Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymas namuose, ar Lietuvoje tai saugu?

QUOTE(jobukas @ 2008 12 19, 21:10)
As tai turiu toki praktini klausima. Jei gimdydant namie plysta ne tik tarpviete, bet ir gimdos kaklelis? Esu skaiciusi forume, kad pribuveja gali susiuti tarpviete, bet kaip ji susiuva gimdos kakleli? Manau, kad namu salygomis , tai neimanoma. O gal imanoma? O gal gimdant namie nei vienai kaklelis neplyso?

Stai kiek idomiu klausimu. Idomu man suzinoti, is kur tokia pribuveja kaip p. Jurga is viso pamatys, kad tas kaklelis suplyso ir kokia teise remdamasi atliks medicinine procedura neturedama atitinkamu licenziju? Ar suplysusisi mamai kvies greitaja? g.gif Man idomus ir kiti dalykai, kaip bus, jeigu placenta liks viduje? Taip daznai atsitinka, balderins i ligonine gimdyve? Ir dar klausimas, kas bus, jeigu vaikas gimdymo metu nustos kvepuoti blink.gif Kaip ji gaivins? blink.gif
Ir dar klausimas, jeigu vaikelis neisgyvens, kas tada? Ar tokios pribuvejos nebijo buti patrauktos baudziamojon atsakomyben, jeigu tevai vis tik sugebes irodyti, kad tai buvo greiciau uzgaida, negu butinybe?
Idomus ir dar vienas klausimas, kuri sioje temoje isdris pasisakyti, kad gimde namuose ir liko patenkinta? Manau, cia tokiu lankosi bent desimt, jauciu tiesiog is kai kuriu pasisakymu doh.gif ? Ir dar vienas klausimas: kuri cia gales drasiai pasisakyti, kad liko nepatenkinta? Netikiu, kad per tuos 1000 ar jau ir daugiau naminiu gimdymu, jos visos liko 100 proc. patenkintos smile.gif
Atsakyti




Idomus ir dar vienas klausimas, kuri sioje temoje isdris pasisakyti, kad gimde namuose ir liko patenkinta? Manau, cia tokiu lankosi bent desimt, jauciu tiesiog is kai kuriu pasisakymu doh.gif ?

Gimdžiau namie ir likau patenkinta 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo klaara: 18 sausio 2009 - 23:53
Gimdžiau namie visus tris vaikus ir likau absoliučiai viskuo patenkinta 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(emilka @ 2008 12 19, 22:45)
Ir dar vienas klausimas: kuri cia gales drasiai pasisakyti, kad liko nepatenkinta? Netikiu, kad per tuos 1000 ar jau ir daugiau naminiu gimdymu, jos visos liko 100 proc. patenkintos  smile.gif


Atsakymas tikriausiai paprastas: nepatenkintosios neisdris pasisakyti, nes tada kai kazkas negero atsitinka galu gale pajaucia savo atsakomybe. Juk dazniausiai su nelegaliomis pribuvejomis buna sutarusios, kad jei ka, pribuveja niekuo deta. Taigi pribuveja nusiplauna, o gimdyve lieka su pasekmemis, viska apmasto, pasijaucia kalta ir nusprendzia nutyleti apie savo patirti. Kita vertus, nukentejusiuju euforija ir entuziazmas sumazeja, tad jos tokiose temose galbut ir reciau lankosi.
Taip as modeliuoju tokia situacija.

Del gimdos kaklelio plysimo - kartais gali ir pats kaklelis sugyti, bet tada didesne tikimybe, kad kito nestumo metu bus jo nepakankamumas.

Apskritai, tai man idomu, ar nelegalios akuseres bent jau turi irankius gimdos kakleliui ir maksciai apziureti, elementarias gaivinimo priemones, elementariausius medikamentus ir pan. Be to, susiuti tarpviete tai susiuti - bet kas gali kaip nors pabandyt, bet gi tai reikia moketi, kad nebutu po to komplikaciju. Reikia turet nuskausminanciu vaistu ir t.t.
Atsakyti
tikrai idomu, kaip tos naminukes pribuvejos ateina pasiruosusios gimdymui? kokius irankius ir panasiai turi? gal tos, kurios gimde namuose, gali placiau papasakoti?

