QUOTE(ifauru @ 2009 03 23, 13:42)
Žiauru, bet vaikų lūpomis daug tiesmukiau pasakoma.
Mano mažoji, kai ėmėm sakyti, kad močiutė serga, sako: "Tik nesakykit, kad močiutei vėžys ir ji mirs..." Mes jai nepatvirtinom. :
QUOTE(arune @ 2009 03 23, 15:17)
Vakar su dukra šiek tiek kalbėjom. Mačiau jos akyse išgąstį,net kaldra prisidengė,kai klausė savo klausimą. Sakiau jai,-taip,tai yra liga,nuo kurios nieks neapsaugotas. Nuo kitų ligų ji skiriasi tuo,kad kartais baigiasi blogai.
Bet ne visada. Daugybė žmonių gyvena; pasigydo ir gyvena.
QUOTE(ragnez @ 2009 03 23, 16:10)
mano vaikai nezino, kuo sergu (sirgau?)
kalbejom tik tiek, kad ligos gydymas ilgas, kad turiu (turejau?) daznai buti ligoninej... ech, tikiu tikiu, kad tai tiek tos ligos ir tebuvo, kad jau sveika esu, sveika
Labai priklauso nuo vaiko amžiaus ir turbūt nuo asmeninių savybių, t. y. kaip vaikas suvokia ligą, o juo labiau, ką žino ir kaip priima mirtį.
Labai daug negatyvaus vaikai gauna per televiziją, kai tik koks nors ašaringas kinas, herojus serga vėžiu ir miršta. Nėra, rodoma pasveikimo atvejų. Taip vaikai pradeda suvokti šią ligą kaip begalinę grėsmę jų saugumui. Dar, jei aplinkoje vyrauja tokios nuotaikos (vaiko patirtis kažkas mirė nuo vėžio). Žūsta avarijose nemažai žmonių, kažkodėl vaikai nebijo, kai tėvai vyksta kažkur...su jais ar be jų.
Kaip visoms buvo labai aktuali tema. Jaunėlė buvo 13 m. vyresnėlė beveik 17 m. Pasakiau abiem. Jaunėlei kelias dienas delsiau. Kai prasitariau, kad nenorėjau pasakyti - sako: būčiau labai pykusi. Aš vis viena viską suprasčiau. Kaip nebūtų keista, mažoji reagavo ramiau. Vyresnėlė: buvo sirgimai kartu su manim, aš po chemijos lovoj vienam kambary, ji kitam. Negalavom kartu.
Vėliau dar gražiau pradėjo nelankyti mokyklos, teko vesti už rankos kaip pirmokėlę. Praleido keliolika dienų, nebežinojo kaip grįžti. Man nesakė, sužinojom, kai auklėtoja pradėjo ieškoti. Visą laiką labai atsakinga, pareiginga, mokės labai gerai. Nenusakomi vaikai ir jų reakcija. Turbūt reikėtų kalbėti apie ligą dozuotai, pabrėžiant, kad šiomis dienomis mūsų liga nėra nuosprendis. Kaip Arune padarė.
arune, rytoj tikrinuos kraują, jeigu atsistatė, trečiadienį žengiu į antrą. Nepaisant to, kad neutrofilai buvo 0,5, o limfocitai 1, gydytoja susilaikė nuo neupogen leidimo, nori pasižiūrėt, kaip atsistatinėsiu be jo. Aš vis dar plaukais .
Jie tvirtai laikos.
Tai buvo pats lengviausias chemijos kursas, kokį esu turėjusi. Žiūrėsiu, kaip seksis toliau.