QUOTE(Heart @ 2009 03 18, 18:32)
Padėkite man truputį susigaudyti ingredientų pavadinimuose iš
šios skaičiuoklės.
Lye - natrio šarmas?
Coconut (fractionated) - rafinuotas kokosų aliejus????
Linseed (flax) - sėmenų aliejus???
Ruošiuosi pirmą kartą virti su šarmu, baisuuuu
Papildyta:
Ir ta pačia proga užduosiu dar keletą kvailų klausimų dėl paties proceso.
1. Kiek supratau, vanduo su šarmu ir riebalai turi būti vienodos temperatūros. Tai vandenį reikia pašildyti prieš dedant į jį šarmą ar kaip? Ir kaip nuspręsti, kokia turi būti temperatūra?
2. Jeigu jau natrio šarmas tokia baisiai ėsdinanti medžiaga, tai ar nesuės ji mano termometro
3. Sumaišyti su natrio šarmu riebalai, kiek supratau, smarkiai suputoja ir lipa iš puodo. Kokio gylio ir paviršiaus turi būti indas, kuriame maišome? Ar standartinis 10 litrų talpos cinkuotas kibiras tiks?
4. Ar tikrai būtina maišyti blenderiu? Gal galima ranka?
Atsiprašau už kvailus klausimus, bet tikrai baisoka pirmą kartą dirbti su chemikalu. Juolab, kad chemija man visada buvo tamsus miškas.
na, kadangi pati ta procesa praejau ir nors visi atsakymai yra įvairiuose saituose, visvien jų nepastebedavau
, pabandysiu tau pakomentuot iš mažos praktikos.
Lye =natrio šarmas.
1. Sarmas uzkaitina vandeni. aliejai/ sarmo tirpalas turi buti apie 40 laipsniu. taciau man sarmo tirpalas greit veso, tad laikiau ji voneleje su siltu vandeniu.
Ir- pirma istirpinau aliejus. temperaturos termometru as nematavau, saituose rašo 'hot to the touch'.
2. as maisiau su mediniu saukstu tirpala, nesuede
3.putoja vanduo-sarmas, o riebalai ne taip. kai gaminau apie 1,5 litrus, puodas buvo beveik pilnas(gal 10 cm nepripiltas) tiek, kad nesitaskytu plakant veliau.
4.As maisiau mikseriu ir tai 40 minuciu.pirma kart su ranka mikseri laikiau -mirtinai pabodo, antra kart pastaciau puoda i mikserio stova. Blenderis maziau taskosi.
chemikalas ne toks jau ir baisus, bet atsargumas butinas. pVz. kai pavaliau be pirstiniu istiskusi nesustingusi(tai reiskia nepilnai suskilusiu NaoH) muila, truputi dilgciojo - o tai reiskia reagavo su oda.