Del dantuku yra labai daug nuomoniu, mano drauge (jos vaikucio amzius lygiai kaip mano) maitino iki 1m5men. Ir sugedo visi priekiniai dantukai, kad net du soninius (priekyje) reikejo istraukti.
As maitinu iki siol, dantukus stengiames labai priziureti, ir kol kas jie tfu tfu labai grazus baltuciai neapsinese niekuo. Taip, kad tokios isvados negaleciau daryti, kad naktinis valgymas MP tikrai kenkia dantukams. Zinoma, baisu, kad ateityje neatsirastu kazkas, bet stai palyginau du vienodo amziaus vaikucius ir situacija.
Beje, medikai taip pat paneigia si mita, kad dantukai genda nuo naktinio MP, jei jie yra deramai priziurimi.
QUOTE(ciuke @ 2009 04 27, 15:36)
Del dantuku yra labai daug nuomoniu, mano drauge (jos vaikucio amzius lygiai kaip mano) maitino iki 1m5men. Ir sugedo visi priekiniai dantukai, kad net du soninius (priekyje) reikejo istraukti.
As maitinu iki siol, dantukus stengiames labai priziureti, ir kol kas jie tfu tfu labai grazus baltuciai neapsinese niekuo. Taip, kad tokios isvados negaleciau daryti, kad naktinis valgymas MP tikrai kenkia dantukams. Zinoma, baisu, kad ateityje neatsirastu kazkas, bet stai palyginau du vienodo amziaus vaikucius ir situacija.
Beje, medikai taip pat paneigia si mita, kad dantukai genda nuo naktinio MP, jei jie yra deramai priziurimi.
Netgi teko rauti... Ojei kaip baisu...
QUOTE(*Liepa18* @ 2009 04 27, 15:41)
baisu, bet tas vaikiukas buvo neperseniausiai persirges plauciu uzdegimu, po antibiotiku, manau, gal tai galetu buti kazkaip susije, nezinau..nors mamyte nurase tai butent del maitinimo
QUOTE(ciuke @ 2009 04 27, 14:36)
Gal ir taip. Pamenu drauge pasakojo, kad jos vaikutis uzmigdavo su buteliuku dantyse, tai visi dantukai buvo parudave - dantu kariesas. O kita dukryte neimdavo buteliuko, dantukai grazus. Bet as manau, kad cia paveldimumas. Mano vaikis, ne kiekviena vakara dantukus valo, bet tfiu tfiu tfiu, juos turime grazius, baltus ir be apnasu
QUOTE(ciuke @ 2009 04 27, 16:51)
baisu, bet tas vaikiukas buvo neperseniausiai persirges plauciu uzdegimu, po antibiotiku, manau, gal tai galetu buti kazkaip susije, nezinau..nors mamyte nurase tai butent del maitinimo
mano drauges vako dantukai ziauriai pagelsta po kiekvieno antibiotiku kurso manau, kad vaistai daug ka reiski....
QUOTE(Košė-Malošė @ 2009 04 27, 18:12)
Pasikartosiu:
Nuolatinių dantų užuomazgos formuojasi apie penktą nėštumo mėnesį.
Įtakoja- nepriežiūra, mityba, paveldimumas (vaistai, ligos)
Jei MP kenktų dantim- jau prieš kelis ar keliolika amžius būtų nunykę, ir mistume žole
Nuolatinių dantų užuomazgos formuojasi apie penktą nėštumo mėnesį.
Įtakoja- nepriežiūra, mityba, paveldimumas (vaistai, ligos)
Jei MP kenktų dantim- jau prieš kelis ar keliolika amžius būtų nunykę, ir mistume žole
Na gal ir taip... Bet mano aplinkoje, visos močiūtės, tetos, mamos žindė labai trumpai, jei kuri ir ilgiau ištempdavo, tai sake nutraukdavo tuomet, kada prasikaldavo pirmasis dantukas... Neva va todėl visų dantukai ir buvo sveiki, nes jokio naktinio žindymo O aš čia mat tokia nesusipratėlė...
P.S. Dėl įdomumo pasikonsultavau su keliais odontologais... Tai tik išpūtė akis ir patvirtino, kad be jokios abejonės dantukai genda nuo naktinio žindymo... Aišku įtakoja ir kiti faktoriai, bet atseit, jei vaikas linkes į tai, tai naktinis žindymas tiesiausias kelias į karjesą...
Daug nuomonių vienu žodžiu...
QUOTE(*Liepa18* @ 2009 04 27, 07:22)
Sveikos mamytės Mano mergytė dar taip pat mėgaujasi pienuku... Geria prieš pietų miegelį, prieš nakties... Iki kokios 3 val. nakties dažniausiai išmiega, o po to būda daug nubudimų, truputėlį patraukia ir toliau užmiega...
Tai manęs nevargina, bet širdį graužia kirminėlis ar nesugadinsiu vaikui dantukų per tuos naktinius pagėrimus... Iš aplinkos visi kaip vienas man vis kala į galvą, kad sugadinsiu...
Čia prieš kelias dienas dukrytė pargriuvo ir nusiskėlė priekinį dantuką, atidžiau pažiurėjus - ištikro priekiniai keturi kažkokie tarsi apsinešę permatomu grublėtu sluoksniu Tai negi čia nuo tų naktinių valgymų ir jos nelabai nusivalo... Gal kuri yra turėjusi patirties šiuo klausimu...
Tai manęs nevargina, bet širdį graužia kirminėlis ar nesugadinsiu vaikui dantukų per tuos naktinius pagėrimus... Iš aplinkos visi kaip vienas man vis kala į galvą, kad sugadinsiu...
