Sveikos supermamytes:) labai labai ieskau eilerastuko:) nezinau nei autoriaus, nei pavadinimo..zinau tik labai labai nedaug zodziu is jo.ten atrodo apie visus naminius gyvunelius, karvute... mu mu mu sako...gaidys...tarsi tigras bet maziukas..kaciukas...zasys..avele..ir pan:)))aciu
Kiškiui baisiai šalta. Kiškis be paltuko. Kiškis į kavinę vienišas pasuko.
Kiškis atsisėdo su vaikais už stalo. Jo maža širdelė nejučia apsalo.
Senas patefonas patyliukais groja, O vaikai delnukais jam į taktą ploja.
Kiškis baisiai rimtas - mirkčioja ir klausos. Kyšo iš už stalo jo pliušinės ausys.
SENIS BESMEGENIS
Ar galima iš debesų Lipdyti senį besmegenį? Kas sniego kalnus surideno Iš skverų ir kiemų visų? Debesyse žiema gyvena, Ten balta, šalta ir šviesu... .................................... Ar galima iš debesų Lipdyti senį besmegenį?
SNIEGO DRUGIAI
Ant šerkšno žiedų - sparneliai balti. Šį rytą mieste stogai apsnigti, ir gatvė visa - šviesi lyg sapne, bet skraidom trumpai - sutirpstam delne. Tačiau jei vaikams tas šokis gražus, snieginiai drugiai ilgai nepražus - ant ledo gėlių, po saule skaidria, virš jūsų galvų palsnosim ore...
ŠARMOS PAVEIKSLAI
Šarma teturi baltą dažą, bet kaip gražiai ji moka piešti! Kai naktį žvaigždės tyliai laša, ji sidabru išrašo miestą...
Kol spinduliai dar nenutrynė tamsiam lange šarmos paveikslų, pro jų vainiką sidabrinį išvysite pasaulį vaiskų...
LEDO LELIJA
Šarmos lange, Žiemos speige tapai snaige, tamsoj blizgia...
O lelija suknia nauja, tau kasoje šviesos gija...
Tamsioj nakty ledu virsti tokia skaisti, tokia grakšti...
Tokia keista, lyg išpiešta, tokia balta, tokia šalta...
LAUMIUKĖ
O mūsų ežeras nakčia užšalo, užpustė skalbyklas - ir laumėms liūdna, ir visos mes sušalome be galo, nugrimzdom į pusnynų baltą dugną...
O virš lazdynų kyla baltas rūkas. O tokio speigo prmąkart sulaukėm... O sniegas - lyg žąsų ir gulbių pūkas, jį verpia naktimis mažytė laumė...
PIRMAS SNIEGAS
Aš glosčiau gulbiuką, - ir baltas jo pūkas čia driekės per žolę, medžius ir alėjas. Prie apsnigto tvenkinio tyliai atėjus, žiūrėjau, kaip tolumas paslepia rūkas...
Aš glosčiau gulbiuką, - ir kitą mergytę iš tolo išvydau atbėgant per sniegą. Mačiau, kaip kriokliai apledėję užmiega, Ir medžių kamienai man ėmė atgyti...
Melsva mėnulio valanda.
Prieš miegą - vakaro malda.
Dievuli, tu, kuris esi
Saulutėje ir debesy,
Dievuli, tu, kuris aukštai,
Bet mus visus gerai matai,
Mums Tavo meilė rodys kelią...
Eilėraštukai apie raides iš Violetos Palčinskaitės knygos "Karalius pamiršo raidyną", 2007 m.
PIRMOJI RAIDĖ
A - pirmoji mūsų raidė. Atsiminkit, kas neskaitę. A - visų pradžių pradžia, Atsiradus paslapčia.
A - artėjanti audra. A - atgimstanti gamta. A - alyvos. A - apuokas. A - apsiaustas kiek ankštokas...
A - atnešiu gerą žinią: A-a-a, - mamos lopšinė.
ĄSOTIS SU ĄSELE
Štai ąsotis. Štai ąselė Molio išriesta auselė.
