Įkraunama...
Įkraunama...

Ankstyvasis ugdymas - kur riba?

Ginarės pavyzdys su smegenimis - fantastika! thumbup.gif

Vaikus perspaudžiame kai bandome savo kompleksiukus spręsti vaikų pagalba, arba tiesiog nejautriai reaguojame. Atrodo, truputį spustelėjai - o vaikas jau nelaimingas...
Mano vyresnioji - labai gabi mokslams. Ir jos klasės auklėtoja (tada dar penktos klasės) labai nustebo, kai paprašiau, kad geriau paskatintų maniškę per pertraukas išlėkti su vaikais, o ne knygas skaityti. Manau, kad tuo laikotarpiu buvo labai slidi riba - "nelaimingas moksliukas" ar sveikas smagus vaikas.
O su muzika pas mus buvo taip - pirma darželio auklėtoja visiškai neturėjo klausos ir aš buvau labai išsigandus - daug muzikantų giminėj, o vaikas... hm... Bet pervedėm į kitą grupę (ne dėl muzikos, kitų dalykų), ir viskas pasitaisė. Su mažąja iškart dainavom, baisu buvo pakartoti patirtį 4u.gif biggrin.gif
Atsakyti
smile.gif labai idomi ir gili tema thumbup.gif
Papildyta:
laba ,na as savo vaikuciam duodu ta ka as pati neturejau vaikystej tiesiog lepinu smile.gif yra sunku kai vaikas neturi nieko ,nei medinio zaislo
Atsakyti
QUOTE(Zvirbliuke @ 2003 09 05, 21:57)
Kai pradėjau domėtis ankstyvuoju ugdymu, susidūriau su begale įvairiausių teorijų. VIena už kitą geresnių, efektyvesnių. SKaityti, skaičiuoti, pažinti natas, mokėti plaukti anksčiau nei vaikščiot... O jei to ar ano nepradėjai mokyt nuo dviejų mėnesių (kartais - savaičių) amžiaus, vadinasi - pavėlavai... :-/ "Tavo vaike" rašė apie dvimetį puikiai skaitantį berniuką. Panašu, kad greitai tai taps norma, ir atvesti į darželį trimečiai skaitys, skaičiuos, laisvai kalbės keliom kalbom...Rašys muzikinius opusus, spausdins tekstą...O tie, kurių tėvai visgi nuspręs lavinimą atidėti vėlesniam laikui, jausis visiški nevykėliai... :-[
Man kartais susidaro įspūdis, kad pagrindinė ankstyvojo lavinimo mintis yra tokia: jei užsiimsite, jūsų vaikas dviejų skaitys, dešimties baigs mokyklą, šešiolikos - universitetą ir neabejotinai taps kokiu mokslų daktaru. Nesvarbu, ar pačiam vaikui to reikia, svarbiausia-  gyvename žiaurios konkurencijos sąlygomis  ir tai padės jūsų vaikui įsikabinti į gyvenimą, t.y. išlikti. Galbūt tai tiesa - gyvenimas tikrai kartais būna panašus į džiungles, kur laimi stirpiausi, bet...Vakar skatinėdama apie ugdymo metodikas, radau tokį pastebėjimą: trimetė mergaitė atliko sudėtingus matematinius veiksmus, kalbėjo keliom kalbom, tik...NIEKADA NESIŠYPSOJO...  ohmy.gif Taigi, man kyla klausimas - kur riba ?
Kai kurios metodikos pataria nenaudoti netinkamų žaislų, t.y. tų, kurie nelaikomi lavinamaisias. Pavyzdžiui, pliušinis meškiukas. Ką jis lavina? Nieko, todėl reikėtų vietoj jo nupirkti Zaicevo kaladėles. Tada kūdikis žinos alfabetą, mokės dėlioti žodžius. Bet ar jis žinos, kaip gera tiesiog prisiglausti prie SAVO  meškiuko ir švelniai padaryt "mylu mylu"?   Ir jei būdamas metukų jis dainuos iš natų ir skirs Beethoveną nuo Mozarto, ar tikrai jis mylės muziką ?
Man patinka su savo zuikiu neveikti nieko - t.y. nieko labai naudingo. Man patinka jį kutenti ir klausyti, kaip jis juokiasi, patinka, kai jis drasko ir mėto paveikslėlius su gyvūnais, užuot įdėmiai juos studijavęs, patinka, kai jis šlepsi per kambarį savo mažom kojytėm,  ir aš visai nesiruošiu neleisti jam lakstyt, kadangi kažkoks protingas dėdė parašė, kad  ankstyvas vaikščiojimas trukdo mokymuisi.  Man patinka priglaust jį visai ne dėl to, kad atpažino raidę ar paprašytas paplojo katučių.  Norėčiau, kad jis būtų laimingas, kad mokėtų mylėti žmones, kad mokėtų suprasti, būti jautrus, garbingas...Bet dabar jaučiuosi viską daranti NE TAIP... sad.gif Juk svarbiausia, pasirodo, neatsilikti nuo griežto grafiko ir lentelių, kada ką kūdikis turi žinoti ir mokėti...

