Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis-IV tema

QUOTE(Belly @ 2008 12 18, 16:28)
DARIAU BANDYMA KAITALIODAMA VISOKIAIS BUDAIS... bet geriausia nuotrauka gavosi ant auto  doh.gif

Galvoju, kad tada vistiek reikia dar daugiau pakaitalioti, juk auto irgi padaro kažkokius nustatymus tik vat reikia pačiam daug bandyti, kad atrastum geriausią vaizdą.
Atsakyti
QUOTE(kuuzia @ 2008 12 18, 15:16)
Nuva, ir viskas paaiškėjo...Ašiū

O man aisku,kad niekas neaisku unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(inesaS @ 2008 12 18, 16:31)
O man aisku,kad niekas neaisku unsure.gif

man irgi panasiai blush2.gif

nusipirkau ta S. Kelby knyga pirmaja, ten taip ukiskai viskas, skaityt malonumas smile.gif
Atsakyti
sveikos superfotografes 4u.gif as cia naujoke, atejau su tikslu apsisviesti smile.gif maciau uzduoti 4 klausimai.. gal galetumet i juos atsakyti? smile.gif
ka reikia zinoti, pries apsisprendziant koki fotoaparata pirkti? buciau labai dekinga uz atsakymus smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo world.idea: 18 gruodžio 2008 - 16:43
QUOTE(world.idea @ 2008 12 18, 17:42)
sveikos superfotografes  4u.gif  as cia naujoke, atejau su tikslu apsisviesti smile.gif  maciau uzduoti 4 klausimai.. gal galetumet i juos atsakyti? smile.gif
ka reikia zinoti, pries apsisprendziant koki fotoaparata pirkti? buciau labai dekinga uz atsakymus smile.gif

Siūlyčiau visų pirma pagooglinti, o kas neaišku klausti čia smile.gif Apie ekspoziciją ūkiškai paaiškino kofmaras prieš kelis psl wink.gif

O kalba eina apie veidrodinį fotoaparatą?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Stikline: 18 gruodžio 2008 - 16:52
aha, apie veidrodini smile.gif o tada kokiu dar terminu reikia zinoti ?smile.gif juk neuztenka i tuos 4 klausimus atsakyt smile.gif bent jau ko man ieskoti? 4u.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(world.idea @ 2008 12 18, 17:09)
aha, apie veidrodini smile.gif o tada kokiu dar terminu reikia zinoti ?smile.gif juk neuztenka i tuos 4 klausimus atsakyt smile.gif bent jau ko man ieskoti?  4u.gif  ax.gif

Pirmas ir pagrindinis klausimas, apsprendžiantis tavo būsimą fotoaparatą - kiek pinigų gali skirti.
Atsakyti
QUOTE(world.idea @ 2008 12 18, 17:09)
aha, apie veidrodini smile.gif o tada kokiu dar terminu reikia zinoti ?smile.gif juk neuztenka i tuos 4 klausimus atsakyt smile.gif bent jau ko man ieskoti?  4u.gif  ax.gif

Na, priklauso, nuo to, ko nori iš fotoaparato. Kaip visada :-) Jeigu tai pirmas fotoaparatas, geriausia nesukti galvos ir imti mėgėjiškos klasės su kitiniu objektyvu. Prakutus suprasi, ko nori, tada nusipirksi ir priedų ir galbūt kitą fotiką.

Canon: 450D — puikus pasirinkimas visiems, nes Canon valdo didžiąją dalį rinkos
Nikon: D60, D40X — puikus, kokybiškas žaisliukas, kitinis objektyvas geresnis už Canono, turi optinio stabilizavimo galimybes
Pentax K200D — tiems, kas nebijo eiti šalia „mainstream'o“. Pats geriausias kitinis objektyvas, optinis stabilizavimas įmontuotas pačiame fotoaparate, tad veiks su bet kokiu objektyvu. Taipogi veikia su paprastais AA tipo akumuliatoriais, kurie pigūs ir negaila juos „užmušinėti“.
Olympus, nzn koks — nerekomenduočiau bet kokiu atveju :-)

O šiaip tai reikia eiti į Vilbrą ar kur kitur ir dar tuos fotoaparatus pačiupinėti. Jeigu nepatogu laikyt rankoj — geriau neimti.

