar karsto vandens vonelej, kol tampa lygi mase. SVARBU! Neturi likti JOKIU gumulu, neisbrinkusios zelatinos plaukiojanciu daliu ir t.t., nes jos visos taip ir atrodys atsidure jusu apdengimo masej
Taip atrodo paruosta zelatina. 2. I zelatina supilam cukraus sirupa bei alieju, viska gerai ismaisom.
3. Nepilna pakuote cukraus pudros beriam i dideli dubeni, padarom "duobe" viduryje, i ja supilam skysciu misini. Pradedam maisyti, ir maisant vis po truputi pridedam cukraus pudros.
Mase maisymo eigoje. Dar per lipni, per skysta, bet klampi ir tasi: 4. Kazkuriuo momentu maisyt taps jau laaabai sudetinga, tada pradesim mase minkyt rankomis vis pridedant cukraus pudros. Rankos visada turi buti gerai pudruotos, neleidziam joms sudrekti ir aplipti mases gumulais. Minkysim tol, kol mase taps lygi, elastinga ir jau puikiai laikys forma. Ji neturi tapti visai, visai nebelipni! Ji turi buti minksta, svelni, laikyti forma ir nenoreti lipti prie dubens krastu; taciau kartu neuzmirskite, kad ji rankose visada nores kazkiek patirpti ir del to ilgiau palaikius delne atrodys lipnoka (juk cukrus yra cukrus). Siaip ar taip, sioje stadijoje geriau vos vos pamazinti cukraus pudros, nei prikraut per daug.
Paruostas mases "gumulas". Kaip matote, jame galima iziureti net pirstu antspaudus ir delnu reljefa Sia nuotrauka norejau pademonstruoti mases elastinguma ir formos islaikymo sugebejimus. Kaip matote, emiau ir pastaciau kokia tik noriu "tvora", ir ji ne nebando suglebti. 5. Jei reikia skubiai, mase jau galima kocioti ir dengti torta, taciau rekomenduociau leisti jai subresti (bus paklusnesne ir kiek elastingesne, be to, pastovejus ji dar kiek sutvirteja, tad rezultate sunaudosim maziau cukraus pudros). Siam tikslui ivyniojam mase i maistine plevele, kisam i maiseli, is kurio isleidziam ora, tvirtai susukam, idedam i uzdaroma indeli ir paliekam pastoveti. Geriausia -- bent kokioms 12 val. Pabreziu -- ne saldytuve, kambario t-roje!
Pasiruoses keliauti i maiseli. Dar del stovejimo pasakysiu. Jei laikysit ilgiau (atsargai, tarkim), tai reiketu saldytuve laikyt -- taip ramiausiai dar koki menesi ji pratemps (tik pries kociojima isemus is saldytuvo mikrobangej reiks vos vos pasildyti, kad suminkstetu). Bet paprasciausia, kai nereikia nei saldytuvu, nei mikrobangiu. Be to, taip supakuota ji ir kambario t-roj gerai jauciasi (pameginau viena karta tris paras pralaikyt iki kociojimo, ir ka -- ideali buvo).
3 - kociojam mase ir dengiam torta. 1. Pirmiausia pasiruosiam svaru, lygu pavirsiu, pabarstom cukraus pudra (jos kociojimo metu sunaudosim gera sauja, o jei mazokai idejom is pradziu, tai ir dar daugiau.). Rankas bei kocela galima istepti aliejumi, taciau galima ir cukraus pudra patrinti. Pameginkit abu variantus, mat geriausia juos naudot pakaitom
.
2. Isimta is pakuotes mase minkom, kol ji susyla nuo ranku silumos, ir is vesios ir gana trapios tampa siltute, minkstute, elastinga ir paklusni.
--> Jei dazysite mase, ta darykite dabar, tik nepamirskite, kad dazu reikia labai mazai. Ji daug greiciau nusidazo, nei cukriniu geliu mase!
3. Rankomis isminkom blyno forma, dedam ant GERAI cukraus pudra pabarstyto kociojimo pavirsiaus ir darbuojames kocelu. "Blyna" vis apsukam, kad isitikintume, jog neprilipo prie stalo (jei taip nutiks, teks kociot is naujo). Iskociojam iki keliu mm plonumo. Siaip, kuo ploniau, tuo geriau, taciau tuo ir sunkiau neidreksti. Pradziai siulyciau sustoti ties kokiais 5 mm, pasipraktikuoti, o veliau, kai geriau pajausite mases "charakteri", galesit pereit prie kokiu 3-4 mm.
