Įkraunama...
Įkraunama...

Tujos

QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 07:02)

Jei šuo lakstantis ir my... ant tujų, nei viena neatlaikys, nes labai daug augalų bijo šunų šlapimo.

Genėti tujas reikia vidurį vasaros, dabar netinka. Ir genėti reikia visas šonines šakeles, kad jos labiau šakotųsi, bet negalima viršūnės, nes sutos augti. Yra tokių tujų kurių nereikia net genėti, bet BRABANTĄ reikia būtinai, kad sutankėtų ir gražesnis būtų.

Noreciau papriestarauti,jei tuja prigyjusi,gal kiek ir apruduos tuja,bet isgyvens.Jei neprigyjusi gali ir sunykti,bet sunys pasirenka,ant kurios daryti,ant kiekvienos nemyscioja.

Geneti tujas reikia pavasari,tik ne vasara,dar galima ir rudeni,tik vel gi jei salnos gali apsalti galiukai.O ruduo nenuspejamas,diena galima dar degintis,o nakti ziurek apsala viskas.
Jei formuoji gyvatvore,svarbu geneti virsunes,as apie gyvatvorines tujas.Autore klause apie Smaragdines tujas,jos auga kolonine laja yra taisyklingos formos ,nereikalauja karpymo ir daug prieziuros.
Pas mane gyvatvore per 7 metus uzaugo su lyg zmogaus ugiu jau ir geneta praktiskai tik virsunes,sonai tik vos padailinami.Jei tujos kolonines,tada virsuniu tikrai nereikia kirpti,nes jos ir taip leciau auga.
Atsakyti

QUOTE(dėja @ 2009 09 18, 10:18)
Noreciau papriestarauti,jei tuja prigyjusi,gal kiek ir apruduos tuja,bet isgyvens.Jei neprigyjusi gali ir sunykti,bet sunys pasirenka,ant kurios daryti,ant kiekvienos nemyscioja.

Geneti tujas reikia pavasari,tik ne vasara,dar galima ir rudeni,tik vel gi jei salnos gali apsalti galiukai.O ruduo nenuspejamas,diena galima dar degintis,o nakti ziurek apsala viskas.
Jei formuoji gyvatvore,svarbu geneti virsunes,as apie gyvatvorines tujas.Autore klause apie  Smaragdines tujas,jos auga kolonine laja yra taisyklingos formos ,nereikalauja karpymo ir daug prieziuros.
Pas mane gyvatvore per 7 metus uzaugo su lyg zmogaus ugiu jau ir geneta praktiskai tik virsunes,sonai tik vos padailinami.Jei tujos kolonines,tada virsuniu tikrai nereikia kirpti,nes jos ir taip leciau auga.

Na dabar aš noriu prieštarauti, nes tikriausiai žinios tik iš bendro išprusimo.
Tujas galima genėti tik pasodinus , tiek rudenį tiek pavasarį. O jau augančias pavasarį kaip tik nepataria nes jų pats tas augimas ir žydėjimas, greitai atauga. Geriausia liepos pabaiga rugpjūčio pradžia. Rudenį nepatria genėti, todėl kad jei drėgnas ruduo, per pjūvius nepatektų drėgmės ir puviniai ir ligos kartu. Ir kad spėtų žaizdelės užsitraukti iki užžals.
Sodinti rudenį galima visus spygliuočius iki spalio pradžios, kad spėtų prigyti iki užals. Tręšti jau tik pavasarį.
Šunys labiausia megsta lengvintis prie mažų augalų, ir bet kokį jauną augalą numarins, nes šlapimas išdegina, nes ten daug azoto yra. Tad geriauisia aptevrti laikiniai, kol prigys ir paaugs. o pastebėjus tokį darbelį net nulieti vandeniu.
Tujos būna rytinės, vakarinės, didžiosios ir t.t. Smaragdinių nebūna. Yra konkrečiu pavadinimu 'SMARAGDAS' , 'BRABANTAS' Jos yra abi vakarinės. Ji klausė konkrečiai apie 'BRABANTĄ'. Tad ir sakau, kad tokias tujas reikia būtinai genėti, ir taip kad nebūtų tujų apačia siauresnė, koloniška forma, kartu ir viršūnę. 'Smaragdas' yra pats iš svęs jau taisiklongos formos ir tanki, jos tai jau nereikia beveik karpyti.

