Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos. Kam?

Nesikabinek biggrin.gif Cia man bande pasakyti, kad skaitau sektantiska veikala biggrin.gif Turbut galvoja, kad Biblija parase katalikai.

Nerandu tos vietos kur vakar uztiko... Jei rasiu - butinai idesiu. Siaip as lieku prie nuomones is skaitymo, kad besikrikstyjantis turi suvokti ka daro. Apie tai pamineta Biblijoje (suvokimas ir gailestis). Kadangi vaikas to nesuvokia, maza pakrikstyta auginciau taip, kad persikrykstytu suauges. O kodel Karbynes citatu nerandu savo Biblijoje g.gif Nezinau biggrin.gif Apie vaikus tikrai neraso, ieskojau visais budais.
Atsakyti
Ne veltui Biblija, Šventasis raštas laikomas Amžiaus knyga arba knygų knyga. Kiekvieną jos sakinį galima savaip interpretuoti, suprasti (liūdniausia, jog tuo labiausiai naudojasi sektantai, o pikčiausia, jog landžioja po butus mokindami kaip reikia mylėti Jėzų, tačiau visi tie pamokymai baigiasi pinigų prašymu). Vistik aš pati linkusi biblijos aiškinimą priimti iš katalikų bažnyčios, lygiai taip pat nekritikuoju ir nesmerkiu tėvų, jog mane dar kūdikį katalikiškai pakrikštijo.
Atsakyti
Stai ka radau pacioje Biblijoje blink.gif

4 Now the Spirit speaketh expressly, that is the latter times some shall depart from the faith, giving heed to seducing spirits, and doctrines of devils;
2 Speaking lies in hypocrisy, having their conscience seared with a hot iron;
3 Forbidding to marry, and commanding to abstain from meats, which God hath created to be received with thanksgiving of them which believe and know the truth.

Ir t.t. (1 Timothy, psl. 746 mano Biblijoj...)

Turekit omeny, kad tai buvo parasyta pries kataliku baznycios sukurima. Turbut tik aklas nesuprastu, kad cia kalbama apie kataliku baznycios atsiradima.

BELLA, as tavo vietoj skaityciau Biblija (nepritaikyta jokiai atskirai baznyciai) ir tada daryciau isvadas wink.gif Nereikia per daug interpretacijos skaitant N.Testamenta, va ir cia ka nurasiau viskas labai aisku... Pati Biblija, t.y. Dievas, nemoke tokiu dalyku kaip kad zmones sau susikure.
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2005 09 27, 00:54)
Stai ka radau pacioje Biblijoje blink.gif

4 Now the Spirit speaketh expressly, that is the latter times some shall depart from the faith, giving heed to seducing spirits, and doctrines of devils;
2 Speaking lies in hypocrisy, having their conscience seared with a hot iron;
3 Forbidding to marry, and commanding to abstain from meats, which God hath created to be received with thanksgiving of them which believe and know the truth.
Ir t.t. (1 Timothy, psl. 746 mano Biblijoj...)
Turekit omeny, kad tai buvo parasyta pries kataliku baznycios sukurima. Turbut tik aklas nesuprastu, kad cia kalbama apie kataliku baznycios atsiradima.

