Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:20)
geras mano draugas, niekada nepraleidžiantis progos pasipizdavot nestuke.gif

geriau kaip garbingos organizacijos narys atsakytum į klausimą, kuom ypatingas kadravimas kvadrate ir ar jis kuom skiriasi nuo 4:3 mirksiukas.gif

biggrin.gif o taip - as tavo geriausias draugas. ir ka tu be manes darytum? smile.gif

del kadravimo - tai kadravimas kvadrate yra pats lengviausias ir paprasciausias ir patogiausias visus uzmanymus isreikst. Antras pagal geruma - tai 2/3, o tavo paminetas 4/3 (muiliniu formatas) - man pats kvailiausias (nors naudojamas) biggrin.gif

p.s. tau darbe neminejo, kad "dzinsu" diena buvo atvykusi delegacija "raudonu" nuotrauku paziuret? bet tu komandyriuj buvai ir telefo nekelei smile.gif Kitam kartui vizitas atidetas smile.gif
Atsakyti
ne, nepasakė. žiauriai gaila, tikrai. jei dar sugalvosit, pasakykit iš anksto (bent prieš dieną). šiaip tas kelias taip ir laikau darbe, bet atnesčiau parodyti ir dar kelias, tame tarpe kažkokį broką, kur pilkumas lopais perėjo į raudonumą ir negaliu suprasti, kodėl g.gif .

o dėl 4:3 nesi teisus, sakydamas, kad tai muilinių formatas. tai labai net profesionalus formatas. populiariausia jo skaitmeninė išraiška yra 645, arba kitaip - 6x4,5 (6:1,5=4, o 4,5:1,5 =3). dar daugiau, gamintojai, darantys popierių 24x30 ir 30x40 tikrai nesitiki, kad ant jo puls spausdinti muilinių turėtojai (o ir techniškai tai neįmanoma). tai kad čia mūsų nuomonės kaip visuomet išsiskyrė mirksiukas.gif aš pats labai mėgstu šį formatą būtent dėl to, kad jis atitinka popieriaus išmatavimus ir nereikia sukti galvos, kaip suderinti nesutampančius kraštinių racijomis stačiakampius.

o dėl kvadrato pridėsiu nuo savęs, kad jis dažnai laikomas "statiniu" kompozicijos prasme. jo kraštinės lygios, todėl taisyklė "palik vietos judesio kryptimi" nelabai limpa. užtat trečdalių taisyklė čia, kaip ir bet kuriam kitam formate, tinka. kiek dabarbandau galvoje perkratyti savo ir kitas matytas kvadratines nuotraukas, tai iš tiesų, jos labiau statinės. judesį ir veiksmą kvadratu parodyti sudėtingiau.
Atsakyti
Andriuska, su Ilfordo juosteles negatyvu (juostelę išryškinau 20 laipsniu temp biggrin.gif ) gavosi kaip ir sakai - blankesnis. Neturiu laiko nunešti skanuoti. Bais įdomu, kaip atrodo.

Na, aš tai fotografuojant tikrai esu rami ir ramiai galėčiau 12 kadrų juostelę fotkinti visą dieną. Tik kad mane supantys aplinkiniai neretai būna visokie ir neramūs (kaip tądien buvo), va tada jau sunkiau susikoncentruoti. Man labiausiai patinka fotografuoti vienai, bet deja tai atsitinka retai smile.gif

Atsakyti
aš jau įsivazduoju adoxo grūdelį 25 laipsnių ryškinime blink.gif

o čia pora nuotraukų iš pastarųjų dienų. galima įvardinti kaip fotopasakojimas "kaip aš stengiausi atsikratyti pagundos kraipyti aparato objektyvą":

user posted image

čia dar iš praėjusios savaitės vidurio, kaip kad Gaziulka išsireiškė "su gluminančiu fokusu". o čia jau tikiuosi kad be:

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 09:42)
aš jau įsivazduoju adoxo grūdelį 25 laipsnių ryškinime blink.gif

Klausyk, bet aš vis dar naiviai tikiuosi, kad nebus baisus grūdas unsure.gif Bandžiau įžvelgti plika akimi - nelabai matosi.

