Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimas

Aš kai kepu grynai ruginę duoną įpilu "Klingai" gamybos giros salyklos thumbup.gif Išeina tikra juoda ruginė duona thumbup.gif Salyklo nesijaučia, nors kiek kartų teko duonikę kepti, jo po truputį vis daugiau ir daugiau dedu, bet kaip nesijaučia, taip nesijaučia schmoll.gif nei skonio, nei kvapo specifinio- vien rugiais ir kmynais rolleyes.gif Išmokau iš vieno recepto kelių rūšių duonos kepti: ir minkštesnę (puresnę) ir tvirtesnę, ir su įvairiais priedais thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(J@lanta @ 2009 03 19, 18:57)
sakyk o kur ketini pirkti salyklą ? ar pirksi giros ?  mirksiukas.gif
parašiau užklausimą į www.salyklas.lt - tai gavau atsakymą, kad jie užsiima tik didmenine prekyba ir mažiausiai reikėtų pirkti 25 kg pakuotę, bet čia gi labai didelis kiekis ir n metų reikėtų kol išnaudosi  doh.gif

o kur kitos perka salyklą  4u.gif



Na as dar nenaudojau salyklo, tik zinau kaip jis pagaminamas. Taigi, paimi rugiu grudu, juos pamerki ir padedi siltai, kad kuo greiciau sudygtu. Kai tik pradeda kaltis daigeliai tuomet sudziovini ir sumali. Vat ir salyklas. Geriausiai pries dedant i duona uzplikyti verdanciu vandeniu. Dar lyg ir girdejau, kad galima pries plikyma truputi paskrudinti keptuveje ( bet cia nezinau). Vis pati ruosiuosi pasidaryt, bet vis laiko pritrukstu, nors grudu tai turiu savu.
Atsakyti
QUOTE(J@lanta @ 2009 03 19, 17:57)
sakyk o kur ketini pirkti salyklą ? ar pirksi giros ?  mirksiukas.gif

Pas mane kažkur voliojasi nuo giros maišelis su tokiu „degutu“ bigsmile.gif O šiaip, mano mama dirba konditerijoj, tai jos paprašiau, gal ras(sakė pas šeimininkė paklaus) blush2.gif

QUOTE(Renatelem @ 2009 03 19, 20:10)
Na as dar nenaudojau salyklo, tik zinau kaip jis pagaminamas. Taigi, paimi rugiu grudu, juos pamerki ir padedi siltai, kad kuo greiciau sudygtu. Kai tik pradeda kaltis daigeliai tuomet sudziovini ir sumali. Vat ir salyklas. Geriausiai pries dedant i duona uzplikyti verdanciu vandeniu. Dar lyg ir girdejau, kad galima pries plikyma truputi paskrudinti keptuveje ( bet cia nezinau). Vis pati ruosiuosi pasidaryt, bet vis laiko pritrukstu, nors grudu tai turiu savu.

Reiks pabandyt smile.gif

Papildyta:
Va ką radau:
Salyklas gaminamas iš miežių daigų. Grūdai yra išmirkomi ir sudaiginami. Daiginamuose miežiuose atsiranda fermentų, kurie sucukrina grūdų krakmolą. Po to sudaiginti miežiai (salyklas) džiovinami ir malami salyklo malūnu. Luobelė suaižoma taip, kad grūdai (dabar jau salyklas), užpilti karštu vandeniu, išbrinktų. Taip gaunamas mentalas.
Šio proceso tikslas – leisti fermentams suskaidyti krakmolą iki fermentacijai tinkamos sacharozės ir ekstrahuoti sacharozę iki salyklo
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 19, 21:38)
Papildyta:
Va ką radau:
Salyklas gaminamas iš miežių daigų. Grūdai yra išmirkomi ir sudaiginami. Daiginamuose miežiuose atsiranda fermentų, kurie sucukrina grūdų krakmolą. Po to sudaiginti miežiai (salyklas) džiovinami ir malami salyklo malūnu. Luobelė suaižoma taip, kad grūdai (dabar jau salyklas), užpilti karštu vandeniu, išbrinktų. Taip gaunamas mentalas.
Šio proceso tikslas – leisti fermentams suskaidyti krakmolą iki fermentacijai tinkamos sacharozės ir ekstrahuoti sacharozę iki salyklo


Mieziu salyklas naudojamas alui, o rugiu arba kvieciu salyklas - duonai. O gaminimas jo toks pats.
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 19, 18:44)

Mielės - 1,5 a.š.
Sausas raugas – 1 v.š.




