Įkraunama...
Įkraunama...

Ilgo ir sėkmingo žindymo paslaptys

QUOTE(ievukas22 @ 2009 01 30, 12:16)
Laba diena, radau internete gera straipsni, man jis patiko  thumbup.gif. Ikeliu straipsnio nuoroda (jis apie zindyma ir primaitinima):
http://www.sveikapra...?text.id.sub.44
Istrauka is straipsnio:
,,Nors rašoma, kad pieno neturėjimas prilyginamas invalidumui, aš pieno NETURĖJAU. Esu sveika, krūtys – normalaus dydžio, tačiau kūdikį sugebėjau išmaitinti vos 2 savaites. Dukra rėkė dieną-naktį, tad mano mama, pas kurią tada gyvenome, liepė nekankinti vaiko ir duoti mišinio. Jau pirmą kartą sočiai pavalgiusi mergaitė išmiegojo visą naktį”.
Labai dažnai vaiko “neramumas”, t.y. noras valgyti kas 1-1,5-2 val. interpretuojamas kaip pieno trūkumas, nes kaimynės vaikelis maitinamas mišinuku miega ramiai po 3-4 val. Mišinys yra sunkiai virškinamas maistas, pagamintas karvės pieno pagrindu ir didžiąją dalį sudaro kazeinas (varškė). Tuo tarpu motinos piene dominuoja išrūgų baltymai, kurie labai lengvai virškinami ir motinos pienas ilgiausiai užsibūna žarnyne tik 2 val., o gali ir trumpiau, jei vaikelis daugiau gauna skysto pirminio pienelio, nei riebaus galinio. Todėl vaikelis valgo gerokai dažniau. Antra – kiekvienos mamos organizmas yra individualus. Kad gamintųsi pienelis būtina tam tikra krūtų stimuliacija (tarpai tarp maitinimų, maitinimo trukmė ir krūties ištuštinimas). Vienų mamyčių organizmą reikia stimuliuoti kas 1-1,5 val., kad pagamintų reikiamą pienelio kiekį, kitam organizmui pakanka stimuliacijos kas 3-4 val. Ir pienelio jūros teka…. Jei mamos nusižiūri taip kaip šukuoseną vaikelio maitinimo modelį, o jai vyksta kitaip, nei kaimynei, vadinasi “trūksta pieno”. Betgi ir ta pati šukuosena ne kiekvienam veidui tinka. Kaimynė gražuolė, o ji baidykle patampa su tom garbanėlėm….Pirmame pavyzdėlyje nieko nepasakyta, kaip dažnai vaikelis šlapinosi, kiek nukrito svorio po gimimo, kiek priaugo, kokios spalvos buvo išmatos? Toks kategoriškais pasakymas – neturėjau pieno – nieko nesako. Jei vaikas 2 savaites nuo gimimo būtų negavęs pieno, jis turėjo būti visiškai išsekęs ir jėgų verkti “dieną-naktį” jau tikrai neturėtų. Gal būt ir neturėjo pakankamai, tačiau būtina išsiaiškinti pieno neturėjimo priežastį. Gal būt vaikelis nemokėjo gerai apžioti krūties ir iščiulpti galinio riebaus, jam kalorijų ir sotumo jausmą teikiančio pienelio. Šis pienelis likdavo krūtyse, o į smegenis keliaudavo signalas, jog jo nereikia ir krūtys mažiau pradėdavo gaminti pienelio. Geriausias spendimas – ieškoti išmanančių žmonių pagalbos, o nepasikliauti patarimu – “nekankink” savo vaiko, duok mišinuko. Nuo motinos pieno dar niekas nebuvo nukankintas. Dar keisčiau, kad motina nustojo visai žindyti, nors protingai duodant mišinį, jei vaikelis tikrai neteko daug svorio, savo pieneliu, kaip vertingiausiu maisto papildu ir apsauga nuo infekcijos galima maitinti mėnesių mėnesiais. Labai dažnai po trečio mėnesio pavyksta net visai atsisakyti mišinuko, jei iki tol pienelio vaikeliui vis pritrūkdavo.
Dr. Eglė MARKŪNIENĖ
KMUK Neonatologijos klinikos vadovė  4u.gif

