kalbant apie visokias mokykleles...tikrai nesuprantu, man atrodo, kad cia neissipilde paciu tevu lukseciai,per didelis reikalavimas is savo vaiku, noras matyti juo genijais. manau, kad vaikas turi issizaisti,juk tam ir yra vaikyste. zaidimu turi buti visokiu, one vien ugdomuju, su skaiciukais ir raidelem.
Ir as pasakyciau- neturejimas kas veikti. Vaikui 2 metai - mokykleles. Gal ir universitetai? O savarankiskumas kur? Viskam savo laikas. Gal dar ir su pampersais 2 metu i ta mokyklele vaikstot?. Kai tais blogais ir necivilizuotais laikais metinukai puikiai zinojo kas tai yra sikpuodis. Tegu vaikas buna vaiku, lipa per tvoras, nusibrozdina kelius ir nosi, vaiko katina po namus, bet neuzsiima tevu sugalvotom nesamonem.
Ir jeigu Dievas nedave smegenu, neduos jokia mokyklele. Nebent duos busima pacienta psichiatrui.
Tais paciais baisiais laikais, kai i mokykla eidavo pakaitom, nes buvo seimoj vieni vaikiski batai, isaugu daugiausiai geniju ir sviesaus proto zmoniu.
Cia ne mamos tingejimas ar nenorejimas vaikui skirti laiko. Cia naturalus isp....dejimas.
Sorry, kad piktai parasiau.Bet uzauginau jau, be jokiu isgalvojimu, naturalia vaikyste, ir rezultatu patenkinta.Nereikia perlenkt lazdos. Suluzti gali.
Ir jeigu Dievas nedave smegenu, neduos jokia mokyklele. Nebent duos busima pacienta psichiatrui.
Tais paciais baisiais laikais, kai i mokykla eidavo pakaitom, nes buvo seimoj vieni vaikiski batai, isaugu daugiausiai geniju ir sviesaus proto zmoniu.
Cia ne mamos tingejimas ar nenorejimas vaikui skirti laiko. Cia naturalus isp....dejimas.
Sorry, kad piktai parasiau.Bet uzauginau jau, be jokiu isgalvojimu, naturalia vaikyste, ir rezultatu patenkinta.Nereikia perlenkt lazdos. Suluzti gali.
QUOTE(tinux @ 2009 02 04, 02:27)
Ir as pasakyciau- neturejimas kas veikti. Vaikui 2 metai - mokykleles. Gal ir universitetai? O savarankiskumas kur? Viskam savo laikas. Gal dar ir su pampersais 2 metu i ta mokyklele vaikstot?.
mn tai tos "mokyklėlės" tai aferizmu kvepia. pažįstama nuo dviejų metų dukrytę leido atseit į dailę. tai piešė ten su pirštais visokius vėjus -- atseit "abstraktus menas". nu atsiprašau, tokio amžiaus vaikai tik taip ir piešia
QUOTE(sena niekšė @ 2009 02 05, 18:21)
mn tai tos "mokyklėlės" tai aferizmu kvepia. pažįstama nuo dviejų metų dukrytę leido atseit į dailę. tai piešė ten su pirštais visokius vėjus -- atseit "abstraktus menas". nu atsiprašau, tokio amžiaus vaikai tik taip ir piešia
taip, visi taip piesia. bet ne visi vaikai turi galimybe PABANDYTI piesti pirstais, kreidutemis, terliotis guasu, klijuoti, peckelioti, etc. ne visos mamos turi kantrybes, fantazijos, noro, jegu, ziniu taip uzsiimti su vaiku.
As tik UZ visokias mokykleles, studijas, burelius. tai puiki galimybe praplesti akirati mamai, iseiti is namu pabendrauti su bendramintemis, prasiblaskyti. o vaikas kuo daugiau pamatys, palies, isgirs, paciupines tuo turtingesne bus jo vaikyste.