Klausėt dar dėl nevienodo aukščio. O jos yra visos vienosdos rūšies? Reiktų per kelis sezonus sulyginti, iškarto žinoma gaila tiek sumažinti. Aukštesnes truputį daugiau pakirpti, o mažsesnes kokius 5-6 cm. Ir taip po truputį susilygins.
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 10:42)
Na dabar aš noriu prieštarauti, nes tikriausiai žinios tik iš bendro išprusimo.
Tujas  galima genėti tik pasodinus , tiek rudenį tiek pavasarį. O jau augančias pavasarį kaip tik nepataria nes jų pats tas augimas ir žydėjimas, greitai atauga. Geriausia liepos pabaiga rugpjūčio pradžia. Rudenį nepatria genėti, todėl kad jei drėgnas ruduo, per pjūvius nepatektų drėgmės ir puviniai ir ligos kartu. Ir kad spėtų žaizdelės užsitraukti iki užžals.
Sodinti rudenį galima visus spygliuočius iki spalio pradžios, kad spėtų prigyti iki užals. Tręšti jau tik pavasarį.
Šunys labiausia megsta lengvintis prie mažų augalų, ir bet kokį jauną augalą numarins, nes šlapimas išdegina, nes ten daug azoto yra. Tad geriauisia aptevrti laikiniai, kol prigys ir paaugs. o pastebėjus tokį darbelį net nulieti vandeniu.
Tujos būna rytinės, vakarinės, didžiosios ir t.t. Smaragdinių nebūna. Yra konkrečiu pavadinimu 'SMARAGDAS' , 'BRABANTAS' Jos yra abi vakarinės. Ji klausė konkrečiai apie 'BRABANTĄ'. Tad ir sakau, kad tokias tujas reikia būtinai genėti, ir taip kad nebūtų tujų apačia siauresnė, koloniška forma, kartu ir viršūnę. 'Smaragdas' yra pats iš svęs jau taisiklongos formos ir tanki, jos tai jau nereikia beveik karpyti.

nenoriu veltis i dideles diskusijas,niekur nesakiau,kad tuju negalima sodinti rudeni,tiek geneti tujas galima net 3 kartus per metus,nuo sunu visus augalus reikia saugoti,ypac kol jie jauni.Atsiprasau sumaisiau pavadinimus 'SMARAGDAS' ir 'BRABANTAS',nesvarbu kad jos vakarines abi,bet ju prieziura skirtinga.
ir ko taip prunkstauti biggrin.gif ,is bendro isprusimo ar ne,kiek augintoju tiek ivairiu nuomoniu,kiek tuju rusiu vienaip ar kitaip ju prieziura skiriasi.rasydama remiuosi savo patirtim,nes prisiskaityti daug ir visko galima,bet nevisada pasitvirtina.
Atsakyti
Neprunkšauju, o prieštarauju neteisngai parašytai informacijai. Nes kiekvienas nori gauti teisingą informaciją, juolab, kad kiekvienas augalas kainuoja ne centus, ir su juo neteisingai pasilegus gali turėti daug nuostolio, ne tik finasiškai bet ir laiko atžvilgiu. Ir su tuo GALIMA labai reikia atsargiai, nes kaip minėjau, yra GALIMA ir prie jo BET. Tad reikia atsakingiau dalinti patarimus. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(agneee1 @ 2009 09 18, 09:09)
na iskilo klausimas ir man apie tujas  sodintos uzpraita pavasari, bet labai nevienodai paauge vienos  siekia 70 cm , o kito svos 40 cm.  ar jas reiktu karpyti?  bet sulygint su mazom labai nesinori  g.gif

dar karta keliu klausimeli cool.gif turbut kaip supratau tuju karpyti nereikia tol kol nepasiekia norimo aukscio?? g.gif ar teisingai ?
o gal nuo pakarpymo greiciau augtu? pas mane paprasciausios tvorines tujos
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 11:42)

Klausėt dar dėl nevienodo aukščio. O jos yra visos vienodos rūšies? Reiktų per kelis sezonus sulyginti, iškarto žinoma gaila tiek sumažinti.  Aukštesnes truputį daugiau pakirpti, o mažsesnes kokius 5-6 cm. Ir taip po truputį susilygins.

