Pas mane buvo sausiems arba normaliems plaukams.
me_gustas_tu, praeitais metais oko testuose balta rašė apie priemones nuo saulės, kas ten blogai, dabar jau nelabai atsimenu. Šiais metais pirkau Sante, labai sunkiai ant odos tepasi, be veidrodžio niekaip, nes visada koks baltas plėmas lieka. Nors kvapas malonus ir apsaugo gerai, tik man skystesni ir labiau įsigeriantys patinka.
Gali būti. Asmeniškai aš nesergu ekologijos liga. Man svarbiausia, kad būtų natūralu ir tiek. Nes ekologija kiek sumadintas ir supolitintas reikalas, manyčiau. Taip, yra ekologiškos produkcijos, tačiau nereikia pamiršti, kad skirtingose šalyse galioja skirtingi įstatymai. Vienur ekologišką užrašą galima dėti ten, kur devyniasdešimt proc. medžiagų yra ekologiškos, kitur - kur vos dešimt . Net neabejoju pas mus ekologiški produktai vadinami tie, kurie yra tiesiog natūralūs (nes nėra jokio įstatymo reglamentuojančio ekologiškumą ar kažką panašaus). Taigi, nereikia ir eiti iš proto dėl to.
Niekada nepamiršiu savo pokalbio su žolininku, kuris man pasakė, kad Lietuvoje norint vaistažolę vadinti ekologiška (na gauti ekoagros sertifikatą), ji turi augti ne arčiau kaip 50 m. nuo plento. Jis net juokėsi, kad tai tas pats lyk jos augtų ant plento . Taip pat minėjo, kad Ispanijoje (joje dirbo ir dabar tiekia vaistažoles iš ten) dėl šios priežasties netgi negalima dėti užrašo ekologiškas. Taigi, nuo to laiko nebekreipiu dėmesio į užrašus eco, bio, environmentally-friendly, natural, ecological, natural ir pan. - man svarbiausia turėti natūralų daiktą, o jei netyčia jis bus dar ir ekologiškas, tai bus tik dar geriau.
MaMarija, vat del to ir daugelis imoniu apgaudineja zmones, iskisdami naturalu produkta uz ekologiska, o tai tereiskia, kad jis ne GMO, bet uzaugintas prie kelio kur nuseda pilna kietuju daleliu ir kitokio nuodo... o ekologiskas arba ORGANIC reiskia, kad produktas yra visiskai svarus ,,,, ir nera ko juoktis..... jei pomidoras naturalus ir uzaugintas ant nitratu kibiro yra tas pats kaip ir uzaugintas svarioje dirvoje be daleles trasu, tai as tada namo kampas .... maciau as HELIOS cyti ir PANORAMOJE tipo ekologiska kosmetika o patys lankstinuke raso "mes nevadiname naturali, mes vadiname ekologiska"mirk juoku.....
Kosmetikoje leidžiama naudoti net tokias medžiagas, kurios paprastai yra draudžiamos kitose pramonės šakose ar gaminiuose, dėl paprastos priežasties čia jų kiekiai yra labai maži, todėl jos turėtų būti saugios. Tačiau suskaičiuokime visas priemones, kurias mes naudojame kiekvieną dieną: dantų pasta, muilas, šampūnas, plaukų kondicionierius, plaukų želė, dezodorantas, kūno pienelis, kremai, kvepalai, skutimosi priemonės, makijažas, nagų lakas... Žmogus per dieną vidutiniškai naudoja apie 20-25 kosmetikos ir higienos priemones, kuriose yra apie 200 įvairių medžiagų! Dauguma jų tiesiogiai kontaktuoja su oda, kitas įkvepiame. Iki 70% ant odos tepamų, purškiamų priemonių absorbuojasi į kūną. Taigi per metus ir per visą gyvenimą sunaudojami tų medžiagų kiekiai nėra tokie jau maži! Pavojingos medžiagos kosmetikoje... ir žmonių bei gyvūnų organizmuose...
Kosmetikoje ir asmeninės higienos produktuose yra naudojama tūkstančiai įvairių medžiagų. Visiškai ištirta (įskaitant ilgalaikį poveikį žmogui ir aplinkai) tik apie 11% medžiagų!
Be to, dažniausiai yra tiriamas atskiros medžiagos poveikis, neįvertinant, kad tame pačiame produkte gali būti ir kitų panašias savybes turinčių medžiagų arba kad mes kasdien esame veikiami tų pačių pavojingų medžiagų ir per aplinką ar kitus produktus.
