Nors dar ne Kaledos, bet jau ne pirmus metus zaviusi ir neprisiruosiu pagamint. Gal kas zino kaip ir is ko? Jei kas pasidalintu patirtimi ar idejomis buciau l. dekinga. Ir galeciau treniruotis per likusia vasara ir rudeni Bu po to kai prisiruosi paskutine diena nemokedama tai gausis ne namukas o gogelmogel kose....
Na pavyzdziui tox
Is kokios teslos pagrinda daryt? Koki det "cementa"?
QUOTE
Is kokios teslos pagrinda daryt? Koki det "cementa"?
Pagrindą gali daryti iš meduolinės tešlos- iškepsi meduolinį pyragą, supjaustysi stačiakampiais ar kvadratėliais ir "cementuosi" kaip plytas. "Cementą" gali daryt iš baltymų ir cukraus (arba c.pudros). Stogą galima dengti kvadratiniais (senoviškais) sausainiais, taip pat gražu dengti vafliniais vamzdeliais
Dar gali pasigamint tokį namelį :
4 - 5 pakeliai sausainių po 180 g,
4,5 pakelio varškės po 200 g varškės,
500 g sviesto,
500 g cukraus,
1 citrina.
Sviestą išsukti su cukrumi, sudėti varškę, sutarkuotą citriną. Viską gerai sumaišyti. Šia mase pertepti sausainių eiles. Suformavus namelį papuošti šokolado glajumi, apibarstyti kokoso riešutų drožlėmis.
.
4 - 5 pakeliai sausainių po 180 g,
4,5 pakelio varškės po 200 g varškės,
500 g sviesto,
500 g cukraus,
1 citrina.
Sviestą išsukti su cukrumi, sudėti varškę, sutarkuotą citriną. Viską gerai sumaišyti. Šia mase pertepti sausainių eiles. Suformavus namelį papuošti šokolado glajumi, apibarstyti kokoso riešutų drožlėmis.
.
Kitas namelio variantas
400 g forminių sausainių (2 pakeliai)
500 g varškės
200 g grietinėlės
2 šaukštai želatinos
100 g marmeladinių saldainių
10 g vanilės cukraus
150 g cukraus
150 g juodojo šokolado
3 šaukštai šokoladinio sirupo
miltinio cukraus papuošimui
Forminius sausainius sudedame eilutėmis po 3.
Varškę 2-3 kartus sumalame mėsmale arba ištriname per tinklelį. Į ją suberiame cukrų, vanilės cukrų, supilame grietinėlę, ištirpintą želatiną ir gerai išmaišome.
Ant sausainių dedame varškės masės, pabarstome supjaustytą marmeladinį saldainį, vėl dedame varškės masę, kraštus aplipdome sausainiais ir pastatome šaltai.
Kai pyragas sustingsta, ant jo viršaus užpilame ištirpinto šokoladinio sirupo masės, apibarstome saldainiais ir miltiniu cukrumi.
Palaikome šaltai.
Į varškės masę galima dėti riešutų, aguonų, įvairių džiovintų, konservuotų arba šviežių vaisių.
400 g forminių sausainių (2 pakeliai)
500 g varškės
200 g grietinėlės
2 šaukštai želatinos
100 g marmeladinių saldainių
10 g vanilės cukraus
150 g cukraus
150 g juodojo šokolado
3 šaukštai šokoladinio sirupo
miltinio cukraus papuošimui
Forminius sausainius sudedame eilutėmis po 3.
Varškę 2-3 kartus sumalame mėsmale arba ištriname per tinklelį. Į ją suberiame cukrų, vanilės cukrų, supilame grietinėlę, ištirpintą želatiną ir gerai išmaišome.
Ant sausainių dedame varškės masės, pabarstome supjaustytą marmeladinį saldainį, vėl dedame varškės masę, kraštus aplipdome sausainiais ir pastatome šaltai.
Kai pyragas sustingsta, ant jo viršaus užpilame ištirpinto šokoladinio sirupo masės, apibarstome saldainiais ir miltiniu cukrumi.
Palaikome šaltai.
Į varškės masę galima dėti riešutų, aguonų, įvairių džiovintų, konservuotų arba šviežių vaisių.
"Pagrindą gali daryti iš meduolinės tešlos- iškepsi meduolinį pyragą, supjaustysi stačiakampiais ar kvadratėliais ir "cementuosi" kaip plytas. "Cementą" gali daryt iš baltymų ir cukraus (arba c.pudros). Stogą galima dengti kvadratiniais (senoviškais) sausainiais, taip pat gražu dengti vafliniais vamzdeliais"
O kartais nereiketu ta tesla pirma supjaustyt, o po to kept. Nes po kepimo pjaustant nesutrupes?
