Na pakeliavimui reikia pinigėlių, o darbai nesimėto...
Pati esu nežinioje, tačiau jei pavyks įstoti ten, kur tikrai noriu, studijuosiu, jei ne tikiuosi metus pailsėti ir kitąmet perstoti, mat žinau, kur noriu
QUOTE(spragtuke @ 2010 03 14, 20:45)
As, jei tektu rinktis dabar, tai is karto po baigimo nestociau. Pakeliauciau, padirbciau svetur, galbut uzsidirbciau studijoms ir pragyvenimui kazkuriam laikui, o tada jau kibciau i mokslus daznas 18-metis dar gerai neisivaizduoja, ka veiks, baiges studijas...
Kaip,žmogau, gali neįsivaizduoti, ką veiksi baigęs studijas?????????? Įdomi mintis. Tai ir stoji su tuo tikslu, kad baigus pasirinktą specialybę dirbtum ta kryptimi. Na nebent yra ir tokių, kad stoja bet kur, kad gautų diplomą, o paskui jį pasidėtų į stalčių ir eitų dirbti į prekybcentrį. Tas kas siekia savo tikslo, visada pasiekia, kas plaukioja padebesiais, tas ir 40 sulaukęs plaukioja ir savęs nesuranda, o, kad dažnas 18 - metis neįsivaizduoja, ką veiks po studijų, ne dažnas, o retas, tas kur plaukioja...jau vienoliktokai per atvirų durų dienas lekia į universitetus, domisi specialybėmis ir jau žino ko nori, o kas plaukioja, tas ir plaukios...
QUOTE(donna bella @ 2010 03 14, 17:26)
Kaip,žmogau, gali neįsivaizduoti, ką veiksi baigęs studijas??????????
cia manau, omenyje turejo ne studijas, o mokykla .
QUOTE(Aristokratė @ 2010 03 15, 02:42)
cia manau, omenyje turejo ne studijas, o mokykla .
Tai aš ir rašau, kad retas 18 metis nežino, ką veikti baigus mokyklą, net vidutiniškai besimokantys domisi ir stoja.
jei kankina abejones, tikrai geriau metus pasidaryti pertrauka ir ja skirti kitokiai veiklai. Nes gyvenimo dvyliktokai dar yra mazai mate, tikrai sunku prasmingai pasirinkti.
As 12-je klaseje mamai sakiau, kad mokytoja tikrai nebusiu
Pradejau studijuoti, po pirmos praktikos pamaciau kad patinka...
Bet jeigu butu nepatike, butu teke kazkur kitur stoti po studiju. O sesuo mano baige KTU specialybe vien tik tam kad butu aukstasis, o dirba visai kitoki darba. Sakyciau 4m veltui.
Ir apskritai perdetas tas mokslas del mokslo-kad tureti kuo daugiau bakalauro ar magistro diplomu.
As 12-je klaseje mamai sakiau, kad mokytoja tikrai nebusiu
Pradejau studijuoti, po pirmos praktikos pamaciau kad patinka...
Bet jeigu butu nepatike, butu teke kazkur kitur stoti po studiju. O sesuo mano baige KTU specialybe vien tik tam kad butu aukstasis, o dirba visai kitoki darba. Sakyciau 4m veltui.
Ir apskritai perdetas tas mokslas del mokslo-kad tureti kuo daugiau bakalauro ar magistro diplomu.
As nieko pries metelius pailseti po 12 metu mokslu Bet as sau to neleisiu nes metus isvaistyti neapsimoka ir taip gyvenimas trumpas
QUOTE(Turkish @ 2010 03 14, 18:00)
Na pakeliavimui reikia pinigėlių, o darbai nesimėto...
Jau atrodo visi tik ir pasiruošę duot darbo žaliam jaunimui ką tik mokyklą baigusiam ir jiems pasaulį parodyt
Esu tikra, kad MAN metai laisvi po mokyklos būtų visiškas laiko švaistymas. Į perspektyvą Lietuvoj susirasti darbą žiūriu labai skeptiškai, o kad kažką mokysiuos, kartosiuos, ruošiuos kitiems metams irgi drambliuko svajonės
Net nesvarsčiau galimybės pailsėt po mokyklos, nors dėl studijų programos iki paskutinės minutės mėčiausi.
Aš prisidėsiu prie tų, kurie mano, jog reikėtų stoti. Pati esu trečiam kurse, praėjau visus tuos stojimus ir jau studentiško gyvenimo spėjau paragauti. Turiu draugu, kurie perstojo, metė studijas.
Faktas toks - kad ir kaip keiktume aukštąjį mokslą ir sakytume, koks čia š ir aukštojo mokslo diplomas nieko šiais laikais nereiškia, nes beveik visi jį turi, bet susirasti geresnį darbą įmanoma tik su aukštuoju. O be aukštojo (mano draugė du metus prasimokius metė VU anglų filologiją) įmanoma tik mechaninį darbą fabrikuose rasti, kur nieko galvot nereikia. Ypač mažesniuose miesteliuose. Na, nebent turit pažįstamų, kurie po vidurinės baigimo be darbo patirties žmogui padėtų įsidarbinti.
