QUOTE(rsc @ 2009 06 07, 11:06)
Kai mes duona kepdavome orkaitej, buvom paaukoje tam viena puoda. Kaitinant orkaite joje ikaitindavome ir uzdaryta puoda. Gaudavosi mini krosnele. Jau ikaitus iki reikiamos temperaturos i ta puoda suversdavome duonos tesla ir vel pasaudavome i orkaite. 20 min kepdavome atviram puode, po to uzdengdavome folija ir dar mazdaug 20-25 min. Kol duonos viduj budavo 240 F (nezinau, kiek C).
įdomiai
reikės kada pabandyti
šiandien kepiau duoną pagal naują receptą (rastą neto platybėse)
ji keliavo i šiukšlinę
dabar kepa duonelė, kuri jau išbandyta, ir kurią nuolat kepu.
O receptukas (jei kam įdomu
) būtų labai paprastas:
1 kg ruginių miltų (naudoju Ustukių malūno),
0,5 l šilto vandens,
1-2 a.š. druskos (čia jau pagal skonį),
raugo (naudoju savo pasigamintą).
iš vakaro į dubenį pilu 300 gr. sijotų miltų. Šiltame vandenyje ištirpinu raugą (tada man gaunasi apie 0,750 l skysčio). Tą skystimą pilu į miltus ir gerai viską išmaišau. Šiltai apvynioju, pastatau šiltoje vietoje ir palieku per naktį. Ryte ta masė gražiai burbuliuoja ir būna kiek pakilusi. Tada supilu 700 gr sijotų miltų ir druską, viską gerai išminkau ir vėl šiltai apvynioju ir pastatau į šiltą patalpą. Palieku tešlą ir po kokių 3 valandų jau galima kepti, nors aš dažniausiai palaikau ir ilgiau
. tešla būna labai gražiai iškilusi. Ją imu šlapiomis rankomis ir formuoju kepaliuką. Dedu į miltais (kvietiniais) pabarstytą skardą ir kepu valandą ir 10 min orkaitėje, apie 200-230 C. Iškeptą duonelę sudrėkinu šaltu vandeniu ir palieku per naktį vėsti, įvyniojusi ją į rankšluostį.
Gal ir ilga terlionė, bet aš jau įpratus ir man tai įprastas procesas