Įkraunama...
Įkraunama...

Ankstyvasis ugdymas - kur riba?

nemanau,kad vaikai turi nuo trijų metų turi laisvai skaičiuot ir skaityt.
nenormalu.
nevykėliai tėvai tie,kurie reikalauja to iš savo vaiko.
kaip ir nuo šešių metų į mokyklą-atimti dar vieni vaikystės metai...
o vaikystė tokia trumpa.
jeigu patys jos neturėjot,nereiškia,kad reikia atimt ją iš savo vaikų.
mane mama išmokino skaityti nuo ketverių metukų,bet tik todėl,nes pati to norėjau.
ir sakičiuot.
ir rašyt. ir laiką žinojau..
bent tai niekuo nepakeitė.
tik kad atėjau į mokyklą viską mokėdama-buvo nuobodu. pamokos virsdavo "per penkias min. padarau,o poto kalbu ir mokytoja rėkia".
kuo daugiau vaikui vaikystės, mamos! spėsit jį visko išmokyt... mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mamytės_dukrelė: 21 lapkričio 2008 - 17:48
QUOTE(mamytės_dukrelė @ 2008 11 21, 18:46)
nemanau,kad vaikai turi nuo trijų metų turi laisvai skaičiuot ir skaityt.
nenormalu.
nevykėliai tėvai tie,kurie reikalauja to iš savo vaiko.
kaip ir nuo šešių metų į mokyklą-atimti dar vieni vaikystės metai...
o vaikystė tokia trumpa.
jeigu patys jos neturėjot,nereiškia,kad reikia atimt ją iš savo vaikų.
mane mama išmokino skaityti nuo ketverių metukų,bet tik todėl,nes pati to norėjau.
ir sakičiuot.
ir rašyt. ir laiką žinojau..
bent tai niekuo nepakeitė.
tik kad atėjau į mokyklą viską mokėdama-buvo nuobodu. pamokos virsdavo "per penkias min. padarau,o poto kalbu ir mokytoja rėkia".
kuo daugiau vaikui vaikystės, mamos! spėsit jį visko išmokyt...  mirksiukas.gif

Jau, kad pritariu tai jau taip.Ne reikia vaiko mokinti kuo ankščiausiai schmoll.gif nebent jis pats to nori g.gif
Atsakyti
as tyriu tris . vinam 13 , kitam 5 , otreciai 1,7m.didziajam padedu kai reikia ruosti namu darbus . musu penkiameciui jau seniau bandziau padeti ismokti pazinti raides ir skaicius. jis nesileido i kalbas pasake uzaugsiu ir ismoksiu . ir visai neseniai pradejo dometis mokslais pats nurasineja nuo knygu zodzius , mokosi skaicius , delioja deliones...tai manau , kad karts nuo karto vaikui reikia pasiulyti protingu zaidimu , o jis pats pasirinks pats tinkama laika .
Atsakyti
biggrin.gif
Atsakyti
Siuo metu lankom baseina, kidy gyma ir yamaha. Dukrytei 1,4m. Kiekviena diena kokia nors veikla, o ir matau, kad vaikui patinka. Baseine mes su ja tiesiog pliuskenames, yamahoj smaigiai dainuojame, o kidy gyme dukstame su kitais vaikais. nera taip, kad vaikas eina per prievarta, sakyciau net atvirksciai, jai visur labai patinka. toks mazas vaikas dar nemoka zaisti vienas, tad vistiek reikia buti su ja. plius man labai patinka, kad vaikas bendrauja su kitais vaikuciais grupeje, juk darzelio dar nelanko, o bendrauti visada smagu smile.gif

Esu dirbanti, tad vaikui visa savo laika skiriu vakarais.

p.s. maniske miega su pliushiniu meskiuku, tad tokiu zaislu irgi turime lotuliukas.gif

