Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymas namuose, ar Lietuvoje tai saugu?

QUOTE(ragnez @ 2011 12 08, 13:27)
ar tikrai?  g.gif



Na tai akivaizdu, jeigu nėra galimybės reanimuoti greitai nekvėpuojantį naujagimį ar laiku nustatyti, kad jis dūsta, tai naujagimio mirties rizika didėja. Apie tai ir rašo mokslininkai, kurie analizuoja gimdymo namuose riziką.

Nežinau, kokios namuose esančios priemonės padėtų reanimuoti nekvėpuojantį naujagimį. Nesu medikė, bet kiek skaičiau apie tą reanimavimąreanimavimo procedūrą, tai ji nėra labai paprasta. Tokių dalykų kaip "deguonies tiekimas per vamzdelį/ kaukę" ar "dirbtinis plaučių ventiliavimas per kaukę" bent jau mano namuose su esančiomis priemonėmis padaryti be šansų...

O reanimacija jeigu greitoji atvyksta per 15 min (radau internete, kad darbar taip "turėtų atvykti"), tai man atrodo nelabai jau ir bereikalinga, nors nežinau, čia gal gydytojai apie tas reanimacijas ką nors žino... Bent jau toje pačioje nuorodoje parašytą "Reanimavimo trukmė. Jei reanimuojant širdies veikla sustojo, būtina 15- 20 min. mėginti minėtomis priemonėmis ją atkurti. Jei jos neveiksmingos, gaivinti naujagimį liaujamasi." Tai jeigu greitoji atvyksta tada, kai jau turi būti liaujamasi reanimuoti, tai....
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2011 12 08, 10:11)
ar tikrai namu gimdymas turetu kainuoti brangiau?

vis tik, gimdant namuose visas nemedicinines priemones parupina gimdyves seima: patalpas, vandeni, elektra, siluma, patalyne, maista (ir, atitinkamai, neuzima gimdyklos ir pogimdyvines palatos ligonineje), o medicininiu priemoniu suvartojama irgi maziau, nes taikoma maziau proceduru. ryskiai pabrangsta nebent akuseriu darbo laikas - nes dvi akuseres priziuri viena gimdyve per visa gimdyma.


sutinku. uz baseina, aisku gimdyve moka pati, jei nori jo. nuoma ne kosmosa kainuoja. o daugiau yra akuseres iranga kuria ji nesiojasi visur su savimi, uz kuria moketi nereikia, linksminanciuju duju ne visoms prireikia, jas tiesiog issiveza atgal, o pokas irankiu reikalingu vandenu nuleidimui, siuvimui ir tt irgi pasaulio nekainuoja. tad nemanau, kad cia butu didele problema finansuose. tiesiog yra didelis nenoras teikti tokia paslauga is akuseriu, pribuveju puses
Atsakyti
QUOTE(Pakalnutės @ 2011 12 08, 13:08)
Nežinau, kokios namuose esančios priemonės padėtų reanimuoti nekvėpuojantį naujagimį. Nesu medikė, bet kiek skaičiau apie tą reanimavimąreanimavimo procedūrą, tai ji nėra labai paprasta. Tokių dalykų kaip  "deguonies tiekimas per vamzdelį/ kaukę" ar "dirbtinis plaučių ventiliavimas per kaukę" bent jau mano namuose su esančiomis priemonėmis padaryti be šansų...

na, deguonies tiekimui per kauke, manau, reikia tik deguonies baliono ir kaukes - tokie balionai su kaukemis gali buti (ir yra) naudojami ir namuose. kitas klausimas - kas yra plauciu ventiliacija? jei plaucius ventiliuoti galima kauke su pompele pridejus prie veido - tada tai igyvendinama namuose. ko is tiesu akusere greiciausiai negaletu atlikti - tai intubuoti, aktyvinti sirdies veikla elektrosoku ir pan. taciau pirmaja pagalba, iskaitant gimdyves ir naujagimio gaivinima, akusere, manau, turetu buti kvalifikuota atlikti.

is keliu cia cituotu gimdymo namuose istoriju matyti, kad akuseres tam tikra iranga atsigabena i namus, iskaitant linksminamasias dujas (naudojamas nuskausminimui). tai jei jos gali duoti gimdyvei kvepuoti linksminamuju duju, kodel, reikalui esant, negaletu duoti kvepuoti ir deguonies?

cia gal dange turetu daugiau ka pasakyti, nes as tik garsiai mastau.



