Aš kai kepu grynai ruginę duoną įpilu "Klingai" gamybos giros salyklos Išeina tikra juoda ruginė duona Salyklo nesijaučia, nors kiek kartų teko duonikę kepti, jo po truputį vis daugiau ir daugiau dedu, bet kaip nesijaučia, taip nesijaučia nei skonio, nei kvapo specifinio- vien rugiais ir kmynais Išmokau iš vieno recepto kelių rūšių duonos kepti: ir minkštesnę (puresnę) ir tvirtesnę, ir su įvairiais priedais
QUOTE(J@lanta @ 2009 03 19, 18:57)
sakyk o kur ketini pirkti salyklą ? ar pirksi giros ?
parašiau užklausimą į www.salyklas.lt - tai gavau atsakymą, kad jie užsiima tik didmenine prekyba ir mažiausiai reikėtų pirkti 25 kg pakuotę, bet čia gi labai didelis kiekis ir n metų reikėtų kol išnaudosi
o kur kitos perka salyklą
parašiau užklausimą į www.salyklas.lt - tai gavau atsakymą, kad jie užsiima tik didmenine prekyba ir mažiausiai reikėtų pirkti 25 kg pakuotę, bet čia gi labai didelis kiekis ir n metų reikėtų kol išnaudosi
o kur kitos perka salyklą
Na as dar nenaudojau salyklo, tik zinau kaip jis pagaminamas. Taigi, paimi rugiu grudu, juos pamerki ir padedi siltai, kad kuo greiciau sudygtu. Kai tik pradeda kaltis daigeliai tuomet sudziovini ir sumali. Vat ir salyklas. Geriausiai pries dedant i duona uzplikyti verdanciu vandeniu. Dar lyg ir girdejau, kad galima pries plikyma truputi paskrudinti keptuveje ( bet cia nezinau). Vis pati ruosiuosi pasidaryt, bet vis laiko pritrukstu, nors grudu tai turiu savu.
QUOTE(J@lanta @ 2009 03 19, 17:57)
sakyk o kur ketini pirkti salyklą ? ar pirksi giros ?
Pas mane kažkur voliojasi nuo giros maišelis su tokiu degutu O šiaip, mano mama dirba konditerijoj, tai jos paprašiau, gal ras(sakė pas šeimininkė paklaus)
QUOTE(Renatelem @ 2009 03 19, 20:10)
Na as dar nenaudojau salyklo, tik zinau kaip jis pagaminamas. Taigi, paimi rugiu grudu, juos pamerki ir padedi siltai, kad kuo greiciau sudygtu. Kai tik pradeda kaltis daigeliai tuomet sudziovini ir sumali. Vat ir salyklas. Geriausiai pries dedant i duona uzplikyti verdanciu vandeniu. Dar lyg ir girdejau, kad galima pries plikyma truputi paskrudinti keptuveje ( bet cia nezinau). Vis pati ruosiuosi pasidaryt, bet vis laiko pritrukstu, nors grudu tai turiu savu.
Reiks pabandyt
Papildyta:
Va ką radau:
Salyklas gaminamas iš miežių daigų. Grūdai yra išmirkomi ir sudaiginami. Daiginamuose miežiuose atsiranda fermentų, kurie sucukrina grūdų krakmolą. Po to sudaiginti miežiai (salyklas) džiovinami ir malami salyklo malūnu. Luobelė suaižoma taip, kad grūdai (dabar jau salyklas), užpilti karštu vandeniu, išbrinktų. Taip gaunamas mentalas.
Šio proceso tikslas leisti fermentams suskaidyti krakmolą iki fermentacijai tinkamos sacharozės ir ekstrahuoti sacharozę iki salyklo
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 19, 21:38)
Papildyta:
Va ką radau:
Salyklas gaminamas iš miežių daigų. Grūdai yra išmirkomi ir sudaiginami. Daiginamuose miežiuose atsiranda fermentų, kurie sucukrina grūdų krakmolą. Po to sudaiginti miežiai (salyklas) džiovinami ir malami salyklo malūnu. Luobelė suaižoma taip, kad grūdai (dabar jau salyklas), užpilti karštu vandeniu, išbrinktų. Taip gaunamas mentalas.
