QUOTE(smth1 @ 2009 03 20, 16:08)
Va sitas klausimas man idomus. Kad 'galima' tai taip. Esu macius pasodintu. Esu macius kruvas tuose vazonuose nugaisusiu, nusalusiu. (cia as apie daugiamecius).
Ar esi susidurus praktiskai? Kokia turetu buti auginimo specifika/kokios sudarytos salygos/tresimas, kad butu augalas ne vienam sezonui?
gėlės ar krūmai domina? Turiu vazonuose tują ( kaip pas Rokoko nuotraukose, kur tokia pasišiaušus), buksmedį, pušelę ir eglutę ( kažkada rodžiau foto, kur ateity turėtų turėti ryškius konkorėžius) - netręšiau nei karto, tik tiek, kad šiai žiemai įkasiau į žemę kartu su visais vazonais, dabar kaip tik dairausi dekoratyvinių vazonų ir ateity dalis jų augs konteineriniu būdu. Kiek ieškojau info, specifika tokia, kad kol augalas jaunas, reiktų kasmet persodinti į didesnį vazoną, plius šviežios žemės, o žiemai patį vazoną apšiltinti ( kažkada buvau įdėjus foto, kaip tai daroma);
Kortaderija nešildomam mediniam namuky žiemą buvo, patį vazoną apšiltinau. Neperseniausiai žiūrėjau, šaknys gyvos.
Tiesa, pernai vasaros sezono metu viename vazone augo valero sprigės ir centre buvo šlamutis, lapais panašiais į rozmariną. Kiek skaičiau, sunkiai jis pas mus žiemoja. Maniškis vazone ( aišku, jau be sprigių ir neįkastas į žemę) per visą žiemą buvo ir taip pat tikrinau šaknis - gyvas, pats krūmelis neapšalęs. Spėju, kad peržiemoti padėjo tai, kad tame vazone buvo vandenį sugeriantis gelis įmaišytas ir per šalčius vazonas apsnigtas buvo.
P.S. kas dėl buksmedžių, specialiai įkasiau atviroj vietoj, pasižiūrėti ar pavasarinė saulė neapdegins, kol žemė įšalus. Iš rudens pabarsčiau to paties gelio ir mulčiavau durpėmis. Neapdegė nei vienas lapukas.
Violeta*, jei taviškiam balkone tik kelių laipsnių skirtumas, tai rožė lapus numes ir nebus dekoratyvi, be to ir apšiltinti patį vazoną reiks. Iš visžalių lapuočių siūlyčiau
Leucothoe walteri 'Rainbow', šalčio gavę lapukai įgauna bordo spalvą, šalia keli
Carex Morrowii variegata, šalia ir atskirame vazone -
ąžuolalapė Hydrangea 'Little Honey', žydi baltai, lapai gelsvi, rudeniop paraudonuoja. Pastarąją žiemai apšiltinti ne tik vazoną, bet ir patį augalą, nesimatys belapių stagarų, žiedus krauna ant antramečių ūglių, todėl nukirpti žiemai negalima. Čia jau reiktų pasitelkti floristiką, kad ir augalas išliktų, ir vaizdo negadintų