Wundrebar, aš nekalbu rusiškai ne dėl kažkokių principų. Tiesiog mano tos kalbos žinios yra minimalios, o kai dar kažką neaiškiai burbteli po nosimi, išvis nesuprantu. Beje, kai užsigeidė mane ušplūsti, ji prabilo lietuviškai. Vadinasi, moka mūsų kalbą. Bet kažkodėl įsivaizduoja, kad kiti turi prie jos taikytis. Tiesiog man iškilo klausimas - kodėl aš, būdama nepriklausomos Lietuvos Respublikos sostinėje Vilniuje, turiu klausytis įžeidinėjimų dėl kažkokios iš esmės man svetimos kalbos nemokėjimo.
O anglų ir prancūzų kalbas moku neblogai. Todėl jomis klausiama ir atsakau. Bet jeigu atvirai, labai sunkiai įsivaizduoju anglą ar prancūzą, svetimoje šalyje taip agresyviai reaguojantį į jų gimtosios kalbos nemokantį žmogų
Nesupraskite klaidingai, nesu aš priešiškai nusistačiusi rusų ar kitų slavų atžvilgiu. Turiu draugę rusę. Puikiai sutariame. Ir pati turiu lenkiško kraujo. Tik man įdomu pasvarstyti, kaip mus veikia tokie personažai, apie kurių vieną parašiau. Ar tik ne jiems reikia būti "dėkingiems" dėl mūsų šalyje plintančio slavofobijos viruso. Ir puikiai aš suprantu, kad ne dabartiniai Lietuvos rusai skriaudė mano senelius. Tiesiog tokiais momentais tos nuoskaudos sukyla ir tampa sunku jas nutylėti.
Manau, čia visiškai ne tautybėje ir ne kalboje esmė. Čia tiesiog tos moteriškės neišprusimas ir neišsiauklėjimas, noras pasiburnoti, o tokių žmonių pilna ir tarp rusų, ir tarp lietuvių, ir tarp lenkų, ir kt šalių.
QUOTE(Heart @ 2009 02 18, 17:23)
Tiesą sakant, labai knietėjo surengti jai nemokamą tikros istorijos pamokėlę. Paaiškinti, kad rusai kadaise mano seneliams ir jų šeimoms dovanojo nemokamą ekskursiją į Irkutsko sritį.
niu taip sakyti mažų mažiausiai negražu. negalima visko suabsoliutinti.
o bobos buldogų snukiais visada nervina ir ne tik tos tautybės apie kurią rašai.
QUOTE(Heart @ 2009 02 18, 17:23)
1. Tiesą sakant, labai knietėjo surengti jai nemokamą tikros istorijos pamokėlę.
2. Paaiškinti, kad rusai kadaise mano seneliams ir jų šeimoms dovanojo nemokamą ekskursiją į Irkutsko sritį.
2. Paaiškinti, kad rusai kadaise mano seneliams ir jų šeimoms dovanojo nemokamą ekskursiją į Irkutsko sritį.
1. Kas yra tikra istorija?
2. Patys rusai nuo represijų tikrai nemažai nukentėjo patys.. o tarp žmonių, atsakingų už tokius dalykus, buvo ir lietuvių tautybės.
o piktų žmogėnų pasitaiko visur ir visada, nesvarbu, kokia jo tautybė. Ne visos piktos bobos rusės Čia tas pats vos ne kaip vertino senovės graikai, jei žmogus alyvų aliejų keičia sviestu arba skiedžia vyną, tai jis jau ne graikas, o barbaras
Mane labai piktina kai pragyvenę Lietuvoj kelis dešimtmečius naišspaudžia nei žodžio lietuviškai (mano manymu tai tiesiog negerbimas tos valstybės kurioje gyvena) ir tada iš principo kalbu su jais lietuviškai nors ir neturiu problemu su rusu kalba, jug kai musu lietuvaičiai emigruoja į užsienį tai greitai išmoksta kalbos ir neverčia kalbet su jais lietuviškai
QUOTE(Lithium @ 2009 02 18, 23:57)
1. Kas yra tikra istorija?
2. Patys rusai nuo represijų tikrai nemažai nukentėjo patys.. o tarp žmonių, atsakingų už tokius dalykus, buvo ir lietuvių tautybės.
o piktų žmogėnų pasitaiko visur ir visada, nesvarbu, kokia jo tautybė. Ne visos piktos bobos rusės Čia tas pats vos ne kaip vertino senovės graikai, jei žmogus alyvų aliejų keičia sviestu arba skiedžia vyną, tai jis jau ne graikas, o barbaras
Tikra istorija yra tokia, kokią atsimena dar gyvi esantys jos liudytojai. Kitokio paaiškinimo negliu pateikt.
