QUOTE(savitre @ 2009 08 03, 23:59)
Sveiki,
norėjau paklausti ar kur nors matėt namo projektuką kuriame būtų rusyje- garažas, antram aukšte -miegamieji, o pirmam viskas kas liko virtuvė svetainė ir t.t.
šiaip dar klausimas iškilo ar galima kažkokiu fantastiniu būdu priversti architektą netempti laiko o daryti viską greitai. pvz su baldų gamintojais galima sutartį pasirašant itraukti punktą kad už kiekvieną vėlavimo dieną bus skaičiuojami delspinigiai, tai toks pinktas kuos paskatina dirbti greičiau o kaip su architektais?
1. Yra begalė tokių projektų. Ir realizuotų taip pat, beje.
2. VISKAS yra susitarimo dalykas. Jei sutartyje nurodysite kažkokius atlikimo terminus, tai galėsit už kiekvieną uždelstą dieną skaičiuoti delspinigius ar kažkokią "baudą" pritaikyti.
Tačiau...
Visada yra toks TAČIAU, hehe. Jei iš patirties - sutartyse, kuriose nurodomas architekto darbų terminas, yra nurodomi ir kiti terminai, kaip visų reikalingų dokumentų pateikimas architektui (iki tam tikros datos), projektavimo užduoties suformulavimas raštu, keletas eskizinių variantų derinimosi tarpusavy datų ir galutinė data, kada užsakovas leidžia darbą dirbti architektui, kad tam būtų galimybė laiku darbus baigti. 90% atvejų dėl vėlavimo daugiau būna kaltas užsakovas nei architektas, nes pas mus yra "normalu" kas dieną keisti savo norus, įvesti papildomus reikalavimus, galų-gale - persigalvoti. Tad jei jau norite juridiškai nubrėžti kažkokius rėmus, gerai pagalvokite, ar patys paskui į juos tilpsite. Na, čia toks mano patarimas. Man teko keletą objektų projektuoti griežtai reglamentuotais terminais ir darbais, tad patikėkite - darbas buvo tikrai aiškesnis ir malonesnis, nes užsakovas tokiu atveju nebegali priversti architekto sėdėti naktimis ir "kalti" kažką vien dėl to, kad "kaimyno kaimynas man pasakė, kad taip negražu"... Aišku, jei jūs tiksliai apsibrėžę ko norite, turite visus reikalingus dokumentus ir t.t. ir pan., Šis variantas yra geriausias.
Sėkmės