Žiūriu čia Napoleonų bumas užėjęs
tai, kadangi turėjau likusius 9 lakštelius nuo
šito torto (tešla ta pati) - tai juos pertepiau kremu, šį kartą tokiu, koks priklausė pagal
originalų receptą. Taigi duodu visą išverstą šį receptą.
TORTAS "NAPOLEONAS"autorės žodžiais:Pirmiausia, iš karto pasakysiu tikriausiai tai nevisai klasikinis Napoleonas (su riešutais), antra tai šeimos receptas, taip daro mano mama, darė senelė, prosenelė... Gausis būtinai, jeigu tiksliai sekti instrukcijas (ypač su kremu).
Papločiai:
3 st. miltų
250 g margarino (mama mano, kad reikalingas būtent margarinas, o ne sviestas!)
3/4 st. vandens (labai šalto!)
0,5 a. š. užgesintos sodos.
Plikytas kremas:
3 pak. po 200 ml grietinėlės (10%)
1 st. cukraus
truputį daugiau negu 1 v. š. miltų
1,5 v. š. krakmolo
250 g sviesto
1 st. graikiškų riešutų.
Miltus persijoti į didelį indą, į juos įdėti 1 pakelį margarino (tegul pusvalandžiuką pastovi kambario temperatūroje) ir sukapoti miltus su margarinu iki smulkių trupinių. Dabar supilame vandenį ir užmaišome rankomis, pabaigoje įdėti 0.5 šaukštelio užgesintos sodos ir jau po to tik vos-vos paminkyti, dėti į dubenį ir į šaldytuvą valandai, tegu ilsisi.
Plikytas kremas (mes nemėgėjai kiaušinių plikytame kreme): imame 2 pakelius grietinėlės (10%), supilame į nedidelį puodą, ten suberiame stiklinę cukraus ir maišant kaitiname iki virimo. Atskirai puodelyje sumaišyti truputį daugiau negu 1 v. š. miltų ir 1.5 v. š. krakmolo, palaipsniui supilti ten 1 pakelį šaltos grietinėlės (t. y. iš viso gaunasi 3 pakeliai po 200 ml), gerai išmaišyti, kad masė būtų be gumuliukų. Supilti šią krakmolo-miltų masę į verdančią grietinėlę su cukrumi, galima ir ne į verdančią, o nukelti nuo viryklės supilant, kad niekur nepabėgtų. Supilti, kaip ir verdant manų košę plona srovele nuolat maišant (labai svarbu!), nes kitaip susidarys gumuliukai ir tuomet kremas bus nepavykęs! Išvaizda ir tirštumas gaunasi kaip manų košės. Ataušinti kremą. Į
ataušintą (kambario temperatūroje) kremą įmaišyti pakelį (250 g) sviesto (pirmiausia suminkštėjusį kambario temperatūroje). Įmaišyti iš pradžių ketvirtadalį sviesto, išplakti mikseriu mažu greičiu, po to įdėti dar ir dar ir gerai išplakti (bet neperplakti) kremas gausis visiškai purus. Visa tai taip pat patogu daryti dideliame puode.
Grįžtame prie tešlos:
Padalinti tešlą į 7 gabaliukus. Gabaliuką susukti į rutulį, ant miltais pabarstyto stalo iškočioti plonai į apskritimą (reikiamo skersmens, pagal dangtelį ar dar kažką, optimalus skersmuo 2426 cm) ir perkelti su kočėlo pagalba į skardą (niekuo netepu),
subadyti šakute ir dėti į įkaitintą iki 200º C orkaitę 45 min. (pamatysite, kai pradeda rusti), ištraukite ant lentelės ir dėti kepti sekantį. Atidėti du geriausius papločius viršui ir apačiai. Blogiausias viršaus apibarstymui.
Toliau neklasikinis priėjimas prie Napoleono (bet receptas mūsų šeimyninis, nusižengti neturiu teisės!). Imame stiklinę graikiškų riešutų (galima ir daugiau) ir susmulkiname (bet nelabai smarkiai, gabaliukai turi likti). Lakštą apibarstymui sutrupiname. Dabar kaip aš darau: išdėlioju ant stalo visus lakštus ir uždedu ant jų kremą (kad po lygiai išdalinti), vidutiniškai po 23 v. š. Sudedame: lakštas su kremu, riešutai, lakštas; pabaigoje apibarstyti riešutais ir trupiniais (galima lakštą, skirtą trupiniams truputį ilgiau padžiovinti orkaitėje, tik kad neapadegtų). Iš viršaus atsargiai tortą paspausti rankomis ir palikti nakčiai kambario temperatūroje (bet tas todėl, kad mes dažniausiai vakare darom), ryte apipjauti ir į šaldytuvą. Skanu ir iš šaldytuvo, bet aš nors prieš valandą iki valgymo ištraukiu jį iš ten, tegul šyla. Tortas pas mus šeimoje labai populiarus mėgsta visi savi ir svečiai. Gaunasi sviestinis kremas, bet torto riebumo nesijaučia visiškai! Tiesa, man sudėtinga jį vertinti pačiai, vis tik man tai skonis pažįstamas iš vaikystės.
Mano komentaras:Tortas iš tiesų labai labai skanus
- jis gavosi minkštas, bet nešlapias
Ypač kremas laaabai patiko - gavosi purus purus ir baltutėlis
. Darysiu dar ne kartą
Negavau grietinėlės 10% - tai ėmiau 2 dalis pieno ir 1-ą dalį 35% grietinėlės. Viriau 400 ml pieno (kaimiško) su cukrum, o miltus (ėmiau 1,5 v. š.) ir krakmolą (1,5 v. š.) sumaišiau ir supyliau 35% grietinėlės pakelį (200 ml). Sunkokai išsimaišė tie gumuliukai - tai pertriniau per sietelį, nes
gumuliukų neturi likti. Nu ir plona srovele supyliau į puodą su užvirusiu pienu, visą laiką reikia maišyti šluotele. Po to vėl stačiau ant silpnos ugnies ir dar paviriau, kol gerokai sutirštėjo, bet NEUŽVIRINTI. Po to, kai kremas ataušo, į jį įplakiau minkštą sviestą (kad greičiau atauštų įstačiau puodą su kremu į šaltą vandenį ir visad maišiau, kad nesusidarytų kokių plutelių ar plėvelių ant viršaus). Daugiau jokių priedų nedėjau. Bet man trūko rūgštelės, kitą kartą bent vieną sluoksnį reikėtų pertepti rūgščia uogiene ar į patį kremą įspaust citrinos sulčių - čia jau skonio reikalas
Kremo buvo kaip tik pertept 9 lakšteliams ir šonams. Riešutais barsčiau kiekvieną sluoksnį. Perteptą tortą lengvai paslėgiau. Pagailėjau blyno trupiniams - tai puošiau graikiškais kapotais riešutais ir plakta grietinėle.
Liko vienas neaiškumas - kokio iš tiesų storio turėtų būti lakštai
nes autorė rašė, kad tešlą padalinti į 7 dalis, tai gal jie storesni turėtų gautis
aš kadangi tešlos užsimaišiau dvigubą normą, kočiojau labai plonai. Prikepiau 16 lakštų 31 cm skersmens ir 9 lakštus 26 cm. Šis tortas iš mažųjų lakštelių. Bet iš 9 laaabai jau plonas gavosi