Bet pirmoje nuotraukoje labai įdomiai ryškumo zona išsibarščiusi. Ir pilkuma tai man labai graži.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 11:18)
o dėl 4:3 nesi teisus, sakydamas, kad tai muilinių formatas. tai labai net profesionalus formatas. populiariausia jo skaitmeninė išraiška yra 645, arba kitaip - 6x4,5 (6:1,5=4, o 4,5:1,5 =3). dar daugiau, gamintojai, darantys popierių 24x30 ir 30x40 tikrai nesitiki, kad ant jo puls spausdinti muilinių turėtojai (o ir techniškai tai neįmanoma). tai kad čia mūsų nuomonės kaip visuomet išsiskyrė mirksiukas.gif aš pats labai mėgstu šį formatą būtent dėl to, kad jis atitinka popieriaus išmatavimus ir nereikia sukti galvos, kaip suderinti nesutampančius kraštinių racijomis stačiakampius.

o dėl kvadrato pridėsiu nuo savęs, kad jis dažnai laikomas "statiniu" kompozicijos prasme. jo kraštinės lygios, todėl taisyklė "palik vietos judesio kryptimi" nelabai limpa. užtat trečdalių taisyklė čia, kaip ir bet kuriam kitam formate, tinka. kiek dabarbandau galvoje perkratyti savo ir kitas matytas kvadratines nuotraukas, tai iš tiesų, jos labiau statinės. judesį ir veiksmą kvadratu parodyti sudėtingiau.

muiliniu formatu vadinu todel, kad jis is esmes visose muilinese. Ir neneigiu, kad jis aptinkamas pro fotoaparatuose. Tiesiog taip ji pavadinau. Todel nematau, kad musu nuomones issiskirtu ir nematau, kad as neteisus. Ar cia tau paejo, kad tavo megiama formata kvailiausiu pavadinau? nors, kaip suprantu, tu ji megsti tik del to, kad popieriaus maziau gaila ismest? Beje, dar pastebejimas, kad dauguma pro fotogorafu, naudodami si formata (mamijose etc), labai daznai ji naudoja atidirbtiems kompoziciskai salboniniams vaizdams arba ji apkarpo iki norimo (tas pats liecia is kvadrata, kai is jo daro 2/3 ar apskritai bet ka- drasiai pjausto proto ribose postprocesinge).

Del kvadrato dinamikos - niekada nesutiksiu, kad formatas (apie krastutinumus nekalbu) itakoja dinamika. Tai tik teoriniai pamastymai. Praktiskai dinamika ar statika kuriama linijomis ir formomis ir sita visuma prie bet kokio formato pritaikoma. Aisku, ta reikia moketi.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 09:42)
o čia pora nuotraukų iš pastarųjų dienų. galima įvardinti kaip fotopasakojimas "kaip aš stengiausi atsikratyti pagundos kraipyti aparato objektyvą":

Paskutine mane veza.

QUOTE(_ms_ @ 2009 04 16, 09:54)
Del kvadrato dinamikos - niekada nesutiksiu, kad formatas (apie krastutinumus nekalbu) itakoja dinamika. Tai tik teoriniai pamastymai. Praktiskai dinamika ar statika kuriama linijomis ir formomis ir sita visuma prie bet kokio formato pritaikoma. Aisku, ta reikia moketi.

Sutinku. Viskas priklauso nuo to, kaip isdestysi kompozicija kadre. Galima ir 2/3 padaryti statiska, o apkirpus iki kvadrato prideti dinamiskumo.

Kas liecia fotografavima kvadratu - man tai mylimiausias ir paprasciausiai komponuojamas formatas. Nors, galbut, nuomone kiek klaidinga, nes ant TLR matinio stiklo viskas atrodo kiek kitaip, nei per SLR ar tolimacio ieskikli. Anyway, pas mane dabar kvadratine liga biggrin.gif

Sayonara, laukiu kelioniniu nuotrauku. Mes jau kuri laika planuojam i Italija, taigi mastau ar nenulekus savaitelei sia vasara smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sillwio: 16 balandžio 2009 - 10:07
QUOTE(Puriena6 @ 2009 04 16, 10:48)
Klausyk, bet aš vis dar naiviai tikiuosi, kad nebus baisus grūdas unsure.gif Bandžiau įžvelgti plika akimi - nelabai matosi.