Baltic, pagal katalikišką mokymą Bažnyčia yra įkurta Kristaus, o ten (na kad tik aklas nematytų, kad tai apie katalikus) jau jūsų interpretacijos laugh.gif Na bažnyčioje juk egzistuoja Santuokos sakramentas, kuris rodo, kad tuoktis turbūt nedraudžia - ištekėjau aš net ir būdama katalike laugh.gif O jei manai, kad tai apie celibatą rolleyes.gif - na niekas juk neverčiams rinktis kunigystės, dar daugiau - celibatą renkasi ir tie, kurie eina į vienuolyną. Patys eina...
Celibatas (atsisakymas kurti šeimą) Bažnyčioje pasirinktas sekant Kristumi, kuris pats nebuvo vedęs (o gal pas jus buvo unsure.gif ). Bet...celibatas nėra tikėjimo tiesa ar dogma ir jei neliktų celibato Katalikų Bažnyčios mokymas nė kiek nesugriūtų, nes tai nėra katalikybės esmė smile.gif
O apie vaikus (tegu tai ir ne krikšto tema, bet aš to ir nesakiau - nors iš principo galima interpretuoti ir taip - anoks čia netrukdymas, jei to vaikelio neatvedi pas Jį krikštu - bet čia jau mano asmeninis pasvarstymas) yra beveik visose Evangelijose pvz. Lk 17, 15-17, Mt 19, 13 - 15 ir kt. manau taviškiame leidime tai vis tik turėtų būti...vakar kaip tik juo pasidomėjau...skirtumas tik tas, kad tame Naujojo Testamento leidime yra viena knyga daugiau, t.y. James laisškas, kuris pagal katalikišką tradiciją yra apokrifinis ir neįtrauktas į Šventąjį Raštą, bet visa kita tas pats ir Evangelijos tikrai tos pačios biggrin.gif
Beje, jei jau apie apokrifinius raštus (na, kad nesakytum , kad katalikai blogi ir specialiai slepia tiesą jų neįtraukdami į Bibliją). Tų vadinamųjų apokrifų yra ir daugiau: kad ir Evangelija pagal Petrą, Evangelija pagal Tomą, bet jų nėra nei katalikiškame, nei tavo paminėtame leidime biggrin.gif

Biblija, beje, nėra "taikoma" jokioms atskiroms bažnyčioms (kaip tu čia bandai nušviesti)...viskas kas gali būti taikoma, tai parašyti įvadai, bet tai jokiu būdu ne pats Šventojo Rašto tekstas. Tekstas visada lieka toks koks yra wink.gif . Pvz, aš turiu Bibliją su ekumeniniais įvadais, bet pasikartosiu - tai ne pats Šventojo rašto tekstas laugh.gif O ekumenizmas kaip žinia nesiejams tik su katalikų Bažnyčia.

O bendruomenė, kurioje tu lankaisi ir kuri interneta talpina visokius mokymus ir komentarus, jau yra religinė bendruomenė wink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 27 rugsėjo 2005 - 08:21
Nesilankau as jokiuose internetiniuose puslapiuose, klysti wink.gif Ir jokiai bendruomenei nepriklausau. Skaitau pacia pirma parasyta Biblija ir viskas (remia istoriniai faktai, kad ji pirma). Parasiau pavadinima net. O kad tavo skaitoma Biblija nutyli tokius dalykus - nenuostabu, nes ji buvo pritaikyta atsiradusiam katalikiskam mokslui. Siaip jau visi is istorijos zinom, kad kataliku tikejimas neatsirado is zmoniu savanorisko pamaldumo, o buvo sukurtas pasipelnyti norejusiu popieziu deka. Jokia kita baznycia nebuvo pastatyta ant tiek zmoniu kraujo, jokia kita institucija pasaulyje ikisiol nera turtingesne uz kat.baznycia blink.gif Tik kadangi ziauriausia istorija buvo labai senai - to neisgyvenom, tikim kas atrodo negincytina tiesa. Man labai keista, kad pacia pirmaja Biblija tu priskiri religinei bendruomenei (tai butu pirmieji krikscionys laugh.gif ). Keista, kad butent juos laikai "sektantais", o ne katalikus, nors butent pirmieji krikscionys ir neturi sektos primenanciu bruozu - nekeite Biblijos pagal save, nekure ritualu ko ji nemoko (ar net yra pries), nerinko popieziaus kuriam buciuotu kojas ir t.t. Va visi sitie dalykai apibudina sekta. O tu matai mano pasisakymuose ko nera, kad as kazkur lankausi laugh.gif wink.gif Nors as siuliau atsiusti Biblija kur skaitau, nepirkta per jokia bendruomene biggrin.gif Kuri yra labiausiai skaitoma tarp krikscioniu, ne religiju biggrin.gif Nenustebciau, kad tokiame katalikiskame kraste kaip Lietuva tokiu knygynuose ir nera.

