Jei jau apsiėmiau šio a la tyrimo, tai išsakysiu dar vieną ką tik mane apėmusią abejonę (kurių kuo toliau, tuo daugiau atsiranda).
Galbūt aš visai neteisi, sakydama, kad pavyzdžiui Soil Association yra rimtesnis sertifikatorius nei Ecocertas. Paskutiniu metu netgi pradėjau galvoti, kad visgi tikrai nereikėtų kabinėtis prie užrašų "natūralus", organic, "ekologiškas".
Gal iš tiesų "eco", "organic", "natural" yra paprasčiausiai skirtingi naudojami terminai su ta pačia reikšme
? Ir nepulkit rašyti, kad "ekologiškas" yra laipteliu aukščiau nei "natūralus", nes tokia yra teorija, su kuria aš sutinku. O štai ką sako mano praktika.
Paimsiu vieną Ecocerto organinį losioną (kita šio sertifikuotojo turima kosmetika sako tą patį). Ant šio losiono aiškiai nurodyta, kad jo sudėtį sudaro 98 proc. natūralių ingredientų. Jei žiūrėsime šio losiono sudėtyje esančius tik augalus (tarkim į sudėtį jų įeina kokie šeši), tai yra pažymėta, kad 95 proc. augalų yra organiai. Tačiau jei žiūrėsime absoliučiai visą šio losiono sudėtį, tai pažymėta, kad organinių dalių tėra 13 proc.
Taigi, aišku, kad Ecocerto kosmetika susideda iš beveik šimtaprocentinės natūralios kilmės ingredientų, iš kurių maždaug 14 proc. tėra organiškos. Išvertus Ecocerto naudojamą terminą organic, gauname be pesticidų, chemikalų ir pan. Taigi, gaunasi taip, kad didžioji dalis ingrediantų yra natūralios kilmės, tuo tarpu kita ta mažoji dalis yra kontroliuojama ir išgauta, išauginta be taip vadinamo brudo.
Paimkime Soil Associaltion naudojamą terminą organic. Kaip ir rašiau, jie ant savo produkcijos rašo beveik šimtaprocentinį organiškumą. Bet
taip kaip Ecocertas nieko konkrečiai neišskiria. Taigi, jei atmesime tuos ingredientus, kurie tiesiog yra natūralūs ir nekontroliuojami (pvz. vanduo, alkoholis ie ect), tai argi negausime tų pačių mažesnių organiškų ingredientų? Pagaliau ir vėl, išsiverskime ką reikšia organic, ir gausis, kad dalis kontroliuojamų medžiagų yra tiesiog išauginta be pesticidų ir t.t.
O dabar paimkime BDIH. Ten juk tas pats. Didelė dalis ingrediantų yra natūralios kilmės, o kita mažesnioji dalis tų ingredientų praeina kontrolę. Tą pačią sistemą be auginimo su pesticidais ir pan.
Taigi, ar nemanot, kad visi šie ir kiti patikimiausi atskirų šalių sertifikatoriai yra viena ir tas pats
? Nekreipiant dėmesio į tai, kas ir kaip pavadina (eco, natural, organic ect) kosmetiką
Kažkaip aš linkstu prie šios teorijos
, o tiesos mes tiesiog negalime sužinoti jau vien dėl to, kad nežinome kokius reikalvimus sau yra iškėlę atskiri sertifikatoriai (tik juos žinodami galėtume išskirti lyderį). Todėl šiandien atsiimu savo žodžius, kuriais Soil Association pavadinau lyderiais. Taip, jie yra atskiros šalies lyderiai ir man yra itin patikimi, tačiau aš pliusą dedu ir kitiems atskirų šalių patiems žinomiausiams sertifikatoriams.