Viskas sveika kas su saiku. Ir jeigu vaikas veržte veržiasi į mokyklėles ir būrelius, tai jau tik tėvų apsileidimas jų ten nenuvežti, o pasakyt vaikui, kad gal tu vaikeli geriau eik dabar ant betonkės kelius pabrozdint, pabandyk gal kokį kancarą su padidke prisidegti, o aš gal TV tuo metu paspoksosiu. Tėvų pareiga supažindinti vaiką su įvairiomis veiklos sritimis, o vaiko valia pasirinkti kas jam labiausiai patinka Mane pvz.iki dabar sąžinė graužia, kad manęs dukra du metus prašė vesti ją mokytis ispanų kalbos,o aš tiesiog neradau kur tokio amžiaus vaikus mokytų (o privačiai deja brangoka pasirodė ). Rezultatas- pražiopsotas geras momentas, nes dabar ji tiesiog perdegė tuo noru, nebejaučia tos motyvacijos kuri buvo, nes atsirado kitų veiklos sričių. Bet kaip puikiai ji prisimena tuos kelis žodžius kur savarankiškai namie išmokome...
Beje būrelių lankymas nėra gryno oro ar paprasto dūkimo lauke atsisakymas
QUOTE(JO/NE @ 2009 03 13, 23:50)
Viskas sveika kas su saiku. Ir jeigu vaikas veržte veržiasi į mokyklėles ir būrelius, tai jau tik tėvų apsileidimas jų ten nenuvežti, o pasakyt vaikui, kad gal tu vaikeli geriau eik dabar ant betonkės kelius pabrozdint, pabandyk gal kokį kancarą su padidke prisidegti, o aš gal TV tuo metu paspoksosiu. Tėvų pareiga supažindinti vaiką su įvairiomis veiklos sritimis, o vaiko valia pasirinkti kas jam labiausiai patinka Mane pvz.iki dabar sąžinė graužia, kad manęs dukra du metus prašė vesti ją mokytis ispanų kalbos,o aš tiesiog neradau kur tokio amžiaus vaikus mokytų (o privačiai deja brangoka pasirodė ). Rezultatas- pražiopsotas geras momentas, nes dabar ji tiesiog perdegė tuo noru, nebejaučia tos motyvacijos kuri buvo, nes atsirado kitų veiklos sričių. Bet kaip puikiai ji prisimena tuos kelis žodžius kur savarankiškai namie išmokome...
Sauniai parasyta
Kiekvienas pagal savo galimybes turi elgtis. Va jei tureciau puikia lauko namu aplinka suprantu vaikuciui smagu bet vistiek smagu dar kazkas papildomai.. As dicke vedziau i anglu kalbos- bureli spektakliukus vaikai state. Pramoginius soko, tokia pasitempus buvo, tik veliau berniuku neliko Veliau muzikos-pianino klase- taip grazei skambino, visada linksma svytinti buvo o ir lauke indenus zaide ar blynus kepe (o pazystami :vaikeli koks tu varksas kaip tau sunku) (zinoma kai musiske uzaugo : kaip tau gerai kad tau taip sekasi, tai nemusu tinginei..)
O va mazoji sauni ir be bureliu, niekur neina nuvest- jaucia didelia itampa svetimiems- bijo
Bet kuo tik galiu uzimu ir piesem, karpom, klijuojam- burelei namie ir laimingiausia jauciasi buten sitais momentais.
Siuo metu lankom baseina, kidy gyma ir yamaha. Dukrytei 1,4m. Kiekviena diena kokia nors veikla, o ir matau, kad vaikui patinka. Baseine mes su ja tiesiog pliuskenames, yamahoj smaigiai dainuojame, o kidy gyme dukstame su kitais vaikais. nera taip, kad vaikas eina per prievarta, sakyciau net atvirksciai, jai visur labai patinka. toks mazas vaikas dar nemoka zaisti vienas, tad vistiek reikia buti su ja. plius man labai patinka, kad vaikas bendrauja su kitais vaikuciais grupeje, juk darzelio dar nelanko, o bendrauti visada smagu
Nu va tik nesuprantu situ atveju kai vaikuciams maziau nei trys....
Cia gal uzsiemimai mamytem nemoka uzimt savo vaikuciu ir eina mokytis.. o tokio amziaus zinoma jiems viskas idomu ..
Cia gal kai pinigeliu daugiau nei ..
