Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip papuošti tortus, pyragus ir kitus skanėstus

QUOTE(Meian @ 2009 02 23, 13:25)
...Jau kuri laika man nedave ramybes ta mase, skirta tortu apdengimui (fondant). Kazkaip nenormalu atrode, kad visi receptai kokiu nors "izvrasceniju", a la gliukozes sirupo, reikalauja. O tokie pasiulymai, kaip naudoti medu, man nepatinka visai  schmoll.gif Visu pirma todel, kad jei medus susyla, jis nebegrizta i pradine konsistencija, o be to, kaip bitininko vaikui, man sirdi skaudetu deti toki vertinga produkta i mase, kurios greiciausiai vis tiek niekas nevalgys doh.gif

Pasidomejau, paeksperimentavau kuri laika, bandydama atidirbti recepta elastingai, gero skonio masei, kuria butu galima pagaminti is zmonisku produktu. Ir, hmm, kazkas pavyko ax.gif

Savaitgali sia mase dengiau pirma eksperimentini tortuka. Mase dar ne ideali (per sausa), taciau tiksliai zinau, ka ir kaip reikia pakeisti, kad butu iki galo liuks. Mases skonis ir siaip geras (tiesiog saldu, ir tiek, jokio pasalinio prieskonio), o dar as jai sugalvojau toki pagerinima, kad prireikus ja galima paverst netgi neatsiejama torto dalim mirksiukas.gif Apdengus torta, padariau dar kelis isbandymus: pirmiausia ikisau nakciai i saldytuva ziuret, ar istraukta "nesuprakaituos", kaip tie marshmallowsai; veliau laikiau salia praviros orkaites, kur neseniai buvo kepta; veziausi torta stipriai besikratancioje masinoje, ir t.t. Mano dideliam dziaugsmui, torto isvaizda nenukentejo ne per plauka smile.gif Galiausiai supjausciau torta buku peiliu ir atradau, kad mase nei perdziuvusi, nei tasi -- tortas pjaustesi tiesiog idealiai.

Kita karta, kai imsiuosi ja daryti, suziuresiu tikslias proporcijas produktu, ir jei bus idomu, galesiu pasidalinti receptu. O kol kas idedu nuotraukeles, kaip tas "eksperimentinis triusis" atrode  ax.gif

user posted image

user posted image

Galit pastebet, kad kai kur yra itrukimu ir kitokiu netobulumu. Visa tai del to, kad mase padariau kiek sausoka -- esu tikra, kad kito bandymo metu tai bus nesunkiai istaisyta.  mirksiukas.gif

user posted image

Sekanti nuotrauka - specialiai Povilui  blush2.gif Buvau zadejusi parodyti, kaip atrodo ta aukso glazura, tad specialiai ant sio torto "uzkoriau" paauksuota rozyte. Tik is karto pasakysiu, cia nuglaistyta tik viena karta (pagal instrukcija, reiketu glaistyt du kartus, bet gaila buvo  tongue.gif dariau geltona rozyte ir glaisciau viena karta). Siaip jei noriu tiesiog suteikt blizgesio, as tik viena karta ir teglaistau, o jei noriu tikro aukso ispudzio, glaistau kaip pridera -- du kartus.
user posted image

Beje, mintis aukso glazura apvesti drapiruotes krastelius irgi buvo eksperimentine, paprastai taip nesielgiu, o dabar jau zinau, kad ir ateity nesielgsiu  lotuliukas.gif Aiskinti kodel, manau, nereikia -- ta penktokiska terlione kalba pati uz save.  mirksiukas.gif

Beje, virs rozytes, auksciau ten, toks saunus bruksnys nubreztas... tai pasiekta nagu pagalba  lotuliukas.gif uzejo baisus noras nors kokia savaitele pabut graziai ir ilgesniais nagais, ir stai jums to "grazumo" rezultatai. Na, bet tortas vis tiek juk tik eksperimentinis  tongue.gif