O ir Anglijoj su darbais ne pyragai, buvo išvažiavus mano draugė ir ten. Tokia nuostatata jos buvo: "viskas, atsibodo tie mokslai, užkniso viskas, eina visi *****, metu mokslus ir važiuoju į Angliją dirbt". Tėvų paprašė, kad duotų pinigų paskutinį kartą į Angliją išvažiuot. Ir po mėnesio grįžo darbo negavus... O dabar sėdi depresuota namie pas tėvus.
O Lietuvoj įstojus, galima dalyvaut studentiškose organizacijose, organizuot renginius, išvažiuot vasarą kad ir tą pačią JAV per programą padirbt, pakeliaut, su Erasmus galima išvažiuoti, susirandi daug draugų, pakeiti aplinką. Visiškai pasikeičia požiūris į gyvenimą, pagaliau susirandi praktiką kompanijoj ar įsidarbini ir pradedi mažais laipteliais kilti karjeros laiptais.
Faktas toks - kad ir kaip keiktume aukštąjį mokslą ir sakytume, koks čia š ir aukštojo mokslo diplomas nieko šiais laikais nereiškia, nes beveik visi jį turi, bet susirasti geresnį darbą įmanoma tik su aukštuoju. O be aukštojo (mano draugė du metus prasimokius metė VU anglų filologiją) įmanoma tik mechaninį darbą fabrikuose rasti, kur nieko galvot nereikia. Ypač mažesniuose miesteliuose. Na, nebent turit pažįstamų, kurie po vidurinės baigimo be darbo patirties žmogui padėtų įsidarbinti.
O ir Anglijoj su darbais ne pyragai, buvo išvažiavus mano draugė ir ten. Tokia nuostatata jos buvo: "viskas, atsibodo tie mokslai, užkniso viskas, eina visi *****, metu mokslus ir važiuoju į Angliją dirbt". Tėvų paprašė, kad duotų pinigų paskutinį kartą į Angliją išvažiuot. Ir po mėnesio grįžo darbo negavus... O dabar sėdi depresuota namie pas tėvus.
O Lietuvoj įstojus, galima dalyvaut studentiškose organizacijose, organizuot renginius, išvažiuot vasarą kad ir tą pačią JAV per programą padirbt, pakeliaut, su Erasmus galima išvažiuoti, susirandi daug draugų, pakeiti aplinką. Visiškai pasikeičia požiūris į gyvenimą, pagaliau susirandi praktiką kompanijoj ar įsidarbini ir pradedi mažais laipteliais kilti karjeros laiptais.
Visos temos neperskaičiau, bet ar galvojote kuri po mokyklos išvažiuot savanoriaut? Privalumai: turi garantuotą "darbą" ir pajamas. Stipendija, manau, būtų nedidelė, bet išgyventi galima. Būtų proga pagyvent užsienyje išmokt/patobulinti kalbą, tad metai veltui nepraeitų. Pačiai su tuo susidurt neteko, bet neseniai nete skaičiau atsiliepimų, kad savanorystė visai geras daiktas
Stoti studijuoti, Lietuva nėra tokia šalis kur susirastumei darbą be išsilavinimo, šiais laikais net ir aptarnaujančiam personalui keliami itin aukšti reikalavimai...
QUOTE(Gretuteka @ 2009 03 28, 07:51)
sveikos jei dar nežinai ką nori studijuoti, nepulčiau stačia galvą bet kur geriau ramiai pagalvoti.
Jei nežinai, ką studijuoti, tai reiktų pagalvoti, BET geriau galvoti greitai: t.y. neleisti laiko veltui visus paskutinius metus, bet tyrinėti, kas ir kaip: apsvarstyti įvairių specialybių patrauklumą, ar save įsivaizduoji toj srity dirbančią po pvz. dešimties metų. Stoti "bele kur" yra labai labai nekoks (nors LT itin paplitęs) dalykas, tačiau sistemiškai svarstant, kas galėtų tikti ir patikti pusmečio turėtų užtekti.
Manau, kad dauguma bebaigiančių mokyklą susiduria su abejonėmis, ką rinktis, gal atidėti ir t.t. Ir tos abejonės dažniausiai niekur nedingsta laukiant metus ar kitus, greičiau dingsta motyvacija mokytis apskritai.
Galiausiai, yra šalių, kur labai paplitęs studijų atidėjimas, kur jauni žmonės metus prakeliauja po pasaulį ir pan. TAČIAU, tai yra šalys, kur daug lengviau rasti darbą be išsilavinimo, kur už tokius darbus normaliai mokama ir kur nėra išpūstas mokslo burbulas (kad išsilavnimas BŪTINAS net valytojai):
QUOTE(Partena! @ 2011 02 03, 11:57)
Stoti studijuoti, Lietuva nėra tokia šalis kur susirastumei darbą be išsilavinimo, šiais laikais net ir aptarnaujančiam personalui keliami itin aukšti reikalavimai...