ar kaip senosios bobutes nagu vandenis nuleidineja? smile.gif
Atsakyti
Negimdžiau namuose ir niekada sąmoningai nesirinksiu tokio gimdymo. Bet ne todėl kad nusprendusias gimdyti namuose laikyčiau beprotėmis – tiesiog mano atveju su mano ginekologine anamneze tai būtų iš tiesų beprotiška.
Ir kaip jau sakiau, nemanau kad gimdančios namuose yra išprotėjusios, neatsakingos ar šiaip ekstremalės siekiančios atkreipti į save dėmesį. Nors garantuoti negaliu – gali būti kad jų tarpe tokių yra. Visų pirma skiriasi jų požiūris į atsakomybę – jos tikrai supranta kad prisiima sau visą atsakomybę už vaikelio ir savo gyvybę. Kartais pagalvoju kad šiais mokslo ir technikos laikais mes per daug kratomės atsakomybės – kažkodėl norisi viską perleisti ant gydytojo galvos. O juk kūnas tai mūsų. Nuoširdžiai prisipažinsiu – pavydžiu toms moterims kurios gerai jaučia savo kūną ir supranta jo siunčiamus signalus. Ir labai gaila kad liko pernelyg mažai gydytojų kurie diagnozę nustato ne tik pagal kraujo tyrimų ir kitokių technikos aparatų parodymus. Bet tokius gydytojus, kurie klausinėja apie įvykius vykusius prieš daugelį metų ir ką valgėme pusryčiams, dažniausiai priimta laikyti nukvakusiais ir atitrūkusiais nuo realybės – juk technika nemeluoja ir tik ji žino kas mums yra. Tuom ir skiriasi tos kurios gimdo namuose (miške, ežere ar dar kur nors) ir tos kurios gimdo pagal šiuolaikines tendencijas (ligoninėje su krūva pypsinčios aparatūros) – pirmosios visą atsakomybę sąmoningai prisiima sau, o pastarosios (net gi aš) pasikliauja gydytojais ir technika ir tokiu būdu sąmoningai atsikrato savo atsakomybės. Ir žinot ką – nėra vienos tiesos, kurios yra teisios. Tokios tiesog negali būti ir beprasmiška būtų ieškoti. Tai tas pats kas obuolys su apelsinu ginčytųsi kuris iš jų skanesnis. Dalintis patirtimi, mintimis galima, bet gink die ne teigti kad viena kažkuri pusė yra teisi, o kita laviruojanti ties beprotybės riba.
Atsakyti
Teoriskai galima pasiekti viduriuko - kad gimdymai namuose vyktu su profesionalia pagalba ir tik esant mazos rizikos nestumui. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Arven @ 2009 01 20, 18:19)
Teoriskai galima pasiekti viduriuko - kad gimdymai namuose vyktu su profesionalia pagalba ir tik esant mazos rizikos nestumui.  smile.gif

Yra geras posakis - kaip baigsis karas ir gimdymas, nežino net Dievas... (versta iš rusų kalbos). Maža rizika neužtikrina, kad gimdymas bus sklandus, didelė - kad būtinai pasitaikys komplikacijų.
Atsakyti
Temos autore absoliuciai nieko nezino apie gimdyma namie ir saukia garsiausiai !!

Save gerbiantis zmogus neniekina ir purvais nedrabsto to, kas jam nesuprantama ar nesuvokiama. Kvailys greitas visus apsmeizti, zeminti ir drabstytis purvais.

Skaudziai nuskambejo biggrin.gif , a?

Turbut visaip pasitaiko. Ir ligoninese, ir namuose. Gydytojai ne dievai. Daznai netgi labai nekompetetingi zmones, darantys daug klaidu. Kaip ir mamos, turbut nevisos samoningos, atsakingos.

Pasaulyje gimdymas namuose raganavimu nelaikomas, todel, kad valstybines institucijos isleide istatymus, leidziancius pribuvejas priimti kudikius namuose. Pribuveja gali susiuti iplysimus, atsiveza su savimi visa reikalinga iranga suteikti pagalbai. Tai legalu, ir laikoma, kaip antras pasirinkimas po ligonines. Net vaiko gimimo liudijime uzrasyta, kad jis gimes namuose.

Deje, lietuva tokio istatymo neturi, kiek as zinau. Bet baudziamoji atsakomybe irgi netaikoma, jei pati gimdai namuose.. (butu tikras absurdas). Ivairiu ilgameciu tyrimu deka nustatyta (uzsienyje), kad namu gimdymas yra toks pat saugus kaip ir ligonines. Zinoma, tyrime nesciosios pagal tam tikrus principus skirstomos i kategorijas, pagal kurias gydytojas ar pribuveja rekomenduoja pasirinkti namu ar ligonines gimdyma.

