Įkraunama...
Įkraunama...

Senoji fotografija

QUOTE(Gaziulka @ 2009 03 16, 01:26)
susitvarke man ta linija perinstaliavus soft'a unsure.gif tik dabar neramu, ar ilgam

jei suveikė, tai matyt ir nebus daugiau. aš abu skanerius esu sugadinęs užsimiršęs ir beskanuodamas USB raktą įkišdamas. skaneris toj vietoj pakimba ir nei pirmyn, nei atgal. reikia išjungti/įjungti tadajis klaksėdamas grįžta į pradinę vietą. po to atsirasdavo brukšnys. canoscaną 4400f pridaviau po neilgų ginčų, o 8600 pasilikau. 120 juostoje nebetaip akis bado (nes santykinai nedidelė pikselio storio linija didesniame kadre neturi didelės reikšmės).
Atsakyti
Sveiki visi! Ufff... Kelionės į tokias šalis vargina. O dar ir fotografuoti beveik nebuvo laiko. 2 juostas ispleškinau. Kadangi spalvotos, tai dar pats nežinau kas ten. Gal nieko biggrin.gif

Grįštant prie pusaloto nuotraukos - diskutuojam čia apie mIAną? Na, anksčiau ar vėliau prie to matyt visvien prieisim smile.gif

QUOTE(andriuska @ 2009 03 11, 21:12)
meno neiškom, sakau iš karto. tikslas, pabandyti kameros galimybes (tikiuosi, akylesni žiūrovai pastebės jos galimybes) ir kaip skanuoti tokį negatyvą (skanuotas per du kartus ir sulipdytas - visai normaliai, pats net nerandu kur sujungimas).

Kameros potencialą pajausti nesunku - matyt skirtumai tarp 4x5 ir 120 formato bus panašūs kaip tarp 135 ir 120. Deja čia (pateiktam pavyzdyje) to nesimato. Norėčiau pamatyti atspaudą ant popieriaus. Kokį 30x40 smile.gif

QUOTE(andriuska @ 2009 03 12, 09:26)
dabar beliko tiek nedaug - sulaukti rugpjūčio, nuvažiuoti į laukus ir kalti šedeurą cool.gif

Kodėl būtent rugpjūčio? Kažką būsiu praleidęs.

QUOTE(barsas @ 2009 03 15, 02:04)
Hmmm, pasirodo maniske buvo prisijungusi ir neatsijunge

Sveikas. Apie skanerius ir man būtų įdomu plačiau. Jaučiu, kad skanuoti nemoku. Gaunasi kažkas, bet jaučiu, kad proceso aš nekontroliuoju.
Atsakyti
QUOTE(sillwio @ 2009 03 16, 22:22)
Sveikas. Apie skanerius ir man būtų įdomu plačiau. Jaučiu, kad skanuoti nemoku. Gaunasi kažkas, bet jaučiu, kad proceso aš nekontroliuoju.

pas mane tas pats,kontroles jokios,tik bandymai ir speliojimai g.gif nelabai mane todel ir trauke tas skanavimas,nes dar kazka naujo reikia studijuoti smile.gif nors tas aisku ydomu,bet tik,kad labai jau is kart noretusi viska zinoti biggrin.gif. tiesa,dar prie viso to kiek esu skaites daug kas jau is kart renkasi juosteles ir ryskinimo budus su mintim,kad reiks skanuoti.na bet cia matyt tie kurie nesiruosia darkroom'e spausdinti nuotraukas,o tiems kas spausdina nuotraukas patys tai nera idealiausias variantas. na bet nieko,kaip nors susidorosim su tuo skanavimu cool.gif
Atsakyti
rugpjūčio laukiti - kad rugių lauką prašienautą nufotografuoti cool.gif

