Įkraunama...
Įkraunama...

Senovinis vardas mergaitei:)

QUOTE(vme @ 2011 12 14, 22:49)
Netiesa, Morta labai kilmingas ir, ko gero, vienintelės Lietuvos karalienės vardas. Su mirtimi jis siejasi tiek pat, kiek ir su morka. Bet čia jau jums spręsti.

as sakau kad gyvenant ne lietuvoje ir kitakalbiams Mortos vardas siejasi su mirtimi. mano vyras labai norejo sio vardo, tai as darbe apklausa padariau.
Kai as sita varda pasakiau savo kolegoms kurie yra angliakalbiai, italiakalbiai ir ispaniaklbiai stai kokius variantus su kuo sis vardas asocijuojas jie man pasake:

Angliskai mortal reiskia mirtinas
Mortar - nezinau kaip lietuviskai bet ta kose, kuri dedama murinant plytas (sita mano sefe pasake)

ispaniskai morta - mirtingumas
italiskai morta-mires

Morta romenu mitologijoj yra mirties deive

tai jeigu jus gyvenat tik lietuvoje tai ir vadinkit, bet duok die jai nereiks gyvent kokioj italijoj ar ispanijoj su tokiu vardu.

tai au geriau pavadinkit MORKA
Atsakyti
atsiprasau kad pasikarsciavau, bet pasakyt kad sis vardas to nereiskia net nepasinaudojant elementariausiu kalbu zodynu tai jau... blush2.gif

deja realybe tokia kad pasaulyje is 7miliardu zmoniu tik 3 milijonai sneka lietuviskai, o tarkim ispanu 350 milijonu pirma kalba ir dar 500 mln kuriems tai antra kalba... ir siuolaikiniam pasauly reik atkreipt demesi kaip vardas bus vartojamas uzsienio salyse ax.gif

nors vardas Morta tikrai grazus, ir turi sasaju su Lietuvos didinga praeitim, bet... ax.gif
Atsakyti
QUOTE(laurencija laurute @ 2011 12 16, 12:33)
O gal kas žino Leila reikšmę?... Arba nemoku ieškoti, arba nėra paaiškinimo....
Man labai gražiai skambėjo, nes vaikystėje buvau kažkur girdėjusi. tai ir dukrą juo pavadinau:)

Užtenka pagooglinti "leila meaning" biggrin.gif , va rezultatai:
http://www.google.lt...b...nG=IeŔkoti

O girdėjot šį vardą turbūt sovietininiame filme "Balta dykumos saulė" ("... Laila, Zulfija, Giulčetai")
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ašaka: 18 sausio 2012 - 08:04
Labai senų ir lietuviškų galima rasti tik pasidomėjus, pagonių deivių vardais (Milda, Laima, Žemyna, Gabija ir t.t) Na, gal dar tarp valdovų žmonų, pvz. Birutė, o visi kiti vardai, tai atkeliavę į Lietuvą su krikšionybe ir adaptuoti mūsų kalbai.
Aš kai rinkau dukroms vardus, norėjau, kad jie būtų neilgi, neįmantrūs, nebūtų dažni mano vaikų ir mano pačios kartoje ir būtų "įkandami" užsieniečiams ar bent jau turėtu atitikmenis kitose kalbose. Kai rinkausi, tai klausinėjau visų pažįstamų žmonių jų giminės senų vardų - tetų, mamų, senelių, dėdienių ir pan. Išgirdau visokių visokiausių, su dar tiems žmonėms kylančiomis asociacijomis - na kai vardas pasidaro labai gražs ar bjaurus, dėl to vardo savininko smile.gif
Taigi, finale gavosi Elena ir Ona. Geras sakmbesys, grazi vardu reiksme ir tikrai nera dazni
Papildyta:
Tiesa, dar geras būdas ieškoti senų vardų - pasivaikščioti po kapines. Čia būdavo mano mėgstamas užsiėmimas, kol močiutė kapus tvarkydavo rolleyes.gif
Atsakyti
Dar galima čia http://www.genealogi...ai/vard-odynlis senovinių vardelių parankiot.

Ateityje tikrai pasinaudosiu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Pliukšt @ 2012 01 19, 22:18)
Dar galima čia http://www.genealogi...ai/vard-odynlis senovinių vardelių parankiot.

Ateityje tikrai pasinaudosiu smile.gif

Aha, neblogas, tik kai kur trūksta kitų to paties vardo versijų.
Atsakyti
Liucija man labai gražus, galima duot sutrumpintą Liuka wub.gif Liucija mūsų dukrytės krikšto vardelės, kurį atsinešė gimdama ir kuris taip pat duotas prosenelės garbei smile.gif
Atsakyti
Anastazija, Elžbieta, Elena, Žiedė, Eleonora, Liucija...

Bet nei vieno is ju dukrai nedeciau kaip pirmojo vardo 4u.gif
Atsakyti
Elena, Emilija (Milė)smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_Alba_ @ 2012 01 30, 15:03)
Anastazija, Elžbieta, Elena, Žiedė, Eleonora, Liucija...

Bet nei vieno is ju dukrai nedeciau kaip pirmojo vardo  4u.gif

Dėti ir nereikia, reikia vadinti smile.gif

Dukterį mielai pavadinčiau Elžbietos, Elenos, Eleonoros vardu ax.gif
Atsakyti
man grazus Severina smile.gif
Atsakyti
Visiems "augusiems" zmonems Kotryna asocijuojasi su "sena bobute" biggrin.gif O man jis pasirode PATS PACIAUSIAS, kad pavadinciau savo dukrytuka wink.gif
Atsakyti