Taip, daug rusų nukentėjo nuo stalinizmo politikos. Taip, dalis lietuvių kolaboravo ir su naciais, ir su stribais. Tokia realybė.
Bet tema ne apie tai. Man įdomu, ar tame mano menkame incidente galima realiai įžvelgti kakžkokį įžeidimą mūsų tautai. Nes aš tai įžvelgiu įžeidimą ne sau asmeniškai, o būtent savo tautai. Kaip kokiai "menkesnei", kuri net ir po beveik 20 nepriklausomybės metų kažkodėl lyg ir turėtų tebejausti kažkokį kompleksą prieš "didįjį brolį".
QUOTE(Heart @ 2009 02 21, 16:21)
Tikra istorija yra tokia, kokią atsimena dar gyvi esantys jos liudytojai. Kitokio paaiškinimo negliu pateikt.
Taip, daug rusų nukentėjo nuo stalinizmo politikos. Taip, dalis lietuvių kolaboravo ir su naciais, ir su stribais. Tokia realybė.
Bet tema ne apie tai. Man įdomu, ar tame mano menkame incidente galima realiai įžvelgti kakžkokį įžeidimą mūsų tautai. Nes aš tai įžvelgiu įžeidimą ne sau asmeniškai, o būtent savo tautai. Kaip kokiai "menkesnei", kuri net ir po beveik 20 nepriklausomybės metų kažkodėl lyg ir turėtų tebejausti kažkokį kompleksą prieš "didįjį brolį".
objektyvesnė istorija atkuriama tada, kaip nebėra trijų kartų, prisimenančių įvykių, nes nebebūna kažkieno nuoskaudų ir pan.
o man atrodo, kad visada toks tipas žmonių, kurie tiesiog tokie yra.. kiek yra lietuvių, pilančių pamazgas ant savo valstybės..
QUOTE(Heart @ 2009 02 21, 17:21)
jeigu tai buvo įžeidimas, tai buvo jos asmeninis įžeidimas, o ne tai, kad visi rusai taip galvoja.. pvz aš niekada nesitapatinu su lietuviais-blogiukais ir nesprendžiu pagal neigiamus egzempliorius apie visą tautą. kažkiek yra tiesios, kad vyresni rusai vis dar nesugeba prisitaikyti, bet tas pats ir su vyresnio amžiaus lietuviais, kurie pamiršta visas nuoskaudas ir ilgisi sovietinių laikų. gal čia kartos problema.
bet sutinku, kad ta moteris neturėjo jokios teisės ant tavęs burnoti
O man asmeniškai nemaišo nei rusiškai šnekantys, nei vokiškai ar dar kaip ir net jeigu jie čia gyvena 20 metų ar visą gyvenimą ir jeigu nemoka lietuvių kalbos nematau jokios problemos nenori išmokti ir nereikia Esu lietuvė, bet nesu patriotė
as pati turiu rusisko kraujo, bet negaliu pakesti tokiu bobulyciu, visa gyvenima pragyvenusiu Lietuvoje, nemokanciu lietuviu kalbos ir dar pasipiktinusiu, kad su jomis nekalba rusiskai.
Gal ir negerai darau, bet jei kokia inoringa bobulyte paklausia ko rusiskai atsakau lietuviskai, jei nesupranta, cia jos probema.
Zinoma, jei matau, kad mociute nepiktybine ir nuosirdziai ko klausia, ir tikrai lietuviskai nesupranta, tai pasakau jai rusiskai.
Nesu rusofobe (pati turiu rusisko kraujo), bet su piktybinem bobelem ruses, lenkes ar vokietes, i konfliktus nesiveliu ir atsakau lietuviskai.
o poziurio, kaip cia tu rusiskai nekalbi, juk Lietuva tiek metu po CCCP koja tupejo, nepateisinu
Gal ir negerai darau, bet jei kokia inoringa bobulyte paklausia ko rusiskai atsakau lietuviskai, jei nesupranta, cia jos probema.
Zinoma, jei matau, kad mociute nepiktybine ir nuosirdziai ko klausia, ir tikrai lietuviskai nesupranta, tai pasakau jai rusiskai.
Nesu rusofobe (pati turiu rusisko kraujo), bet su piktybinem bobelem ruses, lenkes ar vokietes, i konfliktus nesiveliu ir atsakau lietuviskai.
o poziurio, kaip cia tu rusiskai nekalbi, juk Lietuva tiek metu po CCCP koja tupejo, nepateisinu