Tas ąsotis išdidus, Nes ąsotyje - Medus.
BAILYS
Ar saulutė, ar palis, Visko bijo kas? Bailys. Bijo tako, bijo kelio, Bijo lojančio šunelio. Bijo bėgti, Bijo plaukti, Bijo kada nors užaugti. Bijo kambario tamso. Ne, neturi jis drąsos. Bijo driežo ir pelių. Ką daryt su tuo bailiu?
BĖGIKAS
Bėgo bėgikas. Bėgo ir bėgo. Bėgo be valgio. Bėgo be miego.
Bėgo bėgikas Ir, kiek menu, Tapo pasaulio Čempionu.
CIRKAS
Atkeliavo tikras cirkas. Cirke šoka tikras žirgas, Ir tikra mergaitė, aišku, Palubėj ant lyno vaikšto.
Meškos muša tikrą bugną. Klounas ryja tikrą ugnį. Visas miestas marga mirga. Visas miestas lėks į cirką.
CHORAS
Šiandien buvo geras oras. Mūsų šventėje pušyne Tris dainas dainavo choras: Linksmą, liūdną ir lopšinę.
Paukščiai su miškų žole Atkartojo - lia lia lia.
ČIAUDULYS
Jei noselėn tau įlįs Tas begėdis čiaudulys, Tai, protingi žmonės sako, Reiks pauostyti česnako.
Užsitęsusi sloga, Tai nemaloni liga. Nesunki, tik panaši... Oi, atsiprašau...
Apčy!
DRAKONAS
Drakonas - siaubūnas. Drakonas - baisus. Drakonas galėtų Praryti visus. Tačiau tas drakonas Tiktai paveikslėly. Pavargęs jis laižo Ledų gabalėlį.
Ilgies kaitros. Ilgiesi sniego. Galbūt ilgies mažučio nieko, Apie kurį tik tu žinai...
Kažko ilgiesi Amžinai.
ĮLANKA
Įlankoj ramu ir gera, Supas burlaiviai seni. Įlankoj undinės žaidžia Permatomam vandeny.
Dugno smėly šviečia kriauklės. Didelių bangų nėra. Dugno smėly prisiglaudus Miega įlankoj audra.
YDA
Kur girdėta, kur matyta, Dėdė Ignas turi ydą. Dėdė Ignas smarkiai rūko, Nebepaiso net anūko.
Rūkymas - baisi bėda. Padėtis nepaprasta. Įkalbėsim dėdę Igną, Kad įveiktų savo ydą.
JUOKDARYS
Išsiskleidęs margą skėtį, Juokdarys po stogu sėdi. Žalias, mėlynas, geltonas, Išlanguotas visas šonas.
Oi, tai juoko pridarys Skudurinis juokdarys.
KARALIUS
Karalius turėjo karūną Ir kardą, ir liūtą galiūną. Tačiau jis kariauti nemėgo. Karalius nuo karo pabėgo.
Karalius po žydinčia kriauše Kirmijantį obuolį graužia. Jį sąžinė baisiai kankina - Kare jis pamiršo raidyną.
KLAUSIMĖLIS
Kas? Kaip? Kur? Kodėl? Kada? Kelinta jau valanda? Kiek minučių po šešių? Kiek miškelyje ežių? Ko kaimynė susiraukus? Kaip gražiau surišti plaukus? Ką pakviesime pietų?
Būsim dviese. Aš - ir tu.
LIETAUS LELIJA
Lyja lyja lyja... Aš lietaus leliją, Liūdną ir išdidžią, Pamačiau netyčia.
Raidė M - nors ne pirma, Bet labai svarbi. MAMA. Nes mama - tai pirmas žodis, Vaiko lūpos pasirodęs.
Mama! Pašaukiu balsu. Tu - geriausia iš visų.
MALDA
Melsva mėnulio valanda. Prieš miegą - vakaro malda. Dievuli, tu, kuris esi Saulutėje ir debesy, Dievuli, tu, kuris aukštai, Bet mus visus gerai matai, Mums Tavo meilė rodys kelią...