Atsakyti
"As tai nesuprantu tu mamu, kurios sako, kad ankstyvasis lavinimas atima is vaiko vaikyste... mano manymu, atvirksciai, kuo daugiau mama uzsiima, lavina, zaidzia su savo vaiku tuo turtingesne kudikyste ir vaikyste!!! juk per prievarta vaiko nepriversi nieko daryti, jis tai nezino, kas yra pareiga, ir daro tik tai, kas jam idomu! Manau, vaikas bus tik laimingesnis, jei su juo mama (tetis) eis i spektaklius, cirka, burelius, muziejus, baseina, masazuos, darys manksteles, skaitys knygeles, dainuos, zais!! Mano mergaitei, kuri laaabai aktyvi (anksti pradejus sliauzti, vaikscioti), dabar pats megstamiausias uzsiemimas skaityti knygutes (t.y. as jai pasakoju apie knygeleje esancius paveiksliukus) ir skaitom tol kol man baigiasi kantrybe, o ne jai!! Vis da nio ir da nio! O jai dar tik bus 1m 3men.
Ir manau, kuo daugiau mama uziima, tuo lengviau bus vaikui ateityje, jis bus laisvas, kurybingas, nekompleksuotas, mokantis bendrauti ir svarbiausia visada turintis, ka veikti!!
mamos, netingekit del savo vaikuciu!! ir nesakykit, kad bureliai vien biznis, be mankstu ir masazu patys uzaugom! Zmonija juk tobuleja!"

Pritariu tokiai nuomonei!
Mamos, ankstyvasis ugdymas, tai nereiskia, kad mokymas, tai turininga, naudinga žaidybine veikla vaikui. Jei yra tokiu mokykleliu, kuriose zut but norima ismokyti vaika ar tai natu, ar tai skaityti jau nuo 2 metu, tokios mokykleles, manau, visai klaidingas, jei tai daroma tik priverstinai. Labai teisingai, kuo daugiau mamos ir teciai uzsiims su vaiku, kuo daugiau tik p[er žaidima lavins savo kudiki,tuo jis bus laimingesnis. Ir jei vaikas 2 metu neturintis klausia mamos rodydamas i raidele, kas cia, tai ir pasakykite , kad tai raidele A ar B

Atsakyti
Pritariu nuomonei, bet sprendžiant iš aplinkinių patirties man atrodo kad tėvai turėtų daugiau pasitikėti savimi ir įsiklasyti į vaiko norus ir poreikius, kas jam geriausia. Kartai paklausius mamyčių atrodo kad jos patologiškai bijo ko nors neduoti vaikui, kažką praleisti jo ugdyme. Mane kiek šokiravo metodika, kuri siūlo vaikui nuo 2 mėnesių skiepyti enciklopedines žinias. O kam jam to reikia, jiegu jis dar ir žvilgsnio fokusuoti gerai nemoka??? Manau tėvų užduotis nėra duoti vaikams visą pasaulį, o išugdyti subalansuotą laimingą asmenybę, kuri žinos ko nori ir galės tą pasaulį pati pasiimti, jeigu reikia... man atrodo tai didžiausias tėvystės menas.

QUOTE(motinyste_veza @ 2008 11 12, 18:08)
As tai nesuprantu tu mamu, kurios sako, kad ankstyvasis lavinimas atima is vaiko vaikyste... mano manymu, atvirksciai, kuo daugiau mama uzsiima, lavina, zaidzia su savo vaiku tuo turtingesne kudikyste ir vaikyste!!! juk per prievarta vaiko nepriversi nieko daryti, jis tai nezino, kas yra pareiga, ir daro tik tai, kas jam idomu! Manau, vaikas bus tik laimingesnis, jei su juo mama (tetis) eis i spektaklius, cirka, burelius, muziejus, baseina, masazuos, darys manksteles, skaitys knygeles, dainuos, zais!! Mano mergaitei, kuri laaabai aktyvi (anksti pradejus sliauzti, vaikscioti), dabar pats megstamiausias uzsiemimas skaityti knygutes (t.y. as jai pasakoju apie knygeleje esancius paveiksliukus) ir skaitom tol kol man baigiasi kantrybe, o ne jai!! Vis da nio ir da nio! O jai dar tik bus 1m 3men.
Ir manau, kuo daugiau mama uziima, tuo lengviau bus vaikui ateityje, jis bus laisvas, kurybingas, nekompleksuotas, mokantis bendrauti ir svarbiausia visada turintis, ka veikti!!
mamos, netingekit del savo vaikuciu!!  ir nesakykit, kad bureliai vien biznis, be mankstu  ir masazu patys uzaugom! Zmonija juk tobuleja!

