Mano čenakų receptas:
Bulvės;
Mėsa (geriausiai kiaulienos sprandinė);
Svogūnas;
Česnakas;
Morka;
Sultinio kub.;
Kopūstas;
Raug. agurkai;
Grietinė;
Pom. padažas;
Kvapieji pipirai;
Prieskoniai (druska, pipiriukas);
Sojos padažas.
Ant dugno dedame sluoksnį kubeliais pjaustytų bulvių, po to sluoksnį mėsos, ant mėsos morkų, nedidelį kiekį kopūstų, agurkų; svogūnų, česnakų. Ant viršaus grietinė, pom. padažas, pipirai, sultinys + vanduo (iki pat viršaus). Kepam ilgokai, ~1.5h 180-200 laipsnių karštumo orkaitėj.
QUOTE(ernesin @ 2009 09 22, 18:03)
Sveikos, bandysiu pirmą kartą daryti čenakus ir toks klausimas iškilo, o kam tas cukrus reikalingas dėti, man kažkaip čia nesipaišo jis prie mėsos, sakau gal yra darančių ir be jo?
As be jo ir darau , o cukrus juk ne butinai turi paisytis , tiesiog cia aprasytas variantas kai viskas gaminama ne naturaliame (savaime pasigaminanciame ) sultinyje o dedamas kubeliais , taigi tarsi gaminamas marinatas (kurio mano nuomone cia visai ir nereikia) bet tai jau kiekvieno asmeniniai receptai , nors man sioje vietoje jau atrodo "sviestas sviestuotas" , o cukrus dar kaip ir marinato sudetine dalis , as jo siek tiek taip pat dedudu i cesnakini acto padaza keptiems sparneliams , kaip ir i svogunu marinata( prie saslyko) juk irgi sakytum netinka , bet tai kiek subalansuoja ir paryskina specifini skoni ...
Papildyta:
QUOTE(ernesin @ 2009 09 22, 18:03)
Sveikos, bandysiu pirmą kartą daryti čenakus ir toks klausimas iškilo, o kam tas cukrus reikalingas dėti, man kažkaip čia nesipaišo jis prie mėsos, sakau gal yra darančių ir be jo?
Beje , o kur tu cia ta cukru matai ? ..
QUOTE(giedriushka @ 2009 09 22, 23:04)
Beje , o kur tu cia ta cukru matai ? ..
Čia
QUOTE(gikas1 @ 2005 06 27, 15:35)
Sveiki, kadangi cenachai - vyru reikalas, tai siulau pameginti mano recepta.
Zodziu taip, reikia: bulviu, morku, mesos (geriau ne grynai raumens, bet siek tiek su riebaliukais, na, sprandines turbut..) svoguno, cesnako. Bulves supjaustyti kubeliais, mesa taip pat. Cesnakus - nesmulkiais gabaleliais, svoguna smulkiau, o morkas - girezineliais. As dedu mazdaug 2-3 dideles cesnako skilteles vienam indeliui ir viena normalaus dydzio svoguna padalinu keturiems - penkiems indeliams. morkos reikia kokiu 5 cm. galiuko kiekvienam indeliui.
Procesas toks - ant dugno sluoksni bulviu, paskui deti sluoksni pjaustytos mesos, ant mesos - pjaustytas morkas, svoguna ir cesnakus, 1-2 lauro lapus, kelis sveikus kvepiancius ir karciuosius pipirus (Jokiu prieskoniu misiniu! Tik gryni prieskoniai. Kas gi nori valdyti natrio gliutamata be reikalo.). Po to uzpilti pomidoru padazo (siaip as pilu is akies, nepersistengiant, turbut kokie 2-3 valg.saukstai kupini bus. Pats naudoju Suslaviciaus klasikini). Toliau iberti druskos ir cukraus (2/3 druskos, 1/3 cukraus). Visa sita uztaisa uzdengti pjaustytomis bulvemis. As pats dar kartais uzpilu siek tiek pomidoru padazo ant pacio virsaus. Toliau indeli reikia palengva pripilti vandens, kol jis ims begti per virsu. Tada svelniai neperspaudziant uzdengti dangteliu ir ideti i pradejusia kaisti orkaite ant mazos lekstutes (kepant indeliai siek tiek gali begti, tai paskui zmona labai barasi, jeigu pribega i pacia orkaite:)) ). Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.
P.S. pirmas bulviu sluoksnis neturetu buti per didelis - nebetilps virsutinis. Mano akimis, tai labai neblogas budas turint nedaug mesos pamaitinti nemazai burnu. Sunkiausia atmusti tuos valgytojus nuo orkaites, kad per anksti neistrauktu...
