Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvybė, patriotizmas, ksenofobija

Kol mes aukštiname ir gerbiame žmones iškentusius visokias okupacijas ir trėmimus, mūsų seneliai vis dar kartoja, kad "prie ruso buvę geriau" (na spėju ne visų, bet daug senolių tokių pasakymų girdėjus) g.gif Tas pasipiktinusios bobulytės burbėjimas greičiau buvo senatvinio marazmo išraiška. Kai kurie juk vis dar galvoja, kad Lietuva priklausė, priklauso ir vėliau vis tiek priklausys rusams. bet kai pagalvoji, jeigu tokios didelės Europos tautos bijo pasipriešinti Rusijai (puikus pavyzdys, kai rusai bombarduodavo Osetiją, Europos Sąjunga tuo metu vargiai pirštą pajudindavo), tai kokios galimybės yra mūsų šaliai.
Manęs neveikia nei kiek kitataučiai žmonės, kad ir 50 metų gyvenantys Lietuvoje, bet nemokantys kalbos. Jų bėdos, jeigu jų nesupranta... Labiau gąsdina kvailo požiūrio lietuviai mušantys, diskriminuojantys kitataučius. Kažkiek primena Hitlerio politiką "Išvalykime mūsų valstybę". Pati esu lietuvė, tik ar patriotė - neįsivaizduoju. Šita sąvoka man nesuprantama.
Atsakyti
QUOTE(wanila @ 2009 02 21, 21:01)
jeigu tokios didelės Europos tautos bijo pasipriešinti Rusijai (puikus pavyzdys, kai rusai bombarduodavo Osetiją, Europos Sąjunga tuo metu vargiai pirštą pajudindavo), tai kokios galimybės yra mūsų šaliai.

Visu pirma, nei Gruzija nei Rusija nepriklauso ES. Antra, ES nera karine organizacija.
Atsakyti
QUOTE(Heart @ 2009 02 18, 19:23)
Užvesti temą paskatino nesenas įvykis.

pritariu Tavo nuomonei dėl lietuvybės. Tingiu aiškinti... Kiekvienas SAVO žemėj jaučiasi pirmesnis... Na Rusijoj tai nesipiktinu, jeigu kas nemoka lietuviškai lotuliukas.gif arba Vokietijoj...

Tik žinai, apie patriotizmą tai nieko neparašei.
Va geras šių dienų pavyzdys. Kauno "žaLgirio" krepšinio klubo kašiorai boikotavo varžybas, atsisakė vykti, nes jiems nemokamos algos. Už 4 mėnesius, už 3... Tai pasakysiu, mižniai jie... Truputį susimaišė prioritetuose. Kol laksto provincijos aikštelėse, tol skiedžia, kad jų svajonė žaisti legendiniame "Žalgiryje". O kai gauna tokią teisę, tai tada...
Iš legendos negalima vien tik imti, legendą reikia ir kurti, palaikyti. Reikia ir aukotis dėl legendos. O jie, matai, algų negauna. Jau tos jų algos kažin kokios? gal tūkstantis litų? o gal penki šimtai litų? kad galo su galu nesuduria ir turi eiti ieškotis garantuotos socialinės pašalpos iš darbo biržos?
Kur jie dabar išeitų? komandos jau suformuotos, sezonus pradėję, kas laukia tų vaikigalių eurų šūsnis atkišę?
Taigi, kad ir tokiam proziškam šių dienos krizės atspindy nematau jokio patriotizmo.
Atsakyti
QUOTE(naitas @ 2009 02 21, 21:25)
Va geras šių dienų pavyzdys. Kauno "žaLgirio" krepšinio klubo kašiorai boikotavo varžybas, atsisakė vykti, nes jiems nemokamos algos. Už 4 mėnesius, už 3... Tai pasakysiu, mižniai jie... Truputį susimaišė prioritetuose. Kol laksto provincijos aikštelėse, tol skiedžia, kad jų svajonė žaisti legendiniame "Žalgiryje". O kai gauna tokią teisę, tai tada...
Iš legendos negalima vien tik imti, legendą reikia ir kurti, palaikyti. Reikia ir aukotis dėl legendos. O jie, matai, algų negauna. Jau tos jų algos kažin kokios? gal tūkstantis litų? o gal penki šimtai litų? kad galo su galu nesuduria ir turi eiti ieškotis garantuotos socialinės pašalpos iš darbo biržos?
Kur jie dabar išeitų? komandos jau suformuotos, sezonus pradėję, kas laukia tų vaikigalių eurų šūsnis atkišę?
Taigi, kad ir tokiam proziškam šių dienos krizės atspindy nematau jokio patriotizmo.