breziant tam tikra paralele su zindymu (jungiamasis elementas - siekis kontroliuoti): tyrimais nustatyta, kad tos zindyves, kurios nuolat rupinasi naujagimio ir kudikio svoriu (namuose turi kudikiu svarstykles, daznai sveria, labai atidziai seka svorio prieaugi), zindo trumpiau ir anksciau pereina prie dirbtinio maitinimo negu zindyves, kurios to nedaro., ty, gali buti, kad didelis siekis kontroliuoti procesa padidina ir intervenciju kieki su visomis is to isplaukianciomis rizikomis.

is karto pasakau, kad neprisimenu, ar tiriami buvo tik sveiki naujagimiai (ty., ar buvo atmesti tie atvejai, kai moteris turi objektyvia priezasti rupintis kudikio svoriu, pvz., mazo svorio gime arba neisnesioti naujagimiai).
Atsakyti
Kiek Lietuvoje buvo atvejų, kai gimdat namuose naujagimis ar motina mirė?
Domina tik realūs faktai, ne pletkų lygyje.
Atsakyti
O antraji vaikuti nusprendziau gimdyt vandeny Dar Razumas juokesi, "o kokie mes naturalistai" - taaaaip sakau
Dukryte isplauke i vandeny ir dar paplaukiojo ziuredama i mane savo juodomis akutemis


Drauge mokosi JAV universitete, tai pasakius mediinos mokslu daktarui apie jos paios nora gimdyt vandenyje, jis keistai reagavo sakydamas, kokie cia dar gimdymai vandenyje, mes neesam delfinai.. Vaikas pirma turi ikvepti oro...


Atsakyti
Aldyte, o jei sugrįžtant prie klausimo: ar šiai dienai gimdymas namuose Lietuvoje yra saugus?
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2011 12 14, 20:40)
Aldyte, o jei sugrįžtant prie klausimo: ar šiai dienai gimdymas namuose Lietuvoje yra saugus?


vienareiksmio atsakymo nera.
Atsakyciau taip: jei moteris to siekia ir nori, jei ji zino, kad jos nestumas vystosi normaliai ir numatomas normalus, savalaikis gimdymas, jei ji jauciasi galinti, jei turi patikima pagalbininke - TAIP. Saugus pakankamai, kad gimdyti namie (simto procentu niekur neuztikrinta). Nes man atrodo nesvarbu, kokiu plastiko pagaliuku praduriama vandenu pusle arba kuom perrisama virkste - siulu ar spaustuku... Komplikacijos (kaip Svirpleles) ziauru - bet ju, ir labai liudnai pasibaigianciu, ir ligonineje nutinka i valias.
O galioja tai labai nedaugeliui, nes nedaugelis to nori. Nereikia ekstrapoliuoti to saugumo/nesaugumo visoms, nes didesnei daliai gimdyviu tai butu nesaugu vien del nepasirengimo/nenusiteikimo.

O jus kaip atsakytumet: ar gimdymas Lietuvoje ligonineje yra saugus?

Ir cia, jei teisingai speju, vienareiksmio atsakymo irgi nebus.

Atsakyti

Nu va kaip "puikiai"verrina lietuviai sveikatos paslaugas.Turbūt išsigalvoja viską,durneliai.Juk medikai tokie faini wub.gif

http://www.delfi.lt/...i.d?id=52997989
Atsakyti
Kažin ar nors dalis tų pinigų būtų skirta stažuotėms pribuvėjoms ir gimdymų namuose situacijai pagerinti?
http://www.delfi.lt/...u.d?id=53177001
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arya: 20 gruodžio 2011 - 13:14
QUOTE(Foxenas @ 2011 12 15, 13:53)
Dirbtinai sakralizuoti galima ka tik nori. Pvz. kirmelines ataugos pasalinimas irgi ivyksta tik karta gyvenime, ir tai ne visiems.
Dvasingam zmogui aplinka niekaip neitakoja sugebejimo dziaugtis ir isgyventi stiprias emocijas. Jusu paklausius galima pamanyti, kad moterys gimdancios ligonineje nepatiria to "akto", ju gyvenimas radikaliai nepasikeicia , ir pirmas vaiko klyksmas netampa vieno dziaugsmingiausiu ivykiu gyvenime pranasu. O jau planinio cezario "aukoms" isvis belieka tik gyvoms pasikasti po zeme - "tikromis" motinomis joms tapti, kaipo, ir nebera sansu. 
Kita vertus, jei vadovautis jusu logika, tai moteris gimdanti trecia ar ketvirta vaika, turbut isvis nebepatiria jokiu stipresniu emociju, galima pamanyti, kad ji del kazkokiu tai priezasciu ta pagranduka turetu myleti maziau nei pirmagimi, nes pastarasis tarsi jau ir "neipatingas", toks viso labo "eilinis masines gamybos produktelis"?

