Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis-IV tema

vat apie ekspozicija ir as noreciau, kad kas ukiskai paaiskintu ax.gif
Atsakyti
QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 12:39)

Va,va,gerai sakai thumbup.gif Gal ukiskai ir as suprasciau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 12:39)

taigi paprasta - šviesumas - tamsumas. Jei nustatote eksponavimą į pliusą nuotrauka bus šviesesnė ir atvirkščiai.
Pasibandykite pafotografuoti kokį daiktą keisdamos tik eksponavimą.
Bus iškart viskas aišku.

gal kam teko matyti HDR nuotraukas. (pvz..) Jos ir daromos naudojant skirtingos ekspozicijos (skirtingo šviesumo) kadrus vėliau sujungiant į vieną.
Atsakyti
QUOTE(dejavu @ 2008 12 18, 12:47)
taigi paprasta  - šviesumas  - tamsumas.  Jei nustatote eksponavimą į pliusą nuotrauka bus šviesesnė ir atvirkščiai.
Pasibandykite pafotografuoti kokį daiktą keisdamos tik eksponavimą.
Bus iškart viskas aišku.

gal kam teko matyti HDR nuotraukas. (pvz..) Jos ir daromos naudojant skirtingos ekspozicijos (skirtingo šviesumo) kadrus vėliau sujungiant į vieną.

dabar gal ir kvailai paklausiu, bet... blush2.gif ekspozicija tai cia tas EV fotike, kur nuo -2 iki +2? blush2.gif jei taip -tai tada jau aisku ax.gif tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(artemide23 @ 2008 12 17, 21:19)
Manes tai jau turbut nespesi itraukti?  g.gif
o gal?  ax.gif artemide23 Nikon D80

Nespejau verysad.gif Bet nenusimink, juk bendrausim, mokinsimes ir kitoje temoje busi 4u.gif

QUOTE(Giedrė @ 2008 12 18, 08:14)
Manes dar niekas neitraukes cry.gif .
Belly,jei nesunku,kitakart itrauk,gerai  4u.gif .

Fotiko,tai nerasysiu koki turiu,kazkaip geda blush2.gif ,tikiuosi nebutina ax.gif

Sorry unsure.gif
Tikrai mintinai neisiminsiu ko neitraukiau ir be to, gal ne as atidarinesiu nauja tema, taip kad, mokinukai, siulau paciam gale (49-50 psl.) priminti apie save, kad nereiktu po visa tema ieskot, kas tikrai bus neimanoma, jei atsiras dar ir naujokiu

Pasakyk ir apie fotika mirksiukas.gif

QUOTE(Stikline @ 2008 12 18, 08:53)
Pirmą foto iškart šiukšlių dėžėn, antra...liūtukas fokuse, bet tik tiek...
Papildyta:
Būtina  biggrin.gif

Supratau.

Zinokit, ziurint man nuotraukas, kaip idedu i kompa, kazakip nematau tu trukumu, kol neidedu cia. man abieju figureliu akys paplauke doh.gif ko pries tai nemaciau....

Reik teorijos skaityt cool.gif Bet kaip sunku isigilint...Atrodo jau tokius aiskius pavyzdzius parasot, perkaitau, lyg aisku, kaip reik panaudot sh... gaunasi verysad.gif

QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 09:24)
abi man paplauke ax.gif

Tai kaip supratu ekspozicija blogai nureguliuota. Ane? Nes fotikas stovejo ant stalo, atrodo nesujudintas ...

QUOTE(kuuzia @ 2008 12 18, 09:26)
Papildau labai retas Pentaxų gretas. Mano Pentax K100D

Kuuzia, buk gera, primink dar gale, kad betkuriai atidarinejanciai temai, butu parasciau 4u.gif

Cia save raminu. Bet vistiek , kaip supratu, jau kazka esu pramokus, nes nuotrauku gal koki 200 vakar istryniau kurios mano manymu buvo neblogos. siandien dar tiek... biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Belly: 18 gruodžio 2008 - 13:03
Dabar skaityneju 'Besimokantiems fotografuoti' blog'a, tai labai gera citatele atradau, kurios negaliu neideti cia biggrin.gif ax.gif

"Išmokit bent minimalaus fotoraštingumo (t.y. išgauti nuotraukose kokybę) ir neverskit bėdos dėl prastų foto ant "muilinės" ar prasto fotoaparato. Fotografuoja ne fotoaparatas, o fotografas."
Atsakyti
QUOTE(Belly @ 2008 12 17, 20:10)

Belly - kiek maciau, merginos jau pakomentavo... isplauke... unsure.gif o antroj reik reguliuot wb...

QUOTE(mielka @ 2008 12 17, 20:33)
o cia i kaledu tema... kadangi mano eglute vos 10cm tai nieko gero nesigauna... va viena...

user posted image

o cia radau visai kalediska elniuka...  bigsmile.gif
zydram fone...

user posted image

ir violetiniam...

user posted image

Mielka, man visaip patinka tavo eglute 4u.gif tik kliuva fokusan pappuolusi sintetine jos virsunele... blush2.gif t.y. reiktu arba eglute keist, arba fokusuot taip, kad ta virsunele butu neryskumo zonoj... ax.gif

Tas elniukas man graziau melynam, tik kazkas baltai/zalio trukdo kairej ax.gif

QUOTE(artemide23 @ 2008 12 17, 21:19)

Sveika prisijungus 4u.gif

QUOTE(žmogiukas @ 2008 12 17, 22:40)
na dar keliu savo bandymus...

