Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis-IV tema

QUOTE(linole @ 2008 12 18, 19:26)
Aciu Kofmarai ir Raige.  4u.gif  4u.gif  4u.gif

Daug kas paaiskejo.  thumbup.gif
Pasirodo, apie ant objektyvu esancias diafragmos reiksmes visai ne taip galvojau. Paeksperimentavau, juk is tikruju taip ir yra!!! Kaip smagu, kad galima ismokti.  drinks_cheers.gif

Mane dar kamuoja toks blondiniskas klausimas: tai kokia rankinio nustatymo (manual) reiksme? Bent jau muilinese.
Juk jei nori parodyti DOf, renkiesi diafragmos prioriteta, o islaikymas automatiskai parenkamas? Jei nori parodyti pvz., judesi - renkiesi islaikyma, o prie jo automatiskai pritaikoma diafragma. O M? "Nestandartams"? Juk bent jau mano fudzike 6500 manual programoje yra panasi i histogramos liniuote. Ir norint gauti normalios kokybes foto, vis tiek turi balansa daryti kazkur ties viduriu. T.Y islaikyti tam tikra A ir S santyki. (Nebent labai nezymiai tuos santykius "isbalansuoti". )
O siaip juk analogiskai ta pati vaizda galima gauti su A ar S prioritetais???  g.gif

P.S. renkantis fotoaparata:
dpreview
Manau, sia nuoroda irgi vertetu ikelti i pirma puslapi.
4u.gif

su M progr. gali reguliuot ir diafragma ir islaikyma mirksiukas.gif
Atsakyti
ISO

ISO (ISO speed) - matricos arba foto juostos jautrumas šviesai. Kuo didesnė ši reikšmė (100, 200, 400 ir t.t.), tuo jautriau matrica reaguoja į šviesą, tuo mažiau šviesos užtenka nuotraukai gauti.

Galimybė padidinti matricos jautrumą šviesai padeda dirbti prasto apšviestumo sąlygomis, bet to kaina - padidėjęs triukšmų kiekis.

Labai didelę įtaką nuotraukos triukšmingumui keliant ISO turi matricos dydis. Mažoje matricoje pikseliai mažesni ir arčiau vienas kito, todėl keliant ISO ima "trukdyti" vienas kitam. Štai kodėl kompaktiniais aparatais (muilinėmis) fotografuotose fotografijose triukšmai gana ryškūs net nelabai žymiai pakėlus ISO.

Išlaikymas

Išlaikymas (shutter speed) parodo, kiek laiko šviesa pro objektyvą ir atvertą diafragmą kris ant matricos (arba juostos). Laikas paprastai skaičiuojamas nuo dešimčių sekundžių (tamsoje) iki kelių tūkstantųjų sekundės dalių.

Nesunku suprasti, kad kuo ilgesnis išlaikymas, tuo ilgesnį laiko tarpą šviesa pro objektyvą apšviečia kadrą, tuo šviesesnis bus atvaizdas matricoje/juostoje.

Jei prisiminti čia jau minėtą analogiją su į dubenį iš čiaupo bėgančiu vandeniu, tai išlaikymas bus tas laikas, kurį bėgs vanduo (šviesa). Vanduo turi bėgti tiek laiko, kad dubuo būtų pilnas (teisingai išeksponuota nuotrauka). Jei vanduo bėgs per trumpai - dubuo nebus pilnas (nuotraukoje trūks šviesos), jei per ilgai - dubuo persipildys ir vanduo bėgs per krastus (gausime peršviestą kadrą).

Ekspozicija

Ekpozicija ir išlaikymas - dažnai painiojamos ir net tapatinamos sąvokos.

Ekspozicija (exposure) - bendras šviesos kiekis, patenkantis ant matricos/juostos fotografavimo metu.

Taigi - išlaikymas tai laikas, per kurį šviesa krito ant matricos, o ekspozicija - šviesos kiekis per tą laiką patekęs ant matricos.

Grįžtant prie mūsų analogijos - vandens kiekis per tam tikrą laiką pritekėjęs į dubenį.