dėl skanavimo parintis galima ilgai ir visą pilkąjį smegenų užtaisą sudeginti. o galima nesiparinti (nes: dėl kontrasto vieningos nuomonės nėr, monitoriai skirtingai rodo, 600 pix vaizdelyje daug ko neįmanoma parodyti ir t.t.) aš dabar parinuos dėl to, kad pas mane skanuose daugiau informacijos yra (šešėliuose/šviesose), negu popieriuje. čia, matyt, internetinė kontrastligė mane paveikė. negatyve plika akimi aiškiai matau akmens paviršiaus detales (Sayonara matė negatyvą, tai supranta, kad "plikos akies" tam pakanka biggrin.gif ), o kontaktiniame atspaude - juoduma. aš irgi galvoju nesimėtyti tarp skanavimo ir darymo šlapiu būdu. skanavimas man labiau kaip peržiūra, kas kadre yra (fokusas, brokas, kadravimas ir pan.) o akcentuotis į darymą. o po to jau galima ir padarytas skanuoti. taip man atrodo dabar.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 03 17, 09:38)
rugpjūčio laukiti - kad rugių lauką prašienautą nufotografuoti cool.gif

Ponial smile.gif

QUOTE(andriuska @ 2009 03 17, 09:38)
dėl skanavimo parintis galima ilgai ir visą pilkąjį smegenų užtaisą sudeginti. o galima nesiparinti (nes: dėl kontrasto vieningos nuomonės nėr, monitoriai skirtingai rodo, 600 pix vaizdelyje daug ko neįmanoma parodyti ir t.t.)

aš dabar parinuos dėl to, kad pas mane skanuose daugiau informacijos yra (šešėliuose/šviesose), negu popieriuje. čia, matyt, internetinė kontrastligė mane paveikė. negatyve plika akimi aiškiai matau akmens paviršiaus detales (Sayonara matė negatyvą, tai supranta, kad "plikos akies" tam pakanka biggrin.gif ), o kontaktiniame atspaude - juoduma.

aš irgi galvoju nesimėtyti tarp skanavimo ir darymo šlapiu būdu. skanavimas man labiau kaip peržiūra, kas kadre yra (fokusas, brokas, kadravimas ir pan.) o akcentuotis į darymą. o po to jau galima ir padarytas skanuoti. taip man atrodo dabar.

Tame ir reikalas, kad parintis nesinori, bet norisi greitai ir gerai (zinau, kad taip nebuna smile.gif ).

Gal filtra netinkama spausdamas pasirinkai? Arba eksponavimo laika? Neturetu juk taip but. Kas yra negatyve, turi gult ir ant popieriaus.

Irgi tiesa, bet asmeniskai man nepatinka tai, kad nuskanavus nuotrauka matosi popieriaus fakrura. Nebent skanuoti dideli atspauda ir mazinti internetui iki 600 pixeliu.
Atsakyti
aišku, kad filtras pridėjo savo (nr.3 buvo). bet popieriaus DD juk irgi siauresnis, nei juostos.... atsipumpavau adamso the print, the negative pakeliui. jaučiu, kad reiks rimtai pastudijuoti. "mokslinio spėjimo" metodą jau išbandžiau, dabar skaitant kiek aiškiau viskas turi būti.
Atsakyti
QUOTE(andriuska @ 2009 03 17, 10:34)
aišku, kad filtras pridėjo savo (nr.3 buvo). bet popieriaus DD juk irgi siauresnis, nei juostos.... atsipumpavau adamso the print, the negative pakeliui. jaučiu, kad reiks rimtai pastudijuoti. "mokslinio spėjimo" metodą jau išbandžiau, dabar skaitant kiek aiškiau viskas turi būti.

Mestelk linkus, jei gali. Adamso niekur neradau. Ypac the negative.