Laba, kai žinosit tikslias proporcijas, būtinai su mumis pasidalinkit? smile.gif Nes ir aš norėčiau išmokti, o kada eksperimentą kitą darysit? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(MAMICY @ 2009 02 23, 09:28)
aisingu (icing) pasprastai vadina cukrini glaju/mases. Man atrodo kad tos visos saldainines, is cukraus pudros padarytos mases gelems lipdyti, tortams dengti ir yra icingas smile.gif tik tiek, kad kitur (ne LT) ju buna pirkti paruostu...
user posted image
user posted image


Cia, jeigu galima, noreciau patikslinti... ax.gif papuosima pirmoje nuotraukoje anglu kalboje tikrai vadintu "icing", o stai antroje -- jau ne schmoll.gif Icing terminas naudojamas, kai mase yra 1-cukraus pudros pagrindu; 2- kremines konsistencijos (todel jos dazniausiai arba laisvai uztepamos, arba spaudziamos konditeriniu svirkstu ar pan.)

Antroje nuotraukoje esanti dalyka vadintu "fondant".

Pacios apdengimo mases ideja yra prancuzu nuopelnas, taciau ten ji gaminama kitaip -- karstu budu (ja vadina "Cooked fondant" arba dar, atsizvelgiant i prancuziskaja kilme -- "European fondant"). Ji nera kociojama -- ja isverda, tada ilgai (kokia valanda) permaisineja besikristalizuojanti cukru, ir galiausiai, masei atvesus, dengia torta.

Tas budas labai sudetingas, tad kiti prancuzakalbiai (kanadieciai) isrado paprastesni metoda -- kociojamos mases. Si mase gaminama jau saltu budu ir islyginama kocelu, todel ja ir vadina "rolled fondant", arba "Canadian fondant". Tai yra tas "fondantas", kuri ir mes naudojam mirksiukas.gif

Beje, pats pavadinimas "fondant" yra nuo prancuzisko zodzio "tirpti" (Fondre)(logiska, kadangi prancuzai ji gamina lydydami cukru). Kiek keistoka, kad kanadieciai savojo neuzvadino kokiu nors "rolldant" laugh.gif

Idomumo delei dar pridursiu, kad ta "standartine", pas mus iprastoji, cukraus mase gelems lipdyti (zelatina + vanduo + cukraus pudra) anglu kalboje yra vadinama "pastillage";

tuo tarpu angliskasis "gum paste" naudojamas apibidinti cukraus mase, kurioje vietoj zelatinos naudojama maistine guma (tikriausia ir naturaliausia yra "tragacanth", isgaunama is vieno afrikietisko augalo sulciu; bet egzistuoja ir sintetiniu budu pagamintos gumos -- "karaya", "tylose" etc). Mase su guma nuo "pastillage" skiriasi tuo, kad ne taip greit dziuna (esu ja bandziusi -- paruostos geles paros laikotarpyje sustingsta tik jei yra labai plonos ar jei naudota krakmolo doh.gif ), yra siek tiek tampresne, bet ja kartu ir ne taip lengva itin plonai iskociot, kaip "pastillage".

Visos maistines gumos prailgina produktu galiojimo laika, tad jos "E" koncervanto pavidalu daznai naudojamos pramoniniu budu pagamintame maiste (atitinkamai ir cukrines geles ilgiau stovi, nepelyja, jei pagamintos su guma; be to, jos kur kas atsparesnes dregmei, nei "pastillage"). Bet pries susizavint gumomis, reikia nepamirsti, kad jos turi specifini kvapa (man tas kvapelis primena padangas doh.gif )

Turiu pasakyti, smalsumo ir "sportinio intereso" vedama, isbandziau 2 is 3 man zinomu gumos rusiu, ir vis tiek esu istikima zelatinos masei (tam "pastillage"). Man patinka naturalus kvapas ir skonis, patinka, kad taip lengva ja plonai iskocioti ir nereikia tiek plusti, kaip su gumos mase; galiausiai, ji greit dziuna, tad prilipdzius pora rozes lapeliu, netrukus jau galima juos liesti pirstais ir zinoti, kad nesusilankstys... Nors sprendziant pagal marshmallow geliu mases faniu kieki siame forume, visgi itariu, kad daugeliui kaip tik labiau patinka, kai leciau stingsta mirksiukas.gif

