Sveikutės. Tujas geriausia dauginti nuo ankstyvo pavasario iki gegužės mėnesio. Šakelias su sumedėjusiais galiukais sukišti kieme į žemę ir laistyti kuo daugiau. Patartina sodinti pavėsyje ir galima uždengti plėvele (bet nebūtina). Aš taip visą gyvatvorę pasisodinau ir dabar tujos 4 metų, o yra apie 1,6 ilgio. Nenaudojau jokių aktyvatorių.
Kažkuri klausė kodėl tujų apatiniai lapai nudžiūvę, gali būti kad koks nors šunelis ar katinas apsisiojęs. Labai tujos ir kiti dekoratyviniai augalai nemėgstą tokių "trašų". Jei tik pastebit kad gyvūnėlis palankė jūsų augalą, iškarto nuliekit vandeniu, tada nekenkia. Visus augalus laistau su šaltu šulinio vandeniu ir nepastebėjau kad jiems nepatiktų
QUOTE(Raganiukas @ 2006 09 16, 22:04)
Kažkuri klausė kodėl tujų apatiniai lapai nudžiūvę, gali būti kad koks nors šunelis ar katinas apsisiojęs. Labai tujos ir kiti dekoratyviniai augalai nemėgstą tokių "trašų". Jei tik pastebit kad gyvūnėlis palankė jūsų augalą, iškarto nuliekit vandeniu, tada nekenkia. Visus augalus laistau su šaltu šulinio vandeniu ir nepastebėjau kad jiems nepatiktų
O aš bijojau su šulinio vandeniu laistyti
QUOTE(dėja @ 2006 09 16, 23:15)
O aš bijojau su šulinio vandeniu laistyti
Nebijok, nieko joms neatsitiks. Aš taip visas tujas auginu ir kitus dekoratyvinius augalus.
Na ir as prisisodinau tuju 30 metru gyvatvore patarkit kaip lieti? per savaite paliejau 2 kartus bet pas mane tai dideles apie 1,5 metro tai kazkaip baisu kad neprigis. Mergaites kur tas Zapyskio medelynas yra nes labai apie ji visur raso
Ir dar sugalvojau namo kampuose 2 tujas ar puskiparisus pasisodinti bet noriu as jas karpyti ir pasidaryti seny besmegeny ar kokia kita nesudetinga figura. Bet noriu kad plestusi daugiau i sonus o aukstis butu kokia apie 2 metrus tai daugiausia.Gal kas zinot kokia veisle nes neturiu nei zaliausio supratimo. Patare kreiptisi sita foruma.
O kaip pirkau savo tujas tai moteris papasakojo kad ji augina jas is seklu ji ju turi tai tikrai nemazai. Kai tuju seklos sunoksta tada kazkaip prasiskleidzia jas sureka o pavasary padaro mini siltnamy su agro plevele ir laisto pati maciau laisto siltu vandeniu ir dabar atrode kaip mazos morkytes taip sudyge. O kitais metais ji pikiuoja. Kai as pirkau tai buvo apie1.5-1.8 metro vos pakeliau per 6-7 metus.
O kaip pirkau savo tujas tai moteris papasakojo kad ji augina jas is seklu ji ju turi tai tikrai nemazai. Kai tuju seklos sunoksta tada kazkaip prasiskleidzia jas sureka o pavasary padaro mini siltnamy su agro plevele ir laisto pati maciau laisto siltu vandeniu ir dabar atrode kaip mazos morkytes taip sudyge. O kitais metais ji pikiuoja. Kai as pirkau tai buvo apie1.5-1.8 metro vos pakeliau per 6-7 metus.
gal kas turit vakariniu tuju seklu arba zinot kur butu galima ju nusipirkt?
o taip pat pasidalinkit patirtim kaip isauginti is seklos tuja Dekui
QUOTE(giekab @ 2006 10 13, 14:15)
gal kas turit vakariniu tuju seklu arba zinot kur butu galima ju nusipirkt?
Šiuo metu(spalio mėn.)sėklų galima prisirinkti bet kur ir bet kiek-nors ir pramoniniam daigynui įveisti
Tik kokia prasmė tujas sėti?Pirma-iš sėklų išaugę augalai bus neaišku kokie.Antra-ilgas laikas(keli metai iki apčiuopiamo medelio).Trečia-daug paprasčiau ,greičiau,lengviau ir konkrečiau yra dauginti gyvašakėm-tujos dauginasi lengviausiai iš visų spygliuočių+ gaunami norimos veislės egzemplioriai...vegetatyvinis dauginimas užtikrina veislės identiškumą...