kalbam apie siaurą juostą? o tiesa, kaip tu vandens temperatūrą matuoji? jau bakelyje ar kažkokiam inde prieš sumaišydama su ryškalu? nes tuomet perpilant dėl sąveikos su oru ir greičiausiai vėsesniu plastikiniu bakeliu realiai temperatūra turėjo nukristi bent dviem laipsniais. aš tai dabar taikau į 18 laipsniu. pamatuoju vandenį (kad termometro neužteršti) tada ryškalo supilu, tada į bakelį/vonelę. kadangi vonios kambaryje yra apie 25 laipsnius, tai tirpalo temperatūra pakila savaime. svarbiausia išlaikyti tam tikrą pastovumą ir kartotinumą. dar geras dalykas yra užsirašinėti. aš tai darau į paprastus palaidus A4 lapos. susibraižiau lentelę su grafomis juosta, iso nominalas, fotografuotas iso, ryškalas, skiedimo proporcija, ryškinimo laikas, agitacija, rezultatas. užpildęs 3 tokius lapus jau tom pačiom juostom neberašau, nes pritaikiau ryškinimą pagal savo aplinkos ir poreikio savybes. tik palygindama ir žinodama sąlygas, kuriomis buvo ryškinta konkreti juosta, galėsi suprasti klaidas ir tobulinimo kryptį. ir dar vienas patarimukas: apsistok ties kuriuo nors ryškalu (kai rasi sau patinkanti). kol mėtysies tarp ryškalų bus sunku gauti užtikrintą ir stabilų rezultatą. aišku, pradžioje reikia kelis pabandyti. bet jų nėra daug (turiu omenyje iš prieinamų Lietuvoje) ir jei įvertinsi dar ir patogumo faktorių (x-toll reikia skiesti iš karto 5 l ir juos kažkur laikyti, o skystas koncentratas užima mažiau vietos, nei pieno pakelis šaldytuve), tai ju iš viso lieka vos 2.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:06)
x-toll reikia skiesti iš karto 5 l ir juos kažkur laikyti, o skystas koncentratas užima mažiau vietos, nei pieno pakelis šaldytuve.

As isbandziau Kodak d-76. Geras ryskalas, gana pigus, laikyti baisiai nepatogu. Dabar naudojus skysta TMAX. Brangesnis, bet patogesnis laikymas. Gaila, kad is 1 litro jo nedaug iseina. Sau priemiau sprendima, kad baiges ji pereisiu prie rodinalio. Iseina jis praktiskai uz dyka, 250 ml koncentrato buteliuka patogu laikyti, atidarytas gali ilgai stoveti, skiedziamas smarkiai, taigi is 250 ml iseina 10 litru ryskalo, jei skiest 1+40. Jei skiest labiau, 250 ml uzteks keliems metams smile.gif Gyveni zmogus ir mokaisi.
Atsakyti
QUOTE(_ms_ @ 2009 04 16, 10:54)
drasiai pjausto proto ribose postprocesinge).

Del kvadrato dinamikos

tai koks tada skirtumas, koks kraštinių santykis? postprocesingas kaip grabo lenta - visus sulygins... nediskriminuokim formatų. užuominą į taupumą priimu kaip aukščiausio laipsnio pagyrą 4u.gif jau kuris laikas graužiu nagus, kad fotografuoju į negatyvą, kurio plotas 10x13 cm, o galiu panaudoti tik 6x8, t.y. vos 1/3 ploto. o likusią dalį išmetu cool.gif

dėl kvadrato - taigi parašiau "dažnai laikomas". o apie išimtis iš taisyklių ir mokėjimą jas padaryti - kita kalba. teorija - atspirties taškas diskusijoms ir praktikai. ją žinoti - nieko gėdingo.
Papildyta:
QUOTE(sillwio @ 2009 04 16, 11:13)
Gyveni zmogus ir mokaisi.

aš dabar naudoju rodinalį (tiksliau - jo prototipą Adox aph09). skiedžiu nuo 1+40 iki 1+250. laikyti žiauriai patogu. labai ekonomiškas. ir bendrai paėmus - geras ryškalas. bet vat nepatinka jis man kažkodėl. net negaliu pasakyti kuom. kažkokios grūdėtesnės nuotraukos su juom gaunasi ( formatinės nesiskaito, nors kai cropą padariau 30x40 jau ir išlindo). o 6x6 tai matosi skanuose akivaizdžiai. jau vakar kėsinausi atsiskiesti x-toll (turiu dar poką), ale laikymo problema. dabar viskas tiesiog užkimšta juostelėm, plokštelėm ir popierium (tiesa - fototechnikoje ilfordo likučius su 30 proc nuolaida parduoda, kai užvakar pirkau, dar buvo likę. pasiėmiau kontaktams du pokus, dabar kovoju su noru dar paimti, bet protas sako, kad nebėr jau kur dėti ir kada išnaudosiu).