Mano akiai - super 4u.gif

QUOTE(LoCuRa @ 2008 12 18, 12:19)
Įdedu savo bandymus

... g.gif photoshopas turi buti tik papildomas, bet ne pagrindinis irankis fotografijoje 4u.gif pirmiausia fotografas, paskui fotikas, o paskui jau visi ..shopa'ai ... 4u.gif

QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 12:52)
dabar gal ir kvailai paklausiu, bet...  ekspozicija tai cia tas EV fotike, kur nuo -2 iki +2? blush2.gif jei taip -tai tada jau aisku

taip, cia ta pati 4u.gif

Mes grizom is Eglutes... ax.gif pirma karta gyvenime sugebejau su vienu ivykiu visa kortele 2 gb uzkist blink.gif doh.gif dabar aisku 2/3 eis siukslynan... unsure.gif kazkaip reik ismokt reciau ta mygtuka spaust... reciau ir kokybiskiau... verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peperoni: 18 gruodžio 2008 - 13:15
dedu dar viena savo sedevra cool.gif
user posted image

Papildyta:
gal galit kas pasufleruot kur PS SC4 yra remeliai? niekaip ju nerandu,o kuriuos randu (prie actionu ligtais,tai kazkaip ilgai krauna ir foto dydis jiem vis nepatinka g.gif doh.gif )
Atsakyti
QUOTE(bonda @ 2008 12 18, 12:52)
dabar gal ir kvailai paklausiu, bet... blush2.gif  ekspozicija tai cia tas EV fotike, kur nuo -2 iki +2? blush2.gif jei taip -tai tada jau aisku ax.gif  tongue.gif

Atsiprašau, kad čia taip įsiraunu į forumą, bet užmačiau, paskaitinėjau ir panorau atvesti kai kurias prielaidas į „doros kelią“ :-)

Šiaip esu „techinins forografas“. Žinau daug apie fotoaparatus ir fotografavimą, bet neturiu akies — mano nuotraukos neįdomios ir negražios :-)

Tai va, apie ekspoziciją. EV -2 .. +2 yra ne ekspozicija. Šitas nustatymas vadinamas „ekspozicijos korekcija“. T.y. ekspozicijos pakeitimu per prievartą prieš fotoaparato nuomonę.

Na, o pati ekspozicija tai ūkiškai yra tiesiog juostelės apšvietimas. Beveik teisingai pastebėta apie šviesumą ir tamsumą. Bet va šį dalyką įtakoja kaip minimum trys parametrai: išlaikymas, diafragma ir ISO jautrumas. Va todėl ir sunku paaiškinti, kas tai yra... bet pabandysiu.

Tai va pabandom sufantazuoti tokią situaciją. Diafragma nustatyta pastovi, tarkim f/8.0. Ji mums nerūpi. Išlaikymas 1/100 sek., o ISO jautrumas — 100 abstrakčių vienetų. Šie trys parametrai yra kažkokia tai ekspozicija.
O dabar... jeigu padidinsim ISO jautrumą iki 200 (t.y. dvigubai), bet nieko daugiau nekeisim, tai ekspozicija bus dukart „stipresnė“, nei prieš tai. Nuotrauka bus dvigubai šviesesnė.
O dar... dabar imam ir sutrumpinam išlaikymą iki 1/200 sek. T.y. irgi dvigubai. Ir vėl gausim tokią pačią ekspoziciją, kaip pirmam variante. Nors išlaikymas ir ISO pasikeitė. Bet taip gaunasi, kad jei dvigubai padidinsim ISO ir dvigubai sumažinsim išlaikymą, jie vienas kitą atsvers ir bendra nuotraukos „ekspozicija“ bus tokia pati. T.y. toks pat nuotraukos šviesumas.

Na, tas pats su diafragma. Keičiant jos santykį su išlaikymu atitinkamai keičiasi ekspozicija. ISO kaip pavyzdį paėmiau dėl gražių skaičiukų — 100, 200...

Tai tiek, Lauksiu tolimesnių klausimų, nes spėju, kad bus :-)
Atsakyti
Padiskutuokit, paanalizuokit. Tada pabandysiu viską susistemint. Šį vakarą gal smile.gif
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 13:20)

gal galit kas pasufleruot kur PS SC4 yra remeliai? niekaip ju nerandu,o kuriuos randu (prie actionu ligtais,tai kazkaip ilgai krauna ir foto dydis jiem vis nepatinka  g.gif  doh.gif )

PS as tai moku tik, kai pats pasidarai blush2.gif na eilinius pvz, kad butu balti aplink foto ax.gif

QUOTE(kofmaras.net @ 2008 12 18, 13:21)
Atsiprašau, kad čia taip įsiraunu į forumą, bet užmačiau, paskaitinėjau ir panorau atvesti kai kurias prielaidas į „doros kelią“ :-)

neatsiprasynek mirksiukas.gif reik cia tokiu atvedanciu i kelia drinks_cheers.gif
zinok, man gerokai paaiskejo thumbup.gif aciu tau thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(ediper @ 2008 12 18, 14:20)
dedu dar viena savo sedevra  cool.gif

Labai jau į akis krenta tos dvi nukirstos žvakės unsure.gif
Atsakyti