Na, galvojau, nesikišiu į tą patriotizmo temą, nes mano nuomonė ta tema yra absoliučiai vienareikšmiška, bet. biggrin.gif

Šių dienų "Žalgiris" ir patriotizmas yra absoliučiai skirtingos sąvokos... Ir nieko bendro jos seniai nebeturi... Ničnieko...
XXI amžius, kaip ne kaip... Ir netgi senelis Garastas, panašu, pradėjo tą suprasti...
Krepšinis (netgi tokios legendom apipintoj komandoj) yra toks pat verslas, kaip ir visas kitas...
Žaidėjai, negaunatys algų 3-4 mėnesius ir taip rodo olimpinę kantrybę, laukdami rėmėjų...
Naitai, niekas, jokioje krepšinio komandoje, šiais laikais nežaidžia iš patriotizmo...
Išskyrus rinktinę... Ir tai - pažiūrėk, kas paskutinį kart joje žaidė...
Krepšininkai, per savo karjerą savo sveikatos sąskaita turi užsidirbti visam gyvenimui... Ir reikalauti iš jų žaisti patriotiškumo, negaunant sutartyje numatyto atlygio, niekas neturi teisės...
Kol "laksto provincijos aikštėse skiedžia apie Žalgirį"... Bet jie turi omenyje tai, kad norėtų žaisti pusėtinoje komandoje už pusėtiną algą... O ne aukoti sveikatą, už tai netgi algos negaunant...

Komandos supirktos, sezonas įpusėjęs, bet nieko amžino nėra...žaidėjų rotacija visvien vyksta...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Urartu: 21 vasario 2009 - 21:18
QUOTE(naitas @ 2009 02 21, 21:25)

O kas yra patriotizmas ir kam jis skirtas?
ar aš turiu dirbti savoj šalyj už dyką vien dėl to, kad man čia brangūs žmonės gyvena?? jūs turbūt be abejo žinote, kokie nusikaltimai žmonijai iš "patriotizmo" yra padaromi. pati laikiau save patriote. bet dabar tai vertinu labai atsargiai..
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 02 21, 21:42)
O kas yra patriotizmas ir kam jis skirtas?

Na SM patriotizmas yra rašymas lietuviškais rašmenimis ir be gramatinių klaidų biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Urartu @ 2009 02 21, 21:45)
Na SM patriotizmas yra rašymas lietuviškais rašmenimis ir be gramatinių klaidų biggrin.gif

aš ne apie SM biggrin.gif
šitą.. o kuo patriotizmas nuo nacionalizmo skiriasi?
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 02 21, 21:50)
šitą.. o kuo patriotizmas nuo nacionalizmo skiriasi?

Na, patriotams nekliudo gatve einanti Berneen, bet jie nereikalauja iš 1988-1990 aisiais gimusių berniukų žaisti krepšinį bankrutuojančiame "Žalgiryje" be atlyginimų... biggrin.gif
Atsakyti
na, dėl "Žalgirio" dvejopai.. vienavertus, žmonės aukoja svaikatą ir savo darbą ir turbūt nei viena nenorėtumėt, kad jūsų vyras tiek savo jėgų atiduotų ir neparneštų keletą mėnesių už tai atlygio, kad ir koks jis būtų. Kitavertus.. jei paimsim, vilniaus "Žalgirio" futbolo klubą - bankrutuojantis klubas, savininkas įsivėlęs į visokias aferas ir absoliučiai klubas jam nerūpi, bet vistiek yra kas ten daug darbo įdeda..ir netgi su tokiom galymybėm visai pusė velnio žaidžia g.gif
Atsakyti
QUOTE(Heart @ 2009 02 18, 18:23)
Užvesti temą paskatino nesenas įvykis. Neseniai viešoje vietoje buvau išplūsta, išvadinta nacionaliste ir tamsuole. Už tai, kad nesupratau, ką man rusiškai burbtelėjo kažkokia boba buldogo snukiu ir paprašiau pakartoti. Lietuviškai.