O jei labai norisi viską išbandyti,tai tujas reikia sėti dabar į lysves kaip morkas...
QUOTE(Gintaras Klimaitis @ 2006 10 13, 14:07)
Šiuo metu(spalio mėn.)sėklų galima prisirinkti bet kur ir bet kiek-nors ir pramoniniam daigynui įveisti
Tik kokia prasmė tujas sėti?Pirma-iš sėklų išaugę augalai bus neaišku kokie.Antra-ilgas laikas(keli metai iki apčiuopiamo medelio).Trečia-daug paprasčiau ,greičiau,lengviau ir konkrečiau yra dauginti gyvašakėm-tujos dauginasi lengviausiai iš visų spygliuočių+ gaunami norimos veislės egzemplioriai...vegetatyvinis dauginimas užtikrina veislės identiškumą...
O jei labai norisi viską išbandyti,tai tujas reikia sėti dabar į lysves kaip morkas...
kodel sakote kad is seklu isaugs neaisku kokia augalai- gi turetu isaugt tokia pat tuja, kurios ir yra seklos
o stai cia - http://www.rojaussod...snis.php?id=215 raso, kad "Tujų sėklos sėjamos balandžio mėnesį į lysves arba vasario - kovo mėnesį į dėžutes"
QUOTE(giekab @ 2006 10 13, 15:21)
kodel sakote kad is seklu isaugs neaisku kokia augalai- gi turetu isaugt tokia pat tuja, kurios ir yra seklos
o stai cia - http://www.rojaussod...snis.php?id=215 raso, kad "Tujų sėklos sėjamos balandžio mėnesį į lysves arba vasario - kovo mėnesį į dėžutes"
Todėl,kad vakarinės tujos yra begalybė(gal 100,o gal ir keli šimtai) veislių ir formų,kurias tiksliai galima atkartoti tik dauginant vegetatyviai(gyvašakėm,t.y. klonuojant).Sėkliniai egzemplioriai gaunasi"belekokie",įvairūs ir skirtingi pagal visus parametrus,gali būti net visai nepanašūs į tą augalą,nuo kurio rinktos sėklos(ypač tai pasakytina apie tas formas,kurios labiau nutolę nuo nominalo)
Man patogiau tujas sėti rudenį
QUOTE(Gintaras Klimaitis @ 2006 10 13, 15:19)
Todėl,kad vakarinės tujos yra begalybė(gal 100,o gal ir keli šimtai) veislių ir formų,kurias tiksliai galima atkartoti tik dauginant vegetatyviai(gyvašakėm,t.y. klonuojant).Sėkliniai egzemplioriai gaunasi"belekokie",įvairūs ir skirtingi pagal visus parametrus,gali būti net visai nepanašūs į tą augalą,nuo kurio rinktos sėklos(ypač tai pasakytina apie tas formas,kurios labiau nutolę nuo nominalo)
keista ir kartu labai idomu
o vistik pats auginat tujas is seklu
QUOTE(giekab @ 2006 10 13, 20:11)
Dabar neauginu
..bet žmogus toks padaras,kuriam viską norisi pabandyti... Spygliuočius(ir kitokius sumedėjusius augalus) kolekcionavau ir dauginau visais įmanomais būdais prieš 15-25 metus Iš visų sėklomis daugintų spygliuočių(daug dekoratyvinių spygliuočių formų mūsų sąlygomis sėklų neformuoja)tik kukmedžių sėjinukai sukėlė teigiamas emocijas.Procesas labai lėtas,bet rezultatai "už širdies griebiantys"
Mano tujos kažkur 4 metų,na vistiek dar tokios jaunos.Ir kažkas nulaužė,vienos tujos viršūnę,na taip išilgai skilo,bet visiškai nenulūžo.Gal po 1.5 mėn pradėjo džiūti ta šakelė,tada aš ją nupjoviau skaudama širdim.Į domu jei tą vietą būčiau surišusi,ar kaip panašiai,ar galėtų suaugti.Na dabar jau nupjoviau,bet taip įdomu ar įmanomas toks variantas.