Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos. Kam?

QUOTE(Mariposa @ 2005 07 23, 21:25)
Norejau isgirst mamyciu argumentus, kodel nusprendet krikstyt savo vaikelius. Ar net nesvarstet apie tai (apie argumentus)?

As savo mazyles nekrikstysiu, nes:
1. Nesu religinga
2. Mano leliuko tetis ne katalikas, taigi jo atzvilgiu krikstynos butu nepagarba. Kodel mazyle turetu buti katalike, o ne metodiste?
3. Manau, nereiktu piknaudziauti vien tuscia tradicija. Apeigose turi buti tam tikra prasme, o ne tik kriksto tevu isrinkimas, grazus drabuzeliai ir balius sveciams.
4. Mano mazyle viena diena uzaugs ir pati nuspres.

Kokie jusu argumentai krikstyti ar nekrisktyti? Kiek pastebiu vyrauja masinis krikstijimas. Si tradicija tokia gili ir stipri, kad daugelis jau net nebepaiso turi tai prasme kazkokia ar ne. Nesakau, kad mane tai piktina, bet kazkaip keistai ir pavirsutiniskai atrodo, kai zmones i baznycia remiasi tik krikstynu, mirties ar vestuviu progom...

as krikstysiu savo vaika ne del baliaus ar rubeliu, tuo labiau, kad baliaus nei nebus. man svarbu, kad jis butu krikscionis. nesu religinga,nelakstau i baznycia... kai pora suteikiamas santuokos sakramentas, ji pasizada savo vaikus aukleti krikscioniskai, tad jei patys krikscionys, manau vaika reiketu krikstyti. 4u.gif
Atsakyti
Tikejimui krikstas irgi netrukdo...Pakrikstytas vaikas uzauges tikes kuo nori.As netikinti, ar bent jau "laisvai"tikinti, bet kad esu krikstyta man netrukdo.Man gerai, kad turiu krikstatevius ir to su religija visai nesieju.Sakyciau cia jau principo reikalas ginti savo tiesa.O vat pritariu ir tiem ir tiem,nori pakrikstyti - prasau.Nenori - tavo reikalas.Jei nebuciau kudikysteje to patyrus, tai dabar tikrai nesikrikstyciau, bet dziaugiuos, kad mano tevai tai padare.Man nuo to neblogiau...bent jau nejauciu.
Atsakyti
QUOTE(elenuxus @ 2009 07 13, 20:09)
Tikejimui krikstas irgi netrukdo...


nu netrukdo...
as vaikysteje krikstyta, bet veliau krikstijausi samoningai tikedama ir ispazindama, KAIP BIBLIJOJE IR PARASYTA - ''Jeigu lūpomis išpažinsi Viešpatį Jėzų ir širdimi tikėsi, kad Dievas jį prikėlė iš numirusių, būsi išgelbėtas'' (Rom 1 0:9) kudikis niekaip to negali....gaila, as mielai paklociau savo vaikams kelia i roju, bet deja, kiekvienas turi tai padaryti pats wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Coca - cola: 13 liepos 2009 - 20:18

nors pati į bažnyčią einu retai, bet tikiu Dievą ..aišku, kiek kitaip, nei daugelis... Ko Dievas reikalauja iš mūsų? Labai paprastai: kad mylėtume taip, kaip Jis myli.. štai toks yra mano tikėjimas 4u.gif savo vaikus krikštijau- ramiai, kukliai, be balių, baltų pūstų gipiūrinių suknelių, be man nesuprantamų kažkokių įsakymų krikštatėviams ar saldainių su vaikų nuotraukomis ant popieriukų...niekad nereikia pamiršti to, kad pakrikštijus savo atžalą tam tikras pareigas įgija ne tik mažasis krikščionis, bet ir jo tėveliai. Ir jų pareiga padėti vaikui eiti tiesos keliu. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dolly` @ 2009 07 13, 14:54)
man svarbu, kad jis butu krikscionis.