Kai kurios medžiagos po truputį kaupiasi organizme, sąveikauja su kitomis medžiagomis ir jų neigiamas poveikis sumuojamas. Galbūt todėl vis daugėja vėžinių susirgimų, apsigimimų, vystymosi sutrikimų, kitų sveikatos problemų, tačiau niekas negali atsakyti kodėl?
Daugelis motinų organizme susikaupusių medžiagų yra perduodamos kūdikiams per placentą arba pieną! Kvapiosios medžiagos (angl. Perfum, Fragrance) naudojamos visur. 95% kvapams naudojamų medžiagų yra sintetinės, pagamintos iš naftos. Viename kosmetikos gaminyje gali būti 50-100 kvapiųjų medžiagų, kurios:
gali dirginti odą ir kvėpavimo takus, sukelti alergiją, astmą;
prasiskverbia pro odą, pažeidžia kepenis, inkstus, nervų sistemą;
dėl savo ypatingo patvarumo ir savybės biologiškai kauptis randamos gyvūnų riebaliniame audinyje, kraujo lipiduose, motinų piene;
toksiškai veikia vandens organizmus, gali sukelti vėžį.
ypač pavojingi muskuso junginiai. Antibakterinės medžiagos yra naudojamos gaminant dezodorantus, dantų pastą, intymios higienos priemones, servetėles, muilą, burnos skalavimo skystį. Dažniausiai tai būna triklozanas arba 5-chlor-2-(2,4-dichlorfenoksi) fenolis (Microban).
Per didelis sterilumas gali sukelti daug problemų!
Tai gali būti silpno imuniteto priežastis. Patekęs į ne tokias sterilias sąlygas, organizmas nepajėgia susitvarkyti su mikroorganizmais.
Vystosi šioms medžiagoms atsparios bakterijos, kurių poveikiui gydyti gali prireikti stiprių antibiotikų.
Triklozanas kaupiasi organizmuose (rastas motinos piene, žuvyse) ir gali sukelti vystymosi sutrikimus.
Gaminant ir deginant triklozano turinčius produktus ar esant saulės poveikiui formuojasi dioksinai, sukeliantys vėžį.
Parabenai (butilo, metilo, etilo, propilo, izobutilo parabenai) randami visur - dezodorantuose, kremuose, šampūnuose... Jie naudojami kaip konservantas ir:
per odą lengvai prasiskverbia į organizmą;
ardo endokrininę sistemą mėgdžioja estrogenų veiklą;
sukelia alergiją. Ftalatai yra naudojami ypač dažnai. Jų randama lūpų dažuose, kvepaluose, dezodorantuose, plaukų priežiūros priemonės, nagų lake, tačiau jie dažniausiai nėra minimi etiketėje ir įvardijami kaip kvapiosios medžiagos. Būtent dėl ftalatų minkštėja oda, lengviau į odą įsigeria kremas, ilgiau išlieka gaivus kvapas...
Ftalatai yra gausiausiai naudojamas ir labiausiai paplitęs žmogaus pagamintas teršalas.
Jie neigiamai veikia vyrų reprodukcinę sistemą, kenkia kepenims, trikdo medžiagų apykaitą, silpnina imuninę sistemą, vaikams gali sukelti astmą.
ß-fenilendiaminas (etiketėje nurodoma PPD, p-fenilenediaminas) naudojamas tamsiuose plaukų dažuose ir juodoje chna laikinoms tatuiruotėms.
Ilgalaikis kartotinis plaukų dažų naudojimas kai kuriems žmonėms gali suketi stiprias alergines reakcijas ar net šlapimo pūslės vėžį.
Tamsiuose dažuose yra nemažai sudedamųjų medžiagų, kurios gaunamos iš akmens anglies dervos (taip pat ir ß-fenilendiaminas), kuri pati yra kancerogeniška.
ß-fenilendiaminas lengvai prasisverbia per odą, gali sukelti alergiją ir vėžį bei apsigimimus.
Propilenglikolis naudojamas šampūnuose, lasjonuose nuo saulės, kūno losjonuose, makijažo priemonėse kaip drėkinanti medžiaga, kuri:
gali sukelti kontaktinį dermatitą, dilgėlinę;
siejama su centrinės nervų sistemos pažeidimais, slopinimu.
Natrio laurilsulfatas naudojamas šampūnuose, dantų pastoje, vonios ir dušo priemonėse kaip nuriebalinanti, putojimą sukelianti priemonė.
Dirgina odą, akis ir kvėpavimo takus.
Gali pažeisti kepenis, plaučius ir imuninę sistemą.
Yra įrodymų, kad gali turėti neigiamą poveikį vaisingumui.
