Įkraunama...
Įkraunama...

Receptai čenakams

Pabandykit į kiekvieną čenakinę dar įdėti po 2 slyvas, gaunasi thumbup.gif
Atsakyti
tikrai,turbut reikia pilti skyscio beveik iki virsaus. g.gif as dariau kaip tik siandien,bet nelabai gavosi.siaip skanu,tik truputi sausa mesa.tai itariu,kad del to skyscio trukumo. blush2.gif tiesa,bulvytes laaabai skanios gavosi mirksiukas.gif
kokia geriau deti mesyte,ar kiauliena,ar jautiena(as dejau jautiena)?ar geriau apkepti pries tai,ar ne?
ir dar.ar svarbu,kaip susluoksniuojama viskas tame puodelyje,ar svarbu,kas apacioj,o kas virsuj(mesa,bulves)? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kylie: 26 birželio 2005 - 19:25
Sveiki, kadangi cenachai - vyru reikalas, tai siulau pameginti mano recepta.

Zodziu taip, reikia: bulviu, morku, mesos (geriau ne grynai raumens, bet siek tiek su riebaliukais, na, sprandines turbut..) svoguno, cesnako. Bulves supjaustyti kubeliais, mesa taip pat. Cesnakus - nesmulkiais gabaleliais, svoguna smulkiau, o morkas - girezineliais. As dedu mazdaug 2-3 dideles cesnako skilteles vienam indeliui ir viena normalaus dydzio svoguna padalinu keturiems - penkiems indeliams. morkos reikia kokiu 5 cm. galiuko kiekvienam indeliui.
Procesas toks - ant dugno sluoksni bulviu, paskui deti sluoksni pjaustytos mesos, ant mesos - pjaustytas morkas, svoguna ir cesnakus, 1-2 lauro lapus, kelis sveikus kvepiancius ir karciuosius pipirus (Jokiu prieskoniu misiniu! Tik gryni prieskoniai. Kas gi nori valdyti natrio gliutamata be reikalo.). Po to uzpilti pomidoru padazo (siaip as pilu is akies, nepersistengiant, turbut kokie 2-3 valg.saukstai kupini bus. Pats naudoju Suslaviciaus klasikini). Toliau iberti druskos ir cukraus (2/3 druskos, 1/3 cukraus). Visa sita uztaisa uzdengti pjaustytomis bulvemis. As pats dar kartais uzpilu siek tiek pomidoru padazo ant pacio virsaus. Toliau indeli reikia palengva pripilti vandens, kol jis ims begti per virsu. Tada svelniai neperspaudziant uzdengti dangteliu ir ideti i pradejusia kaisti orkaite ant mazos lekstutes (kepant indeliai siek tiek gali begti, tai paskui zmona labai barasi, jeigu pribega i pacia orkaite:)) ). Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.
P.S. pirmas bulviu sluoksnis neturetu buti per didelis - nebetilps virsutinis. Mano akimis, tai labai neblogas budas turint nedaug mesos pamaitinti nemazai burnu. Sunkiausia atmusti tuos valgytojus nuo orkaites, kad per anksti neistrauktu...
Atsakyti
QUOTE(gikas1 @ 2005 06 27, 14:35)
Sveiki, kadangi cenachai - vyru reikalas, tai siulau pameginti mano recepta.

Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.


kam taip ilgai kepti? blink.gif
Atsakyti
QUOTE(Ieva-Pieva @ 2005 06 28, 20:57)
kam taip ilgai kepti?  blink.gif