gan egoistiskai tai nuskambejo. "MAN svarbu"! Visai nesvarbu, ko vaikas gali noreti. Gal jis nenores buti krikscionim? Sakysit, vaikas dar mazas, negali pats nuspresti, todel jus sprendziat uz ji, bet kas bus, kai jums pasirodys svarbu, kad jusu vaikas butu pvz. architektas??? Gal ir studijas jam parinksit? O paskui gal dar ir zmona? O kodel gi ir ne? Jei tevai gali primesti vaikams religija pagal savo isitininimus (???), tai kodel tada negali parinkti ir universiteto, studiju krypties, antrosios puses? g.gif Juk tevams tai gali buti labai svarbu...
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2009 07 30, 00:34)
gan egoistiskai tai nuskambejo. "MAN svarbu"! Visai nesvarbu, ko vaikas gali noreti. Gal jis nenores buti krikscionim? Sakysit, vaikas dar mazas, negali pats nuspresti, todel jus sprendziat uz ji, bet kas bus, kai jums pasirodys svarbu, kad jusu vaikas butu pvz. architektas??? Gal ir studijas jam parinksit? O paskui gal dar ir zmona? O kodel gi ir ne? Jei tevai gali primesti vaikams religija pagal savo isitininimus (???), tai kodel tada negali parinkti ir universiteto, studiju krypties, antrosios puses?  g.gif Juk tevams tai gali buti labai svarbu...

nemanai, kad lygini priesingus dalykus?
Vaiko auklejimas ir dorini ugdymas yra visiskai prklausomas nuo tevu poziuro ir gyvenimo budo
Juolab, kad kristas pats savaime religijos neprimeta. Religija primeta vaiko auginimas katalikiskoje seimoje - t.y net ir nepakrikstijus vaiko, jam bus per prievarta (nepaklausus jo nuomones) primetama religija jeigu tevai yra tikintys: vaiksto i baznycia, svencia religines sventes, dalyvauja religines bendruomenes gyvenime. Negi manai, kad jeigu tevai taip daro, jeigu toksai yra ju gyvenimo budas, tai vaikas bus paliekamas nuosaliai absoliuciai nuo visko, kas susije su religija, kol gales pareiksti savo argumentuota ir pagrista nuomone del religijos pasirinkimo?
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2009 07 30, 09:16)
Juolab, kad kristas pats savaime religijos neprimeta. Religija primeta vaiko auginimas katalikiskoje seimoje - t.y net ir nepakrikstijus vaiko, jam bus per prievarta (nepaklausus jo nuomones) primetama religija jeigu tevai yra tikintys: vaiksto i baznycia, svencia religines sventes, dalyvauja religines bendruomenes gyvenime. Negi manai, kad jeigu tevai taip daro, jeigu toksai yra ju gyvenimo budas, tai vaikas bus paliekamas nuosaliai absoliuciai nuo visko, kas susije su religija, kol gales pareiksti savo argumentuota ir pagrista nuomone del religijos pasirinkimo?