Plaukų lako, nagų lako, lako valiklyje gali būti tolueno (metilenbenzeno), formaldehido, ksileno (dimetilbenzeno), kurie daro stiprų neigiamą poveikį:
MaMarija, vat del to ir daugelis imoniu apgaudineja zmones, iskisdami naturalu produkta uz ekologiska, o tai tereiskia, kad jis ne GMO, bet uzaugintas prie kelio kur nuseda pilna kietuju daleliu ir kitokio nuodo... o ekologiskas arba ORGANIC reiskia, kad produktas yra visiskai svarus
Visa šitą mes žinome ir tikrai nemaišome terminų natūralus/ekologiškas. Sutinku, kad natūralus gali būti užaugęs ant kelio, o organinis jau nebe. Aš tik sakau, kad nepasitikiu kai kurių šalių, tame tarpe ir Lietuvos, sistema, todėl į tai žiūriu atsainiai ir nesergu tikrojo ekologiškumo liga. Negi jūs galvojate, kad Lietuvoje yra išvystyta teisinė "ekologiškumo" bazė? Atsakymas aiškus, ką čia ir bekalbėti, šimtą metų egzistuojančios gyvenimiškos aplinkybės nėra sudėliotos aiškiuose, nedviprasmiškuose teisės rėmuose. Vis kažką tobulina, keičia, matydami absoliutų įstatymų prieštaravimą vienas kitam. Tai ką kalbėti apie naują reikalą "ekologiją"? Įdomu kodėl yra nebaudžiami tie, kurie naudoja užrašus "bio", "natūralus" ir pan., nors produkto sudėtis sako, ką kita. O gi dėl teisinio reglamentavimo nebuvimo . Arba kaip dėl tų kelių? Ką sakyti, jeigu Lietuvoje ekoagros sertifikatą gauna vaistažolė, auganti nuo plento bent 50 m.? Džiaugiuosi, kad bent šioje vietoje sutikau kompetetingą asmenį, kuris man kai ką paaiškino. Taigi, čia tik kruopelytė mažos tiesos. Gi, kitos tiesos, kitos "virtuvės" mes tiesiog kol kas nežinome.
QUOTE(Shuttle @ 2009 05 22, 23:25)
Maži kiekiai maža rizika? Kosmetikoje leidžiama naudoti net tokias medžiagas, kurios paprastai yra draudžiamos kitose pramonės šakose ar gaminiuose, dėl paprastos priežasties čia jų kiekiai yra labai maži, todėl jos turėtų būti saugios.
Visa šitą mes taip pat jau senai žinome, todėl ir nebenaudojame eilinių priemonių. Jei renkuosi ne ekologiškas, o tik natūralias priemones, tai jos privalo turėti mano požiūriu patikimą sertifikatą. Kol kas tikiu, kad tik natūraliose sertifikuotose priemonėse to išvardyto brudo taip pat nėra. Tik todėl ir nesergu ekologiškumo liga. Man puikūs ir natūralūs SERTIFIKUOTI, ir sertifikuoti ekologiški produktai.
Jei renkuosi ne ekologiškas, o tik natūralias priemones, tai jos privalo turėti mano požiūriu patikimą sertifikatą. Kol kas tikiu, kad tik natūraliose sertifikuotose priemonėse to išvardyto brudo taip pat nėra. Tik todėl ir nesergu ekologiškumo liga. Man puikūs ir natūralūs SERTIFIKUOTI, ir sertifikuoti ekologiški produktai.
Nesuprantu jusu skirstymo Kazkokia mesmale.
Naturalus yra laipteliu zemiau nei ekologiskas. Naturalus toli grazu nereiskia, kad neaugo 50 m nuo kelio. (As nekalbu apie uzrasus ant pakuociu 'naturalus' - toki uzrasa galima uzrasyti ant bet ko)
Ekologiskas privalo buti sertifikuotas, arba turi tureti kitokia garantija, kad buvo uzaugintas/pagamintas svariai, be kazkiu neleistu priedu/trasu (pvz. pas mano mociute augintos bulves). Kitokio ekologisku as net nevadinciau.