Na, man cia praktikos isbandytas reikalas - tiesiog per tiek laiko nugaruoja butent tiek skyscio, kiek reikia, o mesa ir bulves tampa labai minkstos.
Beje, atkreipkite demesi - as, pvz, orkaite ijungiu po to, kai turiu viska supjaustes ir belieka tik sudeti i indelius. Tai reiskia, kad orkaite buna kaitusi max. 5-10 minuciu. Kitaip sakant - salta, ir koki pusvalandi uztrunka, kol cenachai is tiesu ima kepti. Tiesiog kaip vyras neturiu jokio noro sekti, kad ji jau butu ikaitusi is anksto. Kas toki nora turi - ka gi, dedant i ikaitusia galbut pakaktu pusantros valandos kepimo. O taip pat, manau orkaite orkaitei nelygu. Gal pas kitus geriau kepa ar pan. Is esmes, galite pameginti anksciau pabandyti, nelaukiant dvieju valandu, pvz., po pusantros. Jeigu virsutinis bulviu sluoksnis minkstutelis - galite, pvz., ir valgyti jau.
Atsakyti
Cia mano megstamas ir pastaruoju metu gana daznai gaminamas patiekalas.
As ji gaminu taip:
Vistienos krutinele supjaustau gabaliukais, pakepinu keptuveje.
Pasiruosiu darzoves: morkas, bulves supjaustau, pripilu saldytu darzoviu.
Viska susluoksniuoju indeliuose, ipilu prieskoniu (ot juos jau megstu). Idedu grietines + kecupo ir uzpilu siek tiek sultinio. Viska kisu i orkaite ir kepu apie valanda laiko. Ir gaunasi tikrai thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(gikas1 @ 2005 06 27, 14:35)
Sveiki, kadangi cenachai - vyru reikalas, tai siulau pameginti mano recepta.

Zodziu taip, reikia: bulviu, morku, mesos (geriau ne grynai raumens, bet siek tiek su riebaliukais, na, sprandines turbut..) svoguno, cesnako. Bulves supjaustyti kubeliais, mesa taip pat. Cesnakus - nesmulkiais gabaleliais, svoguna smulkiau, o morkas - girezineliais. As dedu mazdaug 2-3 dideles cesnako skilteles vienam indeliui ir viena normalaus dydzio svoguna padalinu keturiems - penkiems indeliams.  morkos reikia kokiu 5 cm. galiuko kiekvienam indeliui.
Procesas toks - ant dugno sluoksni bulviu, paskui deti sluoksni pjaustytos mesos, ant mesos  - pjaustytas morkas, svoguna ir cesnakus, 1-2 lauro lapus, kelis sveikus kvepiancius ir karciuosius pipirus (Jokiu prieskoniu misiniu! Tik gryni prieskoniai. Kas gi nori valdyti natrio gliutamata be reikalo.). Po to uzpilti pomidoru padazo (siaip as pilu is akies, nepersistengiant, turbut kokie 2-3 valg.saukstai kupini bus. Pats naudoju Suslaviciaus klasikini). Toliau iberti druskos ir cukraus (2/3 druskos, 1/3 cukraus). Visa sita uztaisa uzdengti pjaustytomis bulvemis. As pats dar kartais uzpilu siek tiek pomidoru padazo ant pacio virsaus. Toliau indeli reikia palengva pripilti vandens, kol jis ims begti per virsu. Tada svelniai neperspaudziant uzdengti dangteliu ir ideti i pradejusia kaisti orkaite ant mazos lekstutes (kepant indeliai siek tiek gali begti, tai paskui zmona labai barasi, jeigu pribega i pacia orkaite:)) ).  Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.
P.S. pirmas bulviu sluoksnis neturetu buti per didelis - nebetilps virsutinis. Mano akimis, tai labai neblogas budas turint nedaug mesos pamaitinti nemazai burnu. Sunkiausia atmusti tuos valgytojus nuo orkaites, kad per anksti neistrauktu...


Aš panašiai darau. Niam niam, jau seniai čenakus valgiau. Reiks per išeigines pasigamint.
Atsakyti
Vaje vaje, pamirsau dar viena butina ingredienta: butinai reikia ziupsnelio kmynu iberti!!!! blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(gikas1 @ 2005 06 29, 10:41)
Vaje vaje, pamirsau dar viena butina ingredienta: butinai reikia ziupsnelio kmynu iberti!!!! blush2.gif

o kaip gi be jų? mirksiukas.gif laugh.gif
Atsakyti
O aš į čenakus mėgstu dėti pakepintas šoninės riekutes (vyrui patinka ir parūkytos) arba apkeptus kiaulienos šonkauliukus. O kad mėsa greičiau išsitroškintų, galima ją šiek tiek aptroškinti ant mažos ugnies ir tik tada dėti į čenakines.