Zodziu taip, reikia: bulviu, morku, mesos (geriau ne grynai raumens, bet siek tiek su riebaliukais, na, sprandines turbut..) svoguno, cesnako. Bulves supjaustyti kubeliais, mesa taip pat. Cesnakus - nesmulkiais gabaleliais, svoguna smulkiau, o morkas - girezineliais. As dedu mazdaug 2-3 dideles cesnako skilteles vienam indeliui ir viena normalaus dydzio svoguna padalinu keturiems - penkiems indeliams. morkos reikia kokiu 5 cm. galiuko kiekvienam indeliui.
Procesas toks - ant dugno sluoksni bulviu, paskui deti sluoksni pjaustytos mesos, ant mesos - pjaustytas morkas, svoguna ir cesnakus, 1-2 lauro lapus, kelis sveikus kvepiancius ir karciuosius pipirus (Jokiu prieskoniu misiniu! Tik gryni prieskoniai. Kas gi nori valdyti natrio gliutamata be reikalo.). Po to uzpilti pomidoru padazo (siaip as pilu is akies, nepersistengiant, turbut kokie 2-3 valg.saukstai kupini bus. Pats naudoju Suslaviciaus klasikini). Toliau iberti druskos ir cukraus (2/3 druskos, 1/3 cukraus). Visa sita uztaisa uzdengti pjaustytomis bulvemis. As pats dar kartais uzpilu siek tiek pomidoru padazo ant pacio virsaus. Toliau indeli reikia palengva pripilti vandens, kol jis ims begti per virsu. Tada svelniai neperspaudziant uzdengti dangteliu ir ideti i pradejusia kaisti orkaite ant mazos lekstutes (kepant indeliai siek tiek gali begti, tai paskui zmona labai barasi, jeigu pribega i pacia orkaite:)) ). Kepti reikia grieztai 2 valandas, ant 230 C, idejus i dar nepilnai ikaitusia orkaite. Kelis kartus istraukiau 10 minuciu anksciau, tai dingo puse skanumo, nors jau buvo iskepe. Esme ta, kad reikia pasiekti tinkama konsistencija - tai neturi buti sausas kepsnys, bet ir ne sriuba. Man gaunasi toks per viduri - troskinys, labai kvepiantis...
Skanaus.
P.S. pirmas bulviu sluoksnis neturetu buti per didelis - nebetilps virsutinis. Mano akimis, tai labai neblogas budas turint nedaug mesos pamaitinti nemazai burnu. Sunkiausia atmusti tuos valgytojus nuo orkaites, kad per anksti neistrauktu...
QUOTE(ernesin @ 2009 09 22, 23:37)
Ok , na cia kaip ir sakiau , subalansuoja skonius , su situo receptu viskas tvarkoj , nors tiek daug , arba sakyciau as jo ten nedeciau , nes ir nededu
QUOTE(giedriushka @ 2009 09 23, 00:33)
Ok , na cia kaip ir sakiau , subalansuoja skonius , su situo receptu viskas tvarkoj , nors tiek daug , arba sakyciau as jo ten nedeciau , nes ir nededu
Dėkui
QUOTE(ernesin @ 2009 09 22, 18:03)
Sveikos, bandysiu pirmą kartą daryti čenakus ir toks klausimas iškilo, o kam tas cukrus reikalingas dėti, man kažkaip čia nesipaišo jis prie mėsos, sakau gal yra darančių ir be jo?
gali drąsiai kepti nedėdama jokio cukraus.
jei reikia pagal jūsų skonį - dėkite ant viršaus šaukštą pomidorų padažo arba tyrės, žmonės deda sultinio (aš - vandenį).
As tai darau lb paprastai bulwes,mesyte pamarinuota su prieskoniais,tada sumaisau bulwes su mesa,ant wirsaus pabarstau tarkuotu morku,o tada uzdedu grietines. Po kurio laiko kai kepa, wiska ismaisau ir toliau leidziu kept. ziauriai skanu
QUOTE(triusisBaxis @ 2009 09 24, 15:14)
As tai darau lb paprastai bulwes,mesyte pamarinuota su prieskoniais,tada sumaisau bulwes su mesa,ant wirsaus pabarstau tarkuotu morku,o tada uzdedu grietines. Po kurio laiko kai kepa, wiska ismaisau ir toliau leidziu kept. ziauriai skanu
O pomidorų padažo nededi?
Ir kiek laiko kepi?
QUOTE(rozine_svajone @ 2009 10 03, 19:09)
sweikutes, sakykit o kepant kugeli cenakinese ar reikia riebalais patepti induka? ar neprisvyla ten?
aš niekada netepu, bet gal man neprilimpa todėl, kad lašinukus pakepinu, jei jų neturiu svogūną pakepinu ir supilu į tarkius su tais karštais riebalais (taip užplikau tarkius, pienu plikau jei namie yra pieno, o mes jo kai negeriame tai taip retai būna, todėl plikau su riebalais karštais, aišku jų nedaug)