Esu išauklėta būti mandagi, todėl nesivėliau į konfliktą. Tačiau kraujas užvirė. Nejaugi aš, būdama Lietuvos Respublikos pilietė ir neturėdama nė lašo rusiško kraujo, privalau mokėti rusiškai? Ta boba paaiškino, kad nežinau istorijos ir esu tamsuolė. Išbarė, kad važinėjuosi po užsienius  blink.gif

Tiesą sakant, labai knietėjo surengti jai nemokamą tikros istorijos pamokėlę. Paaiškinti, kad rusai kadaise mano seneliams ir jų šeimoms dovanojo nemokamą ekskursiją į Irkutsko sritį. Kad ne visi šeimų nariai iš ten grįžo. Kad prosenelis buvo dešimčiai metų įgrūstas į lagerį už tai, kad gynė Tėvynę. O grįžo iš ten visiškai paliegęs ir nebegalėjo dirbti pagal savo specialybę. Nes kankinant buvo sulaužyti visi rankų pirštai. Kad mano tėtis gimė Sibire ir vos išgyveno. Kad kitas senelis buvo peršautas stribų ir turėjo bėgti iš gimtojo kaimo į didmiestį. Kad tėtį grasino išsiųsti į Afganistaną kai aš buvau vos gimusi, o močiutė gulėjo mirties patale. Kad šiuo metu Lietuva yra nepriklausoma valstybė ir jokiame įstatyme nerasite parašyta, kad mes privalome mokėti rusiškai. Ir kad apskritai mes, kaip tauta, turime daug istorinių nuoskaudų prieš jų tautą.

Nieko neturiu prieš rusus. Tačiau tokie personažai, kaip ši boba buldogo snukiu mane verčia jaustis rusofobiška. Nes akivaizdu, kad nesuvokia istorinės realybės ir jaučiasi šeimininkais mūsų žemėje.

Ką apie tai manote? Ar teko atsidurti panašiose situacijose?

Вас в районе Иркутска научили писать на литовском- если нет, то прошу ВАС заткнуть ебло и не п..еть, никогда северяне не напишут такую херню, спроси у родственников из севера lotuliukas.gif
И вообще черевато бросаться такими словами, за них могут и спросить unsure.gif
И еще родственников по 58 статье никогда не слали в Афганистан doh.gif [COLOR=red]- ты врунья blush2.gif

И еще лесные братья убивали, в первую очередь, красных жополизов blush2.gif

В Иркутске наверно ваши предки охраняли литовцев, в лагерях g.gif
Трусость у тебя в крови- после драки кулаками машут thumbup.gif

И советую тебе поучить историю- если возникнет вопрос- почему я отвечу drinks_cheers.gif
Ты чего хочешь- радуйся что на польском не требуют, и lotuliukas.gif

Ты не нашей крови, такого убожества не может быть или просто еще не было schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Šiaurė: 22 vasario 2009 - 03:48
Man taip pat netrukdo kitom kalbom kalbantys žmonės, čia jų reikalas jei jie nesugebėjo per tiek metų išmokti lietuvių kalbos unsure.gif , gerai suprantu rusiškai, neblogai angliškai, nesu tikra patriotė, kad krisčiau keliais priš tai , bet jei jau jie nesistengia g.gif , perdaugiausia nesistengiu ir aš tongue.gif
Atsakyti
visi isilavine ir kulturingi zmones,kalbantis kita kalba man netrukdo,as ant ju nepykstu ir ju uz tai negedinu biggrin.gif kokios bobulkos spjaudancios siemkas ir pragyvenusios lt jau bele kiek metu,mokancios kiekviena zodeli lietuviskai,bet uzsispyrusios slebezavoja rusiskai arba lenkiskai manes irgi nenervina,nes su tokiom as nebendrauju biggrin.gif o jei kartais tenka,tai labai atsiprasau,kad nesuprantu nei zodelio ju kalba ir paprasau,kad jei gali kalbetu valstybine,jei ne,gal yra kur vertejas?prabyla lietuviskai tada.(cia man teko vienoj valstybinej istaigoj su rusaite susidurt)siaip as nieko pries kitataucius,bet gal sakyciau viskas nuo bendarujancio zmogaus priklauso,jei jis sukelia antipatija,tai ir jo nekalbejimas lietuviskai uzkliuva ir pasireiskia patriotizmo apraiskos biggrin.gif
Atsakyti