Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis-IV tema

QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:20)
dedu dar viena savo sedevra  cool.gif
user posted image

man rodo fokusas i apatine sakele krenta desinej smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:45)
uz  4u.gif  4u.gif  4u.gif apsvietima

o jei kuo didesnis islaikymas ir mazesne f,tada irgi expozicija bus didesne ?

Čia suktas klausimas :-) Pabandysiu atsakyti irgi suktai: ekspozicija yra didinama didinant bet kurį iš trijų minėtų parametrų.

Beje, papildymas: ISO iš tikro nekeičia ekspozicijos, tik sudaro iliuziją, kad taip yra. Šviesos srautą reguliuoja tik išlaikymas ir diafragma. O ISO nusako tik reakcijos į šviesą stiprumą.
Atsakyti
QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 14:26)
PS as tai moku tik, kai pats pasidarai blush2.gif na eilinius pvz, kad butu balti aplink foto ax.gif

niu va as ir tokiu nemoku,kai dar senais laikais sena PS turejau tai buvo easy ,o sitas doh.gif niu reix pasigooglint rolleyes.gif
as dar galvoju,gal reik dasisiusti juos ar kaip? g.gif

QUOTE(inesaS @ 2008 12 18, 14:33)
Ediper,mano labai panasi Kaledine puokste dar vis ant spintos guli lotuliukas.gif Itariu,kad toj pacioj parduotuveje pirkom bigsmile.gif

lotuliukas.gif thumbup.gif o tu UK?
Atsakyti
Nu nežinau g.gif mokausi vis dar, bet man geltonos jos nesižiūri. reikės ieškot kito objekto doh.gif

Atsakyti
QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 14:51)
Čia suktas klausimas :-) Pabandysiu atsakyti irgi suktai: ekspozicija yra didinama didinant bet kurį iš trijų minėtų parametrų.

Beje, papildymas: ISO iš tikro nekeičia ekspozicijos, tik sudaro iliuziją, kad taip yra. Šviesos srautą reguliuoja tik išlaikymas ir diafragma. O ISO nusako tik reakcijos į šviesą stiprumą.

4u.gif tai vat as darydama Raiges pratimus ta pastebejau ,nes kazkaip nemegsta mano (senukas canon 30D),kai lieciu ISO
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:55)
4u.gif tai vat as darydama Raiges pratimus ta pastebejau ,nes kazkaip nemegsta mano (senukas canon 30D),kai lieciu ISO

Ne ne, čia su pomėgiais niekaip nesusiję :-) Tiesiog norėjau paaiškinti, kad ISO yra fotoaparato jutiklio ar juostelės savybė, o ne šviesos, kuri pro objektyvą patenka.
Atsakyti
QUOTE(Belly @ 2008 12 18, 14:48)
man rodo fokusas i apatine sakele krenta desinej  smile.gif

vat man irgi atrodo ... niu nesuprantu! specialiai nusistaciau AV taska i konkorezi,bet... jei butu sujudeje,butu isplauke a ne? g.gif neperkandu blush2.gif
Papildyta:
QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 14:57)
Ne ne, čia su pomėgiais niekaip nesusiję :-) Tiesiog norėjau paaiškinti, kad ISO yra fotoaparato jutiklio ar juostelės savybė, o ne šviesos, kuri pro objektyvą patenka.

o tai kam tada iso?
Atsakyti
QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 13:51)

Gal galima apie ISO placiau ir dar suprantamiau paaskinti,nes man vistiek nedaeina. doh.gif As susidarius tokia nuomone,kad ISO isvis negalima liesti.Ir esu tuo isitikinus,nes mano fotoaparatas labai triuksmauja kai ji padidinu.Ir noriu paklausti,jei ISO visada bus 100,ar imanoma padaryti techniskai geras nuotraukas ir diea ir nakti?
Atsakyti
QUOTE(Sadi @ 2008 12 17, 22:53)
Dabar tik susimasčiau kodėl platesnė diafragma yra prie mažesnio skaičiuko  g.gif reikės paskaityt teorijos smile.gif visi kiti punktai kaip ir aiškus...
Man labai paprastas buvo rastas paaiškinimas - įsivaizduojam kad objektyvas tai čiaupas, šviesa tai vanduo, o bliūdas tai kadras. Kuo labiau užsuktas čiaupas (mažesnė diafragma), tuo ilgiau reikės tekėt vandeniui, kad pripildyt bliūdą - ilgės išlaikymas. smile.gif O ISO čia jaučiu kaip seniau būdavo juostelės - 200, 100?

V a va, idealus paaiškinimas. Tik va į bliūdą su vandeniu sunkiai ISO įsipaišo. Na, tarkim taip — kuo didesnis ISO, tuo bliūdas mažesnis.
Tarkim, ISO 100 yra litrinis bliūdas. Tai jei paleisim kapsėt vandenį per kokią 16 diafragmą, tai litras prikapsės per minutę.
O jei ISO 200 reikš puslitrinį bliūdą, tai su ta pačia srovele jį pripildysim per pusę minutės.
Ne visai tikslu, bet analogija panaši. Kad juostelė ar jutiklis būtų „pripiltas“ šviesos per trumpesnį laiką, galima padidinti ISO.

ISO jautrumas tai jo, prie juostelių būdavo, 100, 200, 400... Ant skaitmeninių fotoaparatų šitą parametrą galima keisti. Tai daroma tiesiog pakeliant įtampą fotoaparato viduriuose. Deja, tas turi pašalinį efektą — prie didesnių ISO pradeda visokie negražumai lįsti. Na, apie tai galbūt kitą kartą.

Na, o diafragmos skaičiukas reiškia atvirkštinį objektyvo „skylės“ santykį su židinio nuotoliu. Jeigu 50 mm objektyvas turėtų 50 mm dydžio stiklą, tai diafragma būtų 1. Jeigu 50 mm objektyvo skylutė 25 mm, diafragma yra 2. O jeigu 50 mm objektyvo skylutė — 10 mm, tai diafragma yra 5... taigi skylutė mažėja, o santykis didėja...
Atsakyti
QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 14:08)
Na, o diafragmos skaičiukas reiškia atvirkštinį objektyvo „skylės“ santykį su židinio nuotoliu. Jeigu 50 mm objektyvas turėtų 50 mm dydžio stiklą, tai diafragma būtų 1. Jeigu 50 mm objektyvo skylutė 25 mm, diafragma yra 2. O jeigu 50 mm objektyvo skylutė — 10 mm, tai diafragma yra 5... taigi skylutė mažėja, o santykis didėja...

O čia tai jau mistika... Gal paveiksliukų galima? Brač, koks tikslus mokslas ta fotografija... Pasijutau kaip visai netikslioji... doh.gif
Atsakyti
Šita foto man asmeniškai graži.. tik gal permažai kalėdų dvasios g.gif

user posted image

dedu iškart ir tamsesnę bigsmile.gif

user posted image

P.S. reikia gaut fotiko instrukciją, o tai su nustatymais nekas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:51)
lotuliukas.gif  thumbup.gif o tu  UK?

mirksiukas.gif Aha ax.gif
Atsakyti