Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos. Kam?

QUOTE(Svajūnė @ 2011 10 26, 22:14)

Bet tikrai tai žinot, ar taip manot? Juk net santuoką įmanoma anuliuoti, tai kodėl neįmanoma anuliuoti kažko, kam nedaviau sutikimo???

Dar pagalvojau g.gif O tai jei žmogus nori pereiti į kitą religiją, tai juk katalikų bažnyčia tuomet turėtų jį išbraukti iš savo tikinčiųjų tarpo? g.gif Gal kuri ką apie tai žinot?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 28 spalio 2011 - 18:50
QUOTE(Leksa @ 2011 10 28, 20:26)
Dar pagalvojau  g.gif O tai jei žmogus nori pereiti į kitą religiją, tai juk katalikų bažnyčia tuomet turėtų jį išbraukti iš savo tikinčiųjų tarpo?  g.gif Gal kuri ką apie tai žinot?

Šiam atvejui katalikų bažnyčia turi "sūnaus paklydėlio" istoriją. Jei perėjimą į kitą religiją priimsim kaip vieno iš bendruomenės narių "paklydimą" nereikės jo išbraukti, tik reikės sulaukti kada grįš atgal...
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2011 10 28, 18:26)
Bet tikrai tai žinot, ar taip manot? Juk net santuoką įmanoma anuliuoti, tai kodėl neįmanoma anuliuoti kažko, kam nedaviau sutikimo???

Dar pagalvojau  g.gif O tai jei žmogus nori pereiti į kitą religiją, tai juk katalikų bažnyčia tuomet turėtų jį išbraukti iš savo tikinčiųjų tarpo?  g.gif Gal kuri ką apie tai žinot?

Tikrai žinau. Atsisakyti būti kataliku galite, apie tai bus padarytas įrašas Krikšto knygoje prie įrašo apie Jūsų krikštą. Jums tereikia kreiptis į savo parapijos (arba parapijos, kurioje buvote krikštyta) kunigą ir parašyti oficialių atsisakymą, adresuotą vyskupui.

Bet krikšto niekas negali anuliuoti/ištrinti/ ištrinti/ išdeginti (pas kunigus ateina ir su tokiais prašymais)..., nes "Krikštas įspaudžia krikščioniui dvasinę neišdildomą jo priklausomybės Kristui žymę (charakterį). Tos žymės nepanaikina jokia nuodėmė, net jeigu ji sutrukdo gauti Krikšto teikiamų išganymo vaisių" (KBK, 1272) Dėl to krikštas nekartojamas, neanuliuojamas ir pan.

Ir jei kada nors ateityje, sugalvotumėte tapti krikščione, Jūsų iš naujo niekas nekrikštytų, nes esate krikštyta. Tereiktų gauti vyskupo leidimą ir išpažinti tikėjimą.
Atsakyti
QUOTE(dailele @ 2011 11 02, 14:40)
Šiam atvejui katalikų bažnyčia turi "sūnaus paklydėlio" istoriją.

Įdomiai čia sugalvoję biggrin.gif

QUOTE(Svajūnė @ 2011 11 04, 15:07)

ačiū 4u.gif
Atsakyti
Tuokemes baznycioje ir ten pasizadejom vaikus auginti katalikais ( juk sito klausiama butent Santuokos Sakramento metu!!!). tai krikstijam/krikstysim, leisim i tikybos pamokas, ziuresim, kad priimtu laiku Pirmaja Komunija, kad siektu Sutvirtinimo Sakramento.... zodziu, na, pasizadejom, tai ir tesesim, kiek jau nuo musu tas katalikiskumas vaiku priklausys.
Atsakyti
QUOTE(smarty_978 @ 2012 08 23, 17:05)
Tuokemes baznycioje ir ten pasizadejom vaikus auginti katalikais ( juk sito klausiama butent Santuokos Sakramento metu!!!). tai krikstijam/krikstysim, leisim i tikybos pamokas, ziuresim, kad priimtu laiku Pirmaja Komunija, kad siektu Sutvirtinimo Sakramento.... zodziu, na, pasizadejom, tai ir tesesim, kiek jau nuo musu tas katalikiskumas vaiku priklausys.