QUOTE(Zvirbliuke @ 2003 09 05, 21:57)
Kai pradėjau domėtis ankstyvuoju ugdymu, susidūriau su begale įvairiausių teorijų. VIena už kitą geresnių, efektyvesnių. SKaityti, skaičiuoti, pažinti natas, mokėti plaukti anksčiau nei vaikščiot... O jei to ar ano nepradėjai mokyt nuo dviejų mėnesių (kartais - savaičių) amžiaus, vadinasi - pavėlavai... :-/ "Tavo vaike" rašė apie dvimetį puikiai skaitantį berniuką. Panašu, kad greitai tai taps norma, ir atvesti į darželį trimečiai skaitys, skaičiuos, laisvai kalbės keliom kalbom...Rašys muzikinius opusus, spausdins tekstą...O tie, kurių tėvai visgi nuspręs lavinimą atidėti vėlesniam laikui, jausis visiški nevykėliai... :-[
Man kartais susidaro įspūdis, kad pagrindinė ankstyvojo lavinimo mintis yra tokia: jei užsiimsite, jūsų vaikas dviejų skaitys, dešimties baigs mokyklą, šešiolikos - universitetą ir neabejotinai taps kokiu mokslų daktaru. Nesvarbu, ar pačiam vaikui to reikia, svarbiausia- gyvename žiaurios konkurencijos sąlygomis ir tai padės jūsų vaikui įsikabinti į gyvenimą, t.y. išlikti. Galbūt tai tiesa - gyvenimas tikrai kartais būna panašus į džiungles, kur laimi stirpiausi, bet...Vakar skatinėdama apie ugdymo metodikas, radau tokį pastebėjimą: trimetė mergaitė atliko sudėtingus matematinius veiksmus, kalbėjo keliom kalbom, tik...NIEKADA NESIŠYPSOJO... Taigi, man kyla klausimas - kur riba ?
Kai kurios metodikos pataria nenaudoti netinkamų žaislų, t.y. tų, kurie nelaikomi lavinamaisias. Pavyzdžiui, pliušinis meškiukas. Ką jis lavina? Nieko, todėl reikėtų vietoj jo nupirkti Zaicevo kaladėles. Tada kūdikis žinos alfabetą, mokės dėlioti žodžius. Bet ar jis žinos, kaip gera tiesiog prisiglausti prie SAVO meškiuko ir švelniai padaryt "mylu mylu"? Ir jei būdamas metukų jis dainuos iš natų ir skirs Beethoveną nuo Mozarto, ar tikrai jis mylės muziką ?
Man patinka su savo zuikiu neveikti nieko - t.y. nieko labai naudingo. Man patinka jį kutenti ir klausyti, kaip jis juokiasi, patinka, kai jis drasko ir mėto paveikslėlius su gyvūnais, užuot įdėmiai juos studijavęs, patinka, kai jis šlepsi per kambarį savo mažom kojytėm, ir aš visai nesiruošiu neleisti jam lakstyt, kadangi kažkoks protingas dėdė parašė, kad ankstyvas vaikščiojimas trukdo mokymuisi. Man patinka priglaust jį visai ne dėl to, kad atpažino raidę ar paprašytas paplojo katučių. Norėčiau, kad jis būtų laimingas, kad mokėtų mylėti žmones, kad mokėtų suprasti, būti jautrus, garbingas...Bet dabar jaučiuosi viską daranti NE TAIP... Juk svarbiausia, pasirodo, neatsilikti nuo griežto grafiko ir lentelių, kada ką kūdikis turi žinoti ir mokėti...
Laukiu jūsų minčių. Padiskutuokim...
Man kartais susidaro įspūdis, kad pagrindinė ankstyvojo lavinimo mintis yra tokia: jei užsiimsite, jūsų vaikas dviejų skaitys, dešimties baigs mokyklą, šešiolikos - universitetą ir neabejotinai taps kokiu mokslų daktaru. Nesvarbu, ar pačiam vaikui to reikia, svarbiausia- gyvename žiaurios konkurencijos sąlygomis ir tai padės jūsų vaikui įsikabinti į gyvenimą, t.y. išlikti. Galbūt tai tiesa - gyvenimas tikrai kartais būna panašus į džiungles, kur laimi stirpiausi, bet...Vakar skatinėdama apie ugdymo metodikas, radau tokį pastebėjimą: trimetė mergaitė atliko sudėtingus matematinius veiksmus, kalbėjo keliom kalbom, tik...NIEKADA NESIŠYPSOJO... Taigi, man kyla klausimas - kur riba ?