tame ir esme kiek istraukia tiek prisigamina. o maniske tingine, ji tik zaidzia, as nemoku kruties ikist gerai, speneliai dideli.nepriverciu isiziot, kai bandau tai ji supyksta kad negauna ir verkt pradeda tada greit kisu belekaip. db nusitraukiu ir duodu is buteliuko, plius misinuko, nes nusitraukt daug neiseina, nakciai visai nelieka pieno tai misini duodu. pabandziau vel duot kruti, tai pirma kart pavalgius miegodama vis jautes lyg gerai.miegojo 3 val, o poto kai daviau kita kruti tai ji nemiegojo verke, poto vel ja daviau vel verke valgyt prase, tada daviau is buteliuko piena tai suvalge 80 ml. ir vel nemiega. doh.gif tada vel kruti kisau ir nezadinau kaip visad , tai ji uzsnudo ir uzmigo. ir kas keisciausia po jos valgio neistraukiau is krutu visai pieno, seniau istraukdavau nemazai. is vienos krities net po 4 val pertraukos neistraukiau visai pieno. net isigandau. taip ir nesuprantu ar ji pavalgius buvo ar ne, tas nerimas neduos man gyvent, jai po val ciunkimo verkia dar o kai duodu ji snaudzia tai ... kazinau. delto bijau duot vien kruti kad ji istrauks mazai tingedama o pienelio sumazes ir ka tada darysiu. tikras galvos skausmas cray.gif cray.gif
Atsakyti
QUOTE(jurgitaru @ 2009 02 22, 13:24)
drinks_cheers.gif ir dar raso, kad maitinant is buteliuko, didesne tikimybe, kad bus diegliukai, nes vaikiukas dar ir oro prisigaudo deciulpdamas!
Papildyta:

gal pameginkit rinktis kitoki vit d: yra vandeninis vit d tirpalas ir aliejinis (vygantolis). pameginkit, gal ta isisavins geriau. kai bunat lauke, atsukit vaiko veideli i saule, net tada gaminasi naturalus vit d. jau greit pavasaris, saules bus daugiau, kaldru maziau, gal mazyli dazniau is prietemos istrauksit atsilus orams ir susitvarkys viskas. namie irgi sauletu vietu daugiau ieskokit.
jei jau visai prastai buna, tai vaikiukams skiria kvarco lempas - toks leliuku soliariumas - irgi padeda. aptarkit su gydytoja ir si varianta. sekmes ir neskubekit primaitint!

Oi merginos viskas isbandyta: pakietem dabar vigantoli i vandenini. Lauke bunam, kai tik miegma, atsukam i saule kiek jos cia buna....
Maudomes juros druskoj, masazuojames, gerem dideliais kiekiais vit.D, bet....
Na lauksim pavasario, turetu taisytis reikaliukai ax.gif
Valgom MP, nors iki 5 men. nenoriu primaitineti schmoll.gif

Papildyta:
QUOTE(Madeleine @ 2009 02 22, 13:45)
Tai jeigu vit D nėra daržovėse (o jo tikrai nėra, panašų klausimą savo laiku net Sveikai pradžiai uždavinėjau), kam tada primaitint? mirksiukas.gif  Juolab, kad vaikutis toks mažas? Šalia rachito dar rizika alergiją ar kokią žarnyno bėdą įsitaisyt (nelinkėčiau niekam)...

Šiaip dažnam vaikui mūsų platumose diagnozuoja tą rachitą, mums taip pat taip buvo. Tik kažkaip savaime tai praeina - tiek pasikeitus sezonui, tiek vaikui pačiam paūgėjus. Kartais gydytojai irgi labai užaštrina šią problemą (pati tokią patirtį turėjau). Nors negaliu sakyt, kad reik nekreipt dėmesio, bet mano galva, pasiūlymai primaitinti 3 mėn kūdikį daugiau žalos pridarytų...