Atsakyti
perskaiciau puse temeles ir supratau kad ne cia papuoliau.. ankstyvasis ugdymas tongue.gif galvojau cia ka nors ir apie prenatalini ugdyma rasiu... einu ieskot tokios temeles ax.gif pati vedu kelias menu pamokeles darzely trimeciams vaikuciams ir matau kaip jiems visos naujoves idomios! kaip jie mielai isilieja y darba ir kokie nepatenkinti jej kartais darbelio neduodu 4u.gif taip pat po biski islenda maziuku oziukai-tinginiukai:) yra tokiu vaikuciu, kurie praktiskai apatiski tiek mano pamokelem tiek aukletoju veikla.. jej koki karteli aukletoja vaikucio nepasodina darbeliu daryt, antra, trecia... ir ketvirta kart.. vaikai ima tuo piknaudziaut ir visiskai atsisako mokytis ir dirb! bet jej turi kantrybes, toki maziu pasisodini, imi su juo zaidimo farma sio bei to naujo mokyt..po biski ir oziai pasimirsta ir kita syki per pamokele jis pirmas kedute atsinesa mirksiukas.gif tad nuosirdziai manau, kad turim su maziukais uzsiimt! tik reikia kantrybes ir aisku nepersistengt! visas ankstyvasis mokymas ir turi , mano manynu, susidet is zaidimo elementu. net namu ruosoje galima prisigalvot daugybe zaidimuku..ir taip vaikuciai galu gale vyresniame amziuje ismoksta rimciau dirbt!
Atsakyti
QUOTE(anrei @ 2008 12 08, 11:30)
"As tai nesuprantu tu mamu, kurios sako, kad ankstyvasis lavinimas atima is vaiko vaikyste... mano manymu, atvirksciai, kuo daugiau mama uzsiima, lavina, zaidzia su savo vaiku tuo turtingesne kudikyste ir vaikyste!!! juk per prievarta vaiko nepriversi nieko daryti, jis tai nezino, kas yra pareiga, ir daro tik tai, kas jam idomu! Manau, vaikas bus tik laimingesnis, jei su juo mama (tetis) eis i spektaklius, cirka, burelius, muziejus, baseina, masazuos, darys manksteles, skaitys knygeles, dainuos, zais!! Mano mergaitei, kuri laaabai aktyvi (anksti pradejus sliauzti, vaikscioti), dabar pats megstamiausias uzsiemimas skaityti knygutes (t.y. as jai pasakoju apie knygeleje esancius paveiksliukus) ir skaitom tol kol man baigiasi kantrybe, o ne jai!! Vis da nio ir da nio! O jai dar tik bus 1m 3men.
mamos, netingekit del savo vaikuciu!! ir nesakykit, kad bureliai vien biznis, be mankstu ir masazu patys uzaugom! Zmonija juk tobuleja!"
Pritariu tokiai nuomonei!
Mamos, ankstyvasis ugdymas, tai nereiskia, kad mokymas, tai turininga, naudinga žaidybine veikla vaikui. Jei yra tokiu mokykleliu, kuriose zut but norima ismokyti vaika ar tai natu, ar tai skaityti jau nuo 2 metu, tokios mokykleles, manau, visai klaidingas, jei tai daroma tik priverstinai. Labai teisingai, kuo daugiau mamos ir teciai uzsiims su vaiku, kuo daugiau tik p[er žaidima lavins savo kudiki,tuo jis bus laimingesnis. Ir jei vaikas 2 metu neturintis klausia mamos rodydamas i raidele, kas cia, tai ir pasakykite , kad tai raidele A ar B

Duok, pabuciuosiu!!! 4u.gif Niu, super mama!!! Nereali! Imtis pavyzdzio reik!