Apskritai naujesni K200D Pentaxai yra labai neblogi mėgėjams. Pigūs, patvarūs, veikia su bile kokio senumo Pentaxų objektyvais. Turi nepaprastą savybę — ryškumo gylio peržiūrą prie nustatytos diafragmos, angliškai vadinasi „DOF Preview“. Ne visiem reikia, bet šiaip geras daiktas.
Atsakyti
QUOTE(Belly @ 2008 12 18, 17:28)
Man tas pats  doh.gif

DARIAU BANDYMA KAITALIODAMA VISOKIAIS BUDAIS... bet geriausia nuotrauka gavosi ant auto  doh.gif

man tai su M foto ryskesnes,bet jei koks renginys ir dar vaikuciu,tai tik susireguliuoji ir pakst-objetas nudume doh.gif

Papildyta:
QUOTE(world.idea @ 2008 12 18, 18:09)

nueik apsziurek gyvai,po to pasiskaityk review ir issirinksi mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikutės.
Kas iš jūsu profesionalės? Skubiai reikia pagalbos...Lauksiu AŽ..
Atsakyti
Diafragma

Diafragma – mechanizmas, reguliuojantis pro ją praeinančios šviesos kiekį. Ją sudaro sistema metalinių plokštelių, formuojančių keičiamo diametro angą:

user posted image

Toliau paveikslelyje 1. plačiai atverta diafragma ir 2. priverta diafragma:

user posted image

Tarsi atrodytų, jog kaip ir kiekviena anga, objektyvo diafragmos anga turėtų būt matuojama skersmeniu: tarkim tiek ir tiek milimetrų. Ir lyg ir viskas būtu paprasta biggrin.gif Bet ar tik angos skersmuo lemia kiek pro tą angą šviesos gauna fotoaparato matrica?

Padarykim eksperimentą. Išsikirpkim popieriaus lape apvalią skylę, tarkim 5 cm skersmens. Šita anga atitiks objektyvo diafragmą. Atsistokim su tuo lapu prieš tuščią sieną - ji atitiks aparato matricą. Ir pasvieskim pro tą skylę prožektoriumi - tai bus pro diafragmą patenkanti šviesa. Kol būsime arti sienos, tol šviesos dėmė bus aiškesnių kontūrų ir ryški (matrica gauna daugiau šviesos). Jei nuo sienos su visu lapu ir prožektoriumi tolsime, šviesos dėmė darysis vis blyškesnė (matrica gauna vis mažiau šviesos). Vadinasi be diafragmos angos diametro, svarbus ir kitas faktorius: atstumas iki matricos, kas atitinka objektyvo židinio nuotolį (tarkim 50mm, 100 mm ir t.t. ).

Todėl objektyvo diafragma nusakoma diafragmos reikšme (f number), kuri lygi židinio nuotolio ir diafragmos angos skersmens santykiui f/D (f - objektyvo židinio nuotolis, D - diafragmos angos skersmuo). Iš čia ir gaunasi mums visiems pažįstami skaičiukai 1, 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6 ir t.t.

Kadangi formulėje diafragmos angos skersmuo yra trupmenos vardiklyje, todėl ir gaunam - kuo didesnė anga, tuo mažesnė diafragmos reikšmė. T.y. kuo mažesnis skaičius 2,8, 4, 5,6 ir t.t. tuo labiau atverta diafragma:

user posted image

Kintamo židinio nuotolio objektyvuose (zoom) maksimali diafragma dažnai kinta keičiant židinio nuotolį, tad nurodomos 2 diafragmos reikšmės: mažiausio ir didžiausio židinio nuotolio: pvz. f/3,5 - f/5,6. Tai reiškia kad prie mažiausių mm maksimali diafragma bus 3,5, o maksimaliai prizūminus jau 5,6. Vertingesni, bet ir brangesni objektyvai išlaikantys pastovią diafragmą visame savo mm diapazone.

Atsakyti
Aciu Kofmarai ir Raige. 4u.gif 4u.gif 4u.gif

Daug kas paaiskejo. thumbup.gif
Pasirodo, apie ant objektyvu esancias diafragmos reiksmes visai ne taip galvojau. Paeksperimentavau, juk is tikruju taip ir yra!!! Kaip smagu, kad galima ismokti. drinks_cheers.gif

Mane dar kamuoja toks blondiniskas klausimas: tai kokia rankinio nustatymo (manual) reiksme? Bent jau muilinese.
Juk jei nori parodyti DOf, renkiesi diafragmos prioriteta, o islaikymas automatiskai parenkamas? Jei nori parodyti pvz., judesi - renkiesi islaikyma, o prie jo automatiskai pritaikoma diafragma. O M? "Nestandartams"? Juk bent jau mano fudzike 6500 manual programoje yra panasi i histogramos liniuote. Ir norint gauti normalios kokybes foto, vis tiek turi balansa daryti kazkur ties viduriu. T.Y islaikyti tam tikra A ir S santyki. (Nebent labai nezymiai tuos santykius "isbalansuoti". )
O siaip juk analogiskai ta pati vaizda galima gauti su A ar S prioritetais??? g.gif

P.S. renkantis fotoaparata:
dpreview
Manau, sia nuoroda irgi vertetu ikelti i pirma puslapi.
4u.gif
Atsakyti