Cia ne del to, kad vit. D yra darzovese, o del medziagu apykaitos, kuri pas mus leta, del to greiciausiai ir neisisavinam vit. D.
Atsakyti
QUOTE(Rola @ 2009 02 23, 11:41)
Cia ne del to, kad vit. D yra darzovese, o del medziagu apykaitos, kuri pas mus leta, del to greiciausiai ir neisisavinam vit. D.

Man jau irgi idomu pasidare, ar primaitinimas itakoja geresni vitamino D pasisavinima? g.gif Kazkaip neteko girdeti apie tai, gal kas girdejo ir gali papasakoti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ritukasx: 23 vasario 2009 - 11:05
QUOTE(neriukazx @ 2009 02 23, 12:26)
tikras galvos skausmas  cray.gif  cray.gif

Yra mama-mamai tel. gal pabalba bus konkretesnė.http://zindymas.lt/taxonomy/term/34
Jei ne viena, tai kita atsilieps. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Košė-Malošė: 23 vasario 2009 - 12:22
QUOTE(ievukas22 @ 2009 02 18, 18:33)
As pirmam vaikiukui duodavau nutraukta MP ir man mazejo (nenusitraukinedavau tik nakti, buvau sugalvojusi, kad man geriau is buteliuko maitinti, nes matau kiek suvalgo doh.gif). Esu skaiciusi, kad pientraukis taip gerai pienuko is papulio neistraukia, kaip vaikiukas. Gimdimo namuose man gydytoja sake, kad geriausias pientraukis yra mano vaikiukas ir rekomendavo nenusitraukineti MP. 

"Trūksta pieno. Kartais mamos nerimauja, ar jos turi pakankamai pieno. Ypač, jei kūdikis ima verkti po keliolikos minučių pamaitinus ar būna neramus vakarais. Dažnai draugė, anyta, mama ar net gydytoja abejojančioms dėl savo pieno kiekio mamoms pataria: „Nutrauk ir pažiūrėk kiek jo yra“. Deja, tai grubi klaida. Mama niekada negalės nutraukti tiek pieno, kiek ištraukia jos kūdikis. Be to, kūdikis verkia nebūtinai dėl to, kad yra alkanas. Tik du požymiai drauge:
1.blogai augantis kūdikio svoris (mažiau nei 500 g per mėnesį ar mažiau nei svėrė gimęs, praėjus 2 savaitėms po gimimo);
2.retas šlapinimasis koncentruotu šlapimu (mažiau nei 6 kartus per parą) ir papildomas – žalios bado išmatos patikimai rodo, jog kūdikis dėl kažkokių priežasčių gauna per mažai pieno.
Per mažai pieno kūdikis gali gauti, jei blogai apžioja krūtį ir negali pasiekti riebaus pienelio, nes yra per toli nuo jūsų, persukta galvutė, suvystytas į – „kokoną“, per mažai išsižioja ir čiulpia tik spenelį, krūtis kišama kūdikiui į burną nelaukiant, kol jis išsižios ir paims plačiai ir giliai krūtį pats. Nėra maisto produktų ar gėrimų kurie tikrai pagausintų pieną. Tik dažnas žindymas, nuogo kūdikio glaudimas prie jūsų apnuogintos krūtinės (oda–oda kontaktas) ir, svarbiausia, taisyklingas krūties apžiojimas gali padėti."
(saltinis http://www.gyvybe.lt/index.php?id=15) 4u.gif
Papildyta:

