Įkraunama...
Įkraunama...

Ką ant palangės ar darže auginat?

QUOTE(Meskutia @ 2009 06 22, 15:45)
Tevai balkone augina pomorus biggrin.gif labai skanus uzauga biggrin.gif

Mano sesė balkone pomidorus ir agurką užsiaugino, dar vaisių nėra, bet pats augalas tai normaliai auga... pilnas balkonas užgriozdintas kibirais ir dideliais augalais... iš pirmo aukšto taip fainai žiūrisi - mini šilknamėlis wink.gif gaila, kad aš išsinuomavau butą kuriame nėra balkono, bet ant palangės laikau pasėtą petražolę, pipirinę ir pan. Ridikėliai nudžiuvo labai greit... kol buvau išvykusi doh.gif blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Charle: 29 birželio 2009 - 17:57
Pas mane balkone sekmingai auga bazilikai,petrazoles,palaistai karts nuo karto,jokio vargo rolleyes.gif pas kaimine-kibibe pomidoras auga-8 vnt pomidoriuku-ant bajerio pasodino-auga thumbup.gif
Atsakyti
O iš kur imate žemę,kai auginate balkone?Perkate?
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2009 07 06, 09:40)
O iš kur imate žemę,kai auginate balkone?Perkate?



jo as pirkau sodininko pardutuvej
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2009 07 06, 10:40)
O iš kur imate žemę,kai auginate balkone?Perkate?

aš tai iš tėvų kaimo prisikasu rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Sicija @ 2009 07 06, 22:56)
jo as pirkau sodininko pardutuvej

Tai va ir gaunasi nelabai jau ekologiška.Va gerą straipsniuką įdedu ,kurį radau sodyba.org
Re: Medelynų technologijos
Laimis Žmuida » Ant Vas 03, 2009 11:25 pm

Man kyla lėtos mintys - o kam reikalingi tie dekoratyviniai augalai? Nejau aplink negražu? Obelis auga, slyva, trešnė, ąžuolas, lazdynas, pušis, žolė, žibutės... gražu. Labai gražu. Taigi grožio netrūksta.

Todėl kyla man mintys, kad dekoratyviniai augalai auginami ne dėl grožio, o dėl pinigų. Ąžuoliukų, klevų, vinkšnų juk neparduosi. Jų kiekvienas gali nueiti ir prisikasti miške. O čia štai augalai, kurių iš niekur negausi nemokamai, teks pirkti. Metama didelė reklama, kad tie augalai būtų suprantami kaip "gražūs". Nors jie niekuo negražesni. Niekuo negražesni. Bet reklama padaro savo.

Permakultūros pradininkas Billas Molisonas sako, kad visa žemdirbystė yra sukurta tam, kad gamintų pinigus, o ne maistą. Todėl jis sukūrė permakultūrą, kad pagaliau būtų grįžta prie ištakų ir vėl pradėtas gaminti maistas.

Su dekoratyviniais augalais yra lygiai tas pats. Jų pardavinėjimas daro didžiulę žalą aplinkai, planetai, žmonėms... Įsivaizduokite, kad jūs turite savo daržą, savo sodą ir iš to maitinatės. Ir staiga jūs sugalvojate užsiimti dekoratyvinių medelių pardavinėjimu. Kur jūs juos auginsite? Iš kur žemės paimsit? Iš savo sodo ir daržo juk neimsit. Juk nenorit jo viso iškasti ir suniokoti. Juk tai jūsų sodas, jūsų daržas. Todėl jūs imsite žemę iš kitur. Iš kur kitur? Juk visa žemė yra padengta nuostabiais augalais ir tam, kad paimti žemę iš kažkur reikia tuos visus augalus sunaikinti.

Skaičiau čia tokią knygelę apie pelkes. Ten rašoma, kad apie 1990 metus Lenkijoje buvo intensyviai sausinamos pelkės ir kasama milijonai tonų durpių kasmet. Ir beveik 100 procentų visų durpių nukeliaudavo pas sodininkus. Taip, pelkių naikintojai ir gyvosios gamtos griovėjai yra būtent sodininkai. Ir būtent tie sodininkai, kurie perka sodinukus vazonėliuose ar iš medelynų, kurie naudojo durpes auginimui, ar savo sodui praturtinti.

