Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos. Kam?

QUOTE
Kristus moke, kad zmogus PATS SAMONINGAI APSISPRESTU. Manau, tai du skirtingi dalykai. Biblijoj niekur neraso apie vaiku krikstyjima.


Čia įdomi mintis, reikės paklausti savo pabožnų tetulių ir šiap aktyvistų, ką jie mano šiuo klausimu. Kadangi mes su vyru savo vaikų nekrikštijam, tai pastoviai vis girdim iš jų didžiausius priekaištus.
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 09 18, 00:33)
As uz tai, jog vaikas paauges pats nusprestu ar jam tai reikalinga. Juk zmones anksciau krikstijosi suauge, tai kodel dabar i baznycia tempiami nieko nesuprantantys kudikiai?

O kodėl manai , kad taip vadinami "visi taip daro" ne labai nuoširdžiai? Aš labiau linkus tikėti, kad daugumai "visų" tai yra tikrai nuoširdi ir jaudinanti šventė..
Ankščiau krikštijosi suaugę, nes krikščionybė nuo suaugusių žmonių prasidėjo tongue.gif O kai tai išaugo į didesnę bendruomenę, prisigimdyta vaikų, buvo savaime suprantama, kad į tą bendruomenę kuriai priklauso tėvai, reikia jungti ir vaikus. Kūdikių krikštas taip pat labai senas reiškinys...tai nėra tik "dabar" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2005 09 18, 04:57)
Mane irgi, kataliku baznycia man asocijuojasi su velniu, o ne Dievu.

Kas ko ieško, tas tą ir atranda tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(Nightingale @ 2005 09 18, 10:02)
Ką valgyti, ką rengtis, į kokį daržą ar mokyklą eit palyginimui nelabai tinka, nes tai negali palaukti kol vaikas užaugs ir sąmoningai nuspręs..

Bet kalba kaip tik ir yra apie tai, ar būtina laukti to sąmoningumo. Katalikui tėvui tai yra rūpestis jo vaiku (įvedimas į bažnyčią) ir tuo požiūriu tikrai neverta nė kalbėti apie tai, kada pradėti rūpintis. Jei tai supranti kaip rūpestį savo vaiku, nelauksi, kol jis suaugs kad pasirūpintum tongue.gif Čia požiūrio klausimas wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Dyna @ 2005 09 18, 11:47)
Kristus moke, kad zmogus PATS SAMONINGAI APSISPRESTU. Manau, tai du skirtingi dalykai. Biblijoj niekur neraso apie vaiku krikstyjima.

A...Biblija g.gif ale nugi kitaip rašo "netrukdykit mažutėliams ateiti pas mane" biggrin.gif
Atsakyti
Žinot,tas apsisprendimo momentas šiuolaikiniam žmogui niekada gali ir neateiti ,jei aplink nebus tradicijų ,pavyzdžio,tiesiog supratimo,kas yra tikėjimas ,bažnyčia,bendruomenė.O suaugusiam žmogui nėra jokių didelių kliūčių pakeisti tikėjimą.
Beje,mūsų senoliai sakydavo ,kad kelią į bažnyčią reikia visada parodyt ,o kelią į smuklę žmogus ir pats atranda.Kažkodėl man atrodo ,kad šiandien toks apsisprendimas ir yra sąmoningiausias ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2005 09 18, 18:38)
Bet kalba kaip tik ir yra apie tai, ar būtina laukti to sąmoningumo.


Tikėjimas yra mokslas, labai rimtas, manyčiau. Svarbiau yra nustatyti tikėjimo vietą ir reišmę mūsų gyvenime, tada jau nekils klausimų kada krikštyti. Mokom bendrauti, žinoti elgesio normas, būti mandagiu, krimsti matematiką ir kalbas, nes aiškaii žinom, kad to prireiks. O jei ir nereikia, atsisakyti nesunku, o va, išmokti nuo 18 matematikos (na, kaip ir tikybos, nuo tada, kai užaugs g.gif )būtų jau sudėtinga ir vargu ar kam kiltų noras, a? Mūsų kartoje esame dauguma pusiau skusti-pusiau lupti: pragyvenai pusę gyvenimo, o dabar nori eik į bažnyčią, nori ne. Todėl daug materializmo ir nepratimo šiandieniniame tikinčiųjų gyvenime. O savamoksliams nelabai naudos duoda bažnyčia- pasisėdėjimas per prievartą mišiose tik per šventes, tai kam tą vaiką nuo gimimo ten kišti?Aš už tai, kad rimtai būtų mokama pažinti religijas, suvokti esmę ir pajusti tikėjimo palaimą.
Atsakyti
Merginos, jau nuo temos nukrypome smile.gif Kalba eina ne apie tikejima, o pacia krikstynu esme. As esu tikinti, nors i baznycia neinu, tad apie Dieva mano vaikas zinos. O ar nores pasikrikstyti ar ne - cia ne man nuspresti. Jus jau pradejote interpretuoti, jog tik krikstu galima atvesti zmogu prie Dievo... As su tuo nesutinku, iki to yra ilgas pazinimo procesas, ir nekrikstyti vaiko pasirinke tevai dar nebutinai atsisakys mokyti teisingo gyvenimo kaip kad jus pradejote rasyti.