O kugelis skanus ir su pora kupinų šaukštų varškės (kas mėgsta, galima ir daugiau), pagardintos kmynais ir grietine viduje: dedu apie 2/3 bulvių tarkių (kad būtų kugelis minkštesnis, į juos gerokai įpilu pieno), po to varškę ir tada likusį 1/3 tarkių. Čenakinėms ištepti naudoju alieju - įpilu jo ir sukioju čenakinę taip, kad aliejus padengtų visas sieneles. Po tokios procedūros nė karto neprisvilo.
Atsakyti
QUOTE(gikas1 @ 2005 06 27, 14:35)
Sveiki, kadangi cenachai - vyru reikalas, tai siulau pameginti mano recepta.

Zodziu taip, reikia: bulviu, morku, mesos (geriau ne grynai raumens, bet siek tiek su riebaliukais, na, sprandines turbut..) svoguno, cesnako. Bulves supjaustyti kubeliais, mesa taip pat. Cesnakus - nesmulkiais gabaleliais, svoguna smulkiau, o morkas - girezineliais. As dedu mazdaug 2-3 dideles cesnako skilteles vienam indeliui ir viena normalaus dydzio svoguna padalinu keturiems - penkiems indeliams.  morkos reikia kokiu 5 cm. galiuko kiekvienam indeliui.
Procesas toks - ant dugno sluoksni bulviu, paskui deti sluoksni pjaustytos mesos, ant mesos  - pjaustytas morkas, svoguna ir cesnakus, 1-2 lauro lapus, kelis sveikus kvepiancius ir karciuosius pipirus (Jokiu prieskoniu misiniu! Tik gryni prieskoniai. Kas gi nori valdyti natrio gliutamata be reikalo.). Po to uzpilti pomidoru padazo (siaip as pilu is akies, nepersistengiant, turbut kokie 2-3 valg.saukstai kupini bus. Pats naudoju Suslaviciaus klasikini). Toliau iberti druskos ir cukraus (2/3 druskos, 1/3 cukraus). Visa sita uztaisa uzdengti pjaustytomis bulvemis. As pats dar kartais uzpilu siek tiek pomidoru padazo ant pacio virsaus. Toliau indeli reikia palengva pripilti vandens, kol jis ims begti per virsu. Tada svelniai neperspaudziant uzdengti dangteliu ir ideti i pradejusia kaisti orkaite ant mazos lekstutes (kepant indeliai siek tiek gali begti, tai paskui zmona labai barasi, jeigu pribega i pacia orkaite:)) ).  Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.
P.S. pirmas bulviu sluoksnis neturetu buti per didelis - nebetilps virsutinis. Mano akimis, tai labai neblogas budas turint nedaug mesos pamaitinti nemazai burnu. Sunkiausia atmusti tuos valgytojus nuo orkaites, kad per anksti neistrauktu...


Savaitgalį dariau čenakus pagal šitą receptą. Žinokit gavosi tikrai nerealiai thumbup.gif
Mėsa minkštutėlė, viskas burnoje tirpsta thumbup.gif thumbup.gif
Tik kepiau ne 2 val, o 1,5, nes dėjau į įkaitintą orkaitę. Ir nepagailėkit vandens, nes aš nedapyliau iki viršaus kažkur per 2 pirštus, tai kai ištraukiau nebuvo nė lašo. Na bet kai kam taip dar skaniau smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nightingale: 09 rugpjūčio 2005 - 14:20
Aš darau viską labai panašiai kaip gikas1, tik vandens tiek nepripilu ir morkas tarkuoju per burokinę tarką. Gaunasi fantastiškai. Česnakiukų nepagailiu. Kepu apie valandą karštoje orkaitėje. O kad mėsa būtu minkšta, tai labai daug kas ir nuo mėsos priklauso, jei jaunesnio gyvulio, tai per valandą visada išsitroškina.
Atsakyti