Įkraunama...
Įkraunama...

Baklažanai

šalnos gale savaitės doh.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 04 29, 22:00)
šalnos gale savaitės  doh.gif

As du siandien irgi ikisau,jei ka rezervo dar turiu smile.gif Jei nenugeltonuos rezervas doh.gif
Atsakyti
Nesodinu dar, nes bijau šalnų unsure.gif
Atsakyti
artėja baklažanų sodinimas gal kam pravers:

Prieš sodinimą daigai gausiai palaistomi. Sodinimui atrenkami sveiki, vešlūs, neištįsę, ligų ir kenkėjų nepažeisti daigai. Jie sodinami 2–3 cm giliau negu augo. Baklažanams sodinti skirta dirva turi būti humusinga, giliai įdirbta, su gerai laidžiu podirviu. Blogos struktūros ir sunkesnės dirvos paviršiuje greitai susidaro plutelė. Į tokią dirvą sunkiau patenka oras, ji greičiau džiūsta, augalai pradeda lėčiau augti. Purenant sunaikinamos dygstančios piktžolės. Jaunų augalų tarpueiliai purenami giliau, vėliau – sekliau, kad nebūtų pažeistos šaknys.

Baklažanams reikia daug drėgmės. Jie laistomi drungnu 20–24oC vandeniu pirmoje dienos pusėje. Šaltas vandentiekio vanduo veikia kaip nuodas! Karštomis vasaros dienomis augalų negalima purkšti šaltu vandeniu. Visuomet reikia stengtis kuo mažiau sudrėkinti lapus. Baklažanai tręšiami ir laistomi analogiškai kaip pomidorai. Daigai sodinami 50 cm atstumu, dviem eilutėmis, tarp augalų paliekant 70–80 cm pločio tarpueilius. Pasodintus baklažanų daigus patartina mulčiuoti. Geriausiai tinka stambios gerai sudrėkintos durpės ar gerai perpuvęs mėšlas. Mulčias beriamas iki 5 cm storio sluoksniu.

Išplitę kenkėjai ir ligos gali labai sumažinti derlių. Dėl šilumos, drėgmės, maisto medžiagų trūkumo pasireiškia fiziologinės ligos: trūkinėja vaisių odelė, smailėja viršūnės.

Siekiant kokybiško derliaus, reguliuojamas augimas: šalinamos atžalos, dalis lapų, žiedynų, vaisių užuomazgų, trumpinamas pagrindinis stiebas ar viršūnės.

Baklažanai daug maisto medžiagų sunaudoja vešliai vegetatyvinei daliai auginti. Kad užaugtų gražūs dideli vaisiai, augalui formuojami ne daugiau kaip 3–4 stiebai. Kai tik augalas pradeda šakotis, silpnesnės šakelės išpjaunamos. Vėliau išaugantys stiebai tuoj pat šalinami. Nuo liepos vidurio ant baklažanų šoninių stiebų pasirodo žiedai. Jiems prasiskleidus, nupjaunama viršutinė pagrindinio stiebo dalis. Kad vaisiai greičiau formuotųsi, virš antrosios užuomazgos nupjaunami šoniniai stiebai. Nederantys stiebai išpjaunami. Ant kiekvieno augalo vidutiniškai paliekami 4–6 vaisiai.

Norint užauginti didelius, sultingus vaisius, liepos mėnesį baklažanus reikia tręšti. Geriausiai tinka 0,3 proc. koncentracijos mineralinių trąšų tirpalas, sudarytas iš lygiomis dalimis paimtų pagrindinių maisto medžiagų – azoto, kalio, fosforo. Laistant reikia saugoti, kad tirpalas nepatektų ant augalo lapų. Prinokusius vaisius reikia suskubti laiku nuskinti, kad greičiau augtų ant stiebų likę vaisiai. Prieš prognozuojamą didesnį oro atšalimą patartina nurinkti visus vaisius. Ne visai sunokę vaisiai baigia nokti nuskinti, o žalius galima konservuoti.

Atsakyti
ax.gif o kada galima jau juos susodinti į šiltnamį g.gif Dėkui 4u.gif
Atsakyti
Saintlina, o tu baklazanus sodinai kartu su pomidorais i siltnami? Man kilo mintis-juos sodint arciau duru ar per viduri? g.gif Ar as cia ieskau smegenu nezinia kur? blush2.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Sveika, madmuazele smile.gif , turiu tavo 2 daigelius gražius , tai irgi galvoju kur sodinti prie pomidorų, gal į tarpus tarp aukštaūgių pomidorų Black beauty balklažanai tiktų.
Atsakyti
QUOTE(saulyte525 @ 2012 05 18, 10:24)
Sveika, madmuazele  smile.gif , turiu tavo 2 daigelius gražius , tai irgi galvoju kur sodinti prie pomidorų, gal į tarpus tarp aukštaūgių pomidorų Black beauty  balklažanai tiktų.

smile.gif sveika. As ankstesnius metus auginau tuneliuke-ten nuolat vasara atidengtas budavo, ziedai nebyredavo... o vat dabar sodinsiu kelis i dideli siltnami-pasimeciau-ar arciau duru geriau ar nebutinai ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo madmuazele: 18 gegužės 2012 - 10:29
ar kas turit patirties auginant lauke? ar įmanoma? g.gif turiu daigelių, šiltnamio nėr...
Atsakyti
QUOTE(lyja lyja lietus @ 2012 05 18, 10:30)
ar kas turit patirties auginant lauke? ar įmanoma? g.gif turiu daigelių, šiltnamio nėr...


turiu patirties. Lauke jie neaugo. Galvokit kokia nors priedanga.


Madmuazele, visalaik sodinu prie duru - man susidare ispudis, kad vedinimas jiems dar svarbesnis nei pomidorams.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2012 05 18, 12:30)
Madmuazele, visalaik sodinu prie duru - man susidare ispudis, kad vedinimas jiems dar svarbesnis nei pomidorams.


Dekui, as taip ir masciau 4u.gif Keliaus mano keli jau siltnamin gyventi..
Atsakyti
na manieji baklažančikai šiltnamiuky tupi nuo gegužės 1 dienos. Šiandien aš juos laisčiau, ravėjau ir kažkaip žiūrėjau žiūrėjau kad lygtai viršūnėse jau žiedai yra, tokie spygliuoti visi.......... ne pas visus dar bet pas kaikuriuos jau yra. kaip pas jumis a? aš įsivaizdavau kad be kokio birželio viduruio jie tikrai nežydės.
Atsakyti