As zonu sistema pradejau taikyti kasdien. Didziausia problema - teisingai pasirinkti zona nr 3 kadre. Antraip arba viskas bus persviesta arba nedasviesta. Bet kokiu atveju supratau, kad be zonu sistemos analogineje fotografijoje sunku. Bent jau broko prasme. Aksciau imdavau 3 filtra, atspausdavau su juo ir tada ziuredavau koki filtra is tikruju tam kadrui naudoti. Ir taip daugeliui kadru. Dabar atvirksciai - imu 3 filtra ir tik 5% (o gal dar maziau) atveju ji reikia pakeisti kitu.
Atsakyti
vo, kaip tik perskaičiau, kad anot Adamso, reikia pradėti nuo mažiausio kontrasto, kad teisingai įvertinti negatyvo informaciją. o tada kelti kontrastą pagal poreikį. jis rašo, kad padarius tam tikro lygio kontrastingą pirmą testą jau sunku apsispręsti mažinti kontrastą. be to iš nekontrastingos foto galima geriau spręsti, kur burnint ir dodžint... kol kas tik priimu informaciją taip, kaip ji parašyta. galiu tik suvokti, kad į nuotrauką reikia žvelgti kaip į sistemą: ekspozicija-negatyvas-atspaudas. peršokus (pribrokinus) kuriam etape gero rezultato nebus.
Atsakyti
eee, labai nenutrukit nuo keliu dar uzilikusiu merginu sitoj temoj smile.gif prasom paaiskinti, kas tos "zonu sistemos" ir kas per adamso "the negative", dar "burnint ir dodzint" sitam konktexte man irgi neaisku, ir jeigu ateity zadat kokius terminus vartot, tai irgi mirksiukas.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 17 kovo 2009 - 13:17
Vakar ms man atvežė Rakausko albumą wub.gif Gėris. Labai faina, kad autorius aprašęs nuotraukų istorijas. Įkvepiantys darbai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puriena6: 17 kovo 2009 - 13:35
QUOTE(Puriena6 @ 2009 03 17, 13:33)
Vakar ms man atvežė Rakausko albumą  wub.gif  Gėris. Labai faina, kad autorius aprašęs nuotraukų istorijas. Įkvepiantys darbai...

aha, man irgi ne tik pavartyt, bet ir paskaityt idomu, kas ne taip daznai fotografijos albumuose pasitaiko. ir dar patiko, kad Narusytes pratarme nelekstai parasyta
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaziulka: 17 kovo 2009 - 13:41
QUOTE(andriuska @ 2009 03 17, 11:10)
peršokus (pribrokinus) kuriam etape gero rezultato nebus.

Turejau galimybe ne karta tuo isitikinti pats biggrin.gif

QUOTE(Gaziulka @ 2009 03 17, 13:15)
eee, labai nenutrukit nuo keliu dar uzilikusiu merginu sitoj temoj smile.gif prasom paaiskinti, kas tos "zonu sistemos" ir kas per adamso "the negative", dar "burnint ir dodzint" sitam konktexte man irgi neaisku, ir jeigu ateity zadat kokius terminus vartot, tai irgi mirksiukas.gif  4u.gif

Nagi, Gaziulka smile.gif Pries kazkiek laiko siek tiek apie Anselio Adamso zonu sistema diskutavom. Praleidai? "The Negative" yra jo knyga apie zonas. Siais laikais, kai skaitmeniniu aparatu eksponometrai gana sudetingi, o ir eksponavimo klaidos is karto matomos, zonu sistema nepelnytai nuvertinama. Verta pastudijuoti bent jau tam, kad suprasti, kaip veikia eksponometrai. Trumpai apie tai - http://en.wikipedia....iki/Zone_system Is pirmo zvilgsnio atrodo sudetinga, bet taip nera. Gal kiek sunkiau pradzioje ja taikyti praktikoje.

Burn ir dodge irankiai yra photoshop'e. Labai lengva suprasti ka jie daro tiesiog bandant. Irankiai PS yra ne kas kita, kaip "suskaitmeninta" metodika, naudota ir tebenaudojama tamsiam kambary spaudziant nuotraukas.
Atsakyti