Labas, kepėjėlės
.
Vakar aš irgi kepiau ruginę duonelę. Šiandien jau paragavau- pasaka. Tikrutė tikrutėlė ruginė duona.
Dabar jau žinau, kad nebepirksiu duonos- pati kepsiu. Nepaisant to, kad kepta orkaitėje, duona išėjo kuo puikiausiai. Plutelė išėjo kiek kietoka, bet iškepusią ir atvėsusią per naktį laikiau uždengusi drėgnu rankšluostėliu ir įdėjusi į maišelį. Plutelė suminkštėjo iki normalaus duonai minkštumo. Ir purumas perpjovus- kaip tikros geros duonos: suspaudus ji vėl pakyla, o ne sulimpa. Ir visa tai be mielių, be jokių puriklių. Na, fantastika.
Tik jūsų, kaip profesionalių, norėčiau pasiklausti dėl vieno reikaliuko. Pagal receptą reikėjo pasilikti 1/5stikl raugo kitam kartui ir laikyti jį šaldytuve. Tačiau taip pat rašo, kad kepant duoną reikia 1stikl pagaminto raugo Tai kaip suprast? Ar tą raugą riek maitint, kol iki duonos kepimo jo bus 1 stikl, ar kažkokiu santykiu įmaišyt tą raugo likutį į naują raugą, ar ką daryt?
O receptukas toks, iš SM: Raugas:
Mazdaug 0,5-1 stikline ruginiu miltu ir kambario temperaturos vandens, kad gautusi geros grietines tirstumo mase. Miltus su vandeniu gerai ismaisyti ir uzdengus padeti siltai, kambario temperaturoje trims dienoms.
Kas diena reikia lengvai pamaisyti. Pamatysite, ta mase siek tiek paskystes, atsiras oro burbuliuku (uzrugs).
Trecia diena, jei nenorite ta diena uzmaisyti duonos, tai dekite rauga i saldytuva (pvz, stiklainiuka uzdenkite maistine plevele, pradure keleta skyluciu, kad gautu oro).
Jei laikysite saldytuve keleta dienu, tai rauga reikia "pamaitinti" - t.y. iberti pora saukstu ruginiu miltu, ismaisyti, jei mase labai tirsta, tai ipilkite truputi vandens ir vel statykite i saldytuva.
Tesla: Na, o jei susiruosete kepti duona, tai
paimate raugo (mazdaug 1 stikline), beriate 2 stiklines ruginiu miltu ir pilate kambario temperaturos, ar kiek siltesnio vandens ir maisote ar minkote, gausis tokia siek tiek lipni mase. Tada ja uzdengiate ir pastatote siltai 12 val. Jei kepu ne savaitgali, tai uzsiminkau sita mase anksti ryte, pries einant i darba, o vakare kepu. Po 12val. pamatysite, kad ta mase vel siek tiek paskystejusi, pakilusi, pilna oro burbuliuku. Is sitos mases vel galima
atsideti 1/5 stiklines raugo i saldytuva, kad turetumete kitam kartui.Tada i ta parugusia tesla beriu 2 stiklines rupaus malino kvietiniu miltu ir vandens (jei nenorite maisyti su kvieciais, berkite ir toliau ruginius), beriu 1 ar 1,5 a.s. druskos, galima siek tiek cukraus (bet nuo jo tik labiau rugsta, nei pasaldeja) gera sauksta kmynu, sualegrazu, linu semenu ar dar ko nors, kuo noriu praturtinti duona. Vandens pilu apie stikline, bet reikia ziureti tiesiog pagal poreiki. Minkau vis paslapindama rankas vandenyje, taip tesla ne taip limpa prie ranku ir lengviau issiminko. Aisku, nereikia per daug slapinti, nes gausis per skysta tesla. Na va, kai jau viska suminkau, tada formuoju kepaliuka, dedu ji i tokia duonos-kekso formele (galima ir paprasciausiai deti i skarda) ir laikau siltai 3 valandas, kad pakiltu. Kai iskyla mazdaug dvigubai, tada kepu mazdaug 180C temperaturoje apie 40min, na tiesiog reikia ziureti, ar jau iskepe. Paprastai krastai buna rusvi, atsoke nuo skardeles. Iskepusia karsta duona isverciu ant madines lenteles ir perbraukiu per virsu su slapiu delnu (kas bijote nudegti, galite perbraukti dregnu ranksluostuku), kad nugaruotu, tada plutele nebus kieta.
Stai ir viskas - skanaus!