QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:22)
dėl kvadrato - taigi parašiau "dažnai laikomas". o apie išimtis iš taisyklių ir mokėjimą jas padaryti - kita kalba. teorija - atspirties taškas diskusijoms ir praktikai. ją žinoti - nieko gėdingo.
aš dabar naudoju rodinalį (tiksliau - jo prototipą Adox aph09). skiedžiu nuo 1+40 iki 1+250. laikyti žiauriai patogu. labai ekonomiškas. ir bendrai paėmus - geras ryškalas. bet vat nepatinka jis man kažkodėl. net negaliu pasakyti kuom. kažkokios grūdėtesnės nuotraukos su juom gaunasi ( formatinės nesiskaito, nors kai cropą padariau 30x40 jau ir išlindo). o 6x6 tai matosi skanuose akivaizdžiai. jau vakar kėsinausi atsiskiesti x-toll (turiu dar poką), ale laikymo problema. dabar viskas tiesiog užkimšta juostelėm, plokštelėm ir popierium (tiesa - fototechnikoje ilfordo likučius su 30 proc nuolaida parduoda, kai užvakar pirkau, dar buvo likę. pasiėmiau kontaktams du pokus, dabar kovoju su noru dar paimti, bet protas sako, kad nebėr jau kur dėti ir kada išnaudosiu).
dar klausimukas - juostų šaldiklyje nebandėt šaldyti? kažkur skaičiau, kad lyg tais popierių ir juostas šaldiklyje laiko (rusų forume aiškai parašyta buvo "morozilka"). taip jau atsitiko, kad turiu juostų tiek, kad per artimiausius metus kažin ar išfotkinsiu, galvoju, gal šaldiklin įmesti?
Negaliu gincytis, gedingo tame nieko nera. Greiciau atvirksciai.
Skaiciau, kad jis siek tiek labiau itakoja grudo atsiradima, nei kai kurie kiti ryskalai, ale man tai ne beda. Kodak iso 3200 grudas man nepatiko is pat pradziu. Bandau dabar viena eksponuoti kaip iso 1600. Daugiau nepirksiu. O var fortepan grudas man patinka. Kazkoks kitoks jis. Jei kodako grudas man labiau primena skaitmenini triuksma, tai forte jis kazkoks "turinis". Radau skyle su forte, fomo, efke juostom, taigi, matyt, kodakui ateina galas
Saldytuve -taip, saldiklyje - ne. Manau, kad tai jau kiek ekstremalu. Gamintojai lyg ir nurodo, jog svarbiausia, kad temperatura butu pastovi ir jokiu tiesioginiu saules spinduliu.
Papildyta:
QUOTE(andriuska @ 2009 04 16, 10:48)
dar pamišau pasakyti. Adamso knygoje perskaičiau ir pagalvojau, kad pačiam kažkaip nebuvo į galva atėję
grūdas, kurį mes matome nuotraukoje iš ties yra tarpai tarp sidabro molekulių darinių. elementaru: sidabras negatyve juodas, o pozityve - baltas. tie juodi taškai, formuojantys vaizdą pozityve iš ties yra tuštuma negatyve. čia šiaip, iš serijos "ar žinote, kad...."
Tarpai tarp sidabro oksido kristalu berods. Kuo didesnis iso, tuo didesni kristalai (is tikruju atvirksciai - kuo didesni kristalai, tuo didesnis iso), vadinasi ir tarpai. Pataisykit, jei netiesa kalbu.
"Forcing yourself to use restricted means is the sort of restraint that liberates invention. It obliges you to make a kind of progress that you can't even imagine in advance." - Picasso