Mes čia susirinkome ne uždarbiauti, ne pinigų daryti, o pasidalinti technologijomis, kurios nekenkia arba mažai kenkia žemei. Todėl tuo ir turėtume užsiimti. Pinigų reikia? Nu tai prasimanykime jų technologijomis, kurios nekenkia.

1. Pradėkime nuo landšafto dizaino. Žmonės to nedaro. Ima lygų lauką, užsiveisia veją ir kraštus apsodina dekoratyviniais medeliais. Nulis naudos jiems patiems ir žala žemei. Galime imti pinigus už protingą sklypo dizainą. Pradžiai turiu omenyje sklypo suformavimą. Padarai nuolydį į pietus kelis centimetrus ir jau turi keliais laipsniais aukštesnę temperatūrą. Iškasei prūdą prieš sodą pietuose ir jame atsispindėję spinduliai duoda papildomos energijos sodui. Kitur sukūrei šešėlį, pataupei vandens, sukasei kalniuką ar griovelį, kad vanduo užsilaikytų ir jo būtų pakankamai. Juk galime sukurti tokį sklypo dizainą, kad paskui viskas be priežiūros augs. Koks gi žmogus nenorėtų tokio sklypo, kuriame viskas puikiai auga?

2. Sklypo apsodinimui naudokime vietinius, vaisinius, vaistinius, nektaringus, medingus ar kaip kitaip naudingus augalus. Iš jų bus dviguba nauda. Ir maistas, ir grožis. Mažas sklypas? Puiku, turim vyšnią, medlievą, kadagį, serbentą, agrastą, svarainį, slyvą, aroniją, šermukšnį, kaulenį, ožekšnį, sedulą, viržius, apynius, sausmedžius, avietes... Puikiausią grožį galima išgauti iš jų. Ir dar bus nauda! Štai padaryk tokį dizainą iš vietinių augalų ir imk pinigus. Žemė tau padėkos.

3. Išmokink sodininką kaip gerinti žemę po tais augalais. Kad nereikėtų jokių trąšų, jokių durpių, nieko iš pašalies. Arba jei imti iš pašalies, tai tik šiukšles arba tai, kas nueina į sąvartynus arba sudeginama - lapai, žolė, šakelės, maisto atliekos... Tik kad būtų gražu ir estetiška.

4. Augalai bujos tokiame sklype. Jie vietiniai tai ne tik išsiplės, bet ir pasidaugins. Ir kur žemę gerbiantis sodininkas juos dės? Ranka nekyla jų nužudyti. Taigi jis mielai juos atiduos geriems žmonėms, t.y. jums. Jums tik reikia rudenį ir pavasarį suorganizuoti transportą apvažiuoti visus žmones pas kuriuos įrengėte sklypą ir susirinkti pasidauginusius pas juos sodinukus ir paskui juos parduoti naujiems žmonėms. Pinigai iš niekur.

5. Suprantu, kad pradžiai reikės sodinukų. Bet juk tai vietiniai augalai. Jiems nereikia papildomo juodžemio, specialių substratų, natūralių pesticidų ar fungicidų, priežiūros žiemą, laistymo, kaip klausia arunas.. Juos galima auginti medelyne gamtinės žemdirbystės technologijomis ir žemė medelyne tik gerės. Paskui bus galima parduoti kam nors tą derlingą medelyno žemę ir įkurti naują sodybą medelyno vietoje. Vazonėliams specialių substratų nereikės. Kasim tą pačią žemę ir dėsim į vazonėlius. O paskui kai kasis kažkas prūdą tame sklype, tai atlikusią žemę pils ten iš kur mes paėmėm žemę vazonėliams. Pagaliau juk ne visus medelius iš medelyno reikia iškasti. Pasėsim tai daug, paskui retinsim, parduosim ir keletą paliksime augti ten, kur jie išdygo. Tik pagalvokite po septynių ar dešimt medelyno darbo metų, ten bus ne nualinta žemė, o puikus sklypas su jau vietoje augančiais stipriais iš sėklos išaugintais DIDELIAIS medeliais jau duodančiais vaisių ir duodančiais atžalų ir naujų sodinukų. Tik namuką pasistatei ir jau gyveni.

