Įkraunama...
Įkraunama...

Ankstyvasis ugdymas - kur riba?

QUOTE(brytva @ 2007 02 27, 14:21)
mano vaikui du metai ir mes einam į muzikos mokyklėlę. Vaikas greit įsisavina judesius, šoka, dainuoja (savo melodija ir kalba...arba daunuoja visus žodžius kokius moka), čia nedresūra, bet malonus laiko praleidimas. Dar planuoju vesti į baseiną, ne tam, kad išmoktų anksčiau už kitus plaukti, o tam, kad imunitetas būtų stipresnis. Tačiau bet kokia veikla turi patikti vaikui, jei vaikas raukysis, nesiverž ir nesišypsos - tikrai į tokią veiklą nestumsiu.... smile.gif

drinks_cheers.gif aš ir tokios nuomonės. Jei vaikui patinka ir nori tai kodėlgi ne mirksiukas.gif
Atsakyti
O as esu mama-kiaule. Jau tiek stengiuosi su tuo vaiku uzsiimti, bet kartais neturiu kantrybes. Atsitempia ji anatomijos knygele ir praso papasakot apie griaucius, raumenis, kaip sirdele dirba ar kam kraujas reikalingas, o man jau atsibode iki gyvo kaulo. Po to atsitempia knyga su paveiksliukais ir praso, kad vardinciau zodzius ispaniskai ir angliskai... Tada i trasa istorines nuotraukos ir as privalau pasakoti kaip senoveje zmones gyveno. Raides moka, skaiciuoja iki 10, skaityt tai nesigauna (o galetu, man ramiau butu ax.gif ). Piesti megsta, dainuoti megsta, fantazijos netruksta, i darzeli leidziu pusdieniui, kad su vaikais pabutu, eina i chora dainuoti, su seneliu mokosi piesti, o man vis zyzia, kad nori eit sportuoti, kad stipri butu... Jau jos ko nors mokytis tikrai neverciu, bet kad ji mane vercia, nes gi geda nazinoti atsakymu i tokius klausimus kaip:"kodel dangus melynas, kodel gelei reikia saules, kodel vanduo garuoja, is kur atsiranda lietus ir sniegas, kodel Somalyje vaikai neturi ko valgyti ir vaistu neturi, kaip atsiranda vaivorykste, kodel senelis senas, kodel zmones ruko ir geria alu jeigu nesveika, kodel, kodel, kodel, is kur, kas ir kaip????" O as ziopla, ne viska zinau, o kartais zinau, bet nebeturiu jegu aiskinti. Gal cia dabar taip, kad laukiuosi antro vaikelio, tai energijos man truksta? Bet siaip turbut as kiaule mastau.gif .... Nu juk reikia vaika mokyti jei jis pats praso...
Atsakyti
QUOTE(JO/NE @ 2007 02 27, 23:03)
O as esu mama-kiaule. Jau tiek stengiuosi su tuo vaiku uzsiimti, bet kartais neturiu kantrybes. Atsitempia ji anatomijos knygele ir praso papasakot apie griaucius, raumenis, kaip sirdele dirba ar kam kraujas reikalingas, o man jau atsibode iki gyvo kaulo. Po to atsitempia knyga su paveiksliukais ir praso, kad vardinciau zodzius ispaniskai ir angliskai... Tada i trasa istorines nuotraukos ir as privalau pasakoti kaip senoveje zmones gyveno. Raides moka, skaiciuoja iki 10, skaityt tai nesigauna (o galetu, man ramiau butu ax.gif ). Piesti megsta, dainuoti megsta, fantazijos netruksta, i darzeli leidziu pusdieniui, kad su vaikais pabutu, eina i chora dainuoti, su seneliu mokosi piesti, o man vis zyzia, kad nori eit sportuoti, kad stipri butu... Jau jos ko nors mokytis tikrai neverciu, bet kad ji mane vercia, nes gi geda nazinoti atsakymu i tokius klausimus kaip:"kodel dangus melynas, kodel gelei reikia saules, kodel vanduo garuoja, is kur atsiranda lietus ir sniegas, kodel Somalyje vaikai neturi ko valgyti ir vaistu neturi, kaip atsiranda vaivorykste, kodel senelis senas, kodel zmones ruko ir geria alu jeigu nesveika, kodel, kodel, kodel, is kur, kas ir kaip????" O as ziopla, ne viska zinau, o kartais zinau, bet nebeturiu jegu aiskinti. Gal cia dabar taip, kad laukiuosi antro vaikelio, tai energijos man truksta? Bet siaip turbut as kiaule  mastau.gif .... Nu juk reikia vaika mokyti jei jis pats praso...

