QUOTE(FedeSperanza @ 2009 03 12, 12:58)
O susidėvėijimas matosi kažkaip, ar reikai įvertinti pagal laiką kiek jau tame pačiame stovi?
mano keli žydintys phaleonopsiai neseniai parnešti iš parduotuvės, bet jų šaknys susigrūdę lipa lauk, net žiurėti gaila, substrato ten ne per daugiausiai, tai taip įtariu nužydėjus jas jau reiktų persodinti į ervesnį vazoną?
na, jei lygint su gamtinėmis sąlygomis, tai kur jos gaudavo tą ankštumą?...
nors prisipažįstu esu tikrai visiįka naujokė (dažnai kartosiu
o tai kai aš tokia pleputė, tai naujokės paskui ims mano pamąstymus kaip už tiesą...), tikrai dar daug ko nežinau, pasiieškojau info, tikria visur rašo, kad phaleonopsiai mėgsta ankštumą, bet niekur dar neradau paaiškinimo, kodėl... hibridai yra hibridai, nėra jiems čia gamtos sąlygų ir nebus namuose, tam jie ir yra išveisti, kad galėtų gyventi kitaip, nei gamtoj
Susidėvėjimas matomas taip, kad žievės sukrenta, byra, sumažėja oro tarpelių, vazonas ima ilgai nepradžiūti
Grybais pakvimpa
Auginimas gamtinėmis sąlygomis ir vazone tuo ir skiriasi, kad vienu atveju auginama vazone ir kambario sąlygomis, kitu atveju augalas auga natūralioje aplinkoje, būdingu temperatūriniu - šviesiniu - drėgnumo režimu. Ankštame vazone tiesiog režimas, bent jau drėgmės, yra priimtinesnis, kadangi substratas greičiau pradžiūsta, nei dideliame, kur padidėja užmirkimo tikimybė
Orchidėjų šaknys turi gauti drėgmės, bet tarp gavimų turi pradžiūti (pažiūrėkim kaip, yra natūroj- liūtis, po to stiprus vėjas viską išpučia,...). Vazone augaliukai liūtis gauna, o va vėjo, kuris prapūstų, tai kaip ir nėra
Todėl visai nėra sveika, kad augalo šaknys nuolat bus gana drėgnoje aplinkoje, o didesniam vazone būtent tokios sąlygos ir susidaro. Kitas dalykas, kad ne grunte gi tos orchidėjos natūraliomis sąlygomis auga, pasižiūrėkit, kiek jau to vadinamo substrato jų šaknis tesupa
Iš principo substratas skirtas augalui
įsitvirtinti vazone ir šiek tiek - drėgmei palaikyti.