QUOTE(Letune @ 2009 08 24, 18:33)
Aš susidėjau langus prieš savaitę. Ir šiandien man taip pat atsitiko. Abu langai virtuvėje buvo palikti nakčiai paversti, o ryte jų apačia (tokiu lankeliu) buvo išrasojus iš lauko pusės. Manau, kad čia dėl temperatūrų skirtumo, nes naktys jau vėsios. Manau , kad čia nieko blogo, nors ir aš iš pradžių sutrikau. Saulutei pašvietus rasa dingo.
Ką pasakytų kiti, kurie jau seniai langus turi?
Langu rasojimas priklauso nuo daugelio faktoriu: lauko ir vidaus temperaturos, patalpos santykines dregmes ir stiklo paketo silumos perdavimo koeficiento. Lauko ir vidaus temperatura nesunku ismatuoti termometru, santykine dregme dregnomaciu,o stiklo silumos perdavimo koeficienta turetu pateikti langu gamintojas. Jeigu tuo metu kai langas yra aprasojes santykine dregme yra normali t.y. tarp 40-60 procentu ,reikia stebeti kitus parametrus. Kai santykine dregme virsija 60 procentu pasistenkite ja sumazinti iki normalaus dydzio - praverkite kuo placiau langus,padarykite "skersveji", jei imanoma ,ir isleiskite ja i lauka.Tam turetu pakakti 10-15 minuciu. Pavyzdziui, jeigu stiklo paketo silumos perdavimo koeficientas U yra 1,3 ,tai toks stiklas prades rasoti tik jei santykine dregme bus didesne nei 60 procentu (kai kambario temperatura plius 20 laipsniu, o lauko minus 20 laipsniu ). Be to,labai svarbu,kad silumos saltinis butu po langu ir jo nedengtu plati palange. Priesingu atveju,lango apacioje susidaro salta ,dregna zona ,kurios nepasiekia silumos srautas. Rasojimas is lauko yra normalus reiskinys ,tik su selektyviniais stiklais jis gali trukti ilgiau.Selektyvinis stiklas nepraleidzia tiek pat silumos is patalpu vidaus kiek paprastas . Del to isorinis stiklas blogiau pasildomas - jis ilgiau islieka "aptrauktas ruku".