... tiek prirasiau, kad baisu net blink.gif Reikia atsipust user posted image
Atsakyti
QUOTE(Meian @ 2009 02 23, 13:25)
...Jau kuri laika man nedave ramybes ta mase, skirta tortu apdengimui , mintis

100 balų,kaip gražu.Labai norėčiau receptuko blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Meian @ 2009 02 23, 13:20)
Cia, jeigu galima, noreciau patikslinti...  ax.gif papuosima pirmoje nuotraukoje anglu kalboje tikrai vadintu "icing", o stai antroje -- jau ne schmoll.gif Icing terminas naudojamas, kai mase yra 1-cukraus pudros pagrindu; 2- kremines konsistencijos (todel jos dazniausiai arba laisvai uztepamos, arba spaudziamos konditeriniu svirkstu ar pan.)

Antroje nuotraukoje esanti dalyka vadintu "fondant".

Pacios apdengimo mases ideja yra prancuzu nuopelnas, taciau ten ji gaminama kitaip -- karstu budu (ja vadina "Cooked fondant" arba dar, atsizvelgiant i prancuziskaja kilme -- "European fondant"). Ji nera kociojama -- ja isverda, tada ilgai (kokia valanda) permaisineja besikristalizuojanti cukru, ir galiausiai, masei atvesus, dengia torta.

Tas budas labai sudetingas, tad kiti prancuzakalbiai (kanadieciai) isrado paprastesni metoda -- kociojamos mases. Si mase gaminama jau saltu budu ir islyginama kocelu, todel ja ir vadina "rolled fondant", arba "Canadian fondant". Tai yra tas "fondantas", kuri ir mes naudojam  mirksiukas.gif

Beje, pats pavadinimas "fondant" yra nuo prancuzisko zodzio "tirpti" (Fondre)(logiska, kadangi prancuzai ji gamina lydydami cukru). Kiek keistoka, kad kanadieciai savojo neuzvadino kokiu nors "rolldant" laugh.gif

Idomumo delei dar pridursiu, kad ta "standartine", pas mus iprastoji, cukraus mase gelems lipdyti (zelatina + vanduo + cukraus pudra) anglu kalboje yra vadinama "pastillage";

tuo tarpu angliskasis "gum paste" naudojamas apibidinti cukraus mase, kurioje vietoj zelatinos naudojama maistine guma (tikriausia ir naturaliausia yra "tragacanth", isgaunama is vieno afrikietisko augalo sulciu; bet egzistuoja ir sintetiniu budu pagamintos gumos -- "karaya", "tylose" etc). Mase su guma nuo "pastillage" skiriasi tuo, kad ne taip greit dziuna (esu ja bandziusi -- paruostos geles paros laikotarpyje sustingsta tik jei yra labai plonos ar jei naudota krakmolo  doh.gif ), yra siek tiek tampresne, bet ja kartu ir ne taip lengva itin plonai iskociot, kaip "pastillage".

Visos maistines gumos prailgina produktu galiojimo laika, tad jos "E" koncervanto pavidalu daznai naudojamos pramoniniu budu pagamintame maiste (atitinkamai ir cukrines geles ilgiau stovi, nepelyja, jei pagamintos su guma; be to, jos kur kas atsparesnes dregmei, nei "pastillage"). Bet pries susizavint gumomis, reikia nepamirsti,  kad jos turi specifini kvapa (man tas kvapelis primena padangas doh.gif )

Turiu pasakyti, smalsumo ir "sportinio intereso" vedama, isbandziau 2 is 3 man zinomu gumos rusiu, ir vis tiek esu istikima zelatinos masei (tam "pastillage"). Man patinka naturalus kvapas ir skonis, patinka, kad taip lengva ja plonai iskocioti ir nereikia tiek plusti, kaip su gumos mase; galiausiai, ji greit dziuna, tad prilipdzius pora rozes lapeliu, netrukus jau galima juos liesti pirstais ir zinoti, kad nesusilankstys... Nors sprendziant pagal marshmallow geliu mases faniu kieki siame forume, visgi itariu, kad daugeliui kaip tik labiau patinka, kai leciau stingsta  mirksiukas.gif