O man atrodo viskas yra gan paprasta: jei vaikas pakrikstytas, tai jis katalikas, jei nekrikstytas, tai ne katalikas.
O tevai, net ir tikintys, neprivalo primesti vaikui religijos ir to nedarys, jei patys eis i baznycia, o vaiko nesives (nebent pats noretu), vakarais nevers vaiko melstis ir nekalbes/nepasakos apie dieva/religija/baznycia. Manau, kad imanoma paciam tiketi i dieva, bet savo seimos nariui savo religijos neprimesti. Cia as kalbu is savo patirties -mano vyras tikintis, o as ne. Jei jis nori, eina i baznycia, apie dieva ir religija nesikalbam, per Kucias jis mesos nevalgo (as valgau), ir aplamai, man Kucios, Kaledos ir Velykos tera seimos/giminiu susiejimo svente ir nieko daugiau. Taip, pripazistu, daugeliui tai religine svente, net kai kurie zmones tada i baznycia eina. Bet man tai tera laisvadieniai, kai laisva buna ir mano giminaiciams, tai susibegt galim (didzioji mano giminiu dalis bedieviai). Pries uzsipuolant mane, kad tai religines sventes ir butent jos svenciamos tomis dienomis, noriu kad pagalvotumet apie kitatikius, kuriems irgi buna laisvadieniai ir jie tu dienu kaip religiniu svenciu nesvencia.
todel manau, kad kiekvienas zmogus turi teise nuspresti ar reikalinga jam gyvenime religija ir kokia, o tevai gali daryti itaka arba ne. Bet neprivalo. Bet tai nereiskia, kad tevai privalo palikti vaika absoliuciai nuo visko, kas susije su religija. Manau, kad reikia leisti jam pasirinkti. Jei smalsumo genamas nores nueiti i baznycia pasiziureti, tai kodel gi ne. Jei klaus apie dieva ir religija, galima paaiskinti. Bet as dar paaiskinciau, kad yra ir kitu religiju, kad zmones skirtingai ispazista dieva, skirtingai jam meldziasi, bet tikrai nepateikciau krikscionybes kaip tos teisingos, kuria jis privalo ispazinti. O jei bus pakrikstytas, tuomet jau reiks, jog jis priskirtas krikscionims, kad tevai uz ji nusprende.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2009 07 30, 20:35)
nekalbes/nepasakos apie dieva/religija/baznycia. 

bet palauk,- o kaip vaikas tada suzinos kuom tiketi? Kokia religija rinktis jei niekas su juo apie tai nesnekes. Kaip jis gales pasirinkti eit i baznycia ar ne, jei ten jo niekas nenusives. Pvz mano mociute buvo liuterone, o as i liuteronu nuejau tik po jos mirties per keturnedieli. Ir is tikro man Liuteronu misios labiau patiko nei kataliku. Maziau suvarzymu, laisvesne misiu eiga. Man per galva niekas neduos jei eisiu i ten. Kita vertus- Dievas visur vienodas mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Meletė: 30 liepos 2009 - 22:10
QUOTE(Leksa @ 2009 07 30, 20:35)
O tevai, net ir tikintys, neprivalo primesti vaikui religijos ir to nedarys, jei patys eis i baznycia, o vaiko nesives (nebent pats noretu), vakarais nevers vaiko melstis ir nekalbes/nepasakos apie dieva/religija/baznycia.

kaip tu tai isivaizduoji praktiskai igyvendinant?
Tevai eina i baznycia - kur paliekamas vaikas (menesio, puses metu, metu ir t.t.)
tevai svencia religines sventes (kucias, zolines, atlaidus) - kur paliekamas vaikas
Galu gale elementarus vaiko klausimas - kodel tevai eina i baznycia, kodel meldziasi, kodel dalyvauja religiniame gyvenime... kaip paaiskinti vaikui apie tai kodel tu tai darai ir nekalbeti apie dieva, religija, baznycia.
AS suprantu, kad tai galima, kai tevai yra skirtingu religiju ( bet ir tai apie religija bus kalbama, nes vaikui kils klausimai) arba tevai nera praktikuojantys katalikai, o tik save katalikais vadina, nes gyvena Lt ir buvo pakrikstyti ir t.t.
Bet kaip tu isivaizduoji to igyvendinima praktikuojancioje kataliku seimoje, kur religija yra neatskiriama nuo kasdienio gyvenimo.