"Buteliukas. Labai neigiamai žindymą ir pieno gamybą veikia papildomas kūdikio maitinimas iš buteliuko dėl visiškai skirtingo žindimo mechanizmo. Pamėginkite įsikišti į burną pirštą ir čiulpti. Tai panašu į čiulptuką ant buteliuko: burna tuščia, juda tik liežuvis. Jei norite suprasti, ką reiškia žįsti krūtį pabandykite čiulpti sulenktą riešą: burna bus pilna, judės žandikauliai ir veido raumenys. Tai panašu į maitinimą iš krūties. Kūdikiai šį skirtumą pajunta iš karto ir priklausomai nuo to, kuris maitinimo būdas dominuoja, ilgainiui tą ir pasirenka. Kadangi pirmomis paromis, kai naujagimis ypač jautrus įvairiems potyriams, pasiūlius buteliuką, dauguma vaikų jį ir pasirenka. Kai kūdikis prie krūties „aikštijasi“, nes reikia ją žįsti kitaip, motinos supranta tai kaip krūties atsisakymą, o ne kaip paprasčiausią mažučio žmogaus sutrikimą jam nežinomoje situacijoje. Tyrimai įrodė, jog maitinimas iš buteliuko nėra lengvesnis (kaip mėgstama teigti), nes kūdikiui reikia nugalėti didelį neigiamą slėgį, dėl to vėliau deformuojasi apatinis vaiko žandikaulis, formuojasi netaisyklinga sąkanda, dažniau plaka širdutė ir dažnėja kvėpavimas. Jei norite sėkmingai maitinti kūdikį savo pienu, nenaudokite buteliuko. Jei mažyliui reiks sugirdyti vaistus ar dėl kokių nors priežasčių teks laikinai palikti kito asmens priežiūrai, kūdikio maitinimui naudokite šaukštelį ar taurelę." http://www.gyvybe.lt/index.php?id=15

tai maniske tada tik liezuviu zaidzia . neiseina man, jai kada ir ikisu daugiau tai pradejus jai ciulpt iskart lupytes susiciaupia labiau. ir negirdziu jos rijimo garsu ir isvis is proto iseit galima . jau valanda zaidzia miegodama ir vis nepaleidzia, verkt pradeda cray.gif cray.gif cry.gif cry.gif
Atsakyti
QUOTE(neriukazx @ 2009 02 23, 13:47)
tai maniske tada tik liezuviu zaidzia . neiseina man, jai kada ir ikisu daugiau tai pradejus jai ciulpt iskart lupytes susiciaupia labiau. ir negirdziu jos rijimo garsu ir  isvis is proto iseit galima . jau valanda zaidzia miegodama ir vis nepaleidzia, verkt pradeda  cray.gif  cray.gif  cry.gif  cry.gif

o tai ka tada man sneket kai mano Nojus beveik visa nakti miega su papuliu dantyse ir skrebena su tais savo dantim man speneli !!!! man irgi norisi kaukti...tau dar gerai, tavo vaikas neturi dantu ir gali kabet ant papuliu nors ir visa para....
na labai tikiuosi kad islys jam dar pora dantuku ir nebereikes taip tos mamos....nes tikrai baigiu nuprotet...jau antras menuo praktiskai be miego...o nepasakyciau kad ir pries tai labai gerai meigodavo....
Atsakyti
QUOTE(Rola @ 2009 02 23, 11:41)
Oi merginos viskas isbandyta: pakietem dabar vigantoli i vandenini. Lauke bunam, kai tik miegma, atsukam i saule kiek jos cia buna....
Maudomes juros druskoj, masazuojames, gerem dideliais kiekiais vit.D, bet....
Na lauksim pavasario, turetu taisytis reikaliukai  ax.gif
Valgom MP, nors iki 5 men. nenoriu primaitineti  schmoll.gif

Papildyta:

o kaip nustatomas medžiagų apykaitos greitis? neteko apie tai girdėti blink.gif ta prasme, kuo remiantis sakoma, kad greita ar lėta apykaita, kūdikiui?

Kokie rachito požymiai jums buvo nustatyti?

Šiaip, mes irgi viską bandėm, vienu metu nemažas vit D dozes davėm (beje, tai buvo vasarą, kai vaikas didesnę dienos dalį lauke išbūdavo) - niekas nepadėjo. Nors man širdy toks jausmas buvo, kad nėr čia tikros bėdos ir nereikia labai pergyvent. Atėjo ruduo, dangus apsiniaukė, baigės mūsų rachitas smile.gif Bet ne dėl oro, tiesiog vaikas išaugo.