P.S. tu man patinki ir kalbuosi ne pries tave, o pries kataliku mokyma, kuris man atrodo neteisingas ir sukurtas ant melo, nepyk wink.gif Bet jokiai nukrypusiai bendruomenei as nepriklausau, nedek etikeciu.
Atsakyti
man artimesnis baltic girl poziuris... kataliku mokymas yra tiek pat geras, kiek ir klaidingas ir duodantis pagrindo neteisingoms interpretacijoms.... uz kurias tikintieji po to atgailauja biggrin.gif
Man svarbu ne sakramentas, o teisinga vaiko vertybiu sklae - padorumas, tiesa, meile aplinkiniams ir aplinkai, pagarba, pareigos jausmas, atsakomybe. O tam man nereikia svento vandens...
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2005 09 27, 12:27)
Siaip jau visi is istorijos zinom, kad kataliku tikejimas neatsirado is zmoniu savanorisko pamaldumo, o buvo sukurtas pasipelnyti norejusiu popieziu deka.


Va čia jau aš drįsiu paprieštarauti. Nei viena pasaulinė religija (nu čia tos tikrosios: krikščionybė su bažnyčios pripažystamom atmainom, islamas, budizmas) neatsirado dėl noro pasipelnyti. Tiesiog atsirado iš tamsumo, nežinojimo, baimės, vilties šviesesnio. Vat religijos kultivavimas, puoselėjimas - taip, pritariu, šventikų nuopelnas, ir neretai ne iš didelio pamaldumo.
PS - tiesiog primenu, kad esu visiška ateistė, tačiau neniekinanti jokio kito tikėjimo. smile.gif
Atsakyti
Musyte, krikštas nė vieno kataliko neatleidžia nuo pareigos rūpintis, kad jų vaikai užaugtų padoriais žmonėmis. Nėra taip, kad arba krikštas, arba padorumas .
Baltic, nėra pirmos, antros, trečios Biblijos. Ji yra viena. Skirtingos konfesijos nesutaria tik del mano minėtu apokrifiniu rastu (apie tai jau kalbejau ankstesniame poste). Maniskėje versijoje nėra tik James laisko, visa kita identiska. Taigi, jei tavo minėti Jėzaus žodziai yra evangelijose, juos turiu matyti ir as ir tu. mirksiukas.gif
Dėl temos,...tikrai gerbiu tuos, kurie kudikiu kriksta laikydami sau nepriimtinu, ju nekrikstija. Tenorejau pasakyti, kad ne iš oro katalikybeje atsirades kudikiu krikstas . O ar tai jam priimtina ar ne, žmogus renkasi pats.
Pažįstu katalikybę šiek tiek geriau nei tik iš tokios pozicijos kaip "o kas gi dar kataliku bažnyčioje blogo?" . Neužsimerkiu prieš istoriją ir dabarties paklydimus, bet čia kaltas ne mokymas, o žmones kurie to mokymo nesilaiko.

O dabar dėl asmeninių ir labai nelinksmu priezasčiu, einu is sios temos, tiesiog fiziskai nera nei jegu nei noro kalbeti (apie bet ka). Priezastys su religija niekaip nesusijusios, nebent tiek , kad siuo metu labai laukiame Jo malonės, stebuklo ar kaip tai bepavadinsi...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 28 rugsėjo 2005 - 21:21
QUOTE(baltic*girl @ 2005 09 18, 04:57)

Manau ir tarp kataliku yra nuostabiu kunigu ir zmoniu. Ne pagal tikejima zmogu pazinsi, daugiau pagal dvasinguma. Bet visi tie ritualai sukurti baznycios ir Biblija ju nemoko. Taip kad nereikia krikstyti vaiko is baimes "nusikalsti" pries Dieva, manau nemazai tevu taip ir daro "del sventos dusios"...


