Šiek tiek info apie šią ligą:
Nei duonos, nei džiūvėsių
Celiakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius.
Kas ta celiakija?
Celiakija tai paveldima virškinamojo trakto liga, kai organizmas netoleruoja augalinio baltymo gliuteno. Sergant celiakija sutrinka žarnyno veikla, atrofuojasi plonosios žarnos gleivinė, gali būti pažeidžiami kiti organai (kasa, nervų sistema, kaulai ir kt.) , kai vartojamos gliuteno turinčios grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti produktai (kviečiai, rugiai, miežiai). Būklė pagerėja vartojant dietą be gliuteno. Gliuteno yra grūdų kviečių, rugių bei miežių luobelėse. Anksčiau begliutenės dietos sąraše buvo ir avižos. Pastaraisiais metais atsirado moksliškai pagrįstų duomenų, kad avižos nesukelia celiakijos, todėl avižas galima vartoti celiakija sergantiems vaikams. Sergantieji celiakija dėl antrinių priežasčių (pažeistos gleivinės) dažnai netoleruoja pieno produktų, tiksliau laktozės. Tai nereiškia, kad pieno produktų žmogus negalės vartoti visą gyvenimą. Tiesiog šis produktas mityboje galės atsirasti pagerėjus celiakijos eigai, t.y. ilgesnį laiką laikantis griežtos begliutenės dietos.
Kur slypi pavojus?
Kartais tėvai užsimerkia, kad vaikas kartą per savaitę suvalgo duonos plutelę arba, švęsdamas gimtadienį, paragauja gabalėlį torto. Deja, gliutenas šiuo atveju veikia panašiai kaip uždelsto veikimo bomba arba lėto poveikio nuodai. Kiekvienas toks smūgis atsispindi įvairiuose organuose ir organų sistemose, o pirmiausia žarnyne, nervų sistemoje, kituose pažeistuose organuose (pavyzdžiui, kasoje, skydliaukėje, sąnariuose). Anksčiau ar vėliau žarnos gleivinė vėl atrofuojasi, o liga lėtai bet kantriai progresuoja, apimdama vis naujus organus. Žarnos gleivinei atsinaujinti reikia maždaug pusmečio griežtos dietos.
Jūsų klausimas
Mano 3 metų amžiaus dukrai diagnozavo celiakiją ir uždraudė valgyti bet kokius duonos ir kitus miltinius produktus. Bet juk tai, mano manymu, būtinas produktas, be kurio negalime apsieiti! Ar mano mergaitė dėl to nesusirgs kokiomis nors ligomis? Kokie produktai gali atstoti duonos gaminius, jei tokių iš viso yra?
Duonos gaminiai angliavandenių šaltinis. Iš tikrųjų angliavandeniai būtinas energijos šaltinis, tačiau duonos gaminiai nėra nepakeičiami. Pakankamą angliavandenių kiekį galite gauti valgydami ryžius, soją, grikius, vaisius ir daržoves. Šiuose produktuose gliuteno nėra. Dėl to, kad iš dietos bus pašalinti kviečių, miežių, rugių gaminiai, jūsų vaikui ligos tikrai negresia. Kur kas didesnis pavojus kiltų tuo atveju, jei neįvertintumėte gliuteno keliamo pavojaus.
Kas gali atstoti duonos gaminius?
Gliuteno nėra ryžiuose, grikiuose, sorose, kukurūzuose. Galite vartoti ne tik šių kruopų košes, bet ir miltus kepiniams, pvz., naminei duonai kepti. Vietoj kvietinių miltų galite naudoti bulves, ryžius, soją ar pupeles. Mėsoje, žuvyje, vaisiuose ir daržovėse gliuteno nėra, todėl šiuos produktus galite valgyti.
Patarimai žaliems
Nereikia slėptis nuo šios diagnozės ir ją ignoruoti, verčiau sužinokite daugiau apie ligą ir laikykitės rekomendacijų.
Vienintelis tikrasis šios ligos gydymo būdas begliutenė dieta. Vaistų, kurie išgydytų nuo šios ligos nėra. Todėl griežtai laikykitės rekomendacijų ir nenusiženkite joms net švenčių proga.
Visuomet skaitykite gaminio etiketes ir nepirkite gaminių, kurių sudėtyje yra kviečių, miežių, rugių. Nepamirškite, kad kviečių gali būti net ir tokiuose produktuose, kaip pomidorų padažas.
Čia galite peržiūrėti saugių produktų sąrašą:
http://gfkitchen.ser...m/SafeFoods.htmČia pateiktas produktų, kurių turite vengti, sąrašas:
http://gfkitchen.ser...odstoAvoid1.htmSusiruošėte švęsti gimtadienį ir nežinote į ką smaigstyti žvakutes? Receptų rasite čia:
http://www.thegluten...s/index.html#efBūkite budrūs slaptas gliutenas
Šių produktų sudėtyje kvietiniai miltai dažniausiai nenurodomi, tačiau juose produktuose gali būti gliuteno:
* Saldainiai
* Ledai
* Majonezas, padažai, pomidorų padažas
* Mėsos ir žuvies konservai
* Alus, gira, degtinė
* Tirpi kava, tirpi kakava
* Greito paruošimo sriubos, buljono kubeliai
Gliuteno yra ir pašto ženklų klijuose, jo gali būti kai kuriuose lūpų dažuose ir dantų pastose.
4 auksinės taisyklės
· Jei turite galimybę, produktus be gliuteno laikykite atskiroje spintelėje.
· Kiekvienas celiakija sergantis asmuo turi turėti savo puodelį, lėkštę, įrankius. Geriausia, jei jie skirsis spalva, kad net mažas vaikas sugebėtų juos atskirti.
· Geriausia dietinius patiekalus gaminti atskiruose puoduose, keptuvėse. Jeigu neįmanoma kruopščiai juos išplaukite.
· Jeigu rankose laikėte produktą, kuriame yra gliuteno, prieš imdami produktus be gliuteno nepamirškite nusiplauti rankų.
Mama, kas pusryčiams?
Bulvių paplotėliai su kukurūzų miltais
5 bulvės, 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, druskos pagal skonį.
Į pasūdytą verdantį vandenį supilti kukurūzų miltus ir virti, kol susidarys tiršta masė. Į šią masę sudėti iš anksto išvirtas ir mėsmale sumaltas bulves. Masę gerai išmaišyti, šaukštu dėti ant įkaitusių riebalų ir apkepti iš abiejų pusių.
Košė Princesė
Vandenyje išvirti birią ryžių košę. Atskirai mikseriu suplakti varškę, sudėti suplaktą varškę į košę ir dar kartą suplakti. Košę pagardinti gabalėliu sviesto.
Varškėčiai
1 pakelis varškės, 1 kiaušinis, druskos pagal skonį, 23 šaukštai kukurūzų krakmolo.
Varškę suplakti mikseriu, įmaišyti kitus ingredientus ir iškepti gerai įkaitusioje keptuvėje.
Čia galite rasti daugiau puikių receptų:
http://www.celiac.ru/recipe.htmBeje, Lietuvoje galima įsigyti begliutenių produktų, sukurtų specialiai celiakija sergantiems žmonėms. Asortimente yra ir mišinių duonai, ir mišinių pyragui, ir sausainių, ir makaronų ir t.t. Viskas, ko reikia lengvesniam ir patogesniam jūsų šeimos gyvenimui.