Ahoj, kūdrų fanai!
Na ir fainą diskusiją Gegutis pradėjo. O kai prisidėjo Kaban ir kiti - tapo visai linksma
Neneigdamas esminių šio gyvenimo aksiomų, kad Aušras yra blogas, jo postai SM yra visuotinis blogis, o tai, dėl ko jis juos rašo, yra daroma tik iš žemiausių paskatų - pasipinigauti ir pasityčioti iš Kaban'o nuoširdaus darbo prūde ir reklaminės kampanijos septikams, noriu parašyti dar keletą eilučių ir atsakyti į kelias jūsų mintis.
Kaban, skirtingai nuo tamstos, "Supermamos" nelaikau savo garažu, tačiau matydamas Lietuvoje dideliais kiekiais kasamas keturkampes kūdras stačiais šlaitais, kurios vėliau sužydi ir ištisai užželia makrofitais, tiesiog negalėjau tylėti ir nusprendžiau atutą šiek tiek apiprotinti kūdrininkystės srityje. Neneigsiu, SM pasirinkau dėl to, kad pagooglinus terminus "tvenkinio kasimas" ar "tvenkinio valymas" pirmiausiai išmetama "Supermama". Apie 2006 metus pradėjau trumpai, tačiau kiek tai įmanoma suprantamai, atsakinėti žmonėms į jų paprastus ir sudėtingesnius klausimus, pas vieną - kitą buvau ir nuvažiavęs už dyką, pabraižęs schemutes ir pan. (žodžiu, viskas, kaip Kaban pamokė: idėjos į priekį ir už dyką, tikintis šviesaus ir sotaus rytojaus...). Kaip manote, koks buvo to rezultatas? Ogi labai paprastas: žmonės palingavo galvom, paporino, kad mano siūloma koncepcija jiems per daug sudėtinga, kad nenori savo daržų atitraukti nuo kūdros bent per 15 m, augalų kūdroje , anot jų, ir taip prižels, o karosų kaimynų vaikai gretimoje kūdroje prižvejos ir atneš... KAip tarė - taip padarė. Dabar jie turi tipiškas tautinio kaimo kūdras ir kiekvieną vasarą grožisi įstabiais vandens žydėjimais. O aš nusprendžiau negaišti laiko su kiekvienu, kaip rašo Kaban "neklientu", kuriam mano paslaugų iš esmės nereikia, todėl įvedžiau startinį mokestį, kuris visame vandens telkinio įrengimo ar valymo biudžete sudaro tik 1-2% (nebent ūsuotas Juzekas jums kūdrą buldozeriu ištratintų už kontrabandinį dyzelį ir kanistrą samanės). Be to, šioje vietoje derėtų prisiminti, kad Aušras yra blogas ir godus, o šis startinis mokesti yra tik klientų viliojimo į sumaniai suregztą ir mistiškomis ekosistemų savybėmis paremtą Aušro voratinklį pradžia
to Axa:
"Aušrio vykdoma švietėjiška veikla , iš dalies sutinku su kaban ir kitais - yra pasakyti A ir nepasakyti B. B pasakoma ne čia ir ne for free Nepaisant to - net ir tą A išgirsti daugiau nėra iš ko. Ir už tai jam tikrai ačiū.
Kadangi skaitau ir EVOY konsultacijas, ir čia - tai galiu palyginti vienus ir kitus patarimus, tad jie savo išsamumu ir kokybe yra nesulyginami. Jei išvedinėti analogijas, ties klausimu "kokį grindų sumuštinį man dabar daryti šildoms grindims" EVOY turėtų atsakyti : "Į šį klausimą galiu atsakyti tik pamatęs jūsų namo projektą, grunto tyrimus, pamaigęs jūsų vamzdžius, įvertinant langų atidarymo kryptį ir praskrendančių migruojančių paukščių populiaciją" (sorry, hiperbolizuoju, bet esmę manau supratote ) Bet to nėra - atsakymas būna labai išsamus , išvardintant galimas variacijas, pateikiant kelias schemas, naudingas nuorodas ir pan. "Taikliai suformulavot visai neblogą abėcėlę. "A" aš tikrai pasakau visiems ir už dyką, nes tai galimas rasti vos ne bet kur: pradedant 5 klasės biologijos vadovėliu ir baigiant Interneto playtybėmis.... Sakydamas tą "A" aš noriu apsaugoti žmones nuo būdingų esminių klaidų, kurių nepadarius (net ir visiškai neteisingai supratus mano pateikiamą informaciją) jūs savo vandens telkiniui tikrai nieko nepakenksite, o dauguma atvejų ir pagelbėsite.
Dalis "B" yra skirta KONKREČIAM ATVEJUI, KONKREČIOMIS SĄLYGOMIS, ĮVERTINUS KONKREČIUS GALIMUS KINTAMUOSIUS IR PROGNOZUOJANT KONKREČIŲ PRIEMONIŲ PASEKMES, todėl natūralu, kad šios info negaliu pateikti gyvai nematęs kūdros, be to vienos kūdros tvarkymo planas CTRL +C, CTRL+V būdu perkeltas kitai kūdrai gali visai neveikti ar netgi duoti nepageidaujamų rezultatų. Todėl, manyčiau, yra natūralu, kad šios info surinkimas, įvertinimas ir sprendimo pateikimas yra mokamas (kažkur jau minėjau, kad nesu Motina Treresė)
EVOY konsultacijų dar neskaičiau (kai namelis priaugs iki grindų sumuštinio, būtinai tai padaysiu
, be to dėkui už palaikymą
), tačiau noriu pabrėžti, kad natūraliose ekosistemose yra daug daugiau nuo mūsų nepriklausančių ir nesukontroliuojanų kintamųjų, nei statyboje. Todėl ir reikia "pamaigyti vamzdžius" ir atsižvelgti į "paukščių migracijos kelius" - kaip atrodytų gražuolė Kaban'o kūdra, jei į ją keletui valandų nutūptų koks tūkstantis migruojančių žąsų?
Nežiūrint visko, jei Jūs manote, kad per daug ir per stipriai įsiroviau į SM, o mano postai jums neduoda naudos, tik suerzina, visų labai atsiprašau ir pribaigiu savo pasisakymus tvenkinio kasimo forume.
Dėkui visiems už įdomias diskusijas. Ate!
Pagarbiai,
Dr. Aušrys Balevičius
UAB Senasis ežerėlis
Direktorius
J. Galvydžio 3
LT 08236 , Vilnius
Tel.: + 370 5 274 54 30
Fax.: + 370 5 278 41 61
GSM: +370 652 94 118
GSM: +370 620 48 958
www.senasisezerelis.lt