... tiek prirasiau, kad baisu net  blink.gif Reikia atsipust user posted image

Labas, sutinku su viskuo, iskyrus tai, kad icing'as yra tik tepamas. Tikrai yra ir kociojamas icing'as, bent jau anglijoje mirksiukas.gif Jis tikrai labai panasus i fondant'a, bet ne tas pats
Atsakyti
Nu ir grožiū čia pridėjote- tobuloėjate kosminiu greičiu bigsmile.gif greit visos aktyviai dalyvavusios šioje temoje, pasieks tokį lygį, lyg būtų baigusios spec. mokyklas bigsmile.gif Tik be tokių išlaidų ir vargo, koks būtų mokantis šio meno oficialiai thumbup.gif Nu SM tokia mokykla kai pagalvoji- kad per ją visi kursai ir mokyklos, ir konditerijos pramonė bankrutuos greit jaučiu lotuliukas.gif

meian, neramuole, daividija, olesta, labai šauniai padirbėjote thumbup.gif grožiai nerealūs wub.gif

meian, ačiū už studiją apie mases 4u.gif Dėl maršmalowinės masės- tai man jo, labiau patinka kai ne taip greit stingsta, nes aš krapštukė ir nemoku iškart gerai padaryti, ir greitai nemoku ir nemėgstu dirbti- tai man tos cukrinės masės- kančia- tas jų džiūvimas visą kaifą iš darbo atima- labai nemėgstu dangstyti šlapiais skudurais ir maišais tų masių, ir skubėti, kad nedžiūtų, tai man maršmalowinė masė šiuo metu labiausiai patinka- suminkštėja paėmus į rankas, netrūkinėja- elastinga, kai reikia pakietėja- nu geriau nkol kas nerandu thumbup.gif

Nu iš kur paimti progų tiems tortams g.gif Nu reik man jus vytis, jau baltai užvydėjau aš tokių grožių, bet kad valgytojų ir progų nelabai yr pas mus:oh

Nu gal reik kovo 11 proga kokį tortuką sukurpti g.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
Vietoj gliukozės puikiai tinka dirbtinis medus. Juk jis yra padrytas iš gliukozės ir fruktozės. Aš išbandžiau masę su dirbtiniu medum ant "Chalato".
Chalatas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo pirasa: 23 vasario 2009 - 14:59
QUOTE(neramuole @ 2009 02 23, 08:37)
as si savaitgali toki torta nulipdziau  ax.gif

Tobulas tortukas thumbup.gif

QUOTE(Meian @ 2009 02 23, 13:25)
"eksperimentinis triusis" atrode  ax.gif

wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Norėjau paklausti, o ta masė tortų apdengimui, tinka ant bet kokio torto? ax.gif ir kažin kuri geresnė(su kuria lengviau dirbti) ar iš saldainių, ar iš cukraus? smile.gif gal galit patart su kuria bandyti? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Oksiukas: 23 vasario 2009 - 15:14
Meian, truksta zodziu... wub.gif nerealus tortas...
Atsakyti
Meian, koks elegantiškas tavo tortas swoon.gif swoon.gif swoon.gif laaaabai gražu wub.gif wub.gif wub.gif Ir aš lauksiu apdengimo masės proporcijų su "žemiškais" produktais blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Oksiukas @ 2009 02 23, 14:36)
Laba, kai žinosit tikslias proporcijas, būtinai su mumis pasidalinkit? smile.gif Nes ir aš norėčiau išmokti, o kada eksperimentą kitą darysit? blush2.gif

Darysiu kazkuri savaitgali, dar nezinau... Kada laiko istaikyt pavyks mastau.gif

QUOTE(mazuliux @ 2009 02 23, 15:39)
Labas, sutinku su viskuo, iskyrus tai, kad icing'as yra tik tepamas. Tikrai yra ir kociojamas icing'as, bent jau anglijoje  mirksiukas.gif Jis tikrai labai panasus i fondant'a, bet ne tas pats