Laukiu jūsų minčių. Padiskutuokim...

Atsakyti
Tiesiog visur reikia jausti saika, negalima atimti is vaiku nerupestingos vaikystes, bigsmile.gif bet ugdyti butina, o svarbiausia rodyti gera pavyzdi, nes vaikuciai kaip bezdzioniukai viska megdzioja ka mato, jei viena sakysi, o kita darysi vaikutis elgsis taip ka mate.
Atsakyti
jei kalbet apie 1-2m vaika, tai as manau, kad tokiam reikia (kaip ir nuo pat gimimo) vis dar rodyt svelnuma ir mokyti mandagumo. o ne dresiruot skaityt...
maniskis va per tv isgirdo pampers a-a pupa reklamoj, ir pats a-a-a. tai as pradejau jam dainuoti ta pupa. dabar kazkaip susikloste, kad kai miego nori, pats padainuoja a-a- pupa teti mama supa smile.gif ir eilerastuka viena pasakiau, ten su judesiukai. kai nori kad pasakyt, tai parodo judesiuku. jei pamirstu eiliskuma, parodo judesiais kas po ko.
neapkraunu 10-timis eilerasciu ir dainu - turim viena daina viena eilerasti. manau taip geriau vystos atmintis ir kalba, nei perkraunant info.
o del pasodinimo pries telika... mano brolis anglu k mokejo da pries mokykla - is multiku. as rusu taip ismokau.
o va mano vaikas pries pora dienu pirma karta teletabius pamate. o visos dtauges jau metus laiko rodo (kur vaikai to pacio amziaus) ir girias kaip vaikas ,,nulipa nuo galvos, ramu buna". o manasis ta laika ka butu ziurejes tabius, kaip tik mane vis tempia nuo kompo, einam i miegama, metome kamuoli i krepsio lanka, myluojames, buciuojames, gulinejam... kartais einam valgyt daryt. bet jei vaikas nori myluotis - nejungsiu teliko tam, kad ,,atsikabintu" nuo manes...

visi ugdyma ir auklejima suprantam skirtingai. ir ribos skirtingos wink.gif
tik va siame forume yra trukumas baisus pas dauguma moteru - jos negerbia tu, kurios galvoja ir elgiasi kitaip. jei nesedi remuose - tu nenormali...
Atsakyti
sveiki,

norėčiau prisijungti prie bendros diskusijos:

aš čia bandžiau rašyti labai ilgą ir išsamią savo nuomonę, bet kažkaip priėjau prie vienos esmės:

Ankstyvo ugdymo esmė, juk nėra išmokti abėcėlę iki 3 m. (na čia pavyzdys, gal kai kas išmoksta ir anksčiau) - manau jo esmė (tikslas) yra įvesti vaiką į "pasaulį".
JUk ne esmė kaip vaikas mokosi (kiek aš pamenu, ne nuo pažymių priklauso vaiko "padėtis" klasėje , ar nuo jo mokėjimo groti, ar dainuoti, ar sportuoti... juk esmė buvo jo asmenybė, jo mokėjimas bendrauti, mokėjimas pateikti save ir žinoma pasitikėjimas savimi .. Ar visi "pirmūnai" yra laimingiausi... ir ar visos "uodegos" tokie jau nelaimingi??? Manau, kiekvienas pagalvojęs apie save, gali nuspręsti...
Taigi, manau vaiką reikia mylėti, suprasti ir išugdyti pasitikintį savimi, žinantį savo vertę, bei ugdyti tokias vertybes kaip darbštumą, pareigingumą, susivokimą aplinkoje...O skaitys 3,4,5,6, ar 7 - ar bus didelis skirtumas... Tad manau tikrai "ankstyvas ugdymas" - tai ne ugdymas atlikti tam tikrą operaciją iki tam tikro laiko, tai manau labai subtilus, platus procesas.