Tai va, pagrindinės sąvokos, kurias norėjau kad žinotumėt ir suprastumėt. Rytoj pabandysiu apjungt viską ir parašyt traktatą, kurį laaaaabai gerai supratę ir įsisavinę, pagrindinę techninę dalį jau kaip ir žinosit. Beliks smulkmenos ir svarbiausia - lavinti ranką ir akį rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo raige: 18 gruodžio 2008 - 19:42
Bandziau fotkint su kitais fonais elniuka... bet nelabai kaip ziurisi zydras geriausias...

va dar vienas kadras...

user posted image

o eglute tai visai nesigauna kad butu grynai i bantuka fokusuot per mazas daiktas... bandziau i kitus papuosimus bet tie dar mazesni tai vis i centra lipa doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mielka: 18 gruodžio 2008 - 20:10
Aciu dideliausias kofmaras.net ir Raige 4u.gif Kaip malonu,kad yra tokiu geru ir kantriu zmoniu wub.gif
Atsakyti
Labas, tikiuosi priimsit atgal i mokyklele, buvau pradingus-mokslai, egzaminai uzspaude blush2.gif Dabar jau galiu vel ramiai testi ax.gif
QUOTE(Sadi @ 2008 12 17, 22:53)
O čia kaži liko namų darbus darančių su muilinėm, ne su veidrodiniais?

Manau, kad jungiasi vis daugiau mergaiciu, ir kazi kotais gedinasi pasisakyti kad naudojasi ,,prastais" muiliniais fotikais..
Nedidelis skaicius turinciu veidrodinius, tad su muilinem, kad ir ,,pagerintom" (kaip mano blush2.gif ) kol kas pradedam mokslus rolleyes.gif

QUOTE(Stikline @ 2008 12 18, 10:26)
Gal kas galėtų paaiškint apie užrašą ant objektyvo f/4 -  f/5,6 ?
Pagrindiniai objektyvų parametrai – tai židinio nuotolis ir maksimali diafragma. Kintamo židinio nuotolio objektyvams nurodomi kraštiniai židinio nuotolių dydžiai ir diafragmos esant šiems dydžiams. Pvz. 50mm f/1.4 ir 28-105mm f/4-f/5.6. Kuo didesnė diafragma (f/1.4-f/4, didesnė ‚skylė‘), tuo geresnis (universalesnis) objektyvas. Nors didelė diafragma negarantuoja geros objektyvo optinės kokybės.
Tai šie skaičiai f/4 -  f/5,6 ant objektyvo reiškia  diafragmos reikšmę. Nuo 4 iki 5,6 ? Tai čia, kaip suprantu, "skylė" nėr didelė?

mano fotike kaip supratau kad tas islaikymas ir bus nuo 15" (taip ir parsayta) iki 1/2500
F (t.y. zidinio nuotolis - gerai supratau???) yra nuo 2.7 iki 8.0
Na ir ISO (t.y. sviesumas???, gal klystu, taisukit) yra nuo 80 iki 1600
Vadinasi diafragmos reiksme = F + ISO + islaikymas
QUOTE(LoCuRa @ 2008 12 18, 12:19)

ideja su seniu labai gera, bet:
* truksta galinio fono
* per sviesi
* isplaukus, nelabai ryskiai sufokusuota
Atsakyti
Linutas, o skaitei ką parašiau aukščiau? rolleyes.gif Jausmas, kad ne arba kad nelabai atidžiai g.gif
Atsakyti
blush2.gif kai tu parasei, as irgi dar savo postus klojau ax.gif Aisku, einu viska skaityti atidziai

norejau pakomentuoti kitas nuotraukas, bet neleidzia verysad.gif raso dinaminiai img neleidziami g.gif Nesupratau...
Papildyta:
QUOTE(mielka @ 2008 12 18, 20:04)

man grazu, silta ryski nuotraukyte thumbup.gif
Papildyta:
QUOTE(raige @ 2008 12 18, 19:06)
ISO

ISO (ISO speed)  - matricos arba foto juostos jautrumas šviesai. Kuo didesnė ši reikšmė (100, 200, 400 ir t.t.), tuo jautriau matrica reaguoja į šviesą, tuo mažiau šviesos užtenka nuotraukai gauti.

Galimybė padidinti matricos jautrumą šviesai padeda dirbti prasto apšviestumo sąlygomis, bet to kaina - padidėjęs triukšmų kiekis.

Labai didelę įtaką nuotraukos triukšmingumui keliant ISO turi matricos dydis. Mažoje matricoje pikseliai mažesni ir arčiau vienas kito, todėl keliant ISO ima "trukdyti" vienas kitam. Štai kodėl kompaktiniais aparatais (muilinėmis) fotografuotose fotografijose triukšmai gana ryškūs net nelabai žymiai pakėlus ISO.
Išlaikymas

Išlaikymas (shutter speed) parodo, kiek laiko šviesa pro objektyvą ir atvertą diafragmą kris ant matricos (arba juostos). Laikas paprastai skaičiuojamas nuo dešimčių sekundžių (tamsoje) iki kelių tūkstantųjų sekundės dalių.