dar klausimukas - juostų šaldiklyje nebandėt šaldyti? kažkur skaičiau, kad lyg tais popierių ir juostas šaldiklyje laiko (rusų forume aiškai parašyta buvo "morozilka"). taip jau atsitiko, kad turiu juostų tiek, kad per artimiausius metus kažin ar išfotkinsiu, galvoju, gal šaldiklin įmesti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo andriuska: 16 balandžio 2009 - 10:30
QUOTE(Puriena6 @ 2009 04 16, 10:48)

dar pamišau pasakyti. Adamso knygoje perskaičiau ir pagalvojau, kad pačiam kažkaip nebuvo į galva atėję doh.gif grūdas, kurį mes matome nuotraukoje iš ties yra tarpai tarp sidabro molekulių darinių. elementaru: sidabras negatyve juodas, o pozityve - baltas. tie juodi taškai, formuojantys vaizdą pozityve iš ties yra tuštuma negatyve. čia šiaip, iš serijos "ar žinote, kad...."
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:22)
dėl kvadrato - taigi parašiau "dažnai laikomas". o apie išimtis iš taisyklių ir mokėjimą jas padaryti - kita kalba. teorija - atspirties taškas diskusijoms ir praktikai. ją žinoti - nieko gėdingo.

aš dabar naudoju rodinalį (tiksliau - jo prototipą Adox aph09). skiedžiu nuo 1+40 iki 1+250. laikyti žiauriai patogu. labai ekonomiškas. ir bendrai paėmus - geras ryškalas. bet vat nepatinka jis man kažkodėl. net negaliu pasakyti kuom. kažkokios grūdėtesnės nuotraukos su juom gaunasi ( formatinės nesiskaito, nors kai cropą padariau 30x40 jau ir išlindo). o 6x6 tai matosi skanuose akivaizdžiai. jau vakar kėsinausi atsiskiesti x-toll (turiu dar poką), ale laikymo problema. dabar viskas tiesiog užkimšta juostelėm, plokštelėm ir popierium (tiesa - fototechnikoje ilfordo likučius su 30 proc nuolaida parduoda, kai užvakar pirkau, dar buvo likę. pasiėmiau kontaktams du pokus, dabar kovoju su noru dar paimti, bet protas sako, kad nebėr jau kur dėti ir kada išnaudosiu).

dar klausimukas - juostų šaldiklyje nebandėt šaldyti? kažkur skaičiau, kad lyg tais popierių ir juostas šaldiklyje laiko (rusų forume aiškai parašyta buvo "morozilka"). taip jau atsitiko, kad turiu juostų tiek, kad per artimiausius metus kažin ar išfotkinsiu, galvoju, gal šaldiklin įmesti?

Negaliu gincytis, gedingo tame nieko nera. Greiciau atvirksciai.

Skaiciau, kad jis siek tiek labiau itakoja grudo atsiradima, nei kai kurie kiti ryskalai, ale man tai ne beda. Kodak iso 3200 grudas man nepatiko is pat pradziu. Bandau dabar viena eksponuoti kaip iso 1600. Daugiau nepirksiu. O var fortepan grudas man patinka. Kazkoks kitoks jis. Jei kodako grudas man labiau primena skaitmenini triuksma, tai forte jis kazkoks "turinis". Radau skyle su forte, fomo, efke juostom, taigi, matyt, kodakui ateina galas smile.gif

Saldytuve -taip, saldiklyje - ne. Manau, kad tai jau kiek ekstremalu. Gamintojai lyg ir nurodo, jog svarbiausia, kad temperatura butu pastovi ir jokiu tiesioginiu saules spinduliu.
Papildyta:
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:48)
dar pamišau pasakyti. Adamso knygoje perskaičiau ir pagalvojau, kad pačiam kažkaip nebuvo į galva atėję doh.gif  grūdas, kurį mes matome nuotraukoje iš ties yra tarpai tarp sidabro molekulių darinių. elementaru: sidabras negatyve juodas, o pozityve - baltas. tie juodi taškai, formuojantys vaizdą pozityve iš ties yra tuštuma negatyve. čia šiaip, iš serijos "ar žinote, kad...."

Tarpai tarp sidabro oksido kristalu berods. Kuo didesnis iso, tuo didesni kristalai (is tikruju atvirksciai - kuo didesni kristalai, tuo didesnis iso), vadinasi ir tarpai. Pataisykit, jei netiesa kalbu.
Atsakyti