Kai kurios metodikos pataria nenaudoti netinkamų žaislų, t.y. tų, kurie nelaikomi lavinamaisias. Pavyzdžiui, pliušinis meškiukas. Ką jis lavina? Nieko, todėl reikėtų vietoj jo nupirkti Zaicevo kaladėles. Tada kūdikis žinos alfabetą, mokės dėlioti žodžius. Bet ar jis žinos, kaip gera tiesiog prisiglausti prie SAVO meškiuko ir švelniai padaryt "mylu mylu"? Ir jei būdamas metukų jis dainuos iš natų ir skirs Beethoveną nuo Mozarto, ar tikrai jis mylės muziką ?
Man patinka su savo zuikiu neveikti nieko - t.y. nieko labai naudingo. Man patinka jį kutenti ir klausyti, kaip jis juokiasi, patinka, kai jis drasko ir mėto paveikslėlius su gyvūnais, užuot įdėmiai juos studijavęs, patinka, kai jis šlepsi per kambarį savo mažom kojytėm, ir aš visai nesiruošiu neleisti jam lakstyt, kadangi kažkoks protingas dėdė parašė, kad ankstyvas vaikščiojimas trukdo mokymuisi. Man patinka priglaust jį visai ne dėl to, kad atpažino raidę ar paprašytas paplojo katučių. Norėčiau, kad jis būtų laimingas, kad mokėtų mylėti žmones, kad mokėtų suprasti, būti jautrus, garbingas...Bet dabar jaučiuosi viską daranti NE TAIP... Juk svarbiausia, pasirodo, neatsilikti nuo griežto grafiko ir lentelių, kada ką kūdikis turi žinoti ir mokėti...
Laukiu jūsų minčių. Padiskutuokim...
oi kaip grazu
as tiesiog nedejau daug pastangu i vaiko ugdyma,tiesiog pati sedziu namuose ir su ja kalbuosi,rodau viska,ka ir kur kaip reikia daryti..mano dukrelei dartik 1m 5men o ji jau puikiausiai kalba.taip taip,taip pat kaip ir as kaip ir kiti suauge,nei vieno zodelio neiskraito,jei sesti-tai sesti,jei noriu-tai noriu,jokiu vaikisku atia tia,niam niam,miau miau,todel kad as taip nekalbejau...jau moka dainuoti :"du gaideliai du gaideliai " ir priejusi prie pianino vis dazniau pagroja ( na koks tas grojimas suprantat manau ) ..viena drauge "prikibus " prase vesti mano Vilte i tokia jamahos mokyklele,ji ten savo sunu veda,as nenorejau.kazkaip gaila pinigeliu,del 4kartu per menesi.issiaiskinus ju ta veikla nieko gero jie ten ir neveikia.jie ta mokyklele jau seniai lanko,o mes ne.kai susitinka musu vaikai (bendraamziai) manoji( jau pagal ja skaitos neugdoma mergaite ) zinokit ta mano neugdoma mergaite taip duoda per sonus tam ugdomam berniukui,kad nera lygiu. savyje nusijuokiu...kartais kai labai jau daug nori is to vaiko isreikalauti,ne kas ir gaunas...
QUOTE(Sanita @ 2009 04 05, 20:52)
Nu va tik nesuprantu situ atveju kai vaikuciams maziau nei trys....
Cia gal uzsiemimai mamytem nemoka uzimt savo vaikuciu ir eina mokytis.. o tokio amziaus zinoma jiems viskas idomu ..
va va ir as apie tuos cia rasiau...visus jamahos,baseinai...cia yra norejimas save parodyti
grynai kaip sakai pinigu per daug
nu man irgi atrodo, kad vaiko sodinimas prie pianino kai tas dar į pampersus krauna tai nupindėjimas kapitalinis
QUOTE(sena niekšė @ 2009 04 07, 17:52)
nu man irgi atrodo, kad vaiko sodinimas prie pianino kai tas dar į pampersus krauna tai nupindėjimas kapitalinis
nu ji pati atsidaro ir zaidzia,cia jos toks pats zaidimas kaip ir su meskinais.ka jus cia galvojat,kad ji man betoveno simfonijas varo,nebenusisnekekit gal..