Nesunku suprasti, kad kuo ilgesnis išlaikymas, tuo ilgesnį laiko tarpą šviesa pro objektyvą apšviečia kadrą, tuo šviesesnis bus atvaizdas matricoje/juostoje.

Jei prisiminti čia jau minėtą analogiją su į dubenį iš čiaupo bėgančiu vandeniu, tai išlaikymas bus tas laikas, kurį bėgs vanduo (šviesa). Vanduo turi bėgti tiek laiko, kad dubuo būtų pilnas (teisingai išeksponuota nuotrauka). Jei vanduo bėgs per trumpai - dubuo nebus pilnas (nuotraukoje trūks šviesos), jei per ilgai - dubuo persipildys ir vanduo bėgs per krastus (gausime peršviestą kadrą).

Ekspozicija

Ekpozicija ir išlaikymas - dažnai painiojamos ir net tapatinamos sąvokos.

Ekspozicija (exposure) - bendras šviesos kiekis, patenkantis ant matricos/juostos fotografavimo metu.

Taigi - išlaikymas tai laikas, per kurį šviesa krito ant matricos, o ekspozicija - šviesos kiekis per tą laiką patekęs ant matricos.

Grįžtant prie mūsų analogijos - vandens kiekis per tam tikrą laiką pritekėjęs į dubenį.

Tai va, pagrindinės sąvokos, kurias norėjau kad žinotumėt ir suprastumėt.  Rytoj pabandysiu apjungt viską ir parašyt traktatą, kurį laaaaabai gerai supratę ir įsisavinę, pagrindinę techninę dalį jau kaip ir žinosit. Beliks smulkmenos ir svarbiausia - lavinti ranką ir akį  rolleyes.gif

klausimas ne i tema, bet fotografuojant judancius daiktus, pvz begiojanti suni, kokius parametus ISO, islaikymo ir ekspozicijos man reiktu nustatyti fotoaparate? Aplinka: 1 variantas -sviesu lauke; 2 variantas - apsvieta su lempa kambaryje
Atsakyti
QUOTE(Pukė @ 2008 12 17, 10:51)
ir siulyciau kaledine tema iki kaledu bent palikt g.gif
QUOTE(bonda @ 2008 12 17, 10:56)

kokiu kaledu..iki triju karaliu :................ neturiu, ka fotkint

tai jau be kalbu - as dar net nepapuosiau eglutes ax.gif

QUOTE(Armana @ 2008 12 17, 11:36)
Atlekiau apsigirti, kad Kaledu Senis mane aplanke siek tiek anksciau ir padovanojo man Canon 450 D su 50mm f1.8 objektyvu clap.gif

labai saunus kaledu senis ir labai geras objektyvas is arti thumbup.gif , bet bent standartinio nera dar vieno? rolleyes.gif

QUOTE(gitulia @ 2008 12 17, 12:03)
Prie techniniu namu darbu galima pasirtinkt viena is tokiu standartiniu temu kaip pvz. nufotografuoti krentanti vandens lasa.

gal nereiktu tokias sunkias uzduotis rinktis g.gif . mano manymu krentantis vandens lasas tai ner taip paprasta nufotkint wink.gif kas moka tai liuks, bet kitiems manyciau butu dar anksti unsure.gif

QUOTE(Armana @ 2008 12 17, 12:25)
O cia zaidziau su ilgu islaikymu
user posted image

na shaunuoliskai pazaidei thumbup.gif .

as tai pvz, nelabai ziuriu i ta mena, as labiau ziuriu fotkes technine puse, tai man labai patinka, kai iseina nufotkint tokius kadrus biggrin.gif

Papildyta:

QUOTE(LoCuRa @ 2008 12 18, 12:19)
Įdedu savo bandymus  g.gif

o tai kam taip isdeginai viska g.gif ir lempa ir apsvietimas ir blicas bigsmile.gif

QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:20)
dedu dar viena savo sedevra  cool.gif
user posted image

man per tamsu ax.gif

QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 13:21)
Atsiprašau, kad čia taip įsiraunu į forumą, bet užmačiau, paskaitinėjau ir panorau atvesti kai kurias prielaidas į „doros kelią“ :-)