Pasizadejot kam?
O jei vaikas nenores eiti i tikybos pamokas? Nenores priimti Komunijus, Sutvirtinimo sakramento? Ar vaiko pasirinkimo laisve paminate pries kazka..kuniga? Baznycia?

Atsakyti
QUOTE(Svajūnė @ 2011 10 26, 22:14)
Atsisakyti tikėjimo galite, bet krikšto anuliuoti- ne. Krikštas- tai neišdildomas dvasinis ženklas.

QUOTE(Svajūnė @ 2011 11 04, 15:07)
Tikrai žinau. Atsisakyti būti kataliku galite, apie tai bus padarytas įrašas Krikšto knygoje prie įrašo apie Jūsų krikštą. Jums tereikia kreiptis į savo parapijos (arba parapijos, kurioje buvote krikštyta) kunigą ir parašyti oficialių atsisakymą, adresuotą vyskupui.

Bet krikšto niekas negali anuliuoti/ištrinti/ ištrinti/ išdeginti (pas kunigus ateina ir su tokiais prašymais)..., nes "Krikštas įspaudžia krikščioniui dvasinę neišdildomą jo priklausomybės Kristui žymę (charakterį). Tos žymės nepanaikina jokia nuodėmė, net jeigu ji sutrukdo gauti Krikšto teikiamų išganymo vaisių" (KBK, 1272) Dėl to krikštas nekartojamas, neanuliuojamas ir pan.

Ir jei kada nors ateityje, sugalvotumėte tapti krikščione, Jūsų iš naujo niekas nekrikštytų, nes esate krikštyta. Tereiktų gauti vyskupo leidimą ir išpažinti tikėjimą.

Paskaiciau, kazkaip syptelejau, keistai skamba tokie zodziai: "Krikštas- tai neišdildomas dvasinis ženklas", "Krikštas įspaudžia krikščioniui dvasinę neišdildomą jo priklausomybės Kristui žymę (charakterį). Tos žymės nepanaikina jokia nuodėmė, net jeigu ji sutrukdo gauti Krikšto teikiamų išganymo vaisių".
Nemanau, kad esu netikinti, tik mano tikejimas matyt visai kitoks, jis nera susietas su kazkokiais kunigais, baznyciomis ar kristum, ar dar kazkuo.
Nors mano vaikui tuoj 3 metai, bet apie kazkokius krikstus ne negalvoju, nes to neketinu daryt. Juokingai man atrodo sios tradicijos.
Pati esu "krikstyta" ir dar "esu priemusi pirmaja komunija" - nors man tai tusti dalykai. Niekad neketinau tuoktis baznycioj, su ta daugeliui suprantama savoka "religija" - neturiu nieko bendro, tad pareiskimas,kad tai neisdildomas dvasinis zenklas - tampa mazu maziausia anekdotu.
Atsakyti
QUOTE(Milakir @ 2012 11 10, 21:47)
Paskaiciau, kazkaip syptelejau, keistai skamba tokie zodziai: "Krikštas- tai neišdildomas dvasinis ženklas", "Krikštas įspaudžia krikščioniui dvasinę neišdildomą jo priklausomybės Kristui žymę (charakterį). Tos žymės nepanaikina jokia nuodėmė, net jeigu ji sutrukdo gauti Krikšto teikiamų išganymo vaisių".
Nemanau, kad esu netikinti, tik mano tikejimas matyt visai kitoks, jis nera susietas su kazkokiais kunigais, baznyciomis ar kristum, ar dar kazkuo.
Nors mano vaikui tuoj 3 metai, bet apie kazkokius krikstus ne negalvoju, nes to neketinu daryt. Juokingai man atrodo sios tradicijos.
Pati esu "krikstyta" ir dar "esu priemusi pirmaja komunija" - nors man tai tusti dalykai. Niekad neketinau tuoktis baznycioj, su ta daugeliui suprantama savoka "religija" - neturiu nieko bendro, tad pareiskimas,kad tai neisdildomas dvasinis zenklas - tampa mazu maziausia anekdotu.