daugiau: http://www.nctpregna...leases/view/118

4u.gif
Atsakyti
QUOTE(emilka @ 2008 12 19, 14:12)
sėkmingai užbaigėme diskusiją apie Natūralų gimdymą šiuolaikinių moterų akimis. Nevalingai vis praslysdavo vienur, kitur gimdymo namuose problema.
Labai nedrąsiai, bet kryptingai vis daugiau mamų tampa pirmykščių papročių šalininkėmis. Geriausias tam pavyzdys sukurtas filmas "Lengvas raganavimas", atsirandantys klubai, kur kai kurios mamos dalyvauja pusiau paslapčia, nes dažnai visuomenė jų tiesiog nesupranta. Vienur, kitur racionalesnio proto mamos pasidalina, kad po tokių "ratų" lankymo jautėsi kaip sektoje, todėl numoja ranka ir nebelanko. Kitos lankosi, ir i neštumo pabaiga su jomis susikalbėti yra gana sudėtingai. Pasauli mato per burtų, papročių kratinio, lemties ir ritualų prizme. Dažnai perdėtai pasitiki "dvasiniais pribuvėjais", ir iki galo tiki, kad gimdymas namų sąlygomis bus saugesnis. Argumentai: pribuvėja nnn jau 900 kūdikių priėmė, ir labai sunkius gimdymus, moteris daugiau atsipalaiduoja savo namuose, nebūna daug plyšimu ir t.t. Iš karto skubu paneigti šiuos argumentus, nes moteris atsipalaiduoti gali bet kur, tam reikia jos pačios pastangų, mažiau plyšta ir mažiau komplikacijų, nes pas mus pribuvėjos vis dar labai atsargios, ir sudėtingų atvejų stengiasi neprisiimti, o ir tokių beatodairiškų įvykių nėra pas mus daug, mamos tradiciškai vis dar renkasi gimdymą ligoninėje,  o todėl dar kol kas nekvepia skandalais. Nenoriu būti blogu pranašu, bet greitai vienas, kitas atsiras. Kodėl moterys pasinešą į tokias avantiūras? Atsakymas paprastas: ieško savęs 20-30 metų ir neatranda. Nori išskirtinumo, dėmesio, kurio greičiausiai negauna, arba gaudamos nori daugiau ir nevertina to, ką turi, nesuvokia atsakomybės, neįvertina galimos rizikos, nes neturėjo neigiamos patirties, pagaliau turi ribotą išsilavinimą, kurį maskuoja savęs apibrėžimais:„meninė siela“, „dvasinga siela“, ir t.t. Tą dvasingumą būtent taip ir suvokia ir realizuoja per  fiziologinius veiksmus . Labai neigiamai ir griežtai čia rašau, nors esu gimdymo namuose šalininkė. Visomis prasmėmis, ir pilnai sutinku su visais tyrimais, kurie buvo atlikti užsienyje ir įrodė tokio gimdymo naudą. Bet pateisinu tokį gimdymo būdą tik tada, kai yra normaliai įteisintas, jam galioja visos prevencinės priemonės, profesinės rizikos draudimai, kai yra remiamas valstybės sveikatos apsaugos organų, ir jo saugumas bei higienos normos yra tinkamos ir prilygsta medicininėms įstaigoms.
Ar mes tai turime šiandien Lietuvoje? Ne. Neturime, bet turime auksiniu rankų žmogutį, p. Jurgą Švedienę, apie kuria girdėjau daug gerų žodžių. Ir tiek. Ką gali vienas žmogus, kuris atsistoja prie gyvybės ir mirties slenksčio (čia kalbu apie netikėtumus), kai gimdymas per gimdymo takus tampa neįmanomas, vaikelis dusta, nekvėpuoja ir .t.t. Irgi nieko. Tik paguosti ir iškviesti greitąją. Kiek tokių atvejų užfiksuota Lietuvoje, nežinau, gal Jus man papasakosite apie tai? Kas atsakys nelaimės atveju – čia viskas aišku, busimi arba neįvykę tėveliai, ką Jus patys apie tai galvojate? O butu įdomu. Papasakokite savo požiūrį, gal žinote daugiau pavyzdžių, kas jau gimdė namuose? Kaip jautėsi? Kam galima, o kam negalima tai išbandyti? Kaip Jums atrodo, ar negimusio kūdikio motina yra kalta, kad kūdikis tokio gimdymo metu neišgyveno? Kaip manote, kokie jausmai užlieja žmonės, kurie prarado savo kūdikį taip beprasmiškai? Mamos, gal tarp Jūsų yra tokių, kurių kūdikiai sunkiai išgyveno, arba ne ligoninės sąlygomis, kaip jaučiatės, ir ka jaustumėte, jeigu būtumėte pasinešusios į visokias www.kolybelka.ru tipo organizacijas, kokios organizacijos vienija šiandien LT mamas, pasiryžusias gimdyti namuose? Labai įdomu būtų išgirsti nuomonę, gauti nuorodas ir drauge padaryti naudingas išvadas, o gal ir apsaugoti ką nors nuo neapgalvoto žingsnio  smile.gif .

