Ta riebžuvė, jei teisingai suprantu, tai labai panaši į skumbrę, man ji skani, kai marinuota būna- bet panašu į silkę, tai gali ir nepatikti iš pradžių
Aš kai ragavau pirmą kartą, tai spjaudžiausi, nes labai silkę priminė, tik riebenė, o paskui įpratau.
Jei patiks- tai visai saugu būtų skumbrę namie pasimarinuoti. Neseniai pirmą kartą bandžiau, buvo skanu. Dariau taip:
Susirandi kuo šviežesnę žuvį, išsidarinėji, nupjovus galvą padarai žuvies išklotinę (odą ir kaulus palieki). Padedi file į plokščią indą oda į apačią, gausiai pabarstai rupia druska,
palaikai kokias 2 valandas, tada nukratai druską ir trumpam pakiši po vandeniu, kad druskos likutis nusiplautų. Žuvį gerai nusausini su popieriniu rankšluosčiu, tada galima su pincetu ar nagais pašalinti kaulus (lengviau, nei iš šviežios žuvies). Toliau marinuoji ryžių acto ir trupučio (~1 a.š.) cukraus mišinyje (galima naudoti ir kitokį baltą actą, tik reiktų žiūrėti, kad nebūtų per stiprus, praskiesti iki kokių 4-5%). Žuvis turėtų būti pilnai panardinta acte, vėlgi oda į apačią. Aš marinavau pusę valandos, tai truputį trūko dar. Kitą kartą laikysiu kokią valandą, nes žuvis storoka buvo. Išėmus iš marinato palaikiau suvyniotą šaldytuve per naktį, kai likutis gavosi, tai kitą dieną buvo pats tas.
Kai žuvis išsimarinuoja, ji tampa balta. Išmarinavus žuvį atsargiai nulupamas viršutinis odos sluoksnis (paliekama sidabrinė plėvelė). Supjaustoma gabaliukais, kiekvieno gabaliuko paviršius dar papjaustomas rombais, užbarstoma svogūnų laiškais ir niam tada
O šviežią skumbrę galima valgyti tik kai ji ką tik pagauta, nes tai viena greičiausiai gendančių žuvų (dėl jos riebumo).
Pirmos ir antros nuotraukos zuvys skiriasi. Pirmoji japoniskai vadinama Aji, antroj - Saba. Saba paprastai taip ir verciama skumbre, o Aji tai isvertus stauride (tik man asmeniskai Lietuvoje neteko susidurti). Jos priklauso artimoms seimos, bet skoniai labai skiriasi. Saba yra visalaik marinuojama, kaip jau mineta del jos riebumo, o Aji valgo ir sviezia, nes ji ne tokia riebi ir patiekiama visalaik taip kaip pirmoje nuotraukoje. MB nuomone, Aji yra simtakart skanesene nei Saba.