Apie sito sutverimo egzistavima tikrai nezinojau drinks_cheers.gif Gana keista tada, kodel ji vadina icingu (kaip konditerijos terminas, sis zodis netgi reikalauja, kad konsistencija butu "creamy" g.gif )

Bet, kita vertus, pats pavadinimas "fondant" irgi juk dazniausiai naudojamas apibudinti kociojama mase tortui dengti, kai tuo tarpu konditerijos terminologijoje tai yra tas virtas prancuziskas dalykas doh.gif


QUOTE(pirasa @ 2009 02 23, 15:56)
Vietoj gliukozės puikiai tinka dirbtinis medus. Juk jis yra padrytas iš gliukozės ir fruktozės. Aš išbandžiau masę su dirbtiniu medum ant "Chalato".
Chalatas


As darydama ta savo eksperimenta viriau cukraus sirupa, nes mano galva tai - pigiausia ir paprasciausia alternatyva, tik proporcijas atitaikyt reikia. Ir kazkaip jokiu problemu ax.gif

Beje, koks mielas chalatas wub.gif

QUOTE(Oksiukas @ 2009 02 23, 16:14)
Norėjau paklausti, o ta masė tortų apdengimui, tinka ant bet kokio torto? ax.gif ir kažin kuri geresnė(su kuria lengviau dirbti) ar iš saldainių, ar iš cukraus? smile.gif gal galit patart su kuria bandyti? g.gif


man asmeniskai saldainiu mase ne prie sirdies... karta pabandziau, ir tokia jau sintetika pasirode (ypac kai islydai ir pamatai, kas gavosi).

O siaip manau, kad jei tinka viena, tai ir kita mase turetu tikt, tik va raso, kad ta saldainiu mase apdengtas tortas jau neturetu but kisamas i saldytuva (atseit, buna, kad po to istrauki, ir sita mase pradeda labai rasot).

"You should not refrigerate a fondant covered cake. The condensation that can occur when you defrost or bring to room temperature can destroy the finish of the fondant. Yes, you are right about the water spots that is caused by condensation. Leave a cold glass of water on the counter and the surface of the glass will get the same kind of water spots. Water condensation. It is a physics issue." Saltinis

Bet toks is manes ir patarejas siuo klausimu, juk tos saldainiu mases dorai ir nenaudoju. ax.gif
Atsakyti
Kadangi sis savaitgalis laisvesnis buvo, dar istaikiau laiko tokiu egzotisku orchideju susni prigamint. Pasizvalgiau internete, kokiu ju buna, ir ivairiausiu ziedu "privariau". Jos bus naudojamos tokiam labai egzotiniam tortui su vaisiu + geliu papuosimais. Mano sena svajone toki iskept buvo -- gaivu torta, puosta orchidejomis ir vaisiais, o cia kaip tik ideali proga bus.... Nors dar nelabai greit ax.gif

Kadangi sumanymas toks neiprastas, o ir rezultatas visai idomus gavos, idesiu nuotraukas, gal kam pravers.

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Didziaja dali geliu dariau beveik nesinaudodama formelem (peiliuku tokiu maziuku pjausciau "laisva eiga"), nes net neisivaizduoju, kokiu cia formu reiketu. Kitoms gelems, pvz. tam paskutiniam ziedui, (kur, atseit, phaleonopsis) apatini "trilapi" ir viduriuka formele pjoviau, o didziuosius ziedlapius -- rankomis.

--------------------
O cia dar specialiai RiMami noriu idet kelias leliju nuotraukas blush2.gif norejau parodyt, kaip "pazalsvinau" lelijas (siek tiek zalsvu tonu pridejus kur reikia, ziedai atrodo labai naturaliai) - betgi niekaip nesugebejau normaliai nufotkint mad.gif Tos lelijos is tikruju mazai turi baltos spalvos likusios, bet kai bandau fotkint, tai jos taip atspindi sviesa, kad kadre atrodo beveik visiskai baltos doh.gif Na, bet gal vis tiek pavyks ka iziureti verysad.gif

user posted image
user posted image
user posted image
Atsakyti