Beje, mūsų pediatrė pasakojo, kad Anglijoj apskritai nėra tokios praktikos vaikams duoti vit D, atseit, ten neserga rachitu. Ir suprask, kodėl, juk klimatas ten taip pat ne toks saulėtas...
Atsakyti
QUOTE(Madeleine @ 2009 02 23, 12:56)
*o kaip nustatomas medžiagų apykaitos greitis? neteko apie tai girdėti blink.gif ta prasme, kuo remiantis sakoma, kad greita ar lėta apykaita, kūdikiui?

**Beje, mūsų pediatrė pasakojo, kad Anglijoj apskritai nėra tokios praktikos vaikams duoti vit D, atseit, ten neserga rachitu. Ir suprask, kodėl, juk klimatas ten taip pat ne toks saulėtas...

*Jaučiu, kad bus nustačius dėl retesnio tuštinimosi g.gif Ar atspėjau?
**Taip ir yra, draugė UK gyvena, tai nusivežė vit D iš Lietuvos biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(AusraR @ 2009 02 23, 13:56)
o tai ka tada man sneket kai mano Nojus beveik visa nakti miega su papuliu dantyse ir skrebena su tais savo dantim man speneli !!!! man irgi norisi kaukti...tau dar gerai, tavo vaikas neturi dantu ir gali kabet ant papuliu nors ir visa para....
na labai tikiuosi kad islys jam dar pora dantuku ir nebereikes taip tos mamos....nes tikrai baigiu nuprotet...jau antras menuo praktiskai be miego...o nepasakyciau kad ir pries tai labai gerai meigodavo....

tokiu metu jau nebijociau nutraukt pieneli, svajoju bent 5 menesiukus pamaitint, mum dar tik 19 dienu o jau misinio valgom senai . db sumasciau pabandyt krutim, bet ji miega arbe zaidzia, o man juk i toleta i vonia reik, o valgyt irgi verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(neriukazx @ 2009 02 23, 14:03)
tokiu metu jau nebijociau nutraukt pieneli, svajoju bent 5 menesiukus pamaitint, mum dar tik 19 dienu o jau misinio valgom senai . db sumasciau pabandyt krutim, bet ji miega arbe zaidzia, o man juk i toleta i vonia reik, o valgyt irgi  verysad.gif

toks poziuris irgi nepadeda pienelio gaminti. labai daug ir psichologijos yra vaikelio zindyme. lenkiu galva pries ta mamyte, kuri kantrybes turi ir sveikatos taip ilgai dvynukus zindyti. medali jai kabinti reiktu. o pradzia, turbut, irgi sunki labai buvo. beje, kam ji buvo lengva - mano sunus keliu savaiciu oirgi yra gaves misinuko, nes neva pieno turejau mazai, be to nukandziotuose ir kraujuojanciouse speneliuose tipo uzdegimas isimete ir pienas neva netinkamas buvo... ko tik tie daktarai neprisneka. padejo patirties turejusi drauge ir po to sekmingai maitinau labai labai ilgai, nes be galo be krasto norejau vaikeli krutimi maitinti bet kokia kaina, kiek nervu, kiek laiko ir nemiegotu naktu tai bekainuotu! linkiu ir tau to paties ( to didelio noro)
Atsakyti
QUOTE(jurgitaru @ 2009 02 23, 13:35)
labai daug ir psichologijos yra vaikelio zindyme.

Pritariu 100 proc drinks_cheers.gif

Pati ne kartą įsitikinau, kad pienelis kaupiasi ne tik (.)(.), bet ir smagenyse.
Atsakyti
QUOTE(neriukazx @ 2009 02 23, 10:26)
ir kas keisciausia po jos valgio neistraukiau is krutu visai pieno, seniau istraukdavau nemazai. is vienos krities net po 4 val pertraukos neistraukiau visai pieno. net isigandau.

anksciau, kol dar maitinau misriai ir nutraukinedavau piena neturejau jokiu problemu su nutraukimu, o po to kai mazius pradejo traukti piena pats nebeganiu nusitraukti nei kiek, nepaisant, kad pieno tuo metu yra (dariau bandyma: po nesekmingo meginimo istraukti piena duodavau kruti maziui ir jis traukdavo)... nezinau kas cia pasidare, bet taip yra unsure.gif
Atsakyti