Aš skaitau tai, ką Jūs parašiusi, ir negaliu atsistebėti. Net pyktis suėmė, jei tiesą pasakius. Jeigu Jūs savimi nepasitikite, bijote, kad nesugebėtumėte susitvarkyti su gimdymu namuose, tai yra Jūsų asmeninė nuomonė. Šitaip negatyviai kalbėti vien apie tai, kaip apie faktą, yra tikrai negražu. Darote labai jau kraštutines išvadas iš to, ką čia išsako kitos būsimos ar esančios mamos.
Savišvietai visada užtenka laiko. Tos, kurios pasiryžta gimdyti namie, juk nedaro to vien tik iš idėjos. Vistiek tam turi būti kažkoks pagrindas, nes to viena nepadarysi (nekalbu apie išimtis). Labai gaila, kad Lietuvoje moterims šitaip trūksta noro žinoti. Kai nežinai, visada baisu.
Man 20. Laukiuosi, pabrėžiu, pirmo vaiko. Ir tikrai gimdysiu namie, jei tik mano pačios gydytoja per paskutinį vizitą patvirtins, kad nėra reikalo važiuoti į GN. Jau dabar esu tam pasiruošusi, labai daug skaičiau, domėjausi, ir Jūsų dideliam nustebimui visiškai nebijau, nes žinau, jog galiu su tuo susitvarkyti, kadangi tai nėra tiesiog fizinis, dvasinis aktas ar dar koks neaiškumas. Tai yra mano pačios vaikelis, kurį be galo myliu, su kuriuo kalbuosi visą nėštumą, vis glostau pilvelį ir kaskart jaučiu užplūstantį neapsakomai gerą jausmą. Tikrai jo nepasmerkiu ir neprisidarau jokios rizikos. Jei tik bus kokios komplikacijos (nespjaunu į vandenį, visko gali nutikti), važiuosiu į ligoninę tikrai. Juk ne džiunglėse gyvenu. Jeigu turiu galimybę rinktis, kodėl turėčiau aklai daryti tą patį, ką Jūs?
Pasirinkdama gimdymą namie vadovaujuosi tuo, kad tiesiog noriu apsidrausti nuo bereikalingo streso, nuo bet kokių, man visiškai nenaudingų, gydytojų ir seselių nuotaikų, kritikos, agresijos ir pykčio priepuolių, nuo nemalonių, pašaipių replikų, nuo skubėjimo ar įsakinėjimų, nuo nereikalingų patarimų ir daug daug kitokių dalykų. Man šio vaikelio atėjimas į pasaulį be galo laukiamas dalykas, todėl manau tikrai logiška, kad noriu tai daryti kiek įmanoma ramiau, tyloj, be jokio skubinimo ar nereikalingų intervencijų. Juolab žinant, kaip gudriai būna paskiepyjami vaikiukai, jeigu vaikelį išneša iš palatos, kur aš kategoriškai prieš, arba primaitinami mišinukais, kai kątik gimęs mažylis į mamos krūtį nė pažiūrėti nenori (o tokių atvejų irgi buvo ne vienas). Galiu nuo viso to apsidrausti, ir, Jūsų dideliam nepasitenkinimui, taip ir padarysiu. Nesu nei per jauna, kad suprasčiau, nei per kvaila, kad negalėčiau būti atsakinga už savo pačios sūnaus atėjimą į šį pasaulį. 4u.gif
Atsakyti
o su kuo tu planuoji gimdyti Klaipedoje?
Atsakyti
QUOTE(Natuke @ 2012 03 23, 12:29)
o su kuo tu planuoji gimdyti Klaipedoje?

Būtent dėl to ir skaičiau šitas temas, kad bent maždaug žinoti apie pribuvėjas. Apie Jurgą skaičiau labai daug negatyvo, kolkas negaliu nuspręsti. Blogiausiu atveju tiesiog su savo pačios gydytoja. Viskas įmanoma tongue.gif
Atsakyti