Čia prieš kelias dienas dukrytė pargriuvo ir nusiskėlė priekinį dantuką, atidžiau pažiurėjus - ištikro priekiniai keturi kažkokie tarsi apsinešę permatomu grublėtu sluoksniu Tai negi čia nuo tų naktinių valgymų ir jos nelabai nusivalo... Gal kuri yra turėjusi patirties šiuo klausimu...
dėl tų dantukų tai tiek teorijų kodėl kariesas atsiranda ir dėl to kad kalcio truko kažkada (vos ne mamos pilvelyje, kada dantukų užuomazgos formavosi), ir dėl kažkokio streptokoko viruso atmainos, na ir aišku dėl nepakankamos higienos.
šiaip jeigu neramu - siūlyčiau apsilankyti pas stomatologą (tik suraskit vaikų) - ten vaikams su rizika uždeda tokį fluoro laką, kuris neva tai apsaugo nuo karieso 3-4 mėnesiams. mes tai pervėlai užsukom, jau tris dantukus taisyt reik nors ir valėm nuo pirmo dantuko ščyrai. irgi manau kad antibiotikai labai pagadino reikalą, bet "polinkį" ir prieš tai mačiau - sunkiai nuvalomas apnašas ties dantienom.
paprieštarausiu AusraR, priekinius dantukus reik stengtis išsaugoti sveikus, nes pasak stomatologės - jei pieniniai dantukai iškris anksčiau laiko, garantuotai reikės plokšteles nešiot ateity.
Papildyta:
tiesa, stomatologė aišku primigtynai rekomendavo atsisakyt naktinio žindymo, bet aš to nedarysiu - ir taip vaikui streso pakanka dabar. be to atradau N rizikos faktorių, kurių galim atsikratyt ir gal būt sustabdysim tą karieso plytimą -
1) jokių saldžių gėrimų (jei valgio metu atsigeriama vandenuko, arba žalios arbatos kurioje daug fluoro - dantukai apvalomi, o jei sulčių - tai prie visos tos košės-malošės kurią suvalgė dar ir cukrus prisideda, kuris emalį ardo. apie saldžius gėrimus vos panorėjus atsigerti išvis patylėsiu );
2) po kiekvieno valgio papildomai skalausim dantukus vandenuku;
3) desertas - tik valgio metu (kad paskui išsiskalaut dantukus ir vaikščiuoti švariais)
o dėl MP ir toliau galvosiu kad jis nekenkia
klausykit, mano vaikai po tos ligonines (iskart po velyku sirgo) pasidare tooookie papiniai, ypac Nojus...diena tai istisai, na kas kokias 5-10 min ateina papuko tikrint...Arijus pamates irgi tada ateina....tiesa sakant vargina mane....bet as vis tikiuosi kad greit praeis...kazi ar cia del ligonines, nes abiems teko po viena nakti be manes praleist, ar cia gal del to kad dabar intensyviai vaiksciot mokosi....
ir ka daryt duot? ar stengtis kazkuo kitu uzimt? bet kad rekia tada....
QUOTE(AusraR @ 2009 05 09, 16:00)
klausykit, mano vaikai po tos ligonines (iskart po velyku sirgo) pasidare tooookie papiniai, ypac Nojus...diena tai istisai, na kas kokias 5-10 min ateina papuko tikrint...Arijus pamates irgi tada ateina....tiesa sakant vargina mane....bet as vis tikiuosi kad greit praeis...kazi ar cia del ligonines, nes abiems teko po viena nakti be manes praleist, ar cia gal del to kad dabar intensyviai vaiksciot mokosi....
Aš manau, kad dėl ligoninės... Matyt išsigando, pasijuto nesaugūs...
QUOTE(AusraR @ 2009 05 09, 15:00)
o kas buvo kad ligoninėj gulėjo? atsiprašau, neskaičiau anksčiau
eikit į lauką, gal bent lauke neprašys
o šiaip tai maniškei apie metukus buvo užėjusi tokia fazė kad vis pribėgdavo pažįsti, bet gal iš nuobodulio, o gal pajutusi kad gali prieiti ir pažįsti tai taip ir išliko tas įprotis dar metus, paskui jau kai pastojau, tai smarkiai sumažinom maitinimų skaičių, tas loiovėsi, bet stresas vaikui nerekomenduoju.
va čia aprašyta vienos mamos patirtis panašiu klausimu (kažur vidury).
bet vistiek, tau geriau matyt - ar jie tai daro iš nerimo, ar kažką išradinėdami, ar jau iš įpročio.
QUOTE(xena @ 2009 05 09, 16:12)
o kas buvo kad ligoninėj gulėjo? atsiprašau, neskaičiau anksčiau
noro virusas. Pirmadieni (cia po velyku) atsigulem su Nojum. Tiksliau vyras atsigule nakciai, nes pagalvojau kad Nojuko vistiek nebus galima maitint (priimamajam taip pasake) tai palikau su teveliu, pati grizau pas Arijuka. Na ryte nuvaziavau pas Noju. Po to vazinedavau maitinti Arijuko, bet nakti aisku nieks man niekur vaziuot neleido....tai palikau pienelio ir buvo vienas vaikas...na su mociute...na o treciadieni tik grizom namo ir Arijukas pradejo vemti tai tada jau visi keturiese grizom ligoninen ir gulejom iki penktadienio...dar bjaurybes nenorejo leisti MB gultis, tipo tik viena galima guldyt. (nesamone kazkokia) Nu jau idomu kaip as ten buciau su dviem triedzianciais iki ausu vaikais