Atsiprašau iš karto už ideologiją. Nes buvo prašoma ne ideologijos, o konkrečių technologijų, bet gamtinėje žemdirbystėje jau taip yra, kad reikia 99 procentų mąstymo, ideologijos ir tik 1 procento fizinio darbo. Gamta tegu dirba, o mes tik turim parodyt ką jai dirbt ir kiek.

O technologija paprasta. Sukasei medelyne vazonėlius, į juos prisėjai sėklų. Išretinai paskui į naujus vazonėlius irgi įkastus į žemę. Visus vazonėlius žemėje mulčiuoji, užveisi grybų, padarai laistymo sistemą ir išrauni kelias piktžoles. Kai medeliai reikiamo dydžio - išimi su vazonėliu ir parduodi. Vsio. Laimis Žmuida

Pranešimai: 121
Užsiregistravo: Tre Gru 17, 2008 10:00 am
Asmeninė žinutė Į viršų
Atsakyti
Pas mus darže morkytės, burokėliai, braškės, šiltnamyje agurkėliai ir pomidorai ax.gif
Atsakyti
*GREISI* puikus straipsnis thumbup.gif Jį perskaičius, man net pasidarė gėda, kad žaviuosi rododendrais biggrin.gif .

Na, o atsaknat į temą... Iš tiesų labai džiaugiuosi šiemet "atradusi" augalų pasaulį. Kažkaip pabodo pavytusias Maximos salotas ir arkliško dydžio špinatus valgyt, tai nutariau šiemet savo daržiuką užsiveist. Mama gyvena užmiestyje - turi nemažą sklypą, "išnuomavo" pora vagų smile.gif . Prisisėjau salotų, špinatų, cukinijų, mangoldų ir dar visokių gėrybių. Džiaugiuosi neatsidžiaugiu. Ne tik patys sveikas daržoves valgoms, dar ir koleges pavaišinu. Na, o ant palangės žaliuoja bazilikai ir mėtos. thumbup.gif Kai pats užsiaugini, maistas įgyja visai naują vertę...
Atsakyti
Mano terasoj vazuonuose auga salotos, ridikai, svogūnai, krapai. Reiks ir prieskoninių pasisėti ax.gif tiesa, mama man pasodino vazone vyšninį pomidorą - laukiu atvežant rolleyes.gif
Atsakyti
Šiemet ir mūsų balkonas žaliuoja. Kadangi pirmas kartas, tai kitai metais jaučiu plėsim asortimentą smile.gif Vienoje pusėje žaliuoja mano orchidėjos, o kite auga pomidorai, pipirai, bazilikai, šalavijai, rozmarinas, levanda smile.gif Pomidorai ir pipirai jau nemažus vaisius užmezgė tikiuosi greit ragausim smile.gif
Atsakyti
agurkus, pomidorus, paprikas, salotas, krapus, ridikus, ridikelius smile.gif
Atsakyti
Mūsų įstiklintas balkonas į vakarus, bet vasarą jame beprotiškai karšta (na 8 aukštas). Žodžiu prieskoninės žolelės lyg ir auga, nors ir pridvėsę kažkokios, bet vat špinatai kiek bandau išvis nesudygsta verysad.gif Gal jiems ko ypatingo reikia? Tiesa ir krapai labai nususę užaugo, bet čia jau man įtarimas krenta ant pačių sėklų, nes iš to paties pakelio pas tėvus darže irgi kažkokie miniatiūriniai apskurėliai, o iš kito normalūs užaugę g.gif
Atsakyti