Jei buciau tikinti katalike - krikstyciau, nes to moko kataliku tikejimas. Tik nereikia to maisyti su Dievo mokymu. Krikscionys, kurie nelaiko saves katalikais, vaiku nekrikstyja. Ir tikintys jie yra ne maziau nei jus. Katalikybe juk atsirado veliau. Su ja atsirado ir krikstyjimas - grazi tradicija, beje, bet ja sukure zmones. Tad man ji tera ritualas, kurio savo vaikams nematau prasmes taikyti. O atsivers zmogus ar ne - cia jau jo valia, pakrikstydami vaikus tikrai neprivedate juos arciau prie vidinio tikejimo. Ypac tokiame amziuje kaip populiaru krikstyti.
Atsakyti
QUOTE(baltic*girl @ 2005 09 18, 23:45)
Krikscionys, kurie nelaiko saves katalikais, vaiku nekrikstyja. Ir tikintys jie yra ne maziau nei jus. Katalikybe juk atsirado veliau. Su ja atsirado ir krikstyjimas - grazi tradicija, beje, bet ja sukure zmones.

Galima pasakyt ir kitaip - ponas Dievas sukūrė per žmogaus protą smile.gif
Beje, krikštija ir kiti krikščionys - ne tik katalikai. Pvz. ortodoksai, sentikiai, liuteronai ir kt. Tikrai tikrai biggrin.gif
Atsakyti
Taip, tos religijos atsirado veliau is krikscionybes. Nematau nieko blogo krikstyjime smile.gif Tiesiog nematau ir reikalo savo situacijoje, tuo kuo tikime mes su vyru.
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2005 09 14, 21:13)
Gyvenimas visam gyvenimui  tongue.gif Šeima irgi  tongue.gif Bet ir dėl to su mumis paprastai niekas nesitaria  tongue.gif


Dėl šeimos kaip tik tariasi tongue.gif Žmogus gyvenimui išleidžiamas ne tam, kad kiti už jį priiminėtų sprendimus, susijusius su visu to žmogaus gyvenimu tongue.gif O ir gyvenimą mums duoda ne tik tėvai, tėvai padeda, bet ne apsprendžia tongue.gif Tai ir religijos priėmimo ar atsisakymo neturėtų lemti tėvų valia tongue.gif Plius aš manau, kad vaikelio dūšelė pai renkasi kur jai atsirasti su Dievo pagalba tongue.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Euforija: 19 rugsėjo 2005 - 07:18
Kadangi temos pavadinime yra klausimas''kam?''Susimąsčiau ,kodėl pakrikštijome savo nė 7 mėn.neturinčią mažulę. ax.gif
Manau ,kad pirmiausia todėl ,kad esame katalikų šeima ir norime pagal šio tikėjimo principus auklėti savo dukrą.Norime,kad vaikas ''priklausytų''šeimai ir tikėjimo požiūriu.Vis dėlto juk augdama ji tikrai susidurs su bažnyčia ,šventėm ,tradicijom.Norim ,kad pagrindinius sakramentus ji priimtų iki pilnametystės ir nereiktų tik prieš santuoką prisimint tai ,kas nepadaryta.Gal tai ir skamba labai formaliai,bet ,mano galva,krikštas,komunija,sutvirtinimas tarsi palengva įvesdina vaiką į bažnyčios gyvenimą.Juk pats krikštas iš tikrųjų dar vaikučio nepadaro tikru krikščionimi ,jo krikščioniškas auklėjimas iš tikrųjų mūsų rankose.Tačiau juk daug sąmoningesnis priima pirmosios komunijos sakramentą(jei labai apsisprendęs ,gal ir atsisdakys),o sutvirtinimo sakramentas yra jau tikrai tik žmogaus valioj,jį dažnai priima suaugę ir sąmoningi žmonės.Taigi krikštas dar ne viskas ir tikrai ,mano galva,nepasmerkiam vaiko amžinai būti bevaliu mūsų valios vykdytoju.

Ir dar ,visose temose ,kuriose kalbama apie bažnyčią ir tikėjimą,sakramentus jaučiu kažkokį gėdyjmąsi savo tikėjimo,priklausymo kažkokiai konfesijai arba tiesiog nepripažįstama ,kad jai priklausom.Ir ši tema tikriausiai atsirado dėl to paties-mes patys nežinom ,ar tikim,nesuprantam to ,kas vyksta bažnyčioj,todėl ir abejojam ,ar verta savo vaiką formaliai ''įrašyt'' į krikščionių gretas. Vis dėlto dauguma žmonių tikrai nesam atradę savo tikėjimo ,mažai domimės bažnyčios(bet kokios ) gyvenimu ,todėl kai kurie tikrai negalėsim savo vaikams padėt apsispręst tikėjomo klausimais.
Nežinau ,gal labai konservatyvi esu ,bet man tikriausiai būtų nelengva,jei dukros šeima,pvz.,išpažintų islamą,budizmą ir t.t.Pats tikėjimas juk tikrai nieko blogo-Dievas juk yra vienas ,bet ,man atrodo,neišvengiamai atsirastų ir nesusikalbėjimo.Neliktų bendrų švenčių , tradicijų, taip suartinančių šeimos narius,gal net jausčiausi labai nelaiminga.Aišku ,jei dukrytė būtų laiminga,taio ir tai ištverčiau ax.gif
Atsakyti