Aš Tau sukūriau šią maldelę.
NIEKAS
Niekas nieko nesutiko, Niekas niekam neįtiko, Niekas naktį nekvailiojo, Niekas nendrėse nakvojo.
Niekas turi daug niekučių, Neišprususių vaikučių. Niekas namo jiems nestatė, Niekas niekur jų nematė.
Niekas niekur neskubėjo, Niekas nieko neturėjo. Jis ne vilkas ir ne sliekas, Niekas - paprasčiausias niekas.
OI!
Oi, oi, oi! Aš jums sakau: Aš be galo pavargau.
Įkritau ryte į balą. Po pietų apliejau stalą.
Vakare kaip koks stuobrys Nepataikiau į duris.
Kai trenkiaus į durų staktą, Tai susimušiau sau kaktą.
Viskas, ką aš bedaryčiau, Man nesiseka lyg tyčia.
Toks nelaimėlis esu, Oi, oi, oi, oi, oi! Baisu.
PAŠTAS
Pašte pasimetė siunta, Kurią mums parsiuntė teta.
Tasai paketas buvo mažas. Jame - pavasario peizažas.
Dabar tikėk ar netikėk, Jisai pasimetė, ir tiek.
Bet mūsų paštas - jis nepaprastas. Paketas greitai buvo rastas.
Surado paštas tą peizažą Ir į namus dabar jau veža.
RAIDYNAS
Raidžių raidės - tai raidynas. Abėcėlė jos vadinas.
Kai išmoksi tas raides, Nepamirški ir manęs.
Aš po raidę, po kruopelę Parašysiu tau knygelę.
SALĖ
Salėj šlamančios suknelės, Ponios, ponai ir panelės.
Salėj uždega sietyną. Ponas ponią šokt vadina.
Nei ponaičiai, nei panelės Neapleidžia rūmų salės.
Salėj šventė siautulinga - Čia visiems labai patinka.
ŠILBARAVYKIS
Šilbaravykis - šilo bajoras. Šilbaravykis nei plonas, nei storas.
Slepiasi grybas tarp eglės šakų. Šilbaravykį atrasti sunku.
Šlama žaliuojančios lapų palėpės. Ką jis ten veikia, giliai pasislėpęs?
Undinėlė - mergaitė-žuvis. Vakare ją vaikučiai išvys. Ji liūdėdama tyliai linguos Ant sugrįžtančios jūrų bangos.
ŪKIS
Mano dėdė turi ūkį. Trys žalmargės karvės mūkia. Užsispyrėlė ožka Neina praustis nė už ką. Žirgas žvengia. Antys klega. Tuoj teta iškeps pyragą. Dėdė turi avilių, Medų kopinėt galiu. Nors tas ūkis nedidukas, Dėdė kiaurą dieną sukas. Savo ūkį jis prižiūri. Turi tvartą ir pašiūrę. Turi dar ir vyšnių sodą, Visada rytais rasotą.
Mano dėdė turi ūkį. Atvažiuoki ir pabūki.
VEIDRODĖLIS IR VARNA
Varna vartuose tupėjo, Varna veidrodin žiūrėjo.
Veidrodėli, labas labas, Negi mano šitoks snapas? Negi mano plunksnos juodos? Varna šaukėsi paguodos: Varna veidrodyje - ši Į mane nepanaši!
ZIRZEKLIS
Kas ten zirzia visą laiką? Kas ten skriaudžia mūsų vaiką?
Gal zirzeklis mūsų vaikas Zirzia, nes yra nesveikas?
Ne! Zuikelis ir zylutė Pasiklausė pro skylutę.
Vaikas zirzdavo ne sykį. Bet lepūno - neklausyki.
ŽMOGUS IR ŽODIS
Raidė Ž. Žmogus ir žodis. Žilos žiemos. Žalios žolės. Žemė. Žvaigždės. Žaislas. Žirgas. Žiogas, griežiantis ant smilgos...