P.s. Mano MB mokėjo skaityti iki mokyklos ir ką, jos net nebaigė... Manęs tėvai nemokė jokių skaitymų ar panašiai, mokiausi su dauguma mokykloje... Baigiau mokyklą su raudonu diplomu, pasibaigiau universistą, studijuoju magistrą... Man mokytis patinka,o MB ne... Ir ką dabar daryti...Užtai mes abu turim privalumų bei trūkumų kitose srityse, bendrai gyvenimiškose (nekalbu apie muziką ar sportus)...
Atsakyti
as manau, kad vaiukiukams svarbiausia prieziura ir rupestis..ir aisku pagalba bet kurioje vietoje..o lavinti vaika aisku eikia nuo mazens..as pvz eidama i nuline klase ir skaityt ir rasyt ir skaiciuot mokejau..
manau kuo anksciau tuo paciam vaikui lengviau ax.gif ax.gif ax.gif
Atsakyti
Per anksti man atrodo šiek tiek nenormalu, viskam turi ateiti savas laikas. Jei jau trimetis skaito man atrodo jau nukrypimas blink.gif
Atsakyti
Gal gali faktais, o ne tik savo MAN ATRODO argumentuoti savo šį teiginį grateful.
Neįsižeisk, prašau, tik čia vėl eilinė frazė, po kurios tylėt nebegalėjau...
Kokiu pagrindu mums kažkas vienaip ar kitaip atrodo? Šiaip susidaro vaizdas, kad kiekvienas turi savo nuomonę ir jos įsikibęs laikosi, net nebandydamas susimąstyti kodėl jis pats taip mąsto ir kodėl kitaip mąsto kiti. Paniškai bijome peržengti įprastines ribas bei pažiūrėti kas darosi ir už mano kiemo ribų...
Jei taip visi mąstytų ir bijotų naujovių, nes yra įpratę gyventi kitaip,- dar iki šiol gyventume viduramžiuose... Jei ne dar ankstesniuose laikuose....
Atsakyti
Gal ne nukrypimas smile.gif Tik blogiau, kai imamasi mokyti tik raidelių ir skaičiukų, nemokant atskirti kairės-dešinės ir vakar nuo rytoj 4u.gif Nors jei trimetis sugeba sujungti raides ir perskaityti žodį - didelė pagarba. Mano vaikams "pramušė" maždaug šešerių...
Atsakyti
Mamytes, kurios nevertina ankstyvojo ugdymo, pasakykite sau (nes viešai, aišku, neišdrįsite) ar tikrai jum keistai atrodo anksti skaitantys, plaukiantys ar skaičiuojantys vaikai? O gal pačias graužia sąžinė, kad augindamos vaikiukus per daug serialų žiūrėjote ir savais reikalais užsiėmėte?
Jei tikrai daug laiko leidote su vaikais, neturėtumėte smerkti kitų, kurie su tais vaikais ne šiaip žaidė, o skaityti mokė, kaip ir tie kiti neturi teisės smerkti jūsų. Kiekviena mama vaikelį myli savaip ir jei ji skiria jam pakankamai dėmesio jau nebetaip svarbu ar skaityti jį mokė, ar kartu futbolą žaidė.
Atsakyti
QUOTE(dobiliukai @ 2008 08 07, 12:36)
Mamytes, kurios nevertina ankstyvojo ugdymo, pasakykite sau (nes viešai, aišku, neišdrįsite) ar tikrai jum keistai atrodo anksti skaitantys, plaukiantys ar skaičiuojantys vaikai?

Keista tikrai nėra, nes patys savo mažyliui stengiamės kuo daugiau pasakoti, mokom plaukti nuo 1 mėn. jei jam tai nebūtų patikę, mes neverstume. Kas vyksta natūraliai, be jokių "na dabar eisim skaityti, skaičiuoti ir t.t." (kalbu apie trimetį), savo noru, visiškai pritariu, bet yra tėvų, kurie primygtinai reikalauja, kad tokio amžiaus vaikas jau mokėtų skaityti ar rašyti (tik kaip pavyzdys). Jūrraite, štai ir atsakymas...
Atsakyti