Aš dar kartą atsakau, kirpti reikia ir viršūnę ir šonus
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 07:02)
Genėti tujas reikia vidurį vasaros, dabar netinka. Ir genėti reikia visas šonines šakeles, kad jos labiau šakotųsi, bet negalima viršūnės, nes sutos augti.

Papildyta:
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 16:03)
Aš dar kartą atsakau, kirpti reikia ir viršūnę ir šonus

Kartais zmones susiklaidina biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dėja: 18 rugsėjo 2009 - 17:13
Kirpti viršūnės negalima jaunoms, mažoms tujoms, kad nesustotų augti, o vėliau jau reikia, kad neišpliktų apačia o tankėtų. Mažoms tas negriasia, nes jos dar pačios retos yra. mirksiukas.gif
O pas agnee1 būtent reikia būtinai kirpti viršūnes nes pas ją labai skirtingi tujų aukščiai ir reikia juos po truputį sulyginti.
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 17:16)
Kirpti viršūnės negalima jaunoms, mažoms tujoms, kad nesustotų augti, o vėliau jau reikia,  kad neišpliktų apačia o tankėtų. Mažoms tas negriasia, nes jos dar pačios retos yra.  mirksiukas.gif
O pas agnee1 būtent reikia būtinai kirpti viršūnes nes pas ją labai skirtingi tujų aukščiai ir reikia juos po truputį sulyginti.

kaip ir minejau ,kad pirmus metus nepatartina kirpti,nes dazniausia visi ir sodina jaunas ir mazas(atsizvelgiant i finansus ,nes jaunos ir mazos buna pigesnes),o jei ju daug reikia.O tu siek tiek priestarauji "Tujas galima genėti tik pasodinus , tiek rudenį tiek pavasarį".

Tai kaip istikruju,koks tavo profesionalus atsakymas bus g.gif .

As kaip is bendro isprusimo,galiu pasakyti,geriau tik pasodinus jas palikti ramybeja,tik daug laistyti,o ypac rudeni,geneti tik pasodinta.,na nezinau.Gal but kazkokiais iskirtinais atvejais.
Atsakyti
QUOTE(uolma @ 2009 09 18, 18:16)
Kirpti viršūnės negalima jaunoms, mažoms tujoms, kad nesustotų augti, o vėliau jau reikia,  kad neišpliktų apačia o tankėtų. Mažoms tas negriasia, nes jos dar pačios retos yra.  mirksiukas.gif

na merginos savaites pradzioj imesiu foto kaip jos pas mane atrodo, auksti stikrai zymiai skiriasi, o tvoro snorisi kuo greiciau, ir tresiu ir laistau tikrai priziuriu kaip jom patinka. russ kai pirkom sake ta pati, paprasciausios tvorines
Atsakyti
QUOTE(agneee1 @ 2009 09 18, 19:27)
na merginos savaites pradzioj  imesiu foto kaip jos pas mane atrodo, auksti stikrai zymiai skiriasi, o tvoro snorisi kuo greiciau, ir tresiu ir laistau tikrai priziuriu kaip jom patinka.  russ kai pirkom sake ta pati, paprasciausios tvorines

paprasta gyvatvorine tuja pas mane,tai bus ir tavo tokia mirksiukas.gif

user posted image

Karpyk kaip uolma rase,visas didesnes daugiau,mazesnes maziau,ir susilygins.lyg rasiai dar nesenai sodintos,viska sbus gerai susivienodins.
Atsakyti
O as siandien apsiziurejau,kad ruduoti pradejo mano tuju sakeles,kai kurios net nukrenta pajudinus.Ar tai normalu,ar liga ,ka daryti?Pagelbekit,zinoves ax.gif Tujoms jau treti metai,ugteleje nemazai.
Atsakyti