Šio proceso tikslas leisti fermentams suskaidyti krakmolą iki fermentacijai tinkamos sacharozės ir ekstrahuoti sacharozę iki salyklo
Va ką radau:
Salyklas gaminamas iš miežių daigų. Grūdai yra išmirkomi ir sudaiginami. Daiginamuose miežiuose atsiranda fermentų, kurie sucukrina grūdų krakmolą. Po to sudaiginti miežiai (salyklas) džiovinami ir malami salyklo malūnu. Luobelė suaižoma taip, kad grūdai (dabar jau salyklas), užpilti karštu vandeniu, išbrinktų. Taip gaunamas mentalas.
Šio proceso tikslas leisti fermentams suskaidyti krakmolą iki fermentacijai tinkamos sacharozės ir ekstrahuoti sacharozę iki salyklo
Mieziu salyklas naudojamas alui, o rugiu arba kvieciu salyklas - duonai. O gaminimas jo toks pats.
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 19, 18:44)
Labai skaniai atrodo duonute,turiu du klausimus...
mieles 1,5 a.s. tai cia sausos?
sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)
QUOTE(Renatelem @ 2009 03 19, 23:07)
Mieziu salyklas naudojamas alui, o rugiu arba kvieciu salyklas - duonai. O gaminimas jo toks pats.
QUOTE(forta @ 2009 03 20, 08:42)
Labai skaniai atrodo duonute,turiu du klausimus...
mieles 1,5 a.s. tai cia sausos?
sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)
mieles 1,5 a.s. tai cia sausos?
sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)
Mielės ir raugas sausi
Kažkurioje temoje apie duonos kepimą mačiau kad sausą raugą galima keist į tą kur namie darot, tik reikia mažiau dėt miltų ir vandens
QUOTE(forta @ 2009 03 20, 09:42)
: sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)
Kazkur skaiciau ( gal Giedriaus puslapy, nors dabar nepamenu ), kad sausa rauga labai paprasta pasidaryt patiems, jei darote paprasta rauga . Taigi, isrugusi rauga tepate plonai ant kepimo popieriaus ir sudziovinate, o tada belieka ji sutrupinti, ar permalti kavamale ir turite sauso raugo, kurio nereikia ir maitinti kas savaite . Supilate i sandaru indeli ir pasidedate. Tik reikia zinoti, kiek tokio raugo deti i koki kieki teslos .
QUOTE(Renatelem @ 2009 03 20, 14:40)
Kazkur skaiciau ( gal Giedriaus puslapy, nors dabar nepamenu ), kad sausa rauga labai paprasta pasidaryt patiems, jei darote paprasta rauga . Taigi, isrugusi rauga tepate plonai ant kepimo popieriaus ir sudziovinate, o tada belieka ji sutrupinti, ar permalti kavamale ir turite sauso raugo, kurio nereikia ir maitinti kas savaite . Supilate i sandaru indeli ir pasidedate. Tik reikia zinoti, kiek tokio raugo deti i koki kieki teslos .
Sauso raugo reikia dėt 1 - 4% nuo ruginių miltų kiekio(čia jei pramoninis, nes jis koncentruotas), o savo gamybos ~5-10% nuo ruginių miltų kiekio
QUOTE(MICKEYO @ 2009 03 21, 16:19)
Kokios duonkepės ir kokiai pradžiai? Sau kepu kas antrą dieną ir mūsų šeimynai duonkepės užtenka , parduotuvėj net apeinam duonos skyrių, bet jei nusprendėt pirkt duonkepė kokiam bizneliui, tai nežinau ar verta, nes šitos skaitosi buitiniam naudojimui
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 21, 16:27)
Kokios duonkepės ir kokiai pradžiai? Sau kepu kas antrą dieną ir mūsų šeimynai duonkepės užtenka , parduotuvėj net apeinam duonos skyrių, bet jei nusprendėt pirkt duonkepė kokiam bizneliui, tai nežinau ar verta, nes šitos skaitosi buitiniam naudojimui
Ta prasme, kad kiek turi buti programų? ar užtenka 600w galingumo? Kepčiau tik 1 rušies duoną.
Ne bizneliui , savo poreikiams patenkinti
QUOTE(MICKEYO @ 2009 03 21, 16:36)
Ta prasme, kad kiek turi buti programų? ar užtenka 600w galingumo? Kepčiau tik 1 rušies duoną.
Ne bizneliui , savo poreikiams patenkinti
Ne bizneliui , savo poreikiams patenkinti
Viskas priklauso nuo duonkepės modelio ir gamintojo, vidutiniškai apie 10-12programų turi visos O kam kept vienos rūšies, jei tiek galimybių