Šiaip esu „techinins forografas“. Žinau daug apie fotoaparatus ir fotografavimą, bet neturiu akies — mano nuotraukos neįdomios ir negražios :-)

nu tuu tooooks shaunuolis 4u.gif suuuuper thumbup.gif

o man kol kas labiausiai ir domina technine foto puse, o ne menas biggrin.gif kai jau ivaldysim visas fotiko programas ir mygtukus ir nustatymus, tai as manau, tik tuomet mes galim daryt mena ir komentuot kitu foto smile.gif

ot turesim pas ka paklaust KAIP butent nufotkint viena ar kita kadra, KOKIUS parametrus pasirinkti mirksiukas.gif

p.s. nors siaip tai mano fotoografijos enciklopedija tai vyras, ale jo paklausk, tai paskaita visam vakarui buna - labai issiplecia lotuliukas.gif

QUOTE(LoCuRa @ 2008 12 18, 13:42)
Šiaip mano ten nieko nedaryta beveik. šviesumą padidinau iki +6 blink.gif

O viskas natūralu. Paklodė. balta siena. Išlaikymas 1s. Bilcas. Šviesa ir viskas.

o kam prievartos budu +6 uzkrovei? blink.gif tai vat kad per daug persviesinta smile.gif

QUOTE(linole @ 2008 12 18, 18:26)
P.S. renkantis fotoaparata:
dpreview
Manau, sia nuoroda irgi vertetu ikelti i pirma puslapi.

sis yra nerealus saitas thumbup.gif mano vyras ten jau skersai isilgai isnagrinejes, tik ten skaito atsiliepimus smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Linutas @ 2008 12 18, 21:15)
klausimas ne i tema, bet fotografuojant judancius daiktus, pvz begiojanti suni, kokius parametus ISO, islaikymo ir ekspozicijos man reiktu nustatyti fotoaparate? Aplinka: 1 variantas -sviesu lauke; 2 variantas - apsvieta su lempa kambaryje

o kodel ne i tema? cia tema apie fotografavima, tai klausk visko smile.gif va mano vyras kaip fotkino judancius objektus ant TV funkcijos:

user posted image
parametrai:
Focal Length: 50.0 mm
F-Number: F/2.8
Exposure Time: 0.002 sec. 1/500
Metering Mode: Multi-segment
ISO Speed: 1600
Flash Mode: Off

user posted image
parametrai:
Focal Length: 28.0 mm
F-Number: F/2.8
Exposure Time: 0.001 sec. 1/1000
Metering Mode: Multi-segment
ISO Speed: 1600
Flash Mode: Off

Atsakyti
QUOTE(mielka @ 2008 12 18, 20:04)
Bandziau fotkint su kitais fonais elniuka... bet nelabai kaip ziurisi zydras geriausias...

va dar vienas kadras...

user posted image

o eglute tai visai nesigauna kad butu grynai i bantuka fokusuot per mazas daiktas... bandziau i kitus papuosimus bet tie dar mazesni tai vis i centra lipa  doh.gif

dabar super thumbup.gif ir tas fonas labai wub.gif wub.gif wub.gif

o jau informacijos kiek įdėta bigsmile.gif ačiū [SIZE=7]mokytojams 4u.gif ryt skaitysiu viską atidžiai thumbup.gif

Židinio nuotoli
s tai fotiko vidui atstumas nuo diafragmos užuolaidėlių iki matriicos ant kurios projektuojamas vaizdas? O angliškai kaip? ir kas per velnias DOF?
Atsakyti
truputi pataisiau... dar karta paziurejau idemiai,niu bet fokusas yra ir konkorezio virsunej (ten as ir taikiaus rolleyes.gif ) ir ant sakeles doh.gif bet cia turbut todek,kad ji buvo arciau objektyvo g.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 22:53)
truputi pataisiau... dar karta paziurejau idemiai,niu bet fokusas yra ir konkorezio virsunej (ten as ir taikiaus  rolleyes.gif ) ir ant sakeles  doh.gif bet cia turbut todek,kad ji buvo arciau objektyvo  g.gif

man tai fokusas ne i virsune o i tuos "spyglius" egles... apacioje... virsune tai tikrai isiliejus... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Sadi @ 2008 12 18, 21:50)
Židinio nuotolis tai fotiko vidui atstumas nuo diafragmos užuolaidėlių iki matriicos ant kurios projektuojamas vaizdas? O angliškai kaip? ir kas per velnias DOF?

Židinio nuotolis - Focal length. Apibrėžimą lengvai rasi pagooglinus. O apie tą velnią DOF kalbėjom jau rolleyes.gif (mano postas apie ryškumo zoną ir ją įtakojančius faktorius) smile.gif
Atsakyti