Uz ekologiska laipteliu auksciau yra biodinaminis. Tokiems produktams reikalavimai dar grieztesni
O jus Shuttle isvis sau pati papriestaravote. Tas straipsnis gal ir naujas, bet jo turinys turbut daugumai zinomas, kai kuriuos dalykus praktiskai mintinai mokame. Tokiomis teorijomis, tokiomis moksliniu tyrimu isvadomis ir paremta ekologija, pastatytas visas ekologijos verslas - jis isaugo is naturalaus musu kartos poreikio grizti prie gamtos, nes musu seneliu bei tevu karta sukure salygas tokiai pramonei isigaleti, kuri eme piktnaudziauti demokratiskais istatymais ir zmoniu patiklumu, neismanymu, menkomis ziniomis ir nepatyrimu, kad ir paprasciausia 'salietra' gali kenkti, jau nekalbu apie laboratorijose sudetingomis cheminemis formulemis, reakcijomis isgautas medziagas, tokias kaip propylen glikolis, parabenai ir t.t.
Kaip ir mus visus, jus akivaizdziai suzeide ta pati izulioji pramone, is cia ir tas jusu nepatiklumas viskam, kad ir kas tai bebutu. Taip, ekologija yra utopija, taip kaip buvo anksciau niekada nebebus. Bet palikite vietos ir vilciai. Tiesiog realistiskai, protingai, su tam tikromis ziniomis atsirinkite produktus ir juos naudokite
Nesuprantu jusu skirstymo Kazkokia mesmale.
Naturalus yra laipteliu zemiau nei ekologiskas. Naturalus toli grazu nereiskia, kad neaugo 50 m nuo kelio. (As nekalbu apie uzrasus ant pakuociu 'naturalus' - toki uzrasa galima uzrasyti ant bet ko)
Ekologiskas privalo buti sertifikuotas, arba turi tureti kitokia garantija, kad buvo uzaugintas/pagamintas svariai, be kazkiu neleistu priedu/trasu (pvz. pas mano mociute augintos bulves). Kitokio ekologisku as net nevadinciau.
Uz ekologiska laipteliu auksciau yra biodinaminis. Tokiems produktams reikalavimai dar grieztesni
O jus Shuttle isvis sau pati papriestaravote. Tas straipsnis gal ir naujas, bet jo turinys turbut daugumai zinomas, kai kuriuos dalykus praktiskai mintinai mokame. Tokiomis teorijomis, tokiomis moksliniu tyrimu isvadomis ir paremta ekologija, pastatytas visas ekologijos verslas - jis isaugo is naturalaus musu kartos poreikio grizti prie gamtos, nes musu seneliu bei tevu karta sukure salygas tokiai pramonei isigaleti, kuri eme piktnaudziauti demokratiskais istatymais ir zmoniu patiklumu, neismanymu, menkomis ziniomis ir nepatyrimu, kad ir paprasciausia 'salietra' gali kenkti, jau nekalbu apie laboratorijose sudetingomis cheminemis formulemis, reakcijomis isgautas medziagas, tokias kaip propylen glikolis, parabenai ir t.t.
Kaip ir mus visus, jus akivaizdziai suzeide ta pati izulioji pramone, is cia ir tas jusu nepatiklumas viskam, kad ir kas tai bebutu. Taip, ekologija yra utopija, taip kaip buvo anksciau niekada nebebus. Bet palikite vietos ir vilciai. Tiesiog realistiskai, protingai, su tam tikromis ziniomis atsirinkite produktus ir juos naudokite
atsibodo jau sitos rietenos Papildyta:
[quote=me_gustas_tu,2009 05 23, 14:45]
Paporinsiu dar tam straipsniui apie per diena sunaudojamu neekologisku produktu skaiciui proporcingai didejancia zala organizmui: http://www.aromata.l...20organizmuose/
ir cia: http://www.ewg.org/reports/teens
na va, atėjau su atsiliepimais apie Organic Blue šampūną: ne tik Žirklučių išbandytas sausiems/normaliems plaukams palieka riebaluotą pakaušį mano normaliems/riebiems plaukams man absoliučiai plaukų neišplovė, nors du kartus ploviau žodžiu susinevinau... bet jau toks malonus atrodo, putoja taip palyginus normaliai, kvepia... teks sunaudoti ne plaukams
na va, atėjau su atsiliepimais apie Organic Blue šampūną:
ne tik Žirklučių išbandytas sausiems/normaliems plaukams palieka riebaluotą pakaušį mano normaliems/riebiems plaukams man absoliučiai plaukų neišplovė, nors du kartus ploviau žodžiu susinevinau... bet jau toks malonus atrodo, putoja taip palyginus normaliai, kvepia... teks sunaudoti ne plaukams
hmmm, kaip keista. As toki naudoju dabar, bet man kuo graziausiai isplauna plaukus. Jokiu "nesvariu plauku" pojucio nelieka . Ir netgi labai gerai ishplauna kokosu kauke .
Nera jis man is paciu paciausiu - bet pakankamai normalus.