Nesu stipri ar praktikuojanti katalike, bet šiam pasaulyje tiek netikrumo ir nežinomybės...noriu padaryti viską, kas nuo manęs priklauso, kad mano kūdikis būtų bent kiek saugesnis...ir jau čia man "negroja" jokie principai, religingų močiučių ar ateistų senelių nuomonė.
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2005 09 28, 21:19)
Pažįstu katalikybę šiek tiek geriau nei tik iš tokios pozicijos kaip "o kas gi dar kataliku bažnyčioje blogo?" . Neužsimerkiu prieš istoriją ir dabarties paklydimus, bet čia kaltas ne mokymas, o žmones kurie to mokymo nesilaiko.


Tikrai neieskojau nieko blogo specialiai blush2.gif Visgi manau, kad pats mokymas nera visai pagal Dieva - vienintelis kelias Ji pazinti butu Biblija, o katalikybe yra sukurusi net 37 doktrinas, kuriu Biblijoje nera... Kaip kad ir Biblijoj neraso, kad Marija yra sventoji, o daugelis religiju ja garbina, stato statulas, nors Biblija draudzia meldimasi statuloms (taip daro pagonys) ir Marija tepristato tik kaip Kristaus motina. Tu, pvz., esi isskirtine, nes domiesi istorija ir svietiesi. Todel pasirinkai toki kelia samoningai. Man keista kai daugelis tevu krikstyja vaikus be klausimu, nes as pati kai pagimdziau ir pradejau klausineti saves krikstyti ar ne (abu su vyru uzaugom katalikais) - nusprendem nekrikstyti.

O doktrinos savo apmastymams neradau todel, kad pati Biblija ir nera vadinama doktrina. Radau gera paaiskinima kuo remiuosi cia: http://www.vkb.lt/. Gaila, kad labai mazai informacijos, nes anglu kalba jos tiesiog pilna. Ir apie krikstyjima taip pat, pirmuju krikscioniu jis buvo interpretuojami kitaip... Suprantu, kad laikas keicia zmoniu paprocius ir supratima, bet Dievo zodzio negalima keisti.

Todel, DIVAA, jei suprastum mano poziuri (ir kai kuriu mamu kaip supratau) - nekrikstytum vaiko tokioje baznycioje, nes mano poziuriu tai nieko neapsaugotu gyvenime cool.gif Man po visu skaitymu net kojos ten kelti nesinori, deja, nes Dievo as ten nerandu.

P.S. citatas idejau Kristaus ka jis sake ir paliko zmonems, todel ju rasymas neturetu buti traktuojamas kaip sektantiskas... Man atrodo tos citatos tikresnes nei paprociu sukurtas interpretavimas mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltic*girl: 01 spalio 2005 - 01:18
QUOTE(baltic*girl @ 2005 10 01, 02:16)
Biblija draudzia meldimasi statuloms (taip daro pagonys) 

Kai mama nešiojasi savo vaiko nuotrauką, ar įsimylėjusi mylimojo, turbūt tai rodo ne tai, kad jie tą popierėlį myli. Panašiai ir su skulptūromis, kurie tėra to kas žmogui brangu atvaizdai . Ir meldžiamasi ne skulptūroms, o tam, ką jos vaizduoja.
Ne vienas ir ne du žmonės Dievą atrado ir toje tavo taip peikiamoje Katalikų Bažnyčioje. Na sakykim, pasitaiko ...
Ir krikšto temos čia nebelabai ...
Ir įžymiosios citatos vis dar nėra...
Ir pagarbos kitam tikėjimui nei nuosavas ...
Šiek tiek pasižvalgiau po nurodytą puslapį ir ką - radau gausybę dalykų, liečiančių tikėjimą, kurie yra ir Katalikų Bažnyčios doktrinoje, tiek apie Bibliją, tiek apie Trejybę ir t.t. Vienas prie vieno.
Pvz. Pavyzdžiui:
Mes tikime, kad Biblija yra Dievo įkvėpta. Tai - Dievo Žodis, kurį Dievas suteikė visiems žmonėms skaityti, suprasti ir juo vadovautis savo gyvenime.
Mes tikime Dievo trejybe. Tikime, kad yra vienas Dievas trijuose asmenyse - Dievas Tėvas, Sūnus ir Šventoji Dvasia.
Mes tikime Dievo galybe, šventumu, teisingumu ir galutiniu blogio teismu, o taip pat Dievo meile, švelnumu, gailestingumu ir troškimu atleisti