Oj jau pamaciau
O kartais nereiketu ta tesla pirma supjaustyt, o po to kept. Nes po kepimo pjaustant nesutrupes?
Oj jau pamaciau
O gal kas turit kokiu ideju daugiau, pvz kaip dekorut? Gal kokius zmogeliukus nulipdyt... O kokius daiktus nulipdyt namuko isorei "kiemo dekoracijoms"?
QUOTE
O kartais nereiketu ta tesla pirma supjaustyt, o po to kept. Nes po kepimo pjaustant nesutrupes?
NEAaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!! Kaip tu supjaustysi meduolinę tešlą? Juk ji turi būti skysta (na, ne kaip lietiniams , bet vistiek) o jei padarysi kietą tešlą, tai tos plytos bus kietokos. Nebent išsikeptum prieš gerą savaitę ir palaikytum tamsioje vietoje, uždengtus. Nes meduoliai skaniausi ir geriausi pastovėję. Be to, galvoju, kad pyragą bus lengviau pjaustyt lygiom dalim, negu vienodai suformuot sausainiukus. Juk kepant vienas gai iškilt į vieną šoną, kitas į kitą- vistiek reiks apipjaustyt. O pjaustant tikrai nesutrupės- juk meduolis būna minkštas. Ir dar- jei sutingtum: meduolinio pyrago yra pirkti
QUOTE(winterlady @ 2005 07 24, 17:05)
Is kokios teslos pagrinda daryt? Koki det "cementa"?
Tie nameliai labai paplitę Vokietijoje.Jie gaminami iš specialios meduolių tešlos.Tą tešlą konditoriai suminkę ilgokai laiko šaltai, kad kepant nesideformuotų.Tada išpiauna iškočioję pagal šabloną, iškepa, suklijuoja cukraus liukru ir puošia saldainių perliukais ir liukru.Daug mamų daro supaprastintą variantą - piausto iškeptą meduolį ar padaro namelį iš kartono ir jį apklijuoja liukru meduoliais , sausainiukais ir saldainiukais.Tą daro kartu su vaikais. Ant langų skylių užklijuoja vaškinį popierių ir viduj pritvirtina keletą girliandos lempučių - tie nameliai pastatomi ant palangės, kad pro langą matytųsi, advento pradžioje, o per Kalėdas suvalgomi.
Vienas iš receptų(supaprastintas), piaustomas iškepus:
Pirmiausia išsipiauti šablonus iš kartono, sumodeliuoti, kaip stovės, tada - suguldyti, kaip meduolį piaustysi.
15g minkšto sviesto, 600+25g miltų, 60g kepimo miltelių, 1,5 a.š.cinamono, 1a.š. maltų gvazdikėlių, 0,25 a.š. malto muškato,0,25a.š. malto kardamono, aštuntadalis a.š. druskos, 0,75 stiklinės medaus, 375g cukraus, 60g sviesto, trečdalis stiklinės šviežių citrinos sulčių, 1a.š. smulkiai maltos citrinos žievelės, 1 kiaušinis, 1 trynys.Suklijavimui ir puošimui - 2 baltymai, 200g cukraus pudros.Šio kiekio užtenka vienai 30x40cm skardai.Nameliui statomam ant 30x20 pagrindo, stogo šonas 20x25 reikia 3 skardų. Didesniam - atitinkamai daugiau.
Su 15g sviesto ištepti skardą, apipudruoti 25g miltų, perteklių nuberti. Miltus, kep. miltelius, druską ir prieskonius sumaišyti dubeny.Medų, cukrų ir sviestą dideliam puode kaitinti, mediniu šaukštu maišant, kol ištirps, nukelti, supilti citr.sultis+žievę, ir ataušinti..Sudėti trečdalį miltų mišinio, kiaušinį+trynį, išmaišyti.Sudėti likusius miltus, išminkyt.Esant reikalui po šaukštą dar miltų įminkyt.Dėti skardon, miltuotu košėlu atsargiai iškočioti, pirštais į kampus tempiant.Kepti 175°C 35 min, kol paruduos ir sukietės.5 min. paaušinus (ne ilgiau, nes trupės) dėti šabloną ir piauti rateliu ar aštriu peiliu.Atšalimui iškelti, ant kep.popieriaus padėti.Puošti gulinčius gabalus.Kai išdžius - suklijuoti glazūra šonus, vėl laukti, kol sukietės.Tada stogą priklijuot. Sėkmės peckiojantis!!
Gal kas turit daugiau fotkiu?