Emilka



nepyk, bet ar tu buvai tuose kursuose- jokio skatinimo gimdyti namie, jokios mistikos, burtu, egzaltuojamu ritualu,etc... gal tu prisiklausei kokiu gandu... pusiau paslapcia gal kas ir lankesi pries kokius 15 metu, kai visuomene buvo tamsesne siuo poziuriu... dabar apie kursus skelbiama to centro internetiniame puslapyje..; zmogus vedantis kursus organizuoja tarptautines konferencijas apie gimdyma Antakalnio klinikose kartu su kruva mediku... jokio riboto issilavinimo nei idejos autore nei besilankancios nera "tamsios" ar uzguitos.. turi po aukstaji issilavinima.. kai kurios ir ne po viena... aisku, visur yra isimciu.. norite pasakyti, kad ligoninese gimdo tik intelektuales... gydytoju pasakojimu yra toli grazu kitaip... ateina zmones nesusigaudantyt kas jie ir kur jie ir ko pagaliau
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agė: 21 sausio 2009 - 09:11
QUOTE(Saldi Uoga @ 2009 01 21, 00:32)
Ivairiu ilgameciu tyrimu deka nustatyta (uzsienyje), kad namu gimdymas yra toks pat saugus kaip ir ligonines. Zinoma, tyrime nesciosios pagal tam tikrus principus skirstomos i kategorijas, pagal kurias gydytojas ar pribuveja rekomenduoja pasirinkti namu ar ligonines gimdyma.


Na ne visai taip.
Aš gyvenu Nyderlanduose, kur gimdymas namuose yra vos ne dažnesnis nei ligoninėje, bet ir pas mus vyksta diskusija, kiek tai įtakoja vaikų mirštamumą - kol kas tai laikoma saugiu metodu, bet yra ir ta rizika kad komplikacijoms pasireiškus, ne visada galima spėti nukeliauti iki ligoninės.

Yra vis dėl to keletas esminių skirtumų tarp namų gimdymo LT ir NL. Visų pirma, nėštumo metu čia mus prižiūri akušerės, pas kurias ir vaikštai į konsultacijas, taip kad pažįsti mediką kuris ir bus gimdymo metu (jeigu akušerėms kas nors įtartina, siunčia pas ginekologus tiesiai į ligoninę, taip pat visiems echoskanams ir pan.). Jei gimdai namie, gimdai su savo akušerės pagalba (kuri važiuoja su tavim į ligoninę jeigu reikia ir pan.) - jeigu akušerei kas nors įtartina, vėlgi, iš kart supakuoja į ligoninę - net ir pvz. tokiu atveju jeigu vaisiaus vandenys žali. Namie gimdai tik jei absoliučiai viskas vyksta pagal planą, gauni visokias gimdymo kėdes ir pan.

Pliusai to gimdymo namie, kad prasidėjus gimdymui tu būni pažįstamoj aplinkoj ir nestresuoji - tai kaip ir natūraliau, nes ir gyvūnai gi atsiveda vaikus saugiam guolyje. Be to, namuose paprastai gana saugu gimdyti, nes normaliai valomuose namuose nėra ir visokių mikrobų (kas ne visada pasakytina apie ligonines, kur žmonės su visokiom ligom lankosi).

Pagrindinis minusas vienok yra tai, kad daugumoj net ir vakarų šalių pribuvėjos neturi pakankamai praktikos, net jei ir jos turi medicininį išsilavinimą. Praktiškai, jeigu pribuvėja priima kūdikį gal tik kartą per mėnesį, labai didelis šansas kad nepastebės kokių nors komplikacijų. O laiku nepastebėjus komplikacijų, viskas gali baigtis gana liūdnai.


Atsakyti
quote=Žiogelis,2009 01 19, 15:45]
Gimdžiau namie visus tris vaikus ir likau absoliučiai viskuo patenkinta 4u.gif
[/quote]

Tuomet Tau labai pasiseke ir galima tik padekot Dievui.
O as gimdziau ligonineje. Mano gimdymo metu i gretima gimdykla atveze moteri, gimdziusia namuose. Vaikelis istrigo. Atvaziavo su gretiaja kuomet puse galvytes buvo islinde ir toliau gimdymas nevyko. Vaikelis pagal 10 bale sistema gavo 2 balus. Mediku profesionalumo ir aparaturos deka, vaikeliui pavyko isgelbet gyvybe. Bet tokiu atveju kazkodel niekas neskelbia. O manau, kad pasiryztancios gimdyti namie turetu turet ir tokia informacija.
Atsakyti