Iskociotas mases "blynas". Jau pasiruoses keliaut ant torto! Papildyta:4. Blyna perkeliam ant torto. Paprasciausia ta padaryt susukus mase ant kocelo (nepamirskit cukraus pudros, kitaip atskiri sluoksniai sulipt gali), ir vel atsukt jau isvyniojant ant torto (as ta darau tiesiog rankomis, man taip ir greiciau, ir paprasciau). Nepamirskit vieno: kai jau mase palies torta, prie jos prilips trupiniu ir t.t., taigi jos jau nebenuimsit ir nebeperkociosit! Taigi svarbu tos "paklodes" neidreksti ir kuo tiksliau uzmesti ant torto centro.
5. Glaudziam mase prie torto delnais, stengiames sulyginti forma kiek galima graziau. Darbuojames kuo galima greiciau, nes mase kontaktuoja su oru ir jau po truputi ima dziuti (kartu -- ir darytis trapesne). Nesijaudinkite, laiko jus turite, ir nemazai (cia ne cukraus geliu mase, ji daug, DAUG pakantesne ir atlaidesne), bet vis delto kavutes siuo momentu geriau negurksnoti
Mase ant torto, jau sulyginta. Visi laisvi galai dar kabo. --> Mazytis triukas
Butu idealu, jei siuo momentu galite torta pastatyti ant kokios pakylos (tarkim, skardines konservu). Tuo atveju pati zemes traukos jega jums pades greitai ir lygiai pridengti mase torto sonus.
6. Apipjaustom mases likucius. Nepjaunam prie pat torto apacios, paliekam 1-2mm, kuriuos veliau "sukamsysim" atgal (tarsi po tortu) ir taip suformuosim idealia apacia. Likuciai keliauja i maiseli, kitaip isdzius ir teks juos mest lauk.
Paruostas tortas. 7. Is likuciu galima paruost ivairiausiu dekoraciju. Siuo atveju, padariau drapiruote. Duokite laisve fantazijai.
8. Torta uzbaigiame kitomis dekoracijomis ir turime tvarkingos isvaizdos skanumyna
---------------------------------------------------------------------------------------
KOMENTARAI IR PASTABOS 1. Zadejau, kad receptas bus itin zemiskas ir kiekvienam lengvai pagaminamas, taciau viena sudetingesni "pagerinima" vis del to pasiulysiu. Jei norite kiek geresnio mases elastingumo (o kas jo nenori?), papildomai ipilkite ~ 1 v.s. glicerino (tuo metu, kai i zelatina desite alieju). Jo gauti gali bet kuris mirtingasis -- dumkite i bet kuria vaistine, kuri uzsiima vaistu gamyba (vadinamosios ekstemporarios vaistines), ir uz mazdaug 5 litus gausite buteliuka su uzrasu "glicerinas. Vidiniai"
2. Del skonio. Rezgiau minti, ar nebutu galima ilasinti kokio lasiuko naturalaus (jokiu budu ne sintetinio) eterinio aliejaus (masciau apie pipirmetes, apelsinus ir pan.). Ten juk vien naturalus ekstraktai ir alkoholis ieina. Taciau nors ir naturalus, jis labai stiprios koncentracijos, tad dvejojau, ar butu galima ji vartoti maistui. Apklausiau 4 skirtingus gydytojus Vilniuje siuo klausimu, ir suzinojau, kad nors ir itin naturalus, jis del stiprios koncentracijos gali itin alergizuoti, todel saugiau butu maistui jo nevartoti.
Tuo tarpu gero skonio paieskose atradau kita buda issisukti -- isbandziau Monin kokosu sirupa vietoj cukraus sirupo (100 ml pyliau). Ir ka, mase puiki, elastingumas nenukentejo, kadangi sirupas baltas, ir jokiu spalvu priemaisu neatsirado. Kokosu skonis isliko nepaisant mases cukraus pudros -- ta mase gavosi toks visai skanus saldainis (valgytojai laizesi ir gyre, kad prie torto tas "saldainis" labai tinka -- tortas irgi egzotinis toks buvo).
Zodziu, eksperimentuokit, o sekmingais atradimais pasidalinkit su manim.