Beje, pagal ta pacia logika vaikui negalima diegti ir etiketo, doroves ar kitu moraliniu taisykliu, jeigu jos nera istatymo lygio - t.y. eiti per galve bet kur negalima, nes tai reglamentuoja taisykles. kurios yra privalomos visiems tos salies gyventojams, o va nusispjauti ant saligatvio galima, nes kai kam tai priimtina, kai kas tai daro ir jokiu galiojanciu taisykliu nepazeidzia, nebent tik kai kuriu zmoniu supratima apie tai kas mandagu ir kas ne.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bekasė: 31 liepos 2009 - 11:00
QUOTE(Meletė @ 2009 07 30, 22:09)
1. bet palauk,- o kaip vaikas tada suzinos kuom tiketi?
2. Kokia religija rinktis jei niekas su juo apie tai nesnekes.

1. jei vaikas bus pakrikstytas, tuomet jau "suzinot" kuo tiket jam nereikes, nes jis jau "priskirtas" prie religijos. Jei nekrikstytas, pasirinkimas labiau galimas, ar ne?
2. jai jus krikscionys ir vaika pakrikstysit tuomet jau negali but kalbos apie religijos pasirinkima.

Manau, kad butent del pasirinkimo laisves mazo vaiko krikstyti nederetu. Kai paaugs, jei pareiks toki nora, tuomet taip. Aisku, jei aplamai susidomes religija. O jei domesis, tai tikrai ras informacijos ir iv.knygose ir internete apie iv.religijas, jei tevai jam religiju ivairoves negali paaiskinti. Gal as klystu, bet nemanau, kad dauguma SM dalyviu galetu savo vaikams issamiai papasakoti/paaiskinti apie kitas religijas.

Papildyta:
QUOTE(Bekasė @ 2009 07 31, 10:54)
1. kaip tu tai isivaizduoji praktiskai igyvendinant?
Tevai eina i baznycia - kur paliekamas vaikas (menesio, puses metu, metu ir t.t.)
tevai svencia religines sventes (kucias, zolines, atlaidus) - kur paliekamas vaikas
2. Galu gale elementarus vaiko klausimas - kodel tevai eina i baznycia, kodel meldziasi, kodel dalyvauja religiniame gyvenime... kaip paaiskinti vaikui apie tai kodel tu tai darai ir nekalbeti apie dieva, religija, baznycia.
3. AS suprantu, kad tai galima, kai tevai yra skirtingu religiju ( bet ir tai apie religija bus kalbama, nes vaikui kils klausimai) arba tevai nera praktikuojantys katalikai, o tik save katalikais vadina, nes gyvena Lt ir buvo pakrikstyti ir t.t.
Bet kaip tu isivaizduoji to igyvendinima praktikuojancioje kataliku seimoje, kur religija yra neatskiriama nuo kasdienio gyvenimo.

4. Beje, pagal ta pacia logika vaikui negalima diegti ir etiketo, doroves ar kitu moraliniu taisykliu, jeigu jos nera istatymo lygio - t.y. eiti per galve bet kur negalima, nes tai reglamentuoja taisykles. kurios yra privalomos visiems tos salies gyventojams, o va nusispjauti ant saligatvio galima, nes kai kam tai priimtina, kai kas tai daro ir jokiu galiojanciu taisykliu nepazeidzia, nebent tik kai kuriu zmoniu supratima apie tai kas mandagu ir kas ne.


1. kai augau pas senelius, mociute eidavo i baznycia, senelis ne, mane palikdavo su juo. Beja, ar nepasitaiko, kad tevai kazkur eina, o vaiko nesiveda?
2. manau, kad reikia paaiskinti, jog yra daug iv.religiju, kuo jos skiriasi, kodel mes pasirinkome butent sia (ai, pakrikstino mus, tai ir ispazistam sita religija). Pasakyti, jog gali kartu nueiti i baznycia, sudalyvauti misiose, nuspresti ar nori eiti dazniau ar nenori visai, ar nori krikstytis, t.y. buti priimtas i sia religine bendruomene, ar nori tai nuspresti veliau.
3.nepazistu praktikuojanciu kataliku, net neisivaizduoju, kad tokiu yra, todel isivaizduoti negaliu. Pazistu tik tokius, kurie teigia, kad tiki dievu, o geriausiu atveju 2 k. per metus eina i baznycia. O pagal ju elgesi (tam tikrus veiksmus) sprendziu, kad tas tikejimas gan dirbtinas (cia jums asmeniskai netaikau, tiesiog pazistu pora zmoniu, kurie daznai eina i baznycia, vadina save religingais, bet pagal elgesi galeciau juos pavadinti blogio isikunijimais).
4.etiketo, doroves ir morales taisykles galioja visur ir visiems ir yra yra privaloma (beja, ju ismanymas palengvina bendravima su kitais zmonemis), o buti religingu, ispazinti kokia nors religija (tik nors nebuti ateistu), nera privaloma.