Va, ir as tos nuomones, kad ankstyvasisi ugdymas, tai ne vaikystes neturejimas! Visi zavimes vaiku zodyno turtingumu, laisva minciu raiska, kai jam virs 2.5 mtuku ir daugiau, zavimes piesinukais, 5m skaitymu, domesjimusi. Ir is kur tai? Per zaidimu forma galima ismokti aibes idomiu dalyku!! Juk mazieji kaip poperiaus lapas: tik domink! Jei ta forma netinka, pasuk galva, kaip kitaip prieti prie knygeles..Pvz. O vaikyste tai tik zaidimai su lelem ir masinytem? O kai vaikas soka pagal Tele-bim-bam ar varto knygeles ir sako "au au", "mu mu", laiko piestuka ir bando keverzoti- jau vaikystes neturejimas????Tai ka veikia jusu mazameciai per dienu dienas? Miega, valgo, kakoja?
As i pietu miegelio tarpus sedu prie kompo. Ir tai sazene grauzia, kad ne bardaka tvarkau. O kai atsikels: mokinsimes valgyti (30 min procedura: saukstas mamai, saukstas sau), soksim, supsimes pagal megiamas daineles ir bandysim dainuot bigsmile.gif vartysim, skaitysim knygeles (beje, jau savaite laiko kaip skaitau mazajai vokiskai- tai vis juokas jai ima...Pilvelyje juk ir vokieciu kalba girdejo..Ir telefonu kai kalba mama vokiskai- juokas ima. Zodziu, reakcija i uzsienio kalba) DAr suni reik ismaudyt, tai padavines mazoji sampuna, skalbsim- mazoji ijungines reikiamus mygtukus ir t.t.

Buvom neseniai gimtadienyje. Amzius: 12 men, 11 men ir musiske- keliom dienom jaunesne. Skirtumas- akivaizdus musu naudai! mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Faustikas @ 2008 12 23, 11:37)
Buvom neseniai gimtadienyje. Amzius: 12 men, 11 men ir musiske- keliom dienom jaunesne. Skirtumas- akivaizdus musu naudai! mirksiukas.gif

Manau, kiekviena mama apie savo vaiką tą patį pasakytų mirksiukas.gif
O dėl to ugdymo, visokių metodikų, tai net nežinau, ar nuo to daugiau priklauso, ar nuo tėvų pavyzdžio, o gal daug ir nuo vaiko polinkių.
Maniškė knygų maniakė - nuo 6 mėn. Pirmąsias sudraskė į skutus, nors buvo kartoninės. Dabar nežinau, kiek jų turim, bet beveik visų gali papasakoti istorijas, kai kurias poemėles moka mintinai. Kartais šneka citatom. Pro žaislų parduotuves praeina kaip pro tuščia vietą, o į knygyną tempia iš visų jėgų. Tokia knyginė vaikystėje buvau aš, toks ir vyras. O ir dabar labai mėgstu skaityti ir ji tai mato.
Skaičiuoja iki dešimt - išmoko nežinau kaip ax.gif
Pasišnekėti gali bet kas visom gyvenimo temom - supranta visi, ne tik tėvai. Pirmus rimtus žodžius pradėjo tarti tik šių metų pradžioje, iki tol beveik nešnekėjo. Va čia, tai kai pamačiau, kad sako, tai vis kartojau žodį, išgirstu, kad kitą švebeldžiuoja, kartodavau kitą.
Daug daug dar ko nemoka, ką jau kiti daro, bet tikiu, kad tikrai išmoks - ugdymas gaunasi kartais ir netyčiom, nesivadovaujant knygomis, metodikomis, tiesiog intuityviai.
Jai dabar 2 m. ir 5 mėn.
Atsakyti
matau kad nesusišnekama apie ką kalbama. ar apie gyvenimišką ugdymą, ar apie visokias a la "mokyklėles" ir "treniruotes" kai vaikas dar pats nelabai supranta.
Atsakyti
QUOTE(sena niekšė @ 2008 12 26, 17:54)
matau kad nesusišnekama apie ką kalbama. ar apie gyvenimišką ugdymą, ar apie visokias a la "mokyklėles" ir "treniruotes" kai vaikas dar pats nelabai supranta.

rolleyes.gif pritariu...

o čia mano nuomonė šiuo klausimu...
0-3 metai.

Vaiko fizinis kūnas atsiskiria nuo mamos kūno, tačiau eterinis ir astralinis kūnas dar lieka su jais susijęs. Pagrindinis auklėjimo motyvas - pasaulis yra geras. Vystosi valia, jausmai ir mąstymas dar miega, todėl nederėtų jų per anksti žadinti, nes visos vidinės jėgos yra nukreiptos vidaus organų ir kūno formavimui. Jiegu tuo metu apeliuojama į vaiko jausmus ar jis ugdomas intelektualiai, jėgos yra atitraukiamos nuo kūno formavimo. Todėl šiame laikotarpyje vaikui geriausia leisti kiek nori laisvai ir nevaržomai judėti, žaisti,piešti ir tiesiog būti vaiku. .. 4u.gif
Atsakyti