4u.gif Labai skaniai atrodo duonute,turiu du klausimus...
mieles 1,5 a.s. tai cia sausos?
sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)
Atsakyti
QUOTE(Renatelem @ 2009 03 19, 23:07)
Mieziu salyklas naudojamas alui, o rugiu arba kvieciu salyklas - duonai. O gaminimas jo toks pats.

notworthy.gif

QUOTE(forta @ 2009 03 20, 08:42)
4u.gif Labai skaniai atrodo duonute,turiu du klausimus...
  mieles 1,5 a.s.  tai cia sausos?
  sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)

Mielės ir raugas sausi
Kažkurioje temoje apie duonos kepimą mačiau kad sausą raugą galima keist į tą kur namie darot, tik reikia mažiau dėt miltų ir vandens
Atsakyti
QUOTE(forta @ 2009 03 20, 09:42)
:  sausas raugas????(ar cia giros ruosinys milteliais)


Kazkur skaiciau ( gal Giedriaus puslapy, nors dabar nepamenu g.gif ), kad sausa rauga labai paprasta pasidaryt patiems, jei darote paprasta rauga smile.gif . Taigi, isrugusi rauga tepate plonai ant kepimo popieriaus ir sudziovinate, o tada belieka ji sutrupinti, ar permalti kavamale ir turite sauso raugo, kurio nereikia ir maitinti kas savaite tongue.gif . Supilate i sandaru indeli ir pasidedate. Tik reikia zinoti, kiek tokio raugo deti i koki kieki teslos g.gif .
Atsakyti
QUOTE(Renatelem @ 2009 03 20, 14:40)
Kazkur skaiciau ( gal Giedriaus puslapy, nors dabar nepamenu  g.gif ), kad sausa rauga labai paprasta pasidaryt patiems, jei darote paprasta rauga  smile.gif . Taigi, isrugusi rauga tepate plonai ant kepimo popieriaus ir sudziovinate, o tada belieka ji sutrupinti, ar permalti kavamale ir turite sauso raugo, kurio nereikia ir maitinti kas savaite  tongue.gif . Supilate i sandaru indeli ir pasidedate. Tik reikia zinoti, kiek tokio raugo deti i koki kieki teslos  g.gif .

Sauso raugo reikia dėt 1 - 4% nuo ruginių miltų kiekio(čia jei pramoninis, nes jis koncentruotas), o savo gamybos ~5-10% nuo ruginių miltų kiekio smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nataliuncik: 20 kovo 2009 - 15:49
Sveikos 4u.gif
Ar tokios duonkepės užtektų "pradžiai" ?
http://pigu.lt/buiti...b_593?id=149179
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo MICKEYO: 21 kovo 2009 - 16:33
QUOTE(MICKEYO @ 2009 03 21, 16:19)
Sveikos 4u.gif
Ar tokios duonkepės užtektų "pradžiai" ?

Kokios duonkepės ir kokiai pradžiai? g.gif Sau kepu kas antrą dieną ir mūsų šeimynai duonkepės užtenka thumbup.gif , parduotuvėj net apeinam duonos skyrių, bet jei nusprendėt pirkt duonkepė kokiam bizneliui, tai nežinau ar verta, nes šitos skaitosi buitiniam naudojimui
Atsakyti
QUOTE(nataliuncik @ 2009 03 21, 16:27)
Kokios duonkepės ir kokiai pradžiai?  g.gif Sau kepu kas antrą dieną ir mūsų šeimynai duonkepės užtenka thumbup.gif , parduotuvėj net apeinam duonos skyrių, bet jei nusprendėt pirkt duonkepė kokiam bizneliui, tai nežinau ar verta, nes šitos skaitosi buitiniam naudojimui

Ta prasme, kad kiek turi buti programų? ar užtenka 600w galingumo? Kepčiau tik 1 rušies duoną.
Ne bizneliui , savo poreikiams patenkinti
Atsakyti
QUOTE(MICKEYO @ 2009 03 21, 16:36)
Ta prasme, kad kiek turi buti programų? ar užtenka 600w galingumo? Kepčiau tik 1 rušies duoną.
Ne bizneliui , savo poreikiams patenkinti

Viskas priklauso nuo duonkepės modelio ir gamintojo, vidutiniškai apie 10-12programų turi visos mirksiukas.gif O kam kept vienos rūšies, jei tiek galimybių bigsmile.gif
Atsakyti