P.S. jei ka, tai mano komentarai visai nepikti bigsmile.gif tik savo nuomone isakiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 31 liepos 2009 - 12:13
QUOTE(Meletė @ 2009 07 30, 22:09)
Kita vertus- Dievas visur vienodas mirksiukas.gif

taip, jei jis is viso yra.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2009 07 31, 13:10)
praktikuojanciu kataliku, net neisivaizduoju, kad tokiu yra, todel isivaizduoti negaliu. Pazistu tik tokius, kurie teigia, kad tiki dievu, o geriausiu atveju 2 k. per metus eina i baznycia.

tai gal del to ir sunku isivaizduoti, o tuo labiau racionaliai diskutuoti, kaip tokiu atveju viskas vyktu
Kai augom turejome kaimynus, kurie visa seima kiekviena sekmadieni eidavo i baznycia (o dar 2 mamos broliai buvo kunigai). Bet kieme bendraujant tai netrukde
Ir jeigu tevai yra praktikuojantys katalikai, o ne 2 kart per metus baznycioje apsilanko, tai vaikui religija yra prievarta primetama (cia as ne neigiama prasme), nes jinai yra kasdienybe, o vaiku tevu legesi elgesi kopijuoja.

QUOTE(Leksa @ 2009 07 31, 13:10)
4.etiketo, doroves ir morales taisykles galioja visur ir visiems ir yra yra privaloma (beja, ju ismanymas palengvina bendravima su kitais zmonemis), o buti religingu, ispazinti kokia nors religija (tik nors nebuti ateistu), nera privaloma.

ir taip, ir ne
Vienam yra normalu tureti 10 ar daugiau partneriu per gyvenima, kartais gal ir ne po viena vienu metu, kitas seksu uzsiima tik po santuokos. Kurio morale yra privaloma visiems?
As i darba galiu ateiti apsirengusi kedais ir dzinsais, pusbrolis dirba banke, kur net ir darbuotojams nebendraujantiems tiesiogiai su klientais ( net ju nematantiems) yra nurodyta, kokiu spalvu drabuziai turi buti. Kurio drabuziu kodas yra privalomas visiems?
mano vaikai mociutei sako tu, o kiti i mama kreipiasi jus. Mes darbe zmonems, kuriu niekada realiai nemateme (bendraujame emailu) sakome tu arba kreipiames vardu be titulu. O cia kartais forume ( kur vyrauja visiskai neoficialus bendravimas) kai kurios personos isizeidzia, jeigu i jas kas nors kreipiasi tu.
etiketo, doroves ir morales taisykles negalioja vienodai visur ir visiems - kol jos nera iteisintos istatymais ar tam tikrais dokumentais, jos nera privalomos ir mes galime rinktis kiek ir kuriu mes laikysimes ( pvz namuose kandu duona is riekes -taip patogiau, nors valgydama restorane taip nesielgiu).
Bet vaikas siuo atveju pasirinkimo neturi - jisai tures laikytis tu taisykliu, kurios galioja pas ji namuose, nors kitur jos ir negalioja. Kai is tu namu iseis ir sukurs savus, nuspres kokios taisykles galios pas ji namuose
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bekasė: 31 liepos 2009 - 14:50