manau, visoms mamoms būna taip...aš kartais irgi nu negaliu su vaiku pažaist nors tu ką blush2.gif bet kartais tėvelis į šikną įspiria ir dar ant sąžinės pašneka...nu nu įsivaizduok, kad nebeturi vaiko blink.gif blink.gif tai kažkaip pažaidi...bet šiaip būna, kad nori pabūt tik su savim blush2.gif
Atsakyti
Teisybe, norisi ir vienai pabuti... ir aisku ne prie puodu stovint. Siandien dukra manes paklause kaip kinieciai plastmase gamina. Nu garbes zodis nezinau is ko ir kaip ji "verdama", ant zaislu tai sudetis neparasyta g.gif . Tai i koki ja bureli reiketu ikisti, kad ji daug protingu dalyku suzinotu?Aisku,toks burelis galetu buti mokykla, bet manau vaikams mokykloje kils visai kitokie klausimai nei dabar. Cia baseinas nei koks sportas nepades, o siaip susidare ispudis, kad visuose bureliuose moko tik muzikos, piesti, sokti, nu dar raideliu ar ko, bet man noretusi kokio nors kur vaikui kaip nors vaizdziai nupasakotu ir pademonstruotu visokius idomius ir gyvenimiskus dalykus. Kiekviena karta galetu buti kokia kitokia tema ir ja visaip analizuotu jie ten kartu... Nu bet cia as turbut jau fantazuoju wacko.gif Bet smagu butu...
Atsakyti
QUOTE(JO/NE @ 2007 02 28, 17:08)
Teisybe, norisi ir vienai pabuti... ir aisku ne prie puodu stovint. Siandien dukra manes paklause kaip kinieciai plastmase gamina. Nu garbes zodis nezinau is ko ir kaip ji "verdama", ant zaislu tai sudetis neparasyta g.gif . Tai i koki ja bureli reiketu ikisti, kad ji daug protingu dalyku suzinotu?Aisku,toks burelis galetu buti mokykla, bet manau vaikams mokykloje kils visai kitokie klausimai nei dabar. Cia baseinas nei koks sportas nepades, o siaip susidare ispudis, kad visuose bureliuose moko tik muzikos, piesti, sokti, nu dar raideliu ar ko, bet man noretusi kokio nors kur vaikui kaip nors vaizdziai nupasakotu ir pademonstruotu visokius idomius ir gyvenimiskus dalykus. Kiekviena karta galetu buti kokia kitokia tema ir ja visaip analizuotu jie ten kartu... Nu bet cia as turbut jau fantazuoju  wacko.gif Bet smagu butu...

aš siūlyčiau, jei mažoji tokia, linkusi į konkrečius dalykus - gali vesti individualiai pas dėstytoją. Arba į informatikų mokyklą. Vaikai greit pasisavina programavimo pagrindus ir panašiai. Individualus darbas kainuoja nemažai - apie 25 lt. už valandą...bet jei surastum kokį gerą dėstytoją, manau ir vaikui būtų įdomu ir tau gerai ax.gif o būrelių turi būt daugiau g.gif gal per kokią informaciją pabandyk ieškot g.gif

Atsakyti
Va va ir as masciau apie privacia mokytoja,nors karta i savaitele gi negaila. Rimtai dar tokios neieskojau, bet kiek pas ka atsargiai paklausineju, tai nelabai kas nori su tokiais "snargliais" uzsiimti. O del kompo tai kazkaip baisu, dar tokia maza (3m), ir jos akiu, ir sveikatos gaila (nors gal hakere uzauginciau biggrin.gif ). Bet del kokios mokytojos rimciau pamastysiu...
Atsakyti
QUOTE(JO/NE @ 2007 02 28, 17:48)
Va va ir as masciau apie privacia mokytoja,nors karta i savaitele gi negaila. Rimtai dar tokios neieskojau, bet kiek pas ka atsargiai paklausineju, tai nelabai kas nori su tokiais "snargliais" uzsiimti. O del kompo tai kazkaip baisu, dar tokia maza (3m), ir jos akiu, ir sveikatos gaila (nors gal hakere uzauginciau biggrin.gif ). Bet del kokios mokytojos rimciau pamastysiu...