Nugi katalikai tuo pačiu tiki smile.gif Tai gal geriau ieškoti panašumų, kurie žmones vienija, o ne skiria.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 02 spalio 2005 - 21:35
QUOTE(Karbynė @ 2005 10 02, 20:56)
Ir meldžiamasi ne skulptūroms, o tam, ką jos vaizduoja.


Taip, Katekizme radau, kad tiek Kristaus, tiek Marijos, tiek kt. skulpturos "pazadina jausmus" ir tarsi primena, kuo mes tikime... Kai tuo tarpu pats Dievo antras isakymas sako:
"Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth:" Exodus 20:4
"Take ye therefore good heed unto yourselves... Lest ye corrupt yourselves, and make you a graven image, the similitude of any figure, the likeness of male or female..." Deuteronomy 4:15-16
"Take heed unto yourselves, lest ye forget the covenant of the LORD your God, which he made with you, and make you a graven image, or the likeness of any thing, which the LORD thy God hath forbidden thee." Deuteronomy 4:23


Ir jokiu budu pries jas nesiklaupti...
"Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God..." Exodus 20:5

Yra istorija apie Moze, kaip zmones pamirso Dievo prisakymus ir ilgainiui pradejo daryti statulas. Dievas labai supyko tada... Gal zinai ta istorija mirksiukas.gif

QUOTE(Karbynė @ 2005 10 02, 20:56)
Ir krikšto temos čia nebelabai ...


I sia tema atejau del savo kaimynes, kuri yra giliai tikinti katalike rolleyes.gif Ji mums pasake, kad musu dukra eis i skaistykla, nes nera pakrikstyta. Butent jos deka pradejau skaityti pacia pirmaja Biblija ir suzinojau, kad skaistykla net nera pamineta. Tad pasidomejus galiu sakyti, kad tikejimas, kuris moko ko nemoke Dievas, bet sakosi kiles is to pacio Kristaus mokymo, yra melagingas... Cia tik pavyzdys, kaip ir su statulom. Tarsi zmones specialiai susedo ir, prisidenge Kristaus vardu, eme ir sukure visam Jo mokymui priesinga religija.

QUOTE(Karbynė @ 2005 10 02, 20:56)
Ir įžymiosios citatos vis dar nėra...
Ir pagarbos kitam tikėjimui nei nuosavas ...


Tam reikia skaityti pirmaja Biblija 4u.gif Tu daugiau ismanai apie religijas nei as, todel manau tau butu idomu pamatyti, kiek yra skirtumu... Nes Biblijos visgi skiriasi savo versijom - pasidomejau mirksiukas.gif As pasitikiu tik pacia pirma.

Siaip tikrai pasidariau netolerantiska tam tikroms religijoms, atsiprasau. Tolerantiska buvau kai tuo nesidomejau ar domejausi tik viena puse. O kai atradau tikraja Biblija ir savo akimis matau, kiek katalikai daro ritualu PRIES Jo mokyma - tam tolerantiska buti negaliu. Cia kai matai kai zmogus meluoja - arba tau vienodai, arba negali pakesti... Negali buti tolerantiskas tam, kas taip akivaizdu.

Jei katalikybe tikrai remesi pirmaja Biblija ir pirmaisiais krikscionimis - kazin, ar jie butu buve persekiojami. Gal geriau paskaityti ir tada diskutuoti rolleyes.gif Vis dar galiu atsiusti mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo baltic*girl: 03 spalio 2005 - 03:37