Ne nu tai ką žinau... neišdildomas antspaudas PER PRIEVARTĄ. Fu, kaip ciniška kūdikio atžvilgiu schmoll.gif
Atsakyti
Nemanau, kad reikia krikštinti vaikus "iš inercijos", dėl šventės, dėl aplinkinių. Manau, kad tokios priežastys yra niekinės. Kas iš to, jeigu tėvai netiki, o vaiką krikština? g.gif
Taip pačiai nesuprantu pasakymų "o jeigu aš pakrikštinsiu, o vaikas paaugęs nelankys tikybos pamokų, neis į bažnyčią, nenorės komunijos?" Didžioji dalis vaikų bus tokie, kokie yra tėvai! Jei tėvai krikština dėl to, kad tiki, kad jiems tai svarbu, tai ir vaikui to krikšto reikės visą gyvenimą. O jeigu "pakrikštinau. Ai, nežinau kodėl... norėjau šventės, nuotraukų, dar kad turėtų krikštatėvius, kurie dovanas vežtų.."... doh.gif

Aš pati ruošiuos krikštint dukrytę. Nes man tai svarbu, tuo tikiu, to noriu ir žinau, kad tą tikėjimą bandysiu jai įskiepint (sakau "bandysiu", nes visgi būna visko gyvenime).

Beje, o priimdami santuokos sakramentą vaikus auklėti katalikiškai pasižadam PATYS SAU smile.gif be abejo, nekalbu apie daugybę atvejų, kai bažnyčioje tuokiamasi dėl mados ar gražių nuotraukų. Tada apskritai viskas yra farsas, nuo santuokos iki vaikų komunijos. Tokiais atvejais labiau gerbiu žmones, kurie neapsimetinėja, o gyvena paprastoj civilinėj santuokoj, vaikų nekrikština, tikybos nemoko ir bažnyčios šventoriaus nemindo. smile.gif
Atsakyti
Man nereikia Krikšto, krikštysim, nes vyras tiki ir nori 4u.gif O aš nieko prieš. Man katalikų krikščionių Bažnyčia - tiesiog benduromenė, kaip ir visos kitos religijos su savom taisyklėm ir tikėjimais...
Atsakyti
Vaikų dar neturiu, ateities planuosiu jie yra, tačiau tvirtai žinau, kad jų nekrikštysiu. Pagrindinė priežastis ta, kad antra pusės yra ne krikščionis, šeimoje dominuos kita religija, o aš savęs nepriskiriu jokiai, taigi krikščionybei vietos kaip ir neliks. Antra, manau, vaikas turi teisę pats nuspręsti, kokios pažiūros jam priimtinos, kuri religija artimiausiai širdžiai, manau, neetiška kūdikiui uždėti antspaudą ir naudojantis jo negalėjimo išsakyti savo valios, priskirti jį kažkuriai religinei bendruomenei. Domėtis, aišku, bus leista viskuo viskuo, visomis religijomis, tikrai nebus uždrausta, o kai užaugs, tai vaikai galės save laikyti, kuo tik nori - tai jau bus jų apsisprendimo teisė smile.gif

Ir tikrai galvoju, kad toks sprendimas daug moralesnis, išmintingesnis, nes ir iš giminės, ir iš pažįstamų žinau n+k atvejų, kai net žalio supratimo neturi, kas tas krikštas, kam jo reikia - svarbu balių padaryti, pasifotkinti bažnyčioje ir fsio pareiga atlikta. Labai nemėgstu tokios butaforijos, cinizmo. Kai kurie į tą bažnyčią šimtas metų neina, neturi jokio supratimo apie religiją, bet vardan akių, tai pasidaro cirką, nes kitaip "ką žmonės pasakys, darykim kaip visi". rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lakmusas: 18 liepos 2015 - 14:25
Man vaiku krikstinimas kol mazi ir negali patys nuspresti yra kazkas nesuvokiamo, neetisko ir didele nepagarba vaikui kaip zmogui. Gal dar irasykime i patinkancia partija, pvz. 6men kudikeli socialdemokratu padarykime? Paaugs ir pats susiformuos savas tiek religines, tiek politines paziuras, vaikas tai ne tevu dalis, o atskiras zmogus su savo gyvenimo keliu.
Atsakyti