Mano pyragiukas irgi keptas jau senokai, dar pries naujus metus, bet gal kam prireiks ir tokio receptuko, man labai patiko, net ir mano vyrui, kuris saldumynus mieliau iškeistų į žuvį
Riešutų pyragas [attachmentid=168085]
Tešlai:
1,5 stiklinės miltų
60 gr. Sviesto atšaldyto
60 gr. Augalinių riebalų (galima pakeisti tokiu pačiu kiekiu sviesto, atšaldyto)
3-5 s. šalto vandens
Žiupsnelis druskos
Idarui:
2 kiaušiniai
2/3 st. rudojo cukraus
1 a.s. vanilės
50 gr. Tirpinto sviesto
1 st. smulkintų graikinių riesutų
Keleta sveikų riešutų puselių papuošimui
Miltus sumaišyti su duska, persijoti. Dviejų peilių pagalba ( galima blenderyje, manau, tiktų ir Quickchefas) sukapoti miltus su sviestu ir augaliniais riebalais, turi gautis smulkūs trupiniai. Palaipsniui supilti vandenį, kol tešla vos laikys formą. Surinkti ją į rutulį ir padėti į šaldytuvą bent valandai.
Atšalusią tešlą iškočioti, įtiesti į tartalečių formą ir dar padėti į šaldytuvą 20 min.
Šluotele suplakti kiaušinius, įmaišyti rudąjį cukrų ir žiupsnelį druskos. Supilti ištirpintą sviestą ir vanilę, išmaišyti ir sudėti smulkintus riešutus.
Įkaitinti orkaitę iki 180 c.
Supilti įdarą ant atvėsintos formos su tešla, viršųje išdėlioti riešutų puseles. Kepti 15 min., po to sumažinti temperatūrą iki 170 c ir kepti dar 10 15 min, kol tešla pradės ruduoti.
Patiekti atvėsusį.
Originaliam recepte pyragas buvo su pekano riešutais, bet kadangi turėjau daug graikinių riešutų, iškepiau su jais. Labai skanus pyragas, riešutai nuostabaus skonio.