na akys jau šiuolaikinių LCD monitorių nebebijo smile.gif ir tie kineskopiniai dabar su filtrais mirksiukas.gif
o vat kas užsiims su tokiu genijumi, kuriam trys g.gif
bet jei gerai ieškosi - surasi
o gal pati pabandyk nueit pas psichologus ir pasitart, kaip tokį vaiką užimt...gal kaip tik dar anksti apie dėstytojus mąstyt, gal iš kitos pusės reikia prieit...manau, vienai konsultacijai gal net užtektų g.gif

o gal pabandyk, skirti valandėlę laiko ir su iliustruota enciklopedija su vaiku pasėdėt...na valandėlė greit praeis, o ir vaikas daug paveikslėlių su tavo paaiškinimais pamatys...beje, kad atsakyt iš ko gamina plastmasę nebūtina ir žinot. Pavyzdžiui : gamina iš plasmasės miltelių, o gamina todėl, kad vaikai turėtų lėlyčių ir mašinyčių mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo brytva: 28 vasario 2007 - 18:13
Nu va, jau paskaitem knygute, aptarem visa akmens amziu, dasikasem iki bronzos ir gelezies amziu biggrin.gif . Tiek klausimu man mokykloj mokantis tikrai nekilo kiek jai blink.gif . Bet cia musu kasdienis uzsiemimas, vakarais zaidziam loto, domino, skaitom knygas ir t.t. Jei jau nebetveriu, tai duodu jai tesla pyragui maisyt (aisku po to man darbo dvigubai buna, o dar butinai paklausia is kur fura miltus i parduotuve atveze biggrin.gif , o as tada visa miltu istorija pasakoju). Ale as manau, kad ji normalus vaikas su normaliais klausimais. As visiskai tikra, kad ir kiti vaikai taip klausineja, o tikriausiai jei as ja nustumciau i sona ir sakyciau, kad baigtu klausineti, tai ji nueitu lelems arbateles virti ir nebelistu man i akis, bet va sazine neleidzia, o atsakyt i klausimus noriu kuo tiksliau ir aiskiau, nes as pribloksta kaip vaikai gerai atsimena smulkmenas. Kartais as pati neatsimenu ka jai papasakoju, tada jau po kiek laiko ji mane pamoko biggrin.gif
Gaila neturiu pazistamu su panasaus amziaus vaikais, visi mazesni, bet kiek tenka pabendrauti su dukros mazaisiais grupiokais darzelyje, nu tai tiems irgi klausimu kyla nemazai. Na, toks amzius, normalu.
Labai atsiprasau uz toki grubu pasakyma, bet ar tik nebus taip, kad as ieskau siknoj smegenu umn.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif . Nu visi vaikai tokie, bet tik kad yra taip: as bijau vaika perkraut nereikalinga informacija, todel pati dirbtinai nieko ir neforsuoju, bet noriu duoti visa tinkama info kurios vaikas pats praso. O gal kartais verta pasakyt tiesiog "nezinau" ir viskas? Juk vaikas ir tuo pasitenkintu? Ai, cia as turbut tokia nesusipratus, kad nestuke.gif . Vis tiek kazka sugalvosiu.
Aciu, brytva, uz palaikyma ok.gif
Atsakyti
žinok, jei pasakysi "nežinau", prarasi autoriteto vaidmenį, nes mama juk viską žino! o šiaip mano vaikui dar tik du metukai...tai kol kas su tuo nesu susidūrus...kaži kaip aš pati su ja užsiimsiu g.gif
o tu esi labai gera mama, nes man kantrybės nėra kai tešlą minkau vaikui dar duot terliotis blush2.gif paskui pridrabstyta tų miltų doh.gif
tu tikrai esi gera mama, o kai atsiras kitas lelius wub.gif pamatysi, vaikui bus įdomus jis, o ne tu 4u.gif
beje, manoji mėgsta žaidimus su indeliais ir vandenėliu (pilsto, geria, semia...) tai gal jums bus įdomu... ax.gif
Atsakyti
Kartais nušiurpstu, kai paskaitau, kad 3 mėn. leliaus mamytė nusiperka kokią nors knygą ir nusprendžia auginti genijų. Ir iš kur tokios idėjos? Visų pirma, vaikas turi būti mylimas, saugus ir kad su juo nuolat būtų bendraujama (ir tai leidžiant pabūti vienam, tiesiog padėlioti žaisliukus, pafantazuoti, nes jam lygiai kaip ir mums reikia vienumos akimirkų). Tegul jis žaidžia, nes per žaidimą mokomasi esminių išgyvenimo dalykų - lavinasi visi jutimai, išmokstama neskaudžiai krist, pasiimti reikiamą daiktą, naudotis juo ir nebūtinai pagal paskirtį... Įsijungia ir kūrybiškumas, ir vaizduotė, ir praktinis pritaikymas. Kam skubinti vaiką suaugti, kam kaip papūgai kimšti jam į galvą tai, ko jis nesuvokia, o išmoksta tik pakartoti. Visiškai kas kita, kai ateina kodėlčiaus amžius. Kad ir kaip tai vargintų, reikia stengtis atsakinėti į klausimus. Jei jau žmogeliui įdomu, tai jis viską natūraliai ir dėsis galvelėn.
Genialumas, deja, dažniausiai pačiam žmogui tampa didžiule našta ir ne kiekvienas ją atlaiko. O jei tu esi genijus tik tėvų vaizduotėje, tai dar neši nepateisintų vilčių kaltę.
Aš norėčiau, kad mano mažoji išaugtų geru, darbščiu, draugišku, išsilavinusiu žmogumi. Na ir kas, kad ji gal užsimanys būti kirpėja. Jeigu tai teiks jei džiaugsmo, tai bus daug geresnis variantas, nei iš pareigos tėvams per jėgą baigti du aukštieji.
Leiskime džiaugtis mažiams kūdikyste ir vaikyste, o ne kiškime juos į kažkokių metodikų rėmus
Atsakyti
QUOTE(purpsius @ 2007 02 24, 12:47)
Dabar užmėtykit mane akmenim, nes tikrai nepasakysiu, nei kur, nei kada, bet teko skaityti, kad vaikai, per anksti išmokę simbolių (raidės, skaičiai yra tik simboliai) turi labai skurdžią vaizduotę. Lyg tai kažkokia smegenų sritis nustoja vystytis ir pradeda vystytis ta, kuri atsaknga už simbolių svokimą. Tikrai negaliu duot galvos nukirst dėl šitos informacijos, bet savo vaiko neskubinsiu. O dainuot su vaiku, šokt, plaukt ar terliot dažus rankom - būtinai, nes ir man smagu, ir vaikams paprastai tai patinka. Va ir bus lavinimas. O gal netgi duosiu kokį dailės albumą suplėšyt, tipo, dailės istorijos pamokinsiu lotuliukas.gif

Aš taip pat kažkada netyčia radau tokių žinių. Lygtai apie vunderkindus kažkoks straipsnis buvo g.gif . Tai laaaabai apsidžiaugiau kad neleidau savo mamai dukros spaust prie skaitymo ir rašymo. Sakiau, kai norės tai ir išmoks. Ir žinot užsimanė ir išmoko...
Dabar tuolete skaito savo knygutes.
Žinoma lavinimas gerai thumbup.gif , bet jai su ožiais lavint verysad.gif tai ir piešimas vaikui gali apkarsti verysad.gif
Atsakyti
O man tai tokia informacija itartina. Taigi kam rinktis tik raides ir kitokius simbolius arba tik piesti, dainuoti ir sokti. Taigi galima ir ta, ir ta daryti, diena tai ilga, laiko uztenka. Maniske raides ir skaicius ismoko beveik 3 (nu skaityt tai dar neskaito biggrin.gif ), bet, kad jai fantazijos truktu tai tikrai nepasakyciau g.gif . Prigalvoja tokiu dalykeliu,kad blink.gif Manau veikla turi buti kuo ivairesne. Smagu, kad bent visos sutinkam, kad vaiko negalima versti ka nors daryti, kad tai turi buti smagus zaidimas. Ir ne